Conecteaza-te cu noi

BUSSINES

Un abonament poate fi prelungit automat fără acordul clientului?

Publicat

in

Există posibilitatea ca furnizorii de servicii (de exemplu, de internet, televiziune sau telefonie) să introducă în contractele încheiate cu clienţii lor o clauză de prelungire automată a abonamentelor, însă aceasta poate fi considerată legală doar dacă este respectată o condiţie prevăzută în mod expres de legislaţia în vigoare.
În ultimii ani, furnizorii de servicii au fost sancţionaţi de către autorităţi, printre altele, pentru că au inclus în contractele clienţilor clauze de prelungire automată a abonamentelor, fără a respecta condiţia obligatorie de notificare prealabilă. Potrivit unui specialist contactat de redacţia noastră, prelungirea automată a abonamentelor în lipsa acordului expres al clienţilor este ilegală.
“Această practică nu poate fi considerată nicidecum legală câtă vreme prelungirea abonamentului pentru un anumit serviciu, la momentul expirării duratei contractuale prestabilite, a intervenit fără acordul expres al clientului. Iniţierea sau continuarea unei astfel de relaţii contractuale implică cel puţin două părţi, respectiv două manifestări de voinţă, neputând fi dispusă unilateral de operatorul de telefonie mobilă”, ne-a explicat avocatul Marius Coltuc.
Fara acordul tau, contractul nu poate fi prelungit
Avocatul a precizat că, în scopul prevenirii eventualelor abuzuri ale furnizorilor de servicii, legislaţia actuală prevede dreptul clienţilor de a fi notificaţi în prealabil de prelungirea automată a abonamentelor, astfel încât aceştia să-şi poată da acordul. Mai exact, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992, consumatorul are dreptul de a fi notificat “cu 30 de zile înainte de data la care contractul se prelungeşte în mod automat pentru o perioadă de timp determinată sau nedeterminată, în vederea formulării în scris de către consumator a unei opţiuni de prelungire a valabilităţii acestuia”.
Nerespectarea de către furnizorii de servicii a acestei condiţii esenţiale echivalează, practic, cu imposibilitatea prelungirii automate a abonamentelor. “Aşadar, consumatorul are acest drept (de a fi informat cu 30 de zile înainte de data prelungirii automate – n. red.) şi, în lipsa respectării lui, contractul nu poate fi prelungit automat”, a subliniat Corina Gimurtu.

Comercianţii trebuie să restituie banii clienţilor păcăliţi

Aşa cum reiese din ordonanţa amintită, încălcarea dreptului de notificare prealabilă poate fi sancţionată cu amendă contravenţională de la 2.000 la 20.000 de lei. În acest sens, de reţinut este că de constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se ocupă reprezentanţii împuterniciţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
De-acum, clienţii păcăliţi pot primi banii înapoi
Începând din data de 9 aprilie, comercianţii care folosesc practici comerciale incorecte şi sunt sancţionaţi pentru acest lucru pot fi obligaţi de autorităţi să restituie clienţilor banii pe produse şi servicii, potrivit Legii nr. 51/2016.
“Odată cu aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale, agentul constatator poate dispune ca sancţiune complementară restituirea contravalorii produsului sau serviciului, după caz, în termen de maximum 15 zile, de la luarea la cunoştinţă de către contravenient a procesului-verbal de constatare a contravenţiei”, scrie în actul normativ.
Comercianţii care sunt obligaţi să restituie banii clienţilor păcăliţi şi depăşesc termenul respectiv de 15 zile riscă să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 50.000 de lei.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

ACTUAL

Tendințele pasionaților de jocuri din România la începutul anului 2022

Publicat

in

De

Psihologii ne spun că nevoia de a ne juca nu dispare la nici o vârstă, iar acest lucru se resimte și în cazul persoanelor care nu recunosc acest lucru. Jocul poate fi folosit pentru destindere, dar și pentru a stimula creativitatea. Deși este adevărat că adulții pot întâmpina mai multe dificultăți în a găsi un tip de joc potrivit, este important ca fiecare persoană să-și acorde timp pentru a practica activități ludice. În continuare, vă vom prezenta câteva dintre cele mai în vogă forme de divertisment pentru tinerii și adulții din România.

Ultimul studiu de amploare, realizat în luna noiembrie 2020, releva faptul că aproximativ 8 milioane de români practicau jocuri video la acea vreme. Motivele pentru care românii recurg la jocuri pot fi oarecum surprinzătoare: 70% spun că se joacă pentru a se relaxa, 50% pentru că acesta este hobby-ul lor și 30% pentru a învăța ceva nou. Aproape toți respondenții au mărturisit că preferă să se joace de acasă, însă 21% obișnuiesc să meargă și la prieteni pentru a se distra, iar 15% spun că se joacă și în mijloacele de transport în comun.

În curând, turneele oficiale de jocuri video vor fi recunoscute ca fiind competiții sportive în România, iar practicanții de eSports vor primi același statut cu cel al sportivilor. Demersul a început în vara anului 2021, cu ocazia primei ediții a Esports Summit Bucharest, acolo unde peste 20 de personalități s-au întâlnit pentru a prezenta o imagine de ansamblu asupra acestui fenomen global.

Infrastructura digitală de top este unul dintre principalele atuuri ale țării noastre și un motiv pentru care aceasta a organizat deja câteva competiții uriașe din lumea eSports: DreamHack Open, între anii 2013 și 2017 și The International – turneul de eSports cu cel mai mare fond de premiere din istorie (peste 40 de milioane de dolari), în 2021.

Reprezentanții guvernului au anunțat că recunoașterea domeniului la nivel legislativ este o prioritate și că acest lucru se va pune în practică în viitorul apropiat. Această decizie este una încurajatoare pentru tinerii care și-ar fi dorit o carieră în domeniu, însă nu ar fi putut să o urmeze fără un cadrul legal.

Printre cei care au salutat această inițiativă s-au numărat și o parte dintre studenții Academiei de Studii Economice din București, care evoluează pentru echipele organizate la inițiativa cadrului administrativ al universității. Rafael Iozu, manager al echipelor de eSports din cadrul ASE București, a afirmat că reglementarea sporturilor electronice îi va ajuta pe studenți să-și îmbunătățească abilitățile de lucru în echipă și va genera noi locuri de muncă, întrucât va fi nevoie de manageri, comentatori, antrenori, impresari, planificatori, jurnaliști, specialiști în marketing și așa mai departe.

photo-1511512578047-dfb367046420

O altă categorie de jocuri populare este cea din sfera pariurilor. Peste 25% dintre bărbați și 7% dintre femeile adulte din România au practicat jocuri de cazinou în ultimul an. 74% dintre participanți spun că aleg această formă de divertisment pentru că se simt bine atunci când pariază. Extragerile loto, pariurile sportive și faimoasele păcănele sunt cele mai populare forme de astfel de jocuri de la noi din țară. Însă nici măcar puternica expansiune a sectorului pariurilor nu o întrece pe cea produsă de fenomenul sporturilor electronice.

Deși atât sectorul jocurilor de cazinou, cât și fenomenul eSports, au cunoscut creșteri exponențiale în ultimii ani, iar prognozele specialiștilor sunt extrem de favorabile pentru dezvoltarea acestor industrii, petrecerea unui număr mare de ore în fața ecranelor nu este benefic, iar o alternativă ceva mai blândă este cea a jocurilor de societate hibrid.

Așa-numitele „board games” au început să redevină populare în România, chiar dacă Monopoly și Coloniștii din Catan rămân în topul preferințelor. Jocurile hibrid au o tablă cu provocări, la fel ca și cele clasice, însă includ și nevoia de a scana diverse coduri QR, pentru a găsi indicii esențiale.

Psihologii sunt de părere că astfel de jocuri sunt benefice pentru timpurile noastre, deoarece satisfac nevoia de socializare față în față, dar în același timp prezintă suficiente elemente atractive și pentru tinerii care fac parte din cele mai recente generații.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

ACTUAL

5 pași pentru o slăbire rapidă și sănătoasă

Publicat

in

De

O slăbire sănătoasă este posibilă doar cu o abordare corectă a problemei. Dietele dure, exercițiile extenuante, postul forțat – toate aceste idei din trecut nu mai sunt binevenite, ci dimpotrivă reprezintă un pericol pentru sănătatea și integritatea ta fizică, dar și psihologică.

Ce metode de slăbit să alegi și care sunt pașii corecți pentru a scăpa de kilogramele nesuferite, află dintr-un material oferit de echipa Fitness Mama School, în rândurile ce urmează.

1.    Fă-ți un control medical complet

            Chiar dacă vrei să alegi metode de slăbit rapid, primul pas important este să consulți medicii și să faci o investigație completă. Inclusiv, se recomandă vizita la endocrinolog, terapeut și cardiolog. Care este motivul?

  • În primul rând, depistarea anumitor carențe existente în organism te scutește de eforturi suplimentare. De exemplu, funcționarea deficitară a glandei tiroide, precum și malformațiile la nivelul ei, pot provoca apariția kilogramelor în exces și mai ales rezistența acestora în fața regimului alimentar ales și al antrenamentelor.
  • În al doilea rând, posibilitatea de a percepe care este nivelul de rezistență al organismului, potențialul său în fața diferitor tipuri de exerciții. De exemplu, dacă ai dureri la nivelul coloanei vertebrale, se cuvine să alegi anumite exerciții pentru mușchii spatelui, fără a pune presiune pe zonele afectate de nevralgisme.
  • În al treilea rând, vei putea să decizi, de comun cu medicul, care sunt vitaminele și substanțele organice de care ai nevoie.

2.    Apelează la un nutriționist

            Vrem, nu vrem, dar majoritatea problemelor cu greutatea în surplus pornesc de la un regim alimentar incorect. Te vei mira, dar chiar și un dezechilibru la nivelul cantității de proteină sau de glucide îți poate pune la încercare organismul, de exemplu printr-o creștere bruscă a nivelului de glucoză în sânge.

            Un program de slăbit corect pornește de la determinarea unui regim alimentar diversificat, compus din toatele elementele nutritive necesare unui corp sănătos, care face o activitate fizică. Un nutriționist bun va crea un meniu din care să nu lipsească proteine, carbohidrați, grăsimi și glucide sănătoase.

3.    Alege un program de slăbit structurat

            Pentru rezultate eficiente și rapide în slăbit, trebuie să începi de la un sistem de antrenament care:

  • Să conțină exerciții unitare pentru anumite categorii de mușchi;
  • Să includă exerciții complementare, care ar fortifica anume zone în tandem;
  • Să nu suprasolicite inutil organismul, dar să îl ajute la slăbit.

            Dacă programul conține metode de slăbit acasă, atunci acestea trebuie să aibă un grad de complexitate confortabil fiecărui participant.

4.    Urmează sfaturile mentorului

În slăbit, ca și în alte activități, este oportun să pui întrebări când lucrurile sunt neclare și să asculți profesioniștii care îți dau sfaturi. Au existat numeroase situații când persoane novice s-au ales cu traume în cadrul antrenamentelor fără antrenor, deoarece nu știau cum să execute anumite exerciții. Deci, lasă-te pe mâna specialiștilor și execută recomandările lor cu sfințenie.

5.    Nu te opri

Ritmul e cel care face diferența, deci nu te opri. Urmează zilnic exercițiile elaborate de specialiști, chiar dacă le faci dimineața sau seara. Corpul uman are o memorie demnă de invidie, deci repetând constant acesta va deveni mai puternic, mai sănătos, iar kilogramele în plus se vor topi văzând cu ochii.

            Programul Fitness Mama School este perfect pentru cei care vor metode de slăbit rapid și eficient. Am adus fericirea pe chipurile femeilor care își doreau o schimbare.

Fitness Mama – sănătate pentru femei fericite!

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend