Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

UE speră la un acord cu privire la interzicerea petrolului rusesc până la sfârșitul lunii mai – diplomați

Publicat

in

Uniunea Europeană încă vizează ca până la sfârșitul lunii mai țările să ajungă la un acord asupra unui embargo treptat asupra petrolului rusesc, în ciuda îngrijorărilor cu privire la aprovizionarea în Europa de Est, au declarat vineri patru diplomați și oficiali, care au respins varianta unor amânări sau de a diminua puterea propunerilor, relatează Reuters.

UE face tot mai mulți pași către o interzicere a petrolului rusescFoto: DreamsTime

Dependența de petrolul rusesc în Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia reprezintă cel mai mare obstacol în calea unui acord asupra unui embargo pe care Comisia Europeană, executivul UE, l-a propus la începutul lunii mai, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie.

Cu toate acestea, diplomații și oficialii s-au declarat optimiști cu privire la un acord, chiar dacă președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a avut dificultăți în a-l convinge pe premierul ungar Viktor Orban, cel mai vocal critic al embargoului.

„Va fi un acord”, a spus un diplomat al UE, menționând că există flexibilitate în ceea ce privește perioada de tranziție și nivelurile de investiții propuse pentru țările care se bazează pe petrol rusesc și care vor trebui să găsească alte surse de aprovizionare.

Un al doilea diplomat de rang înalt a spus că ar putea fi posibil ca un acord să fie atins chiar de luni, când miniștrii de externe ai UE se vor întâlni la Bruxelles, după discuții tehnice așteptate în weekend.

Un al treilea diplomat a spus că există șansa unui acord mai târziu în cursul săptămânii.

„Acest lucru se va decide la cel mai înalt nivel politic, între Budapesta și Bruxelles. Sunt optimist”, a spus diplomatul.

În timp ce majoritatea statelor UE vor trebui să implementeze un embargo total asupra petrolului rusesc până la sfârșitul anului, Ungaria a obținut deja o exceptare până la sfârșitul anului 2024, la fel ca Slovacia, iar Republica Cehă ar avea timp până la jumătatea lui 2024.

Pe lângă interdicția petrolului, se așteaptă ca apropiați ai președintelui Vladimir Putin să fie sancționați, în al șaselea pachet de sancțiuni de la începutul războiului din Ucraina, pe care Moscova îl numește „operație militară specială”.

Citește și:

Care sunt țările UE care vor să fie exceptate de la embargoul asupra petrolului rusesc și vor o perioadă mai lungă de tranziție

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Plouă torențial pe A2 – Pericol de acvaplanare

Publicat

in

De

Plouă torențial duminică după-amiaza pe Autostrada Soarelui, iar polițiștii avertizează că există pericol de acvaplanare.

Potrivit Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, pe tronsonul kilometric 35 – 64 al autostrăzii A2 București – Constanța, între Fundulea și Lehliu Gară, în județul Călărași, sunt semnalate condiții de ploaie, pe alocuri torențială.

Conform polițiștilor, există risc de acvaplanare.

Șoferii sunt sfătuiți să circule cu mare atenție, să reducă viteza și să se asigure corespunzător la schimbarea benzii de circulație.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ucraina își ia adio de la visul NATO: ‘Nu o să luăm măsuri pentru a adera. E o chestiune lipsită de speranță!’

Publicat

in

De

Adjunctul șefului biroului președintelui Ucrainei, Ihor Zhovkva, susține că Ucraina nu intenționează să ia măsuri pentru a adera la NATO, deoarece înțelege inutilitatea acestor eforturi din cauza pozițiilor țărilor individuale ale Alianței Nord-Atlantice.

Potrivit acestuia, deși Ucraina recunoaște că aderarea la NATO este imposibilă pe termen scurt, dorește ca Alianța să documenteze parteneriatul său cu Kievul într-un nou concept strategic care urmează să fie adoptat în viitorul apropiat la summitul NATO de la Madrid, susține oficialul într-un interviu acordat ediției britanice a Financial Times, relatează Ukrinform.

Kaczynski crede că introducerea unui contingent NATO în Ucraina nu va marca începutul celui de-al Treilea Război Mondial

Kievul dorește ca NATO, în documentul actualizat, să recunoască, de asemenea, rolul central al Ucrainei în securitatea europeană, pe fondul războiului în curs cu Rusia.

„Am dori să înțelegem că Ucraina este piatra de temelie a securității europene”, a declarat oficialul.

El a spus că, deși Ucraina nu va participa oficial la discutarea noului concept strategic al NATO, Kievul și-a trimis propunerile aliaților.

„Dacă membrii NATO nu dezvăluie situația reală care se întâmplă în Europa, în Ucraina, atunci acest document va fi un alt document complet irelevant”, a adăugat Zhovkva.

Potrivit acestuia, Ucraina dorește, de asemenea, ca orice mențiune despre Rusia ca țară parteneră NATO să fie eliminată din conceptul strategic al Alianței. Cea mai recentă versiune, care a fost încheiată în 2010, spune că NATO s-a angajat într-un „adevărat parteneriat strategic” cu Rusia și consideră că cooperarea dintre NATO și Rusia este importantă din punct de vedere strategic.

„Ne așteptăm ca conceptul strategic al NATO să aibă avertismente mai stricte și mai severe la adresa agresorului rus. Nu ezitați în formularea prevederilor privind Rusia – acesta este apelul meu către membrii NATO”, a declarat un angajat al Biroului Președintelui Ucrainei.

Totodată, el a menționat că unele țări vor să lase calea dialogului cu Rusia.

Potrivit acestuia, este important ca războiul din Ucraina să fie descris în documente.

„Nu este suficient doar să scoți cuvântul „partener”, a spus Zhovkva.

El a confirmat, de asemenea, că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va vorbi de la distanță la summitul G7 și la reuniunea NATO, unde va repeta cerința de a oferi garanții de securitate Ucrainei din țările G7 după încheierea războiului cu Federația Rusă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend