Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un grup de ruși reținuți într-o zonă de operațiuni militare din Ciad afirmă că sunt turiști ce vor să viziteze Sahara

Publicat

in

Mai mulți ruși reținuți de poliție într-o zonă din nordul Ciadului în care armata se confruntă cu o invazie a rebelilor din Libia au declarat miercuri că sunt turiști care au venit să vadă peisajele din Deșertul Sahara, relatează Reuters.

Grupul de aproximativ 10 ruși a fost reținut săptămâna trecută de către poliție în apropierea orășeului Faya Largeau fiindcă se aflau într-o zonă de operațiuni militare, potrivit purtătorului de cuvânt al poliției naționale din Ciad, Amane Isaac Azina.

Acesta afirmă că rușii nu au încălcat nicio lege și nu au fost arestați ci mai degrabă evacuați către capitala N’Djamena pentru propria siguranță.

„Am decis de această dată să vizităm Republica Ciad fiindcă este foarte interesantă”, a declarat pentru Reuters unul dintre ruși, Alexei Kamerzanov, de la un hotel din N’Djamena.

„De obicei călătorii nu vizită Republica Ciad fiindcă nu este ruta normală către Africa dar eu am verificat și Ciadul este foarte bogat în resurse naturale”, a mai afirmat acesta.

Kamerzanov a declarat că printre obiectivele pe care rușii doresc să le viziteze se numără Platoul Ennedi, o zonă aflată pe lista patrimoniului mondial UNESCO și renumită pentru formațiunile sale stâncoase impresionante.

Zona în care rușii au fost ridicați se află în apropierea locurilor în care armata Ciadului s-a luptat cu rebelii libieni în lunile aprilie și mai, conflict care a dus la moartea președintelui Idriss Deby în timpul unei vizite pe front.

Ciadul și-a proclamat victoria asupra rebelilor în luna mai.

Prezența Rusiei în Africa a provocat numeroase speculații în ultimele luni după ce Moscova a trimis contractori de securitate ruși în Republica Centrafricană învecinată în 2018, mutare despre care analiștii afirmă că face parte dintr-o strategie de contracarare a influenței Vestice pe continent.

Trei ruși ce au participat la acea misiune militară au fost uciși în timpul unui incident în care forțele Republicii Centrafricane s-au ciocnit cu cele ale Ciadului în apropierea graniței.

ONU afirmă că în Libia mercenarii ruși sprijină Armata Națională Libiană a comandantului Khalifa Haftar care controlează estul țării.

Citește și:

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Filmul documentar ‘România Sălbatică’ poate fi vizionat, începând de vineri, în cinematografele din România

Publicat

in

De

Filmul documentar “România Sălbatică” poate fi vizionat, începând de vineri, în cinematografele din România, anunţă Transilvania Film.

“După mii de kilometri parcurşi, sute de ore de filmare şi 10 ani de pre-producţie, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din ţara noastră, România Sălbatică, se lansează oficial astăzi, 17 septembrie, pe marile ecrane. În prima săptămână de proiecţii filmul va putea fi văzut în peste 80 de cinematografe din 40 de oraşe din ţară”, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.
“Ne bucurăm să fim cei care reuşesc să aducă România Sălbatică pe marile ecrane din atât de multe oraşe şi cinematografe, la fel cum ne bucurăm că am putut oferi acestui produs spectaculos Premiera de Gală pe care o merita: în aer liber, într-un cadru natural. Este un film al cărui mesaj ar trebui să ajungă la toţi, cu mic cu mare, aşadar vom face tot posibilul să ne asigurăm că acest lucru se va întâmpla în cât mai multe locuri din ţară.”, a declarat Oana Furdea, manager de distribuţie Transilvania Film, la Premiera de Gală de la Amfiteatrul “Mihai Eminescu”, citată în comunicat.

“România Sălbatică” a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde a obţinut Premiul Publicului şi a fost cel mai vizionat film al ediţiei.

Ulterior a fost prezent în mai multe festivaluri şi evenimente de film din ţară, unde a continuat să umple sălile şi spaţiile în aer liber – TIFF Sibiu, Făgăraş Fest, Serile Filmului Românesc (Iaşi), TIFF Braşov, Filmul de Piatra, Caravana TIFF (Timişoara, Tăşnad, Târgu Lăpuş), Cinelatino (Călăraşi, Câmpina), Central European Film Festival (Timişoara), RowmaniaFest (Tulcea) şi Alpin Film Festival (Braşov), unde a primit Premiul “Carpaţi”, oferit celui mai bun film de promovare a Munţilor Carpaţi.

În acest weekend, filmul este în programul celei de-a patra ediţii TIFF Oradea, sâmbătă 18 septembrie, de la ora 20,45, la Palatul Baroc.

Povestea din filmul documentar despre România este narată de actorul Adrian Titieni, iar muzica e semnată de compozitorul Alexei Ţurcan.

“Dincolo de imaginile fabuloase pe care documentarul le promite, coloana sonoră este un alt element de autenticitate – o iniţiativă muzicală curajoasă, prima după aproape 20 de ani, compusă şi înregistrată pentru orchestră. Bucharest Film Orchestra, prima şi singura orchestră de muzică de film din ţară, a avut misiunea de a interpreta partiturile minuţios scrise de Corina Ciuplea, dirijată fiind de Tiberiu Soare. Întreg procesul a fost înlesnit de echipa profesionistă de la UNDA Recording, mixajul final fiind opera lui Dan Georgescu”, se arată în comunicat.

România Sălbatică este o producţie NTD Film, co-produsă de HBO Europe, Libra Films, Avanpost Media şi şi distribuită de Transilvania Film.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

UDMR’s Kelemen Hunor: In 13 years we had 3 gov’ts; we need to make efforts to rebuild coalition

Publicat

in

De

Leader of the Democratic Union of Hungarians in Romania (UDMR), Kelemen Hunor, on Friday stated, in the opening of the 15th edition of the Congress of this political party, that the country needs a stable government and that every efforts need to be made for a rebuilding of the coalition created in 2020.

“The autumn political season began with a crisis and with the congresses of political parties. Of these congresses, ours is the least noisy. The congress of the National Liberal Party (PNL) follows, followed by the USR (Save Romania Union) congress (…) It is true that almost one year ago we we sat at the table and said that we would have a stable government, a stable majority for four years, and we made a calculation: since 2008 we have not had a government that has ruled for four years. In 13 years, we have had 13 governments, not to mention the interim ones, and after the 2008 parliamentary elections, no Romanian government has been able to stay for four years, to complete its mandate. How can results be achieved, efficiency when the government changes almost every year?!,” said Kelemen Hunor.
He reiterated his call on PNL and USR PLUS (Save Romania Union, Freedom, Unity, Solidarity Party) that “considerable” efforts must be made to restore the coalition formed in December 2020 this year. This means compromise, it means dialogue, it means understanding one another other,” he said.

Kelemen Hunor added that the option of a minority government can also be considered, but rebuilding the coalition is the first option.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend