Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski recunoaște că ultimul bastion din estul Ucrainei ar putea cădea

Publicat

in

Luptele s-au intensificat în Lysychansk, ultimul mare bastion al Ucrainei în provincia strategică Luhansk din estul țării, iar un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a recunoscut că orașul ar putea cădea, relatează Reuters. Explozii au zguduit orașul rus Belgorod, a declarat guvernatorul.

Explozii au zguduit orașul rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, a declarat guvernatorul regional duminică dimineața, potrivit Reuters.

CA urmare a exploziilor, a luat foc o clădire rezidențială, iar trei persoane rănite au fost transportate la spital, a postat Viaceslav Gladkov pe Telegram.

Rusia încearcă să alunge forțele ucrainene din provinciile Luhansk și Donețk din Donbas, unde separatiștii susținuți de Moscova se luptă cu Kievul de la prima intervenție militară a Rusiei în Ucraina, în 2014.

Trupele ucrainene de pe liniile de front din est descriu baraje intense de artilerie asupra zonelor rezidențiale, în timp ce Kievul afirmă că Moscova a intensificat atacurile cu rachete asupra orașelor aflate departe de principalele câmpuri de luptă din est, acuzând Rusia că a lovit în mod deliberat zone civile, potrivit Mediafax.ro.

Mii de civili au fost uciși și mai multe orașe au fost distruse de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie. Rusia neagă că a vizat civili, iar Vladimir Putin numește agresiunea ca fiind o „operațiune militară specială” pentru demilitarizarea și „denazificarea” Ucrainei.

Forțele rusești au cucerit luna trecută, după unele dintre cele mai grele lupte din timpul războiului, orașul înfrățit cu Lisianțk, Sievierodonetsk, situat pe partea opusă a râului Siverskiy Donets.

Rodion Miroshnik, ambasadorul în Rusia al autointitulatei Republici Populare Luhansk pro-Moscova, a declarat pentru televiziunea rusă: „Lysychansk a fost adus sub control”, dar a adăugat: „Din păcate, nu este încă eliberat”.

Presa rusă a prezentat imagini video cu milițiile din Luhansk care defilau pe străzile din Lysychansk fluturând steaguri și aplaudând, dar purtătorul de cuvânt al Gărzii Naționale ucrainene, Ruslan Muzychuk, a declarat pentru televiziunea ucraineană că orașul a rămas în mâinile ucrainenilor.

„Acum au loc lupte crâncene în apropiere de Lysychansk, însă, din fericire, orașul nu este înconjurat și se află sub controlul armatei ucrainene”, a declarat Muzychuk.

Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele privind câmpul de luptă.

Consilierul Zelenski, Alexei Arestovici, a declarat că forțele rusești au trecut în cele din urmă râul Siverskiy Donets și se apropie de oraș dinspre nord.

„Aceasta este într-adevăr o amenințare. Vom vedea. Nu exclud niciunul dintre numeroasele rezultate aici. Lucrurile vor deveni mult mai clare într-o zi sau două”, a declarat el.

Totuși, Arestovici a spus că luarea Lysychansk-ului ar complica lucrurile din punct de vedere strategic pentru ruși, deoarece aceștia ar trebui să se concentreze asupra a șase orașe importante din regiunea industrializată Donbas de est, împrăștiindu-și mai mult forțele.

El a adăugat: „Cu cât mai multe arme occidentale vin pe front, cu atât mai mult se schimbă imaginea în favoarea Ucrainei”. Ucraina a făcut apel în mod repetat la mai multe arme din partea Occidentului, spunând că forțele sale sunt puternic depășite de armament.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

APIA: Payments of almost 62 million EUR, cleared for final payment in 2022 Campaign

Publicat

in

De

Almost 62 million EUR were cleared for the final payment within the 2022 Campaign, the Payments and Intervention Agency for Agriculture (APIA) announced on Wednesday, in a press release sent to AGERPRES.

The authorization of final payments, approved by the Ministry of Agriculture and Rural Development (MADR), through the APIA, represents the difference between the calculated amount and the amount granted in advance for the 2022 application year, told Agerpres.

Thus, so far, the total amount of 61,988,981 EUR was authorized for payment, for 56,643 farmers. Of this total, 57,267,717 EUR are from the European Agricultural Guarantee Fund (EAGF), 3,935,996 EUR from the European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) and 785,268 EUR co-financing from the National Budget (BN1).

According to the quoted source, payments for the schemes funded from the EAGF and the EAFRD are made in Leu currency (RON), at the exchange rate of 4.9490 RON/EUR, established by the European Central Bank (ECB) and published in the Official Journal of the European Union.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

webPR: Nu le putem aduce familiile înapoi, dar le putem vindeca sufletul copiilor abandonați/ Mii de copii instituționalizați au nevoie de psihoterapie în lupta cu traumele

Publicat

in

De

​Ajungem MARI, cel mai mare program educațional în sprijinul copiilor din sistemul de protecție din România, dă startul campaniei „Suflet fragil, caut o inimă mare!”, pentru a atrage atenția asupra nevoilor emoționale ale acestora și necesității psihoterapiei pe termen lung.

Nu le putem aduce familiile înapoi, dar le putem vindeca sufletul copiilor abandonațiFoto: Ajungem MARI

Copiii din centrele de plasament trăiesc un Crăciun de singurătate, an de an. Niciun camion plin cu dulciuri și jucării nu le poate aduce familia înapoi. Dar există un cadou ce le poate vindeca sufletul rănit – psihoterapia. Ajungem MARI dorește să le aducă acestor copii un strop de speranță și să vindece, cu ajutorul terapiei, traumele provocate de abandon, abuz, separarea timpurie de familie. Traumele acestea au provocat răni adânci în sufletele lor, despre care se vorbește mult prea puțin, pentru că (aparent) nu se văd. Totuși, acestea pot lua forme „vizibile” serioase: delincvență, abandon școlar, imposibilitatea de a se integra în comunitate.

„Ne dorim ca în urma acestei campanii să le oferim cât mai multor copii șansa de a avea tot ce nu au acum: Iubire, Familie, Viitor, Educație, Susținere, Încurajare, Acceptare, Curaj, Prietenie, Experiențe. Ne dorim cât mai mulți copii cu suflete vindecate prin TERAPIE. Haideți să punem împreună un „globuleț” cu iubire, acceptare, viitor în bradul copiilor instituționalizați. Un brad pe care să nu îl mai despodobim după Crăciun, pentru că ei au nevoie de sprijinul nostru și după Sărbători. Terapia este un proces de durată, iar de cele mai multe ori, pentru rezultate vizibile este nevoie de cel puțin 1 an de psihoterapie. Donează pentru copiii abandonați și ajută-i să meargă la ședințe de psihoterapie.”Vivianda Nicolae, Vicepreședinte Ajungem MARI.

Oricine vrea să sprijine programul de psihoterapie pentru copiii din centrele de plasament derulat de Ajungem MARI o poate face donând 4 euro pe lună printr-un un SMS la numărul 8864 cu textul „IUBIRE”. Sau poate alege o altă formă de donație disponibilă pe site-ul www.ajungemmari.ro (transfer bancar, redirecționare 20% din impozitul pe venit/profit etc.).

Psihoterapia poate salva mii de vieți!

În România, subiectul psihoterapiei este încă unul foarte delicat. Emoţiile în sine reprezintă un subiect sensibil, iar când vine vorba de copiii din centrele de plasament, lucrurile sunt şi mai complicate.

În prezent, 70 de copii și tineri instituționalizați beneficiază de ședințe săptămânale de terapie prin programul derulat de Ajungem MARI. Până acum, asociația a ajutat 287 copii și tineri să beneficieze săptămânal de psihoterapie. Unii dintre aceștia au beneficiat de terapie un an sau chiar doi.

„De multe ori auzeam <>, așa că mă retrăgeam în propria mea lume unde sufeream în tăcere și așteptam ca timpul să treacă, iar eu să fiu fericită, ceea ce nu se întâmpla și, astfel, uitam să fiu fericită. Dacă pot inspira pe oricine să facă terapie, aș spune: nu aștepta ca timpul să-ți rezolve problemele. Dacă așteptăm ca viața să nu mai fie grea, uitam să ne mai bucurăm și uităm să punem binele nostru pe primul loc. Nu aștepta ca cineva să facă ceva bun pentru tine, începe prin a face tu ceva bun pentru tine. Eu am început când am acceptat propunerea Iarinei, coordonatoarea Ajungem MARI, de a face terapie și îi MULȚUMESC MULT atât ei, cât și celorlalți voluntari pentru susținere și contribuții ca terapia să aibă loc”Sara, beneficiar al programului de terapie Ajungem MARI.

45.000 de copii în sistemul de protecție din România

Centrele de plasament din București și din țară sunt pline însă de copii și tineri care au nevoie să li se oblojească rănile emoționale. Copiii instituționalizați reprezintă una dintre categoriile cu risc crescut de a dezvolta tulburări de sănătate mintală, potrivit „Strategiei naționale pentru sănătatea mintală a copilului și adolescentului 2016- 2020”;

Sunt 45.000 de copii în sistemul de protecție din țară. Aproximativ 9.000 intră în sistem anual, ca urmare a abandonului sau tragediilor care le lovesc familiile. Cei mai mulţi au suferit traume emoţionale care le afectează puternic viața. Foarte puțini dintre aceștia ajung la consiliere psihologică și psihoterapie, iar majoritatea intervențiilor sunt realizate în situații de criză (delincvență, abandon școlar etc.), nu ca prevenție.

Costul mediul al unei ședințe de psihoterapie este 120 lei* (*discounturi obținute de Ajungem MARI). Pentru a susține psihoterapia unui copil timp de o lună, avem nevoie de 480 lei.

Cum puteți dona pentru programul de psihoterapie al Ajungem MARI

Trimite un SMS la numărul 8864 cu textul „IUBIRE” și donează 4 euro pe lună. Campania de donații recurente lunare prin SMS se desfășoară în perioada 30 noiembrie 2022 – 29 noiembrie 2023.

Valoarea Donaţiei este de 4 Euro/lună. Suma alocată cauzei este de 4 Euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA. Dezabonarea se poate face oricând prin trimiterea mesajului „STOP IUBIRE” la numărul 8864. Campanie realizată cu sprijinul Digi Mobil, Orange Romania, Telekom Romania Mobile şi Vodafone Romania.

Există și alte opțiuni de donații. Detalii pe site-ul www.ajungemmari.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend