Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ultimul episod din povestea casei de peste 100 de ani de pe strada Visarion 8, furată bucată cu bucată: proprietarii demolează fără autorizație ultimul zid. Primăria a aprobat construirea în loc a unui bloc

Avatar

Publicat

in

Ultimul episod din povestea casei de peste 100 de ani de pe strada Visarion 8, construită după planurile arhitectului Ion Berindei, s-a sfârșit. Proprietarii demolează fără autorizație și rămășițele ultimelor ziduri pentru a face loc unei noi construcții. Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că nu era nevoie de una deoarece proprietarii au venit cu un act de la Cadastru care dovedește că pe teren nu mai era nimic. Mai mult, Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, a dat autorizație de construire pentru ridicarea în loc a unui bloc cu două subsoluri, parter și 4 etaje , dând practic un final fericit unui șir de ilegalități și dând încredere celor care vor să scape de o clădire de patrimoniu ca să construiască un bloc că o pot face fără să respecte legea și fără să pățească nimic.

Povestea imobilului arată incompetența, nepăsarea și posibil corupția unui sistem care nu este capabil să-și protejeze patrimoniul.

În urma cu 12 ani, casa de pe strada Visarion, nr. 8 era întreagă, chiar bine întreținută. Din 2001 imobilul a fost lăsat în paragină. În 2007, tâmplăria a fost scoasă, iar ornamentele de pe fațadă au început să se degradeze. În 2008, proprietarii au încercat să o demoleze, dar la presiunea societății civile și a presei, autoritățile au intervenit și au oprit lucrările care se desfășurau ilegal. După acest episod, casa a rămas fără acoperiș, însă fațada a scăpat întreagă. Apoi, încet-încet, imobilul a fost lăsat nepăzit și a fost furat cărămidă cu cărămidă. Anul trecut, din frumoasa casă mai erau doar câteva bucăți de zid. Acum proprietarii le demolează și pe acestea.

Publicitate

HotNews.ro a întrebat la Primăria Capitalei dacă a emis autorizație de demolare. Raspunsul primit este că nu era nevoie de o asemenea autorizație.

”În urmă controlului efectuat în dată de 16.07.2019 de către Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București la imobilul din Str. Visarion nr. 8, sector 1, s-a constatat că se intervenea la elementele rămase de la construcția ce fusese cândva pe teren, lucrări ce fuseseră recomandate de un expert tehnic atestat MDRL prin Notă tehnică întocmită în dată de 10.07.2019, pentru stoparea pericolului iminent de prăbușire. În cadrul misiunii de control, proprietatul a prezentat adresa nr. 2006/01.08.2018 a Direcției pentru Cultură a Municipiului București în care se comunică faptul că s-a analizat documentația depusă pentru “desființarea clădirilor existente pe teren aflate în stare avansată de degradare în vederea eliberării amplasamentului” și “a decis respingerea/completarea documentației, întrucât cererea este fără obiect, conform Extras de carte Funciară 42081/14.5.2018 construcția nu mai există pe teren și conform vizitei Direcției pentru Cultură a Municipiului București, construcția nu mai există pe teren conform fișelor de vot ale membrilor Comisiei””, se arată în răspunsul trimis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Reprezentanții municipalității spun că vor cere Inspecției de Stat în Construcții să verifice cazul.

”Având în vedere că reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții au efectuat verificări în anul 2017 și au dispus măsuri de punere în siguranță prin Procesul Verbal de Control încheiat în dată de 14.11.2017, în baza Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, republicată, Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București va solicită acestei instituții verificarea situației actuale și dispunerea măsurilor ce se impun”, se mai arată în răspunsul Primăriei Capitalei.

În ciuda ilegalităților flagrante petrecute cu imobilul de pe strada Visarion 8 în ultimii 10 ani, pe 31 mai 2019, Primăria Capitalei a autorizat pe teren un bloc cu două subsoluri, parter și 4 etaje cu funcțiunea de locuințe colective. Beneficiarul este Bodin Claudiu Roberto, potrivit datelor de pe site-ul Primăriei Capitalei.

”În ceea ce privește autorizația de construire eliberată de Direcția Generală de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Municipiului București pentru adresa de pe Stradă Visarion nr. 8, precizăm că această a avut la baza extrasul de carte funciară care prezintă terenul liber de construcții, situație constatată și de Comisia zonală de monumente istorice care a eliberat avizul specific necesar autorizării. Subliniem faptul că autorizația de construire este emisă în temeiul legii, cu toate acordurile și avizele necesare”, spun reprezentanții Primăriei Capitalei.

Vecinii au sesizat autoritățile deoarece la fața locului nu era panou de șantier, așa cum cere lege, pe care să fie afișat numărul autorizației de demolare.

”Și eu și vecinii, am constatat cu surprindere încă din dimineața zilei de sâmbătă 13 iulie începerea unor lucrări de demolare a resturilor de construcție din strada Visarion nr.8 cu care imobilele noastre au limită comună de proprietate. Este o zonă protejată și cu toate acestea nu există niciun panou cu autorizația de desființare. Reprezentanții noii proprietare au refuzat să ne arate orice document care să ateste legalitatea lucrărilor, susținând că este vorba doar de o curățenie și de o punere în siguranță a zidurilor rămase. Cu toate acestea, se demolează cărămidă cu cărămidă resturile de construcții, s-a trecut și la zidurile de hotar, am fost nevoiți să sesizăm autoritățile pentru clarificarea situației. Nu avem niciun răspuns oficial până acum, invocându-se termenele prevăzute de lege. Autorizația nu este afișată în continuare, nu s-au luat măsuri de protecție a curților noastre contra căderilor de praf și de moloz care ne pun în pericol, fac aerul irespirabil, afectează spațiile verzi… Nu am făcut aceste demersuri de dragul reclamațiilor, vrem doar să ne asigurăm că lucrările de desființare de acum și cele de construcție, care înțelegem că vor urma, se fac cu respectarea legii. Mai ales că acum doi ani, proprietarul de atunci din Visarion nr.8 decisese fără nicio autorizație să-și facă intrare și din Căderea Bastiliei și pregătise deja buldozerele!”, a declarat pentru HotNews.ro Lidia Hartz, unul dintre vecini.

Filmul distrugerii

Visarion 8 – anul 1998

Visarion 8 – anul 2001

Visarion 8 – anul 2007

Visarion 8 – anul 2008

Visarion 8 – anul 2012

Visarion 8 – anul 2018

Visarion 8 – iulie 2019

Imobilul din str. Visarion nr. 8 nu este monument istoric, dar se află în perimetrul Zonei Construite Protejate nr. 12 – “bulevardul rezidențial Lascăr Catargiu”, în conformitate cu Planul Urbanistic Zonal – Zone Construite Protejate, potrivit unui răspuns dat de municipalitate în 2018.

În ultimii 10 ani imobilul a fost vândut de mai multe ori. Fiindcă au cerut autorizație de demolare în mai multe rânduri și nu au obținut, proprietarii au scos-o la vânzare pentru suma de 3 milioane de euro, în 2010. Atunci a fost făcut public și faptul că Primăria sector 1 și Consiliul local au aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu care-i permite viitorului proprietar sa construiască un bloc de 5 etaje. Documentația de urbanism este aprobată prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 431 din data de 20 decembrie 2007. Proiectul nu are aviz de la Ministerul Culturii, deși legea prevede acest lucru. Între timp documentația a expirat. În 2014, proprietarii au venit la Primăria Capitalei și au cerut permisiunea de a construi un bloc cu 5 etaje, proiectul fiind discutat la Comisia Tehnică de Urbanism de pe lângă Primăria Capitalei. Membrii Comisiei de Urbanism au spus atunci că, întrucât proprietarul a lăsat în paragină clădirea istorică, până aceasta a dispărut, ca în mod evident, să poată construi o clădire mai mare, acesta ar trebui obligat să reconstruiască clădirea veche. Între timp toate aceste probleme s-au rezolvat.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Organizația Mondială a Sănătății: ponderea tinerilor care au Covid-19 s-a TRIPLAT, în ultimele 5 luni

Avatar

Publicat

in

De

Tinerii care merg în cluburi de noapte şi pe plaje determină o creştere a numărului cazurilor noi de coronavirus la nivel mondial, ponderea persoanelor infectate cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani crescând de trei ori în aproximativ cinci luni, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite Reuters.

Citește și: OFICIAL – S-au prelucrat mai puține teste, dar numărul de cazuri este aproape de record

Publicitate

O analiză efectuată de OMS la nivelul celo 6 milioane de cazuri de infecţii cu noul coronavirus produse în perioada 24 februarie – 12 iulie a constatat că ponderea persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani a urcat de la 4,5% şa 15%, informează News.ro.

În afară de Statele Unite, care se află pe primul loc, cu un total de 4,8 milioane de cazuri, state europene ca Spania, Germania şi Franţa, şi state asiatice precum Japonia, au anunţat că mulţi dintre cei infectaţi sunt tineri.

”Persoanele mai tinere tind să fie mai puţin vigilente să poarte mască şi să respecte distanţarea socială”, a declarat Neysa Ernst, director în cadrul diviziei pentru siguranţă biologică la Johns Hopkins Hospital, în Baltimore, Maryland.

”Călătoriile măresc probabilitatea de contractare şi răspândire a Covid-19”, a spus aceasta, adăugând că tinerii circulă mai mult pentru a merge la serviciu, la plajă sau la pub, sau pentru a cumpăra alimente.

Creşterea numărului de cazuri noi de coronavirus, aşa-numitul al doilea val de infecţii, a determinat unele ţări să impună noi restricţii asupra călătoriilor, în timp ce companiile farmaceutice încearcă să găsească un vaccin pentru virusul care a provocat peste 680.000 de decese la nivel mondial şi a dus la declanarea unei crize economice.

Între copiii cu  vârste de 5-14 ani, ponderea infectărilor a fost de 4,6%, în creştere de la 0,8%, în perioada 24 februarie – 12 iulie, când testările au crescut, iar experţii în domeniul sănătăţii sunt îngrijoraţi că redeschiderea şcolilor ar purtea duce la o creştere a numărului de cazuri.

Anthony Fauci, cel mai important expert în boli infecţioase din Statele Unite, a cerut tinerilor, luna trecută, să menţină distanţarea socială, să poarte măşti şi să evite locurile aglomerate, avertizând că şi persoanele asimptomatice pot răspândi virusul.

Şi experţii în domeniul sănătăţii din alte ţări au cerut măsuri similare, ei spunând că tinerii infectaţi au simptome puţine.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Se reia Europa League – Meciurile se vor juca într-o singură țară

Avatar

Publicat

in

De

Liga Europa se reia de miercuri, toate meciurile urmând să se dispute în Germania. Optimile de finală ale competiţiei încă nu s-au încheiat, din cauza pandemiei de coronavirus.

S-au disputat din prima manşă confruntările LASK – Manchester United, scor 0-5, Eintracht Frankfurt – FC Basel 0-3, Istanbul Başakşehir – FC Copenhaga 1-0, Wolfsburg – Şahtior Doneţk 1-2, Glasgow Rangers – Bayer Leverkusen 1-3 şi Olympiakos – Wolverhampton 1-1. Returul este programat miercuri şi joi, când vor avea loc şi partidele AS Roma – FC Sevilla şi Getafe – Inter Milano, într-o singură manşă.

Publicitate

În sferturi vor avea loc următoarele dueluri, la 10 şi 11 august:

Wolfsburg (Germania) / Şahtior Doneţk (Ucraina) – Eintracht Frankfurt (Germania) / FC Basel (Elveţia)

LASK Linz (Austria) / Manchester United (Anglia) – İstanbul Başakşehir (Turcia) / FC Copenhaga (Danemarca)

Internazionale Milano (Italia) / Getafe (Spania) – Glasgow Rangers (Scoţia) / Bayer Leverkusen (Germania)

Olympiacos (Grecia) / Wolverhampton (Anglia) – FC Sevilla (Spania) / AS Roma (Italia)

Semifinalele se vor desfăşura la 16 şi 17 august, astfel:

Câştigătoarea sfertului Olympiacos (Grecia) / Wolverhampton (Anglia) – FC Sevilla (Spania) / AS Roma (Italia) – câştigătoarea sfertului LASK Linz (Austria) / Manchester United (Anglia) – İstanbul Başakşehir (Turcia) / FC Copenhaga (Danemarca)

Câştigătoarea sfertului Internazionale Milano (Italia) / Getafe (Spania) – Glasgow Rangers (Scoţia) / Bayer Leverkusen (Germania) – câştigătoarea sfertului Wolfsburg (Germania) / Şahtior Doneţk (Ucraina) – Eintracht Frankfurt (Germania) / FC Basel (Elveţia)

Finala va fi Câştigătoarea semifinalei 1 – Câştigătoarea semifinalei 2 (21 august).

Sferturile de finală, semifinalele şi finala vor avea loc în Germania, la Duisburg, Dusseldorf, Gelsenkirchen şi Koln.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend