Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un gest emoționant

Avatar

Publicat

in

Suntem încă în pandemie și renunțăm cam la tot ceea ce nu e absolut necesar, dar nu vom renunța  la a sărbători așa cum știm noi, cu grai, port și tradiții românești, deși suntem departe de țară dacă regiunea Lazio din Italia va rămâne în zona galbenă până la Crăciun.

Am început anul școlar on-line, pentru că „limba, cultura și civilizația românească” este un curs opțional în afara granițelor țării (predat de colaboratori ai Institutului Limbii Române, institut subordonat Ministerului Educației și Cercetării) la care participă copii din mai multe clase, de obicei de vârste diferite. Tocmai pentru asta nu am putut să facem orele în clasă, pentru că s-a interzis să se amestece copiii din clase diferite, iar directorii școlilor nu vor neplăceri, așa că nu încalcă regulile, în cele mai multe cazuri.

Am tânjit să ne vedem sau să stăm câteva momente împreună atât eu, cât și elevii mei, și am avut norocul să fim invitați cu sufletul deschis să ne întâlnim duminica la biserica părintelui Andrei Petru Aslan din Roma și am profitat de generoasa ofertă ori de câte ori am putut.

În această duminică am sărbătorit acolo Ziua Națională a României prin poezii și cântec. Nu am avut timpul necesar să repetăm cât am fi vrut, dar copiii au dat ce au avut mai bun în ei și m-am bucurat de asta foarte mult.

M-a mișcat mai înainte de toate faptul că au îmbrăcat cu plăcere și chiar cu mândrie costumul național sau măcar cămașa tradițională împreună cu părinții lor și mi-am dat seama încă o dată, dacă mai aveam nevoie, cât este de important exemplul părinților.

I-am văzut apoi cum au rostit cu patos poeziile patriotice și cum au cântat de emoționați imnul nostru național. M-am emoționat și eu, dar cel mai tare m-a mișcat un gest, pe cât de neașteptat, pe atât de frumos, al unui elev de-al meu născut în Elveția și crescut în mare parte în Italia, dar cu drag de România, ca și de mama lui, româncă.

Fără să-mi dau seama a venit să mă îmbrățișeze, deoarece pleca acasă cu părinții. Ce gest frumos și cât de mișcător! Ce bine e să fii copil și să îți permiți să fii spontan, mi-am zis! Azi îmbrățișările sunt rare. Sunt la mare preț, dar sunt și gesturi care ne sperie, în același timp.

În mod normal, un adult nu ar fi făcut gestul, pentru că rațiunea l-ar fi împiedicat. Dar eu, adultul, nu am vrut să-l opresc pentru a nu-i micșora bucuria, dar și pentru a nu-l răni. Doar m-am bucurat la fel de mult ca el și apoi, fiind în casa lui Dumnezeu, mi-am zis că va avea El grijă de sănătatea noastră.

Cum poți să refuzi o îmbrățișare pornită din sufletul nevinovat al unui copil? Cum să refuzi un gest atât de sincer? Nu se poate, chiar de-ar fi ultimul lucru pe care l-aș face. Așa că am îmbrățișat copilul cu mult drag și mi-am reamintit cât de importante sunt pentru noi aceste gesturi atât de rare azi, îmbrățișările.

Să sperăm că totul va reveni la normal și că ne vom relua viața de dinaintea apariției acestui virus nemilos, că vom învăța câte ceva, dar că vom putea din nou îmbrățișa persoanele dragi și le vom putea transmite toată căldura umană. Până atunci însă, să fim atenți să salvăm umanitatea din noi, să n-o lăsăm să moară, pentru că altfel nici noi nu ne vom putea salva!

Lucia Ileana Pop – Italia

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Un bărbat puternic înarmat a fost arestat în apropierea Capitoliului

Avatar

Publicat

in

De

Un bărbat puternic înarmat a fost arestat vineri seara la Washington în timp ce încerca să treacă peste unul dintre numeroasele puncte de control de lângă Capitol Hill, unde Joe Biden va depune jurământul în câteva zile, informează AFP preluat de agerpres citând raport al poliţiei americane.

Vezi și: Autorităţile din Norvegia, în ALERTĂ: Vaccinul anti-COVID, considerat prea periculos pentru bătrâni, după 29 de decese suspecte

Wesley Allen Beeler, originar din Virginia, s-a prezentat la un punct de control aflat la mică distanţă de Capitoliu vineri seară.

Poliţia a găsit un pistol încărcat şi peste 500 de cartuşe în posesia individului. A fost arestat pe loc.

Ca reacţie la asaltul violent asupra Capitoliului de către susţinătorii lui Donald Trump pe 6 ianuarie, în Washingtonul au fost adoptate măsuri de protecţie excepţionale, capitala federală semănând acum cu o tabără baricadată cu bariere formate din blocuri de beton şi sârmă ghimpată.

Autorităţile se tem de izbucnirea unor noi violenţe în preajma ceremoniei de depunere a jurământului de către următorul preşedinte al SUA, Joe Biden, pe 20 ianuarie.

De obicei, ceremonia de învestitură reprezintă o ocazie pentru ca sute de mii de americani să se deplaseze în capitală la fiecare patru ani, să cumpere produse special create pentru această ocazie, care poartă efigia preşedintelui, şi să îl urmărească pe acesta de pe esplanada Capitoliului cum depune jurământul.

Anul acesta însă, National Mall, uriaşa esplanadă de la poalele Capitoliului, va fi închisă publicului. Doar persoanele acreditate în mod corespunzător vor putea intra în zona în care patrulează mii de militari.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Vești bune pentru toți tinerii: vor primi mai mulți bani de la companii

Avatar

Publicat

in

De

Începând din 2021 salariul minim brut pe ţară a crescut la 2.300 de lei, astfel cei care vor efecta un un internship vor primi mai mulţi bani, conform legii privind internshipul.

Legea nr. 176/2018 privind internshipul, intrată în vigoare la 18 august 2018, reglrementă indemnizaţia pentru cei care desfăşoară stagii de internship – “Cuantumul indemnizaţiei pentru internship stabilită potrivit alin. (1) este egal cu cel puţin 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă proporţional cu numărul de ore de activitate desfăşurată”, relatează Mediafax.

În momentul de faţă, cum salariul minim brut pe ţară este de 2.300 de lei, astfel indemnizaţia de internship se situează la cel puţin 1.150 de lei brut.

Creşterea salariului minim brut pe ţară este prevăzută de HG nr. 4/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 40.

Neachitarea de către organizaţia-gazdă a indemnizaţiei pentru internship în condiţiile reglementate de lege se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.

De asemnea, nerespectarea obligaţiei de a încheia contractul de internship anterior începerii activităţii se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei.

Constatarea contravenţiilor, precum şi aplicarea sancţiunilor se realizează de către: Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin structurile sale teritoriale, pentru anumite contravenţii prevăzute de legea internshipului.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend