Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

ULUITOR – În Dosarul 10 August, procurorii îi scot vinovați pe protestatari: odă închinată jandarmilor/DOCUMENT

Avatar

Publicat

in

În ordonanța prin intermediul căreia DIICOT a clasat Dosarul violențelor din 10 August se vorbește foarte mult despre violențele și provocările protestatarilor, în timp ce aproape toate acțiunile jandarmilor sunt văzute drept legale și regulamentare. Întreaga ordonanță de clasare conține imagini cu diverși protestatari și se arată că aceștia au provocat jandarmii, dar și că erau membri au unor galerii de fotbal.

CONSULTAȚI AICI ÎNTREAGA ORDONANȚĂ DE CLASARE

Publicitate

Iată ce spun procurorii DIICOT:

”La ora 18.48, a fost semnalată pentru prima oară, prezenţa la manifestaţie a unor posibili membri ai galeriilor de fotbal, în mulţimea aflată în zona B-dulIancu de Hunedoara .Afluirea acestora s-a efectuat în mod individual, neexistând premise pentru justificarea și realizareablocării accesului lor în zona de desfăşurare a manifestaţiei.

➢În intervalul orar 1730-2030, au fost înregistrate, în mod constant, acte de violenţă asupra dispozitivului de jandarmerie, protestatarii aruncând cu diverse obiecte contondente către acesta.Au fost dispuse măsuri de suplimentare a dispozitivului, iar efectivele prezente în zonă, prin intermediul mijloacelor de amplificare sonoră, au îndemnat, în mod repetat, participanţii să se manifeste paşnic şi civilizat şi, totodată, să nu încurajeze sau să adere la acţiunile violente exercitate.Același apel a fost efectuat, așa cum am văzut,și prin intermediul posturilor naționale de televiziune care transmiteau în direct evenimentele din Piața Victoriei, însă nu s-a obținut efectul scontat.În jurul orelor 20.00, a fost constituită o rezervă de intervenţie pe trotuarul din faţa Guvernului, având în vedere intenţiile participanţilor de a forţa dispozitivul, cu scopul de a pătrunde în interiorul curţii.

La ora 2030, dispozitivulrealizat la limita contactului cu protestatarii a fost forţat, au fost desfăcutegardurile de protecţie şi s-a aruncatasupra jandarmilor cu obiecte contondente. Persoanele care se manifestau violent se aflau în spatele manifestanţilor aflaţi în apropierea cordonului de ordine.S-au înregistrat situații în care, încercând să arunce în jandarmi cu obiecte contondente grele și voluminoase (gard metalic, bucăți de BCA), au fost lovițiîn spatealți participanți la protest.Tot la ora 2030, au fost semnalate, în mijlocul masei de manifestanți,persoane care spărgeaupavajul şi bordurile din zona PiațaVictoriei ce aveau a fi ulterior aruncateînspre forţele de ordine, in intervalul 2030-2300manifestările violente amplificându-se atât prin creșterea numărului de persoane care au adoptat un comportament violent cât și prin extinderea acțiunilor pe întreaga lungime a dispozitivului instituit de efectivele de jandarmi.

Pentru respingereaatacurilor, în scop defensiv, jandarmii aflaţi în zona de contact au utilizat mijloacele şi materialele din dotare, inclusiv spray-urile individuale cu substanţe iritant-lacrimogene şi pulverizatorul de capacitate mărită, acumularea unor astfel de substanțe în perimetrul Piața Victoriei fiind rezultatul frecvenței și a frontului de acțiune pe lungimea căruia s-a intervenit.Au fost înregistratesituații în care pulverizatorulde capacitate mărită(PCM)s-a defectat, afectând prin gradul de împrăștierenecontrolată a substanțelor iritant-lacrimogene atât protestatari cât și militari aflați îndispozitivulde ordinepublică.

Deși în zonă actele de violență au continuat, s-au luat măsuri de limitare a efectelor provocate de defecțiunea pulverizatoruluiPCM prin direcționarea jetului de substanțe iritant-lacrimogene în jos și îndepărtarea din dispozitiv a jandarmului care-lmanevra.Se îndreaptă cu un gard metalic în direcțiacordonuluide jandarmiAruncă cu gardul metalic în jandarmi și se îndepărtează.Se pulverizează substanțe iritant lacrimogene, însă……dispozitivul (PCM) se blochează. Se reiau agresiunile.

Dispozitivul de ordine publicăinstituit în zona Piaţa Victoriei a fost redimensionat progresiv, în sensul suplimentării acestuia cu efective din cadrul Grupărilor de Jandarmi Mobile Ploieşti, Constanţa, Bacău şi Craiova.Dispozitivul PCM este direcționat în jos pentru a selimita efecteleUtilizatorulPCM defect este îndepărtat din dispozitiv

În intervalul2000-2200, având în vedere numărul mare de persoane care se manifestau în piaţă, precum şi acţiunile violente îndreptate împotriva forţelorde ordine care se amplificaseră şi se desfăşurau concomitent în mai multe zone, comandantul acţiunii a prezentat situaţia Prefectului Municipiului Bucureşti, ocazie cu care s-au purtat ”discuții de principiu privind emiterea unui ordin de intervenție în forță, dacă va fi cazul, la un moment dat”

➢În intervalul orar 2120-2235,forţele de jandarmerie au efectuat numeroase intervenţii în urma apariţiei acţiunilor de tulburare a ordinii publice, îndemnând participanţii, în mod repetat, la încetarea agresiunilor şicontinuarea, în mod paşnic, a acţiunii de protest.La intervale regulate de timp, mai multe persoane au intensificat agresiunile împotriva elementelor de dispozitiv aflate la contact în zona Guvernului, pe latura dinspre Bd. Iancu de Hunedoara, materializate prin aruncarea cu bucăţi mari de bordură, mijloace pirotehnice şi panouri metalice, pe spaţiul temporal, acţiunile agresive manifestându-se astfel:

▪în jurul orei 2130, în zona Bd. Iancu de Hunedoara, a fost semnalat un grup de protestatari cunocuţi ca făcând parte din galeria Dinamo,aceştia aruncând mijloace pirotehniceîn direcţia jandarmilor, cu scopul vădit de a provoca tulburarea ordinii publice şi vătămarea acestora.

În consecinţă, s-a dispus instituirea unui dispozitiv pentru izolarea grupului de suporteri care se manifestau violent, de restul masei de manifestanţi, acţiunea nefiind reuşită, având în vedere că participanţii paşnici nu au dat curs solicitărilor forţelor de ordine, în sensul delimitării de elementele care semanifestauviolent.În absențaefectuării unei cercetări la fața locului,mai înainte ca serviciile de salubritate ale municipalității săcurețe zona, tipul de articole/dispozitive pirotehnice utilizate de persoane din rândul protestatarilor în data de 10.08.2018 și în noaptea de 10/11.08.2018 nu a putut fi stabilit. 36Sinteza activităţilor desfăşurate şi a rezultatelor obţinute nr. ***37Raport de misiune al BSIJ către Centrul Operaţional al IGJR pentru data de 10.08.2018 nr. ***din 11.08.2018, 8

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

SCANDAL în trafic între Maia Morgenstern și un polițist! Gestul care a enervat-o pe actriță: ‘Am vrut să vă pun etilotestul!’ ‘Sunt mânioasă. Am plătit amenda’

Avatar

Publicat

in

De

Maia Morgenstern a fost amendată în trafic de un agent de poliție care nu purta mască. Actrița susține că nu este supărată că a primit amendă, deoarece o merita, însă este „mânioasă” din cauza faptului că polițistul nu purta mască.

Citește și: O profesoară îi ia apărarea lui Cristi Puiu și îi atacă pe medici: ‘Au dreptul să invite în locul lor alte persoane, din alt domeniu, atunci când dau de greu?’

Publicitate

„Eh. Sunt mânioasă.

După spectacol m-am dus acasă, cu mașina. Puțin după ora 22. Victoriei colț cu Elisabeta. Conduceam prudent, pentru că obosită, pentru că în seara caldă de vară erau mulți pietoni la plimbare.

M-a oprit o mașină de poliție. Am oprit, am pus masca de protectie, am deschis geamul.

Agentul s-a apropiat. Fără mască.

„Actele!” Am prezentat actele imediat și fără să întreb nimic…

Nu mă știam vinovată cu nimic. Nu aveam chef de discuții cu un necunoscut care nu poartă mască.

M-a întrebat „De ce ați așteptat la semafor? Era deja verde. Ați ezitat să porniți.”

Am explicat că în drum era o femeie cu un bebeluș în brațe, cu un cărucior, cu… se codea: să treacă mai departe, să se oprească, să se întoarcă.

Subliniez, aveam mască și vorbirea îmi era îngreunată. Se înțelegea, probabil, mai greu ce spuneam.

Domnul agent, fără mască, fără să respecte niciun fel de distanțare, se apropia din ce în mai mult. A constatat că nu aveam ITP-ul făcut. Mi-a dat amendă.

„Aveți ceva de adăugat la procesul verbal de constatare?”

„Da. Dumneavoastră, domnule agent, nu purtați mască…”

„Nu sunt obligat. Sunt în aer liber. Am vrut să vă pun etilotestul… Puteți plăti amenda…”

Foarte bine. Voi plăti amenda. Dacă greșești, plătești. Fără ironie.

În rest… prevenție, prudență, omenie… hai!

Stăm cu mască.

P.S. Later edit, sau cum se cheamă:

Evident că s-a aplicat întocmai legea și nu am beneficiat de niciun fel de” înțelegere “: mi-a fost ridicat și talonul. Nu am niciun comentariu, nicio contestație de făcut. Așa spune legea.Și chiar sunt bucuroasă pentru asta: pot spune exact cum s-a petrecut.

P1.S1. Am plătit ameda”, a precizat Maia Morgenstern pe pagina ei de Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Situație critică în Buzău! Șapte focare de infecție cu Covid: la Secţia ATI a Spitalului de Urgenţă sunt confirmate 12 persoane

Avatar

Publicat

in

De

Şapte focare de infecţie cu SARS-Cov2 sunt active în judeţul Buzău, cel mai mare dintre acestea fiind la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă, unde sunt confirmate cu noul coronavirus 12 persoane, relatează News.ro.

Citește și: Decizie de ULTIMĂ ORĂ a Ministerului Sănătății: TOATE persoanele care au avut coronavirus vor putea dona plasmă

Publicitate

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Buzău, cele şapte focare active din judeţ sunt la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău – Secţia ATI, unde sunt 12 persoane confirmate pozitiv, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – 3 persoane confirmate pozitiv, Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău – Secţia Neonatologie – 3 persoane confirmate pozitiv, o fundaţie din comuna Cernăteşti care deţine un cămin de bătrâni în localitatea Aldeni, unde există 4 persoane confirmate pozitiv, două firme din municipiul Buzău, unde sunt confirmate patru, respectiv cinci persoane, şi la Căminul pentru persoane vârstnice ”Sfinţii Constantin şi Elena” din Costeşti, unde sunt 4 angajaţi şi 7 beneficiari confirmaţi pozitiv.

DSP a recomandat în cazul acestora măsuri precum: internarea persoanelor confirmate Covid-19, testarea contacţilor simptomatici, izolarea la domiciliu, împreună cu ceilalţi membri ai familiei care locuiesc la aceeaşi adresă, timp de 14 zile, aplicarea procedurilor de curăţenie şi dezinfecţie terminală.

De asemenea, în urma anchetei epidemiologice desfăşurate de DSP Buzău la Căminul pentru persoane vârstnice ”Sfinţii Constantin şi Elena” Costeşti, s-a dispus izolarea şi tratarea rezidenţilor la nivelul unităţii, motivat de patologia acestora.

În judeţul Buzău, s-au înregistrat, în ultimele 24 de ore, 25 de cazuri noi de coronavirus. De la debutul pandemiei au fost infectate cu SARS-CoV-2 1.581 de persoane, din care 41 au murit, iar alte 971 s-au vindecat. De asemenea, la Buzău se află în izolare la domiciliu 207 persoane, iar alte 467 sunt în carantină.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend