Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ultima statuie a dictatorului Francisco Franco a fost înlăturată din Spania

Avatar

Publicat

in

Ultima statuie a dictatorului Francisco Franco care încă era expusă public în Spania a fost înlăturată în enclava Melila, pe coasta nordică a Marocului, la 45 de ani după moartea generalului care a condus ţara cu mână de fier între 1939 şi 1975, relatează miercuri AFP.

Citește și: ALERTĂ – Parlamentul a deblocat angajările la stat: Posturile vacante din administrația publică centrală și locală pot fi scoase la concurs

“Zi istorică: ultima statuie a lui Franco de pe domeniul public din Spania, care era în oraşul nostru, a fost retrasă”, a anunţat pe Twitter guvernul local din enclava spaniolă.

Statuia de bronz care îl reprezenta pe Franco a fost înlăturată marţi de angajaţi ai guvernului local.

Statuia a fost ridicată în 1978 în faţa unei porţi a oraşului pentru a elogia rolul jucat de general în calitate de comandant al Legiunii spaniole în timpul Războiului Rif împotriva triburilor berbere din regiunea muntoasă cu acest nume din anii 1920.

În prezent nu se mai află practic nicio statuie a învingătorului din sângerosul Război civil spaniol (1936-1939) pe străzile şi în pieţele din Spania.

O lege spaniolă votată în 2007 în timpul guvernului socialist al lui José Luis Rodriguez Zapatero obligă primăriile să retragă din spaţiul public simbolurile care fac apologia dictaturii sau a taberei franchiste din timpul Războiului civil.

Însă numeroase administraţii locale de dreaptă refuză adesea să aplice legea, apreciind că aceasta redeschide rănile trecutului. În 2019, primarul socialist ales al satului Guadiana del Caudillo, numit astfel în onoarea lui Franco, a decis să schimbe numele comunei, de care fostul primar de dreapta ţinea cu dinţii.

Pentru a respecta această lege, la 14 ani după adoptarea ei, parlamentul local din Melilla a votat luni retragerea statuii. Numai partidul de extremă dreapta Vox a votat împotriva acestei decizii, în timp ce Partidul Popular s-a abţinut.

Vox şi-a justificat opoziţia faţă de această decizie prin faptul că statuia nu-i aduce un omagiu lui Franco ca dictator, ci pentru rolul său din Războiul Rif.

Venit la putere în 2018, premierul socialist Pedro Sanchez a făcut din exhumarea lui Franco din mausoleul monumental din apropiere de Madrid, în care fusese înhumat cadavrul său, o prioritate a guvernului său.

În pofida criticilor dreptei şi a luptei judiciare pe care au dus-o moştenitorii dictatorului, “Caudillo” a fost reînhumat în octombrie 2019 alături de soţia sa într-un cimitir de la periferia capitalei.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Valeriu Gheorghiță, despre efecte trombotice după vaccinare: ‘Se întâmplă, face parte din statistică. Așa funcționează sănătatea publică’

Avatar

Publicat

in

De

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a comparat vaccinul AstraZeneca cu mersul cu mașina sau mersul cu avionul. Medicul a spus și ce opțiuni au persoanele care refuză rapelul cu acest vaccin.

Valeriu Gheorghiţă a declarat, duminică seară, la Digi24, că discrepanța recomandărilor în țările europene în ceea ce privește vaccinul de la AstraZeneca este frustrantă, în condițiile în care toți se raportează la aceleași date științifice. „Vorbim de un risc de 6 evenimente trombotice la 1 milion de persoane vaccinate. Practic, dacă am vaccina 20 de milioane de persoane, am ajunge la 120 de evenimente trombotice. Doar în anul 2019 am înregistrat la nivel național 128 de tromboze de sinus venos cerebral”, a afirmat Gheorghiţă, la Digi24, relatează Mediafax.

În cazul în care apar, evenimentele trombotice se înregistrează de 3- 4 zile după vaccinare până la 14 zile.

Întrebat ce poate face o persoană care refuză rapelul cu AstraZeneca, dar vrea să se vaccineze, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a precizat că la rapel frecvența reacțiilor adverse este semnificativ mai scăzută, iar la nivel european persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză nu au dezvoltat evenimente trombotice.

„Nu avem o opțiune bazată pe niște dovezi științifice”, a spus Gheorghiță.

Întrebat, mai departe, dacă există posibilitatea reluării schemei de vaccinare, Gheorghiță a răspuns: „Ar putea la un moment dat, dar nu știm care este timpul optim, după 3 luni, după 6 luni. (…) Probabil că durata estimată optimă, de bun simț medical, e undeva la 3 luni de la prima doză. (…) Nu avem stabilit un moment oportun pentru reluarea unei scheme de vaccinare și nu avem nici măcar o indicație în afara unor situații punctuale, când la prima doză persoana respectivă dezvoltă șoc anafilactic și se recomandă vaccinarea după o perioadă estimată de cel puțin trei luni cu un alt tip de vaccin. Ne mai lipsesc date, dar vor apărea în perioada următoare”.

O persoană care a făcut prima doză nu poate fi considerată imunizată, chiar dacă protecția oferită de vaccinul de la AstraZeneca după o singură doză este undeva la 70%, pentru că datele arată că după trei luni nivelul anticorpilor scade foarte mult și este nevoie de creșterea răspunsului imun și asigurarea protecției pe termen lung.

În schimb, conform datelor sosite din Marea Britanie și Scoția, unde există cea mai mare experiență cu acest vaccin, după prima doză există o reducere a spitalizărilor cu peste 94%, a spus medicul.

Mai mult, cei de la Oxford recomandă completarea schemei de vaccinare.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a declarat, de asemenea, că în acest moment nu există anulări la rapel pentru vaccinul AstraZeneca. Rapelurile încep pe 14 aprilie, fiind programate circa 9.000 de persoane.

În total, aproximativ 90.000 de persoane și-au anulat programările cu acest vaccin.

Întrebat ce va face cu centrele în care oamenii nu se mai prezintă pentru AstraZeneca, medicul a declarat că luni va avea loc evaluarea acestora, dar deocamdată trebuie să funcționeze pentru că din 14 încep rapelurile.

„Pe de altă parte, acolo unde activitatea este într-adevăr foarte scăzută, avem mai multe opțiuni: prima este de alocare a unui alt tip de vaccin și ne gândim la Johnson & Johnson, iar a doua posibilitate pe care o luăm în calcul ar fi ca personalul din aceste centre să fie inclus în echipele mobile”, a susținut Gheorghiță.

În acest moment, numărul total de doze disponibile din serul AstraZeneca este de 750.000.

„Gândiți-vă la mersul cu mașina sau mersul cu avionul, sunt mijloace de transport sigure, pe care le folosim, dar asta nu înseamnă că nu se întâmplă accidente. Se întâmplă, face parte din statistică. Așa funcționează sănătatea publică. Trebuie să iei decizii în favoarea celor mulți, pentru că așa se stabilesc riscurile și beneficiile la orice decizie medicală”, a conchis medicul.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Psihiatrul Gabriel Diaconu face deja profilul viitorului ministru al Sănătăţii: ‘Actualul este dead man walking’

Avatar

Publicat

in

De

Psihiatrul Gabriel Diaconu conturează deja portretul viitorului ministru al Sănătăţii, unul care să fie total diferit de Vlad Voiculescu. În opinia lui Diaconu, actual ministru este un “mort care umblă”, adică e ca şi schimbat din funcţie, indiferent dacă acest lucru va avea loc mâine sau după Paşte.

“Ce ne trebuie de la noul ministru al sănătății.

Căci actualul, la ora la care scriu este ceea ce în jargon se numește DMW, sau ”dead man walking”.

Că va fi mâine, că va fi după Paște, scurta comeată a lui Vlad Vasile Voiculescu va fi lăsat în urmă doar coada, și povară adăugată de incompetența dânsului, și-a echipei pe care și-a adus-o cu dânsul. Ducă-se toți de unde-au venit, din punctul meu de vedere. Voiculescu nu trebuia să ajungă niciodată ministru sănătății, iar după primul fiasco, al doilea era previzibil.

România anului II de pandemie vede comunitatea medicală cu moralul profund erodat. E nevoie de o persoană care să redea suflul doctorilor, încât Sănătatea să funcționeze ca o echipă, nu o șleahtă de aventurieri în luptă cu propriile fantasme.

Cineva care să poată recâștiga respectul cadrelor medicale, să aibă ascendent asupra instituțiilor-verigă dimprejurul Ministerului Sănătății, repectiv – minimul standard o cere – să cunoscă atât legile, dar și ordinele în vigoare la acest moment. Bune/ rele cum o fi, e o luptă care a început într-un fel și care merită continuată, respectiv îmbunătățită.

Vom testa segmente din populație în masă, cum încep să facă alte țări, folosind soluții rapide/ teste antigen? Cum resuscităm motoarele de predicție statistică astfel încât să putem anticipa fluxul pandemic în următoarele săptămâni/ luni?

Următorul ministru va trebui să poată convinge populația, cu mic cu mare, să opteze pentru vaccinare anti-COVID. Acesta nu doar că n-a făcut-o, dar a mai dat și câteva măciuci, cu sete, campaniei de vaccinare și celor care se ocupă de ea.

Va trebui să iasă din cutiuța guvernamentală și să umble orașele, să asculte cu adevărat oamenii, și în luarea de decizii alături de ceilalți din CNSU să poată fi un partener funcțional și dinamic. Poate sună comic, dar imaginați-vă un fel de Tătaru 2.0, fără acele valuri și cocoașe.

Nu se va putea să facă o diferență decât un ministru cu studii rezonabile (și autentic terminate) în medicină, cunoștințe de sanitație și statistică medicală. Fără acest alfabet, la acest moment, un management tradițional nu va putea performa în fața crizei cu care ne confruntăm.

Sunt lucruri grele pe care, oricine-și va asuma poziția de ministru, va trebui să și le asume. Presiunea socială este acolo, este adâncă. Oamenii n-au răbdare acum cu experimente politice, și bășcălia ultimelor luni indică și o furie acumulată față de diverși impostori perindați prin funcție, buni doar de gură, că de faptă mai degrabă nu. Dintre toate momentele proaste să promiți, cândva cumva, spitale noi și alte bazaconii, la ceasul greu al durerii noastre nu e momentul de alte ”realizări mărețe” decât strictul necesar.

Avem nevoie de un ministru cu față umană, nu o flașnetă histrionică în veșnică aflare de sine, respectiv băgare în seamă, apt axiologic să țină epava noastră în val. Și care când arde gazul, să n-o facă degeaba. Un om cu o echipă autentică, nu hipsteri cu VPN-uri nemțești.

Cred că mai avem câțiva astfel de oameni în România. Nu cred că au emigrat toți. Nu cred că se feresc toți de demnitatea publică. Și câțiva chiar știu cu ce se mănâncă managementul de criză.

Dacă partidele actualei coaliții vor ieși din ciondăneala asta acneică, hormonală, dacă vor pune interesul țării înaintea socotelilor lor de tip șosetă-în-sanda, avem o șansă. La câte sacrificii au făcut românii – și nu doar în ultimul an, în ultimii 30 de ani – de această dată cred că merităm mai bine decât beizade de securiști, sau pioni de securiști, sau frizurați fitecine care să umfle pamponul guvernamental. Merităm un profesionist. Merităm în numele a zeci de mii de morți care ori nu știu încă de clipa lor ce-a venit, ori chiar acum și-o trăiesc, agonic, în minunata lume nouă orchestrată, recent, de Vasile Voiculescu, Vlad”, scrie Gabriel Diaconu pe Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend