Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un fost președinte al României pune capăt incertitudinii. Ce provocări aduce criza sanitară mondială

Publicat

in

Actuala criză sanitară mondială este o şansă istorică pentru un nou proiect politic global care să fie bazat pe un nou dialog asupra valorilor umane, afirmă fostul preşedinte Emil Constantinescu.

„Actuala criză sanitară mondială, care a adus în prim-plan nu averea noastră, ci viaţa noastră, ne impune cu brutalitate să optăm între a avea sau a fi. Este nevoie de crearea unui nou arbitraj între putere şi cunoaştere, care să reconfigureze un cadru în care fiecare individ să poată nu numai să fie, ci şi să devină”, a spus Constantinescu în cadrul unui discurs susţinut în deschiderea reuniunii „Cum va arăta lumea după pandemie?” organizată de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului şi Reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră, potrivit unui comunicat transmis sâmbătă.

Fostul şef de stat consideră că această criză trebuie examinată sub toate aspectele ei: economic, politic, social, moral, ţinând cont şi de faptul că, „în vechea cultură chineză, ideograma pentru criză semnifica, în acelaşi timp şi pericol şi şansă”.

„Ce şansă? Şansa unei schimbări. A cui? A sistemului. A cărui sistem? A sistemului politic şi economic actual (…) pentru că recenta criză sanitară a lăsat să se vadă ceva mai profund: ruptura dintre actualul sistem politic şi economic globalizat şi modelul cultural care l-a definit la începuturile sale’, a detaliat Emil Constantinescu.

Citește și: Numărul infectărilor cu coronavirus SCADE în continuare: DOAR 145 de NOI cazuri diagnosticate în 24 de ore/ 11.187 vindecați

În opinia fostului preşedinte, ultimele luni au evidenţiat responsabilitatea personală a oamenilor care au dovedit o înaltă responsabilitate civică, dar şi modul în care progresul în tehnologia comunicării poate fi util în cazul unei pandemii.

El susţine, însă, că în timpul crizei au putut fi văzute „mediocritatea liderilor politici, ineficienţa sistemului economico-financiar bazat pe obţinerea profitului în rezolvarea problemelor de sănătate publică, limitele ştiinţelor medicale, ale ştiinţei în general, precum şi riscurile unor tehnologii scăpate de sub control”.

De asemenea, Constantinescu a punctat, în discursul său „ruptura dintre economia reală şi cea speculativă, pe de o parte, şi dintre administraţia birocratizată şi cetăţeni, pe de altă parte”, apreciind că aceasta a afectat „un element esenţial atât pentru democraţie cât şi pentru economia de piaţă: încrederea cetăţenilor”.

În opinia fostului preşedinte, pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor este nevoie de un nou model cultural. El consideră că niciun proiect politic nou nu poate avea succes, dacă nu este precedat şi fondat pe un model cultural, bazat pe valori morale, „singurele care pot crea o solidarizare a energiilor pozitive ale societăţii”.

În ceea ce priveşte politica, Emil Constantinescu afirmă că aceasta „trebuie să-şi asume incertitudinile viitorului, depăşind deriva populistă care degradează şi epuizează resursele proiectelor pe termen lung”.

„Diferenţa esenţială între sistemele politice este dată de modul în care acestea gestionează incertitudinea. Îşi asuma ele incertitudinea încercând să găsească soluţii prin dialog? Sau încearcă să elimine incertitudinea prin dictatul ideologiilor, religiilor sau al banilor?”, se întreabă fostul şef de stat.

În opinia sa, gestiunea incertitudinii se poate face doar într-o societate deschisă, iar politica în societatea cunoaşterii şi în lumea globalizată a viitorului trebuie construită „ca o viziune complexă asupra viitorului, bazată pe un nou dialog asupra valorilor umane”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

A capitulat mareșalul Khalifa Haftar: războiul din Libia, aproape de final

Publicat

in

De

Unul dintre principalii protagonişti ai conflictului din Libia, Khalifa Haftar, a susţinut luni o încetare a focului în conflictul cu forţele guvernamentale, după discuţiile de sâmbătă de la Cairo cu preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, informează AFP.

O „iniţiativă Cairo” solicită „respectarea eforturilor internaţionale şi propune o încetare a focului începând cu ora locală 06:00 (04:00 GMT), luni 8 iunie 2020”, a declarat Sissi în cadrul unei conferinţe de presă în prezenţa mareşalului Haftar. Acesta din urmă a acceptat această iniţiativă, în contextul în care forţele sale au suferit o serie de înfrângeri în luptă.

Forţele Guvernului de uniune naţională (GNA, recunoscut de ONU) au anunţat vineri că au preluat controlul asupra întregii părţi de vest a Libiei, învingând trupele rivale conduse de mareşalul Khalifa Haftar, alungate din ultimul lor bastion din regiune, oraşul Tarhuna.

Pierderea acestui oraş marchează o cotitură în conflictul care opune cele două tabere din aprilie 2019, când mareşalul Haftar a lansat o ofensivă pentru cucerirea capitalei Tripoli, unde se află sediul GNA.

În ultimele luni, conflictul a cunoscut implicarea tot mai puternică a unor puteri străine, iar sprijinul militar al Turciei a permis GNA să obţină o serie de succese. La rândul său, mareşalul Haftar, omul-forte din estul Libiei, este sprijinit de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Rusia.

Citește și: Lovitură de teatru în PSD: Frans Timmermans se va implica în campaniile electorale ale partidului .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Premierul Canadei a îngenuncheat alături de protestatari la o manifestaţie împotriva rasismului

Publicat

in

De

Primul-ministru al Canadei, Justin Trudeau, a îngenuncheat alături de protestatari în timpul demostraţiei „Viaţa persoanelor de culoare contează!”.

Evenimentul a avut loc în Ottawa, vineri, relatează CNN, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Ordin urgent al lui Marcel Vela! Se face lumină: ‘Nu are atribuții’ .

Trudeau nu a făcut declaraţii la demostraţie, dar a aplaudat şi a discutat cu manifestanţii.

Mai multe personalităţi din toată lumea şi-au arătat public susţinerea pentru protestele din SUA.

La nivel politic, liderii lumii au fost în mare parte tăcuţi, în ciuda presiunii comunităţilor de culoare.

Citește și: Klaus Iohannis șochează! Demers anti-românesc

În timpul manifestaţiei la care a participat liderul canadian s-a ţinut un moment de reculegere pentru aproape 9 minute, cât ofiţerul Derek Chauvin a ţinut genunchiul pe gâtul lui George Floyd.

În acest timp Trudeau a stat în genunchi alături de prostestatari.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend