Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

UE vrea să păstreze presiunea sancțiunilor pe Rusia: Aurul ar putea fi noua țintă

Publicat

in

Liderii Uniunii Europene urmăresc să mențină presiunea asupra Rusiei la summitul de săptămâna aceasta, plănuind să se angajeze să lucreze la un nou pachet de sancțiuni, iar aurul s-ar putea afla printre activele care ar putea fi vizate de acesta, potrivit unui proiect de document, relatează Reuters.

Lingouri aurFoto: Dario Hayashi / Alamy / Profimedia Images

UE a adoptat șase pachete de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului de la începutul invaziei de pe 24 februarie, dar mai multe sectoare rămân în mare parte neatinse, deoarece guvernele UE evită măsuri care le-ar putea afecta propriile economii mai mult decât pe cea a Rusiei.

„Vor continua lucrările la sancțiuni, inclusiv pentru a consolida punerea în aplicare și a preveni eludarea”, vor spune liderii UE la finalul summitului lor obișnuit din 23-24 iunie, conform celei mai recente versiuni a proiectului lor de concluzii din 20 iunie și văzută de Reuters.

Textul reprezintă un compromis între țările nordice și estice care au făcut presiuni pentru o referire clară la un al șaptelea pachet în declarația summit-ului și națiuni precum Germania și Belgia care doresc să se concentreze pe aplicarea măsurilor existente în loc să adauge imediat mai multe.

Într-o versiune anterioară a textului nu era menționează lucrarea la un nou pachet de sancțiuni. Dar, în conformitate cu dorințele Germaniei, noul text nu se referă în mod explicit la un al șaptelea pachet de măsuri.

Deși nu se pregătește niciun pachet nou, se lucrează pentru a identifica sectoarele care ar putea fi afectate, au spus oficialii.

Aurul rusesc, printre posibilele următoare ținte

Aurul este una dintre posibilele următoarele ținte, potrivit oficialilor familiarizați cu discuțiile.

Aurul este un activ crucial pentru Banca Centrală Rusă, care s-a confruntat cu restricții privind accesul la unele dintre activele sale deținute în străinătate din cauza sancțiunilor occidentale.

La o întâlnire de săptămâna trecută, Danemarca a sugerat că noile sancțiuni ar putea include aurul, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadorului danez la UE.

De asemenea, o persoană familiară cu discuțiile privind sancțiunile a declarat pentru Reuters că Comisia Europeană lucrează la adăugarea aurului într-un posibil viitor nou pachet de sancțiuni, deși nu este încă clar dacă măsura ar putea interzice exporturile către Rusia, importurile din Rusia sau ambele.

Liderii UE vor conveni, de asemenea, să accelereze planurile de finanțare a reconstrucției Ucrainei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Acuzată de corupţie, compania de software Oracle va plăti 23 de milioane de dolari Comisiei pentru Bursă şi Valori Mobiliare a SUA

Publicat

in

De

Compania americană de software Oracle va plăti Comisiei pentru Bursă şi Valori Mobiliare din SUA (SEC) 23 de milioane de dolari, sumă reprezentând o amendă şi câştiguri ilicite obţinute în urma mituirii unor oficiali străini pentru a obţine contracte, relatează marţi agenţia EFE.

Acest acord între Oracle şi SEC a fost fost dezvăluit de cea din urmă într-un comunicat transmis presei.

Potrivit SEC, subsidiarele Oracle din Turcia, India şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au creat şi folosit fonduri speciale pentru mituirea responsabililor în vedere încheierii de contracte, potrivit Agerpres.

În cazul Turciei şi EAU, comisia menţionată a descoperit în plus că o parte din acele fonduri erau folosite pentru a plăti călătorii ale respectivilor oficiali şi familiilor acestora la conferinţe tehnologice sau excursii în California.

”Această afacere demonstrează nevoia imperioasă de a menţine controale interne de contabilitate asupra întregului ansamblu de operaţiuni ale unei companii”, a subliniat în comunicat şeful unităţii anticorupţie a SEC, Charles Cain.

Compania nu a recunoscut faptele, dar s-a angajat să plătească SEC suma de 8 milioane de dolari reprezentând venituri ilicite, plus o amendă de 15 milioane de dolari.

Oracle a mai fost amendată de SEC şi în anul 2012, după ce această instituţie a descoperit că filiala indiană a companiei americane crease un fond paralel de milioane de dolari.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ministerul de Externe al Bulgariei condamnă discreditarea imnului naţional la meciul de fotbal Bulgaria-Macedonia de Nord

Publicat

in

De

Ministerul de Externe al Bulgariei condamnă discreditarea publică a imnului naţional bulgar la meciul de fotbal de luni, la Skopje, dintre echipele naţionale ale Bulgariei şi Republicii Macedonia de Nord, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe şi adjunctul ministrului de externe, Kostadin Kodzhabashev.

Discursul de ură împotriva Bulgariei şi a bulgarilor de pe tribunele stadionului naţional din Skopje este o negare fără echivoc a valorilor fundamentale ale societăţilor democratice contemporane şi este în contrast puternic cu principiile şi normele europene de comportament, se arată într-un comunicat, potrivit Agerpres.

„Recunoaştem reacţia Ministerului de Externe al Republicii Macedonia de Nord care a denunţat discursul instigator la ură în timpul meciului de fotbal. În acelaşi timp, cerem autorităţilor de la Skopje să ia măsuri ferme şi ireversibile pentru eradicarea agresiunii anti-bulgare în spaţiul public din ţară”.

„Reamintim că prin Tratatul de prietenie, bună vecinătate şi cooperare din 2017 şi protocoalele bilaterale la acesta semnate în 2019 şi 2022, cele două ţări şi-au declarat ferm angajamentul de a lua măsuri eficiente împotriva discursului instigator la ură”.

„Menţinerea progresului realizat în dialogul politic în ultimele luni impune ca astfel de acte să devină un lucru al trecutului pentru totdeauna. Numai în acest spirit cele două ţări vor putea să întoarcă o nouă pagină în relaţiile lor, bazate pe respect reciproc şi bună vecinătate”, se arată în comunicat.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend