Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un îndrăgit preot din București a murit – mesajul Patriarhului Daniel la înmormântare

Publicat

in

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a preotului pensionar Aurel Bărîcă, fost paroh la Biserica „Buna Vestire” – Bellu din Sectorul 4 al Capitalei.

Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în Biserica Parohiei „Buna Vestire” – Bellu duminică, 13 februarie 2022.

Mesajul Patriarhului Daniel:

”Preot evlavios şi harnic al Bisericii lui Hristos Părintele Aurel Bărîcă (1944 – 2022)

Am aflat cu multă întristare de trecerea din această viaţă, în zorii zilei de vineri, 11 februarie 2022, a Părintelui pensionar Aurel Bărîcă, fost preot paroh la Parohia Buna Vestire – Bellu, Protoieria Sector IV Capitală.

Părintele Aurel Bărîcă s-a născut la praznicul Adormirii Maicii Domnului, 15 august 1944, în Comuna Deagurile (astăzi, Comuna Recea), Județul Argeș, în familia dreptcredincioșilor Niculina și Alexandru, tatăl său fiind cadru medical, participant pe front, în cel de-al Doilea Război Mondial. Încă din copilărie a iubit Biserica, fiind atras de sfintele slujbe. După frecventarea şcolii primare și gimnaziale, a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din București (1961-1966), iar apoi studiile teologice superioare în cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din București (1966-1970), la finalul cărora a obținut titlul de licenţiat în teologie.

În anul 1967 s-a căsătorit cu domnișoara Vasilica – Gabriela, Dumnezeu binecuvântându-le familia cu trei copii: Dan-Alexandru, actualul preot paroh al Parohiei Buna Vestire – Bellu, Emilian – Mircea, cadru militar și Iuliana – Emanuela, economist și preoteasă.

În data de 22 noiembrie 1970 a fost hirotonit diacon, în Catedrala Patriarhală din București, de către vrednicul de pomenire Patriarh Justinian, iar în ziua de 26 noiembrie a aceluiași an a primit Taina Preoției, de la Arhiereul Pavel Șarpe, în biserica Mănăstirii Curtea de Argeș, fiind numit preot paroh la Parohia Stejarul din Protoieria Giurgiu Sud. Aici a realizat o intensă activitate pastoral-misionară, desfășurând lucrări de renovare și dotare a bisericii și a casei parohiale și începând procesul de repictare a sfântului lăcaș.

Începând cu anul 1975, a fost transferat la Parohia Daia, din cadrul aceluiași protopopiat giurgiuvean, unde a realizat mai multe lucrări ziditoare de suflet și administrativ-gospodărești. După cutremurul devastator din anul 1977, Părintele Aurel Bărîcă s-a ocupat de restaurarea bisericii parohiale, aflată într-o stare avansată de degradare. A efectuat reparații capitale de zidărie, a înlocuit învelitoarea și a refăcut pictura murală a bisericii. De asemenea, a achiziționat un imobil bisericesc, pe care l-a amenajat și dotat cu toate cele necesare bunei funcționări a casei parohiale.

În perioada 1981-1984, vrednicul de pomenire Patriarh Justin i-a acordat cele mai însemnate ranguri clericale, pentru vrednicie și activități deosebite: sachelar (1981), iconom (1983) și iconom-stavrofor (1984).

În perioada februarie 1978 – septembrie 1988 a deținut funcția de Protopop al Protoieriei Giurgiu Sud, iar în intervalul octombrie 1988 – mai 1989 a fost Consilier al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în cadrul Sectorului Tehnic.

Datorită experienței pastorale și administrative, acumulate în cei optsprezece ani de slujire preoțească, Părintele Aurel Bărîcă a fost transferat, în anul 1988, în postul de preot paroh la Parohia Buna Vestire – Bellu din Sectorul IV al Capitalei, pe care a slujit-o, cu multă râvnă și jertfelnicie, până la momentul chemării sale în ceata slujitorilor din Ceruri. Prin stăruința Părintelui Aurel Bărîcă, s-a construit și pictat capela cimitirului parohial, a fost edificată cancelaria și s-a reparat casa parohială, s-a consolidat clopotnița, iar între 2005-2010 s-a refăcut pictura bisericii. În cei aproape 32 de ani de pastorație la această parohie, a îndeplinit ascultările de preot paroh (1988-2011), preot coslujitor (2011-2015) și preot pensionar îmbisericit (2015-2022), slujind împreună cu ceilalți părinți, printre care și fiul său, părintele Dan-Alexandru Bărîcă, actualul preot paroh.

În semn de prețuire și recunoaștere a vredniciei și ostenelilor sale, în data de 7 mai 2017, cu ocazia săvârșirii slujbei de resfințire a bisericii Parohiei Buna Vestire – Bellu, i-am acordat Părintelui Aurel Bărîcă Ordinul Sanctus Stephanus Magnus, pentru a preţui activitatea sa deosebită.

În peste o jumătate de veac de slujire preoțească, Părintele Aurel Bărîcă a fost un preot evlavios şi harnic al Bisericii lui Hristos. A fost apropiat de cei aflați în nevoi și suferințe, duhovnic înțelegător și ostenitor desăvârșit în slujba Domnului nostru Iisus Hristos și a aproapelui.

Viața sa este caracterizată de lucrarea bogată în slujirea Bisericii, mărturisită de copiii, colaboratorii și ucenicii săi. Luminoasa sa activitate poate inspira orice slujitor al lui Hristos în purtarea unei ținute demne, în iubirea de slujire a credincioșilor și în lucrarea ziditoare a faptelor bune.

În aceste momente de grea încercare pentru familia sa și pentru slujitorii și credincioșii Parohiei Buna Vestire – Bellu, ne amintim cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, Eu sunt învierea și viața; Cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi (Ioan 11, 25), rugându-L să aşeze sufletul slujitorului Său, Aurel Preotul, în ceata drepților, în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părinteşti binecuvântări şi condoleanţe pentru familia îndoliată şi pentru toți cei îndurerați,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”, se arată în mesajul Patriarhului Daniel, conform basilica.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Rușii s-au dezlănțuit – Atac masiv cu rachete asupra țintelor din toate regiunile Ucrainei

Publicat

in

De

Zeci de rachete ruseşti au lovit sâmbătă poziţii militare ucrainene peste tot în Ucraina, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Conform guvernatorului regiunii Lvov din vest, Maxim Koziţki, patru rachete trase din Marea Neagră au lovit baza armatei ucrainene de la Iavoriv, iar alte două au fost interceptate şi distruse în aer.

Guvernatorul regiunii Jitomir din nord, Vitali Buneciko, a anunţat că asupra infrastructurii militare din apropierea oraşului Jitomir au fost lansate aproape 30 de rachete şi cel puţin un soldat ucrainean a fost ucis.

Tot în nord, în regiunea Cernigov, guvernatorul Viaceslav Ceaus a declarat că orăşelul Desna a fost ţinta unor lovituri „masive” de rachete în cursul dimineţii, provocând distrugeri neprecizate infrastructurii, însă fără a ucide oameni.

Marele stat-major ucrainean a comunicat, tot sâmbătă, că luptătorii din subordinea sa au oprit atacuri ale infanteriei ruse între Volodimirivka şi Pokrovske, pe ruta de aprovizionare dintre Bahmut şi Lisiceansk, oraşul aflat pe celălalt mal al râului Doneţk faţă de Severodoneţk.

Forţele ucrainene au fost nevoite să se retragă zilele trecute din Severodoneţk, după săptămâni de lupte grele de rezistenţă.

Ruşii au bombardat cu artileria şi aviaţia atât la Lisiceansk, cât şi la Severodoneţk, lovind uzina chimică Azot, unde sunt blocaţi sute de civili, a afirmat guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Haidai.

Armata ucraineană a anunţat că asupra nord-estului Ucrainei au fost lansate rachete şi din Belarus, stat aliat cu Rusia.

Comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a scris pe Facebook că a discutat telefonic cu omologul său american, generalul Mark Miley, solicitând arme pentru a ajunge „la egalitate de putere de foc cu inamicul” şi a reuşi astfel să stabilizeze situaţia în regiunea Lugansk, cea mai ameninţată de forţele ruse.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Autorul atacului armat din Oslo a fost prins: Comunitatea gay e revoltată fiindcă a fost nevoită să anuleze marșul Pride

Publicat

in

De

Atacul armat din capitala norvegiană Oslo, în care au fost ucise două persoane şi au fost rănite alte 14, este investigat ca un posibil atac terorist, a anunțat sâmbătă poliţia norvegiană. Într-o conferinţă de presă organizată sâmbătă, oficialii poliţiei au declarat că bărbatul arestat în urma atacului este un cetăţean norvegian de origine iraniană, cunoscut anterior de poliţie, dar nu pentru infracţiuni majore. Aceştia au declarat că au confiscat două arme de foc: un pistol şi o armă automată. Evenimentele au avut loc în faţa London Pub, un bar popular în rândul comunităţii LGBTQ din oraş, cu câteva ore înainte de desfăşurarea paradei Pride din Oslo.

Citește și: Video Proteste mamut în Boston și New York, după interzicerea avorturilor în SUA: Corpul meu, alegerea mea!

Organizatorii au anulat toate evenimentele Pride planificate pentru sâmbătă, la sfatul poliţiei. Olav Roenneberg, un jurnalist de la televiziunea publică norvegiană NRK, a declarat că a fost martor la împuşcături. „Am văzut un bărbat sosind la faţa locului cu o geantă. A luat o armă şi a început să tragă”, a declarat Roenneberg pentru NRK. „La început am crezut că este un pistol cu aer comprimat. Apoi geamul barului de alături s-a spart şi am înţeles că trebuie să fug să mă adăpostesc”.

Premierul Jonas Gahr Stoere a declarat într-o postare pe Facebook că „împuşcăturile din faţa London Pub din Oslo din această seară au fost un atac crud şi profund şocant asupra unor oameni nevinovaţi”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend