Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un copil din 3 e născut în afara căsătoriei în România. În Grecia, ponderea e de unu la nouă, iar în Franța de peste 6 din 10 / Situația pe județe

Publicat

in

Numărul cererilor de a deveni mame venite dinspre femei singure s-a triplat în ultimii ani, confirmă reprezentanții clinicilor de specialitate. La noi, potrivit datelor oficiale, un copil din trei este adus pe lume în afara căsătoriei. Suntem însă departe de situația din Franța (unde aproape 7 din 10 copii sunt născuți înafara căsătoriei) sau de țări precum Bulgaria, Norvegia sau Portugalia, relatează hotnews.ro

Nașterile s-au împuținat drastic în pandemie

Sub 180.000 de copii au venit pe lume anul trecut, potrivit Institutului Național de Statistică. În 2020 se născuseră puțin peste 200.000 de copii, dar și acel număr era un record al ultimilor ani, record care a fost doborât de nașterile din 2021.

”Generația din 1961 a fost ultima care a asigurat nivelul de înlocuire. Toate celelalte generații au descendența finală sub nivelul de înlocuire”, a explicat profesorul Vasile Ghețău.

Motivele pentru care o femeie singură alege să devină mamă sunt foarte complexe, dar educația, ambițiile profesionale, schimbarea mentalității sociale și împlinirea personală sunt factorii principali în funcție de care se ia decizia, relatează hotnews.ro

Mădălina T. Inginer. Stă cu chirie în Capitală, având un partener de apartament. ”Un tip deștept, bine dezvoltat fizic, dar nu știu dacă mi l-aș dori ca soț. Ca tată al copilului, de ce nu? I-am propus asta și a fost de acord. Acum sunt în luna a patra de sarcină. Familia lui nu mă place, așa că nu vreau complicații sau scandaluri. Ai lui încă nu știu că vor fi bunici, nici nu știu dacă merită să le spunem. Vom vedea ce ne va aduce viitorul”, spune Mădălina.

În mediul rural, frecvenţa naşterilor în afara căsătoriei e mai mare, comparativ cu cea din mediul urban

Cristian N. și Nicoleta P. se știu din liceu. Niciunul nu crede în instituția căsătoriei și au decis să nu ”se ia” cu acte. Sunt de 15 ani împreună, se iubesc și vor avea un copil în toamnă, dacă totul merge bine. ”Să mergem ca acum 100 de ani la preot ca să ne confirmăm că ne iubim? E absurd!, zice Cristian. ”Sau să cheltuim mii de euro pe o nuntă în loc să punem banii aceia pe numele viitorului copil? Chiar am fi tâmpiți să facem asta!”, spune și Nicoleta, râzând.

Dacă ne uităm pe județe, remarcăm că numărul copiilor aduși pe lume înafara căsătoriei are loc în judeţele cu un grad de urbanizare mai scăzut şi o pondere a populaţiei tinere mai mare.

Din punct de vedere al situaţiei juridice, în anul 2020, ponderea copiilor născuţi-vii în afara căsătoriei a fost de 32,5% din numărul total al născuţilor-vii. În mediul rural, frecvenţa naşterilor în afara căsătoriei (37,5%) a fost mai mare, comparativ cu cea din mediul urban (28,3%). Cea mai mare parte a copiilor născuţi în afara căsătoriei (50,4%) provin de la tinerele sub 25 ani.

Din numărul total al născuţilor-vii, 28,6% au avut mame cu vârsta între 30-34 ani, iar 30,8% dintre născuţii-vii au avut taţi cu vârsta între 30-34 ani. Starea de sănătate şi calitatea vieţii copiilor depind, esenţial, de nivelul de pregătire al mamelor.

Ponderea născuţilor-vii ai căror mame au avut un nivel de pregătire redus (cel mult studii gimnaziale) a fost de 25,9%, iar 35,9% din totalul născuţilor-vii au avut mame cu o pregătire de nivel mediu (profesional, liceal şi postliceal). În anul 2020, ponderea născuţilor-vii ai căror mame au un nivel de pregătire ridicat (universitar sau mai mult) a fost mai mică ca cea din anul 2019 (28,7% în anul 2020 și 30,4% în anul 2019).

Specific României înainte de 1990 era faptul că majoritatea naşterilor se produceau în cadrul căsătoriilor (96%-97%), iar în 4 din 5 căsătorii în cadrul primei căsătorii

Natalitatea era legată în mare măsură de nupţialitate, iar populaţia României s-a caracterizat printr-o nupţialitate înaltă. Între anii 19 49-1958 rata nupţialităţii a o scilat între 10 şi 12 căsătorii la 1000 locuitori, apoi după 1960 rata a scăzut sub 10 căsătorii la 1000 locuitori.

Cursul descendent a continuat şi în perioada 1975-1982, nivelul nupţialităţii fiind de 8,7 căsătorii la 1000 locuitori, iar dup ă 1994 rata nupţialităţii a scăzut sub 7‰.

Vârsta medie a femeilor la prima căsătorie a fost, înainte de 1990, de 21-22 ani, iar vârsta medie a mamelor la prima naştere în jurul valorii de 22,3 ani. O nupţialitate precoce a fost favorabilă unei fertilităţii ridicate de peste 2 copii la o femeie.

Începând cu anul 1992 asistăm la o creştere a numărului de naşteri în afara căsătoriei, proporţia lor progresând de la 15% (1992) la 32% (2020).

Diferenţa dintre vârsta medie la prima căsătorie şi vârsta medie la prima naştere a înregistrat un proces de diminuare, ajungând în teritoriu negativ, după care și-a mai revenit în ultimii ani. Intrrea în teritoriu negativ ănseamnă că momentul conceperii copilului precede momentul căsătoriei. Altfel spus, mireasa e deja însărcinată când are loc nunta.

Societatea se schimbă așadar, dar nu doar în România. Conform datelor Eurostat, în ultimii 60 de ani schimbările sunt dramatice din acest punct de vedere.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Substanța care ar putea explica explozia de cancere și tumori la tineri: Se găsește din plin în carnea roșie și zahăr

Publicat

in

De

Oamenii de știință cred că au descoperit o verigă lipsă între modul în care consumul de junk food crește riscul de cancer. Un studiu recent  a descoperit că substanțele chimice produse atunci când se consumă junk food cresc riscul de cancer. Alimentele nesănătoase, precum carnea roșie și zahărul, ar putea inhiba genele care protejează împotriva cancerului.

Medicii știu de zeci de ani că consumul de junk food este legat de un risc mult mai mare de cancer, chiar dacă persoana nu este obeză, dar mecanismul exact este încă în curs de înțelegere. Un studiu realizat în Singapore a analizat efectul metilglioxalului, un compus eliberat atunci când organismul descompune alimentele zaharoase și grase, asupra unei gene care ajută la combaterea tumorilor. În premieră, academicienii au descoperit că metilglioxalul a fost capabil să oprească temporar capacitatea genei BRCA2 de a proteja împotriva formării și creșterii cancerului.

Acesta ar putea explica, cel puțin în parte, de ce cancerele în rândul tinerilor, aparent sănătoși, devin atât de răspândite, în special tumorile la nivelul colonului. De asemenea, echipa a remarcat că studiul contrazice o teorie de lungă durată numită paradigma “două lovituri” a lui Knudson, care spunea că gene precum BRCA2 trebuie să fie complet inactive în organism pentru a crește riscul de cancer.

Aceste gene au rolul de a ajuta la protejarea organismului împotriva cancerului, deși s-a demonstrat că pacienții care moștenesc copii defecte de la părinții lor prezintă un risc crescut de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de sân și pancreatic.

Metylglyoxalul poate inhiba funcția de prevenire a tumorilor

Dr. Ashok Venkitaraman, autorul studiului și director al Centrului de Cercetare a Cancerului de la Universitatea Națională din Singapore, a declarat pentru Medical News Today: ‘Metylglyoxal declanșează distrugerea proteinei BRCA2, reducând nivelul acesteia în celule. Acest efect este temporar, dar poate dura suficient de mult timp pentru a inhiba funcția de prevenire a tumorilor a BRCA2’.

El a menționat că expunerea repetată, cum ar fi consumul de alimente procesate și de carne roșie, printre altele, ar crește cantitatea de daune aduse unor gene precum BRCA2′. Echipa a analizat efectul metilglioxalului asupra celulelor de la persoane care au moștenit o copie defectuoasă a BRCA2 și care, prin urmare, erau mai predispuse să dezvolte cancer. Ei au descoperit că expunerea la metilglioxal a dezactivat suprimarea tumorii.

‘Este bine documentat faptul că unele persoane prezintă un risc ridicat de a dezvolta cancer de sân, ovarian, pancreatic sau alte tipuri de cancer, deoarece moștenesc de la părinți o copie defectuoasă a genei de prevenire a cancerului – BRCA2’, a declarat Dr. Venkitaraman. ‘Descoperirile noastre recente arată că celulele unor astfel de persoane sunt deosebit de sensibile la efectele metilglicoxalului, care este o substanță chimică produsă atunci când celulele noastre descompun glucoza pentru a crea energie. Am descoperit că metilglioxalul inhibă funcția de prevenire a tumorilor a BRCA2, provocând în cele din urmă defecte în ADN-ul nostru care sunt semne de avertizare timpurie a dezvoltării cancerului’.

În plus, Dr. Venkitaraman a remarcat că nivelurile ridicate de metilglioxal sunt frecvente la persoanele cu diabet și prediabet. ‘Ultimele noastre descoperiri arată că metilglioxalul poate inactiva temporar astfel de gene care previn cancerul, sugerând că episoadele repetate de dietă proastă sau de diabet necontrolat se pot “aduna” în timp pentru a crește riscul de cancer’, a spus el.

Cu toate acestea, echipa a avertizat că, întrucât studiul a fost efectuat pe celule și nu pe oameni, sunt necesare mai multe cercetări pe această temă. Cercetarea se adaugă la o listă lungă de studii care sugerează că dieta ar putea avea un impact asupra riscului de cancer, în special asupra cancerului colorectal. Noul studiu a fost publicat săptămâna trecută în revista Cell.

Citeste mai mult

NATIONAL

Olaf Scholz: Războiul din Ucraina ar putea continua mai mulţi ani

Publicat

in

De

Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german Chemnitz.

Cancelarul Olaf Scholz cu general Andre Bodemann (dreapta)Foto: Ina FASSBENDER / AFP / Profimedia

Nimeni nu ar putea spune dacă acest război nu va dura încă 5 ani, de exemplu, a spus cancelarul german, vineri, potrivit agenției germane DPA, citează Agerpres.

El a apărat sprijinul militar al Germaniei pentru Ucraina. În plus, diplomaţia trebuie cultivată, a adăugat el.

De la începutul războiului însă, preşedintele rus Vladimir Putin nu a dat semne de mişcare, a spus el. O pace dictată este inacceptabilă, a subliniat Scholz. „Nu trebuie să i se permită să scape cu asta”, a mai spus cancelarul german.

Scholz a fost vineri seară invitatul unui panel de discuţii organizat de ziarul Freie Presse cu titlul „Germania sub presiune. Cum poate acţiona coaliţia de guvernare în noile condiţii?”.

____

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend