Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Un înalt responsabil al Parlamentului rus îndeamnă Moscova să livreze arme separatiştilor proruşi din estul Ucrainei

Publicat

in

Un înalt responsabil al Parlamentului rus, Andrei Turciak, a îndemnat miercuri Rusia să livreze arme separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, pe fondul tensiunilor în creştere la frontiera ucraineană, informează AFP.

„În aceste condiţii, Rusia trebuie să acorde sprijinul necesar Republicilor populare Lugansk şi Doneţk, livrându-le unele tipuri de arme pentru a întări capacităţile lor defensive”, a declarat Andrei Turciak, prim-vicepreşedintele Consiliului Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, la televiziunea publică.

Citește și: Ambasada SUA la Kiev le cere cetăţenilor americani să se pregătească imediat de plecare din Ucraina

Reprezentant de marcă al partidului puterii, Rusia Unită, Turciak a acuzat autorităţile de la Kiev că „pregătesc o agresiune militară” împotriva acestor regiuni separatiste proruse, potrivit Agerpres.ro.

Occidentul, în special Washingtonul, acuză la rândul său Rusia că a comasat zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina, în vederea unei eventuale invazii asupra vecinului său ucrainean.

Citește și: Avertisment de ultimă oră lansat de SUA: Rusia ar putea ataca Ucraina în următoarele trei săptămâni

Rusia dezminte orice proiect de ofensivă, însă condiţionează detensionarea de o serie de exigenţe, printre care încheierea unor tratate care să garanteze că Ucraina nu va adera niciodată la NATO.

Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză deja Moscova de sprijin militar şi financiar acordat separatiştilor proruşi împotriva cărora armata ucraineană luptă în estul Ucrainei din 2014, însă Moscova respinge acuzaţia.

Citește și: Tensiune totală! Rusia trece la amenințări în fața presiunilor occidentale: ‘Nu vom sta cu brațele încrucișate’

Declaraţiile lui Turciak marchează prin urmare o schimbare în poziţia oficială rusă afişată până acum.

Potrivit lui Andrei Turciak, partidul Rusia Unită este foarte îngrijorat de livrările de arme occidentale pentru guvernul ucrainean, anunţate de SUA, Regatul Unit şi ţările baltice.

Citește și: VIDEO BREAKING Rusia încolțește Ucraina și la Marea Neagră. A inceput manevre navale de anvergură

Numărul de tiruri ce au vizat regiunile Doneţk şi Lugansk „a crescut (…), civili sunt pe cale să fie ucişi”, a susţinut Turciak, îndemnând „să fie oprit regimul de la Kiev”.

Rusia a anexat în 2014 peninsula Crimeea, după o revoluţie prooccidentală în Ucraina. În urma acestei anexări, un conflict între separatiştii proruşi şi forţele Kievului a izbucnit în estul Ucrainei, făcând până acum peste 13.000 de morţi.

Citește și: Tensiuni uriașe între Ucraina și Rusia – Cum tranșează Italia problema .

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Vladimir Putin încearcă să-i liniștească pe ruși – Ce spune despre europenii care vor să renunțe la petrolul rusesc

Publicat

in

De

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că este imposibil ca unele țări europene să renunțe rapid la petrolul rusesc, așa cum propune Uniunea Europeană, scrie Reuters, potrivit Agerpres.

Membrii UE negociază o propunere de embargo petrolier asupra Rusiei din cauza invadării Ucrainei, dar discuțiile au eșuat săptămâna aceasta din cauza unui veto din partea Ungariei, care este puternic dependentă de importurile de petrol rusesc.

„Evident, unele state UE, în a căror balanță energetică ponderea hidrocarburilor rusești este deosebit de mare, nu vor putea face acest lucru pentru o perioadă lungă de timp, să renunțe la petrolul nostru”, a declarat Putin.

Vorbind în cadrul unei întâlniri televizate cu manageri petroliști și oficiali guvernamentali din țară, Putin a mai spus că sancțiunile occidentale și un posibil embargo asupra petrolului rusesc au dus la o creștere a prețurilor petrolului la nivel mondial.

El a spus că, prin renunțarea la aprovizionarea cu energie rusă, Europa riscă să plătească cele mai scumpe prețuri la energie din lume pe termen lung, în timp ce competitivitatea industriei sale va fi subminată.

El a mai spus că sancțiunile occidentale au alimentat inflația chiar în Europa.

Rusia se confruntă cu o scădere a producției de petrol nemaiîntâlnită de la prăbușirea Uniunii Sovietice din cauza sancțiunilor occidentale, care complică foarte mult vânzarea petrolului rusesc la nivel mondial.

„Există schimbări tectonice pe piața petrolului, iar a face afaceri așa cum se făcea înainte, în conformitate cu vechiul model, pare puțin probabil”, a spus Putin, adăugând că este important să se stabilească un lanț complet de la producător la cumpărătorul final.

El a promis ajutor din partea statului pentru producătorii interni de petrol, inclusiv facilitarea accesului la împrumuturi și asigurări.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Președintele din Sri Lanka reuşeşte să evite o moţiune de cenzură, pe fondul crizei economice istorice şi al protestelor antiguvernamentale

Publicat

in

De

O tentativă a opoziţiei din Sri Lanka de a forţa o moţiune de cenzură împotriva preşedintelui Gotabaya Rajapaksa, considerat vinovat de criza economică istorică prin care trece această ţară, a fost blocată marţi în parlament de coaliţia guvernamentală, relatează AFP, dpa şi Reuters.

Propunerea opoziţiei de a supune la vot moţiunea a fost respinsă cu 119 voturi contra faţă de 68 în favoarea ei.

Moţiunea fusese propusă de principalul partid al opoziţiei tamile, Alianţa naţională tamilă, în condiţiile în care mii de manifestanţi antiguvernamentali continuă să campeze în faţa preşedinţiei de la Colombo, cerând demisia lui Rajapaksa, încă din 9 aprilie, potrivit Agerpres.ro.

Ţara cu 22 de milioane de locuitori se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la obţinerea independenţei faţă de Marea Britanie, în 1948, resimţită deja de câteva luni prin penurii de bunuri esenţiale, întreruperea zilnică a curentului şi o inflaţie record.

Fratele mai mare al preşedintelui, Mahinda, a demisionat săptămâna trecută din funcţia de premier, după ce protestele până atunci paşnice au degenerat în ciocniri între manifestanţi proguvernanentali, antiguvernamentali şi forţele de ordine, soldate cu 9 morţi şi sute de răniţi.

În încercarea de a dezamorsa nemulţumirea crescândă a populaţiei, şeful statului a numit ca premier un reprezentant al opoziţiei, Ranil Wickremesinghe. Acesta a obţinut luni susţinerea principalelor două partide de opoziţie, dar ceremonia de depunere a jurământului de către noul „guvern de uniune” prevăzută iniţial pentru luni după-amiaza a fost amânată din cauza prelungirii discuţiilor privind atribuirea portofoliilor.

Într-un discurs adresat ţării luni, premierul numit a avertizat că dificultăţile s-ar putea chiar accentua în următoarele luni, notând că Sri Lanka „nu dispune de stocuri de petrol decât pentru o zi” şi guvernul nu poate strânge fonduri pentru a plăti livrarea a trei încărcături de petrol aflate la bordul unor nave care aşteaptă în largul portului Colombo.

Marţi, majoritatea benzinăriilor din capitală erau închise, iar în faţa celor câteva rămase deschise se formaseră cozi lungi de automobilişti în speranţa de a-şi obţine raţia de combustibil.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend