Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un autoportret pictat de Frida Kahlo a fost vândut cu 34,9 milioane de dolari, devenind cea mai scumpă lucrare din America Latină licitată vreodată

Publicat

in

„Diego y yo”, autoportret pictat de Frida Kahlo în 1949, a fost vândut marţi seară, la New York, pentru un preţ record.

Estimată la 30 de milioane de dolari şi aşteptat să stabilească un record la licitaţia de artă modernă, pictura semnată de artista mexicană a fost adjudecată contra sumei de 34,9 milioane de dolari, conform news.ro.

Este cel mai mare preţ plătit la o licitaţie pentru o lucrare a unui artist latino-american.

Cel mai recent, ea a fost vândută la aceeaşi casă de licitaţii, în 1990. Atunci a obţinut 1,4 milioane de dolari şi Kahlo a devenit primul artist latino-american vândut pentru mai mult de 1 milion de dolari la o licitaţie.

În prezent, recordul de artist este de 8 milioane de dolari, stabilit în 2016 pentru „Two Nudes in a Forest”. Acesta a fost şi un record la nivelul artei latino-americane. Până în 2019, când „The Rivals” al lui Rivera a fost adjudecat la Christie’s contra sumei de 9,76 de milioane de dolari.The record had previously been set by a work by Diego Rivera, with whom Kahlo had a decades-long tumultuous relationship. His piece sold for $9.76m in 2018.

Tabloul, în care soţul lui Kahlo, artistul Diego Rivera, apare pictat pe fruntea ei, are o puternică încărcătură emoţională. Frida Kahlo a realizat-o într-un moment în care al doilea mariaj al ei cu Rivera era subiectul ziarelor vremii, care scriau că artistul avea o legătură extraconjugală cu actriţa Maria Felix şi că plănuia să se căsătorească cu ea imediat ce divorţa din nou de pictoriţă.

Kahlo l-a întâlnit prima dată pe Rivera în 1922, când ea avea 15 ani, iar el, 36. S-au reîntâlnit în 1928 şi s-au căsătorit un an mai târziu.

Într-un carnet, ea nota: „Am suferi două accidente mari în viaţă – unul în care un autobuz m-a doborât, celălalt este Diego”.

Accidentul rutier a avut loc când ea avea 18 ani şi i-a provocat traume grave şi o viaţă plină de dureri. Suferinţa emoţională a venit deseori dinspre Rivera.

Lucrarea a fost descrisă de Sotheby’s drept „una dintre cele mai importante ale lui Kahlo scoase vreodată la licitaţie”. Cumpărătorul a fost identificat de New York Times ca fiind Eduardo F. Cosantini, fondator al unui muzeu în Argentina.

content-image

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

ANM: 11 counties, under Yellow Code for wind until 23:00 hrs

Publicat

in

De

The National Weather Administration has issued on Tuesday evening several nowcasting warnings Code Yellow for wind in effect in 11 counties in Dobrogea, Moldova and Transylvania, in force until 23:00 hrs.

According to the weathermen, the counties of Bacau, Botosani, Suceava, Galati, Neamt, Vrancea, Iasi and Vaslui will see increased wind speeds, in excess of 55-65 km/h, while at altitudes of over 1,800 meters, gusts will exceed 90-100 km/h.

The wind will persist in the depression area of the counties of Brasov and Covasna, in the lower part of Brasov County, but also in the county of Tulcea.

The nowcasting immediate dangerous phenomena warnings are issued for a maximum of period of six hours, the Weather Administration says.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Jurnalista care l-a acuzat pe premier de plagiat, după demersul lui Ciucă: ‘Poate să solicite verificarea CNATDCU, cred că aşa ar fi cel mai onest’

Publicat

in

De

Jurnalista Emilia Şercan a declarat, marţi, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că, în cazul plagiatului premierului Nicolae Ciucă, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) trebuia sesizat, pentru verificare, şi nu Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I” , aşa cum a făcut-o şeful Executivului, ea precizând că această instituţie nu se poate autosesiza. dar este singura care poate emite o decizie de menţinere sau retragere a titlului de doctor. Şercan a mai spus că chiar Nicolae Ciucă ar putea să solicite verificarea tezei sale de către CNATDCU, şi ”aşa ar fi cel mai onest”.

„Universitatea Naţională de Apărare poate să vină cu un punct de vedere, să exprime un punct de vedere care nu are nicio valoare juridică, nu are valoare de verdict. Singura instituţie, potrivit legislaţiei din România, care poate emite o decizie de menţinere sau retragere a titlului de doctor, este CNATDCU (..) o decizie care poate fi ulterior contestată în instanţă”, a spus jurnalista, potrivit news.ro.

Întrebată dacă CNATDCU poate fi sesizat sau să se autosesizeze, ea a spus că această instituţie nu se poate autosesiza dar poate fi sesizată de o persoană fizică sau juridică.

”Nu ştiu dacă până la urmă e treaba jurnalistului care a scris despre o teză de doctorat să facă sesizare. (..) Dovezile pe care le-am prezentat sunt extrem de extinse, pot fi luate din articol şi pot fi depuse ca sesizare la CNATDCU. De ce nu chiar Nicolae Ciucă poate să solicite verificarea CNATDCU, cred că aşa ar fi cel mai onest”, a afirmat el.

Emilia Şercan a precizat că nu cunoaşte echipa de etică de la Universitatea de Apărare ”Carol I”, dar ştie că nu are voie să deţină în componenţă persoane cu funcţii de conducere.

”Ceea ce ştiu este că această comisie de etică de la Universitatea Naţională de Apărare dat o serie de verdicte aş spune neaşteptate, a confirmat alte situaţii de plagiat despre care am scris în trecut, este vorba despre teza de doctorat a fostului şef AEP, Constantin Mituleţu Buică şi teza fostului rector al Academiei Forţelor Aeriene din Braşov, Rădulescu, care a demisionat”, a mai spus Şercan, precizând că această comisie, deşi nu poate da un verdict, a certificat că sesizările apărute în spaţiul public confirmă că sunt plagiate.

Emilia Şercan a a transmis că dacă CNATDCU aşteaptă ca Nicolae Ciucă să nu mai fie premier, acest lucru nu face bine nimănui, nici societăţii şi nici mediului academic.

”CNATDCU ar trebui să fie mult mai ferm şi să dea decizii în 45 de zile, aşa cum spune legea. Noi avem teze de doctorat care au sesizări depuse de ani de zile. (…) Domnilor de la CNATDCU, dacă nu aveţi curaj, dacă nu doriţi să vă exprimaţi în anumite situaţii, pentru că consideraţi că ar putea exista urmări, repercusiuni, puteţi să vă retrageţi, nimeni nu e obligat să facă parte din CNATDCU. (..) Până la urmă, este o instituţie care ar trebui să funcţioneze, şi nu să blocheze verdictele de plagiat în tezele de doctorat”, a mai afirmat jurnalista, precizând că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în vechiul CNATDCU, care şi-a încheiat mandatul în 2020 şi acelaşi lucru se întâmplă şi în actualul CNATDCU.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, printr-un punct de vedere oficial, că solicită analizarea lucrării sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp – Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susţinut teza de doctorat care are un pronunţat caracter specific domeniului Ştiinţe Militare.

Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I” anunţă, marţi, că a cerut Comisiei de etică universitară să verifice ”existenţa unor similitudini cu alte lucrări ştiinţifice”, în lucrarea de doctorat al premierului Nicolae Ciucă.

”Urmare la informaţiile apărute în mass-media şi a solicitării domnului Nicolae-Ionel Ciucă, adresată Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, vă informăm că la nivelul instituţiei noastre au fost iniţiate demersurile legale, prin intermediul Comisiei de etică universitară, de verificare a respectării standardelor de calitate şi de etică universitară, cu privire la existenţa unor similitudini cu alte lucrări ştiinţifice, în cadrul tezei de doctorat cu titlul «Dimensiunea angajării Armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale», susţinută de autorul tezei în anul 2003″, a transmis, marţi, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend