Arhiepiscopia Argesului si Muscelului a castigat definitiv si irevocabil, la Inalta Curte de Casatie si Justitie – Bucuresti, procesul deschis in urma cu 9 ani in care revendica dreptul de proprietate asupra Bisericii Domnesti din Curtea de Arges, monument istoric din sec. al XIV-lea.
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie admis recursul formulat de Arhiepiscopia Argesului si Muscelului impotriva deciziei Curtii de Apel Alba Iulia din data de 13 aprilie 2016, prin care Biserica Domneasca, impreuna cu intregul ansamblu al curtii domnesti, intrau practic in proprietatea Muzeului Municipal din Curtea de Arges.
Iată sentința dată astăzi:
“Decizia nr. 425: Admite recursul declarat de reclamanta Eparhia Argeşului şi Muscelului Curtea de Argeş împotriva deciziei nr. 564 din 13 aprilie 2016 a Curţii de Apel Alba Iulia, Secţia I civilă. Modifică, în parte, decizia recurată, în sensul că respinge, ca nefondat, apelul declarat de pârâtul Muzeul Municipal Curtea de Argeş împotriva sentinţei civile nr. 1575/15.07.2015 pronunţată de Tribunalul Sibiu în dosar nr. 2384/216/2008. Înlătură din decizia recurată dispoziţia de obligare a reclamantei la plata către pârâtul Muzeul Municipal Curtea de Argeş a sumei de 25.129 lei, reprezentând cheltuieli de judecată în fond şi apel. Menţine celelalte dispoziţii ale deciziei atacate. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de Patriarhia Română. Irevocabilă.”
De amintit faptul ca Tribunalul Sibiu, prin sentinta pronuntata pe 15 iulie 2015, daduse dreptate Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului. Un an mai tarziu, Curtea de Apel Alba Iulia dadea dreptate Muzeului Municipal iar finalul, iata, apartine astazi magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie care au dat castig de cauza Arhiepiscopiei Argesului, definitiv si irevocabil.
Dupa aproape 10 ani de procese si aproape 700 ani de la ctitorire !
Reprezentantii Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului au revendicat biserica si ansamblul medieval in anul 2008. In anul 2009, preotii au obtinut dreptul de a oficia slujbe in biserica monument istoric, iar Muzeul Municipal Curtea de Arges a fost obligat sa predea cheia de la usa de acces si obiectele de inventar aflate in interior.
Biserica Domneasca de la Curtea de Arges, ridicata in urma cu peste sase secole si jumatate, este unul dintre cele mai importante monumente ale arhitecturii medievale de la sud de Carpati, fiind cea mai veche ctitorie voievodala din Tara Romaneasca.
Arhitectura bisericii este de inspiratie bizantina, planul fiind in cruce greaca inscrisa, de tip complex. Pronaosul este ingust si boltit, avand in mijloc o cupola, iar naosul este patrat, boltit si de dimensiuni foarte mari, bolta fiind sustinuta de patru stalpi peste care se inalta turla.
Actuala biserica, inchinata Sfantului Nicolae, a fost zidita pe locul uneia mai vechi, din secolul al XIII-lea, care avea dimensiuni mai mici. Conceputa ca edificiu de cult si loc de ingropaciune pentru domnitori, biserica trebuia sa aiba o arhitectura monumentala si sa intruneasca toate calitatile artistice care sa exprime dorinta de afirmare a unei domnii independente. Din acest motiv, ctitorii au apelat la mesteri de la sud de Dunare, din tinuturile in care se dezvoltase vechea arta bizantina.
Ridicarea lacasului de cult a inceput in timpul domniei lui Basarab I (1310-1352). O inscriptie descoperita la inceputul secolului trecut pe zidul nordic al naosului mentioneaza moartea domnitorului la Campulung, in 1352, ceea ce demonstreaza ca la acel moment zidirea bisericii era terminata si se lucra la tencuirea ei.
Biserica a fost finalizata sub domnia lui Nicolae Alexandru (1352-1364), in timp ce pictura interioara, in stil bizantin, dateaza din vremea lui Vladislav Vlaicu
You must be logged in to post a comment Login