Conecteaza-te cu noi

BUSSINES

Un abonament poate fi prelungit automat fără acordul clientului?

Publicat

in

Există posibilitatea ca furnizorii de servicii (de exemplu, de internet, televiziune sau telefonie) să introducă în contractele încheiate cu clienţii lor o clauză de prelungire automată a abonamentelor, însă aceasta poate fi considerată legală doar dacă este respectată o condiţie prevăzută în mod expres de legislaţia în vigoare.
În ultimii ani, furnizorii de servicii au fost sancţionaţi de către autorităţi, printre altele, pentru că au inclus în contractele clienţilor clauze de prelungire automată a abonamentelor, fără a respecta condiţia obligatorie de notificare prealabilă. Potrivit unui specialist contactat de redacţia noastră, prelungirea automată a abonamentelor în lipsa acordului expres al clienţilor este ilegală.
„Această practică nu poate fi considerată nicidecum legală câtă vreme prelungirea abonamentului pentru un anumit serviciu, la momentul expirării duratei contractuale prestabilite, a intervenit fără acordul expres al clientului. Iniţierea sau continuarea unei astfel de relaţii contractuale implică cel puţin două părţi, respectiv două manifestări de voinţă, neputând fi dispusă unilateral de operatorul de telefonie mobilă”, ne-a explicat avocatul Marius Coltuc.
Fara acordul tau, contractul nu poate fi prelungit
Avocatul a precizat că, în scopul prevenirii eventualelor abuzuri ale furnizorilor de servicii, legislaţia actuală prevede dreptul clienţilor de a fi notificaţi în prealabil de prelungirea automată a abonamentelor, astfel încât aceştia să-şi poată da acordul. Mai exact, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992, consumatorul are dreptul de a fi notificat „cu 30 de zile înainte de data la care contractul se prelungeşte în mod automat pentru o perioadă de timp determinată sau nedeterminată, în vederea formulării în scris de către consumator a unei opţiuni de prelungire a valabilităţii acestuia”.
Nerespectarea de către furnizorii de servicii a acestei condiţii esenţiale echivalează, practic, cu imposibilitatea prelungirii automate a abonamentelor. „Aşadar, consumatorul are acest drept (de a fi informat cu 30 de zile înainte de data prelungirii automate – n. red.) şi, în lipsa respectării lui, contractul nu poate fi prelungit automat”, a subliniat Corina Gimurtu.

Comercianţii trebuie să restituie banii clienţilor păcăliţi

Aşa cum reiese din ordonanţa amintită, încălcarea dreptului de notificare prealabilă poate fi sancţionată cu amendă contravenţională de la 2.000 la 20.000 de lei. În acest sens, de reţinut este că de constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se ocupă reprezentanţii împuterniciţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
De-acum, clienţii păcăliţi pot primi banii înapoi
Începând din data de 9 aprilie, comercianţii care folosesc practici comerciale incorecte şi sunt sancţionaţi pentru acest lucru pot fi obligaţi de autorităţi să restituie clienţilor banii pe produse şi servicii, potrivit Legii nr. 51/2016.
„Odată cu aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale, agentul constatator poate dispune ca sancţiune complementară restituirea contravalorii produsului sau serviciului, după caz, în termen de maximum 15 zile, de la luarea la cunoştinţă de către contravenient a procesului-verbal de constatare a contravenţiei”, scrie în actul normativ.
Comercianţii care sunt obligaţi să restituie banii clienţilor păcăliţi şi depăşesc termenul respectiv de 15 zile riscă să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 50.000 de lei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Algeria, marele castigator al crizei gazelor naturale in care se zbate Europa

Publicat

in

Europenii ii curteaza asiduu pe algerieni cu speranta ca vor putea cumpara o cantitate mai mare de gaze naturale. Pana acum, Europa importa din Algeria cam 13 la suta din consumul total. Dar de cand europenii au decis sa termine cu dependenta de gazul rusesc, drept pedeapsa pentru razboiul pornit de Moscova in Ucraina, Algeria e noua vedeta in materie de gaze naturale. Are destule avantaje: sta pe rezerve gigantice de gaze naturale, e aproape de Europa, are deja cateva conducte (spre Italia, Spania si Portugalia). Italia este, in acest moment, partenerul european favorit al Algeriei. Ce sanse au celelalte tari la gazul algerian cititi aici https://newsin.ro/algeria-noua-vedeta-europeana-in-materie-de-gaze-naturale/

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

AMENDĂ URIAȘĂ pentru O FIRMĂ DIN CURTEA DE ARGEȘ care nu avea casă de marcat – I S-A SUSPENDAT ȘI ACTIVITATEA

Publicat

in

De

În ziua de 28 iulie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice Argeș, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș, au efectuat un control inopinat la un agent economic de pe raza municipiului Curtea de Argeș. În urma celor constatate, a fost aplicată o sancțiune contravențională, în valoare de 10.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor O.U.G. 28/1999, privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscal și a fost confiscată suma nejustificată de 125 lei. De asemenea, ca măsură complementară, a fost dispusă suspendarea activității operatorului economic, până la dotarea cu aparat electronic de marcat fiscal.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend