Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

ULTIMA ORĂ | CCR, decizie în unanimitate în privinţa pensiilor

Publicat

in

Curtea Constuţională a constatat miercuri că sintagma „la data înscrierii iniţiale la pensie” din OUG 1/2013 este constituţională în ceea ce priveşte beneficiarii pensiilor de invaliditate, în măsura în care se interpretează că se referă la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă prin aplicarea, pentru prima oară, a condiţiilor de vârstă legală de pensionare şi stagiu complet de cotizare prevăzute de Legea 263/2010.

„În ziua de 20 ianuarie 2021, Curtea Constituţională, în cadrul controlului posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma „la data înscrierii iniţiale la pensie” din cuprinsul art. IV alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este constituţională, în ceea ce priveşte beneficiarii pensiilor de invaliditate, în măsura în care se interpretează că se referă la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă prin aplicarea, pentru prima oară, a condiţiilor de vârstă legală de pensionare şi stagiu complet de cotizare prevăzute de Legea nr.263/2010. Decizia este definitivă şi general obligatorie”, arată CCR, într-un comunicat de presă.

La alineatul (1) al articolului IV din OUG 1/2013 este prevăzut că: „Pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 – 22 ianuarie 2013 inclusiv, indicele de corecţie care se aplică punctajelor medii anuale determinate”.

Alineatul (2) de la acelaşi articolul al actului normativ, luat în discuţie de CCR, arată că: „În situaţia persoanelor prevăzute la alin. (1), indicele de corecţie se aplică asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat în plată la data înscrierii iniţiale la pensie”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Condiția pusă Chinei de NATO pentru normalizarea relațiilor – renunțarea la sprijinul pentru Rusia: „Nu poți să le ai pe amândouă”

Publicat

in

De

China trebuie să renunțe la a mai sprijini războiul Rusiei în Ucraina dacă vrea să aibă relații bune cu Occidentul, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Într-un discurs neașteptat de dur, Stoltenberg a avertizat Beijingul că nu poate să le aibă pe amândouă, informează Reuters.

Jens StoltenbergFoto: snapshot-photography/F Boillot / Shutterstock Editorial / Profimedia

În timpul unei vizite făcute la Berlin, Jens Stoltenberg a afirmat că sprijinul de la Beijing este vital pentru efortul de război al Moscovei din moment ce susține economia rusă prin transferul de înaltă tehnologie precum semiconductorii.

„Anul trecut, Rusia a importat din China 90% din microelectronicele folosite pentru a produce rachete, tancuri și avioane. De asemenea, China colaborează cu Rusia pentru a-i furnizat capabilități îmbunătățite pentru imagini din satelit”, a spus Stoltenberg.

„China susține că vrea relații bune cu Occidentul. În același timp, Beijing continuă să alimenteze cel mai mare conflict armat din Europa de la al doilea război mondial încoace. Nu poate să le aibă pe amândouă”, a spus secretarul general al NATO.

Mai mult, Stoltenberg a avertizat țările din NATO să nu devină la fel de dependente de China pe cât au fost de Rusia. „În trecut, am făcut greșeala de a deveni dependenți de petrolul și gazul rusești. Nu trebuie să repetăm greșeala cu China. Să depindem de banii săi, de materiile sale prime și de tehnologiiile ei. Dependențele ne fac vulnerabili”, a apreciat Jens Stoltenberg.

Comerțul ruso-chinez în creștere spectaculoasă

China și-a consolidat relațiile comerciale și militare în ultimii ani pe măsură ce Statele Unite și aliații său au impus sancțiuni contra amândurora, dar în special împotriva Moscovei ca urmare a invadării Ucrainei.

Comerțul ruso-chinez a ajuns la un record de 230,1 miliarde de dolari în 2023, în creștere cu 26,3% față de anul precedent, potrivit autorităților vamale chineze. Transporturile chineze către Rusia au crescut cu 46,9% în 2023 în timp ce importurile din Rusia au înregistrat o creștere de 13%.

Îngrijorările lui Stotenberg sunt exprimate în contextul în care Rusia a anunțat că președintele Putin va face o vizită oficială în China, în cursul lunii mai, aceasta fiind prima deplasarea externă a liderului de la Kremlin după ce a obținut un nou mandat de președinte.

La începutul lunii aprilie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a deplasat în China, iar purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov, preciza atunci că vizita lui Lavrov la Beijing poate fi văzută drept una pregătitoare pentru „contacte viitoare la cel mai înalt nivel”.

Peskov a confirmat de altfel că Vladimir Putin este interesat de o deplasare în China. „Într-adevăr, astfel de contacte sunt plănuite şi există o înţelegere a oportunităţii şi necesităţii lor, dat fiind nivelul înalt al relaţiilor prieteneşti între Federaţia Rusă şi China” a spus el.

Citeste mai mult

NATIONAL

Un oraș istoric are începând de astăzi taxă de intrare: Turiștii trebuie să plătească ca să poată avea acces în legendara urbe

Publicat

in

De

Autoritățile din Veneția au decis să introducă o nouă măsură pentru a gestiona aglomerația din oraș: taxa de intrare pentru turiști în weekenduri. Începând cu data de 25 aprilie și până la jumătatea lunii iulie, vizitatorii vor trebui să plătească o taxă de intrare de 5 euro pentru a accesa orașul în zilele de sâmbătă și duminică.

Această inițiativă are ca scop reducerea numărului mare de turiști și, implicit, gestionarea fluxului de persoane într-un mod mai eficient.

Taxa de intrare de 5 euro trebuie achitată de către toți vizitatorii cu vârsta peste 14 ani care pășesc în Veneția între orele 8:30 și 16:00 în zilele de sâmbătă și duminică. Această taxă se aplică indiferent de mijlocul de transport folosit pentru a ajunge în oraș, fie că este vorba despre tren, feribot sau altă modalitate de transport.

Accesul în istoricul oraș lagunar al Veneției va fi taxat pentru anumite weekenduri până la jumătatea lunii iulie.

Taxa se aplică în 29 de zile specifice, între 25 aprilie și 14 iulie, inclusiv. Aceste zile includ perioadele: 25-30 aprilie, 1-5, 11, 12, 18, 19, 25 și 26 mai, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 iunie și 6, 7, 13 și 14 iulie.

Scutiri de la plată sunt prevăzute pentru următoarele categorii de persoane:

-Copiii sub 14 ani,

-Persoanele născute în Veneția și regiunea Veneto,

-Deținătorii cardului european pentru persoane cu dizabilități și însoțitorii acestora,

-Turiștii care înnoptează în hoteluri din Veneția.

Primăria orașului Veneția își propune să descurajeze turismul de tip „hit and run” în anumite zile, când numărul de vizitatori este cel mai mare.

Pentru cei care nu respectă regulile, autoritățile impun amenzi cuprinse între 50 și 300 de euro.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend