Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

UE speră la un acord cu privire la interzicerea petrolului rusesc până la sfârșitul lunii mai – diplomați

Publicat

in

Uniunea Europeană încă vizează ca până la sfârșitul lunii mai țările să ajungă la un acord asupra unui embargo treptat asupra petrolului rusesc, în ciuda îngrijorărilor cu privire la aprovizionarea în Europa de Est, au declarat vineri patru diplomați și oficiali, care au respins varianta unor amânări sau de a diminua puterea propunerilor, relatează Reuters.

UE face tot mai mulți pași către o interzicere a petrolului rusescFoto: DreamsTime

Dependența de petrolul rusesc în Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia reprezintă cel mai mare obstacol în calea unui acord asupra unui embargo pe care Comisia Europeană, executivul UE, l-a propus la începutul lunii mai, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie.

Cu toate acestea, diplomații și oficialii s-au declarat optimiști cu privire la un acord, chiar dacă președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a avut dificultăți în a-l convinge pe premierul ungar Viktor Orban, cel mai vocal critic al embargoului.

„Va fi un acord”, a spus un diplomat al UE, menționând că există flexibilitate în ceea ce privește perioada de tranziție și nivelurile de investiții propuse pentru țările care se bazează pe petrol rusesc și care vor trebui să găsească alte surse de aprovizionare.

Un al doilea diplomat de rang înalt a spus că ar putea fi posibil ca un acord să fie atins chiar de luni, când miniștrii de externe ai UE se vor întâlni la Bruxelles, după discuții tehnice așteptate în weekend.

Un al treilea diplomat a spus că există șansa unui acord mai târziu în cursul săptămânii.

„Acest lucru se va decide la cel mai înalt nivel politic, între Budapesta și Bruxelles. Sunt optimist”, a spus diplomatul.

În timp ce majoritatea statelor UE vor trebui să implementeze un embargo total asupra petrolului rusesc până la sfârșitul anului, Ungaria a obținut deja o exceptare până la sfârșitul anului 2024, la fel ca Slovacia, iar Republica Cehă ar avea timp până la jumătatea lui 2024.

Pe lângă interdicția petrolului, se așteaptă ca apropiați ai președintelui Vladimir Putin să fie sancționați, în al șaselea pachet de sancțiuni de la începutul războiului din Ucraina, pe care Moscova îl numește „operație militară specială”.

Citește și:

Care sunt țările UE care vor să fie exceptate de la embargoul asupra petrolului rusesc și vor o perioadă mai lungă de tranziție

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Selecţionatele Japoniei şi Ecuadorului au încheiat nedecis, 0-0, un meci de pregătire pentru CM 2022

Publicat

in

De

Selecţionatele Japoniei şi Ecuadorului au încheiat nedecis, 0-0, un meci de pregătire pentru Cupa Mondială de fotbal din Qatar, marţi, la Dusseldorf.

Sud-americanii au avut şansa de a obţine victoria, dar portarul Daniel Schmidt (născut în Statele Unite din mamă japoneză) a apărat un penalty executat de Enner Valencia (82), potrivit Agerpres.

Selecţionerul nipon Hajime Moriyasu a schimbat total echipa de start faţă de partida cu SUA (2-0) de vineri, de la Dusseldorf.

”Samuraii albaştri” vor mai avea un test înaintea Cupei Mondiale, pe 17 noiembrie, contra Canadei.

Japonia face parte din Grupa E la Cupa Mondială din Qatar (20 noiembrie-18 decembrie), urmând să dea piept cu Germania (23 noiembrie), Costa Rica (27 noiembrie) şi Spania (1 decembrie).

Ecuadorul face parte din Grupa A la turneul final şi va juca meciul de deschidere (20 noiembrie), cu Qatarul, iar apoi va înfrunta Olanda (25 noiembrie) şi Senegalul (29 noiembrie).

La Dusseldorf au evoluat echipele:

Ecuador: Hernan Galindez – Byron Castillo, Jackson Porozo, Piero Hincapie, Pervis Estupinan – Jhegson Mendez, Moises Caicedo, Jose Cifuentes (Nilson Angulo, 75), Angel Mena (Enner Valencia, 75) – Romario Ibarra (Jeremy Sarmiento, 46), Michael Estrada (Djorkaeff Reasco, 90). Selecţioner: Gustavo Alfaro.

Japonia: Daniel Schmidt – Miki Kamane, Shigo Tamiguchi, Hiroki Ito, Yuto Nagatomo (Maya Yoshida, 84) – Gaku Shibasaki (Waturi Endo, 67), Ao Tanaka, Tskumi Minamino (Daichi Kamada, 67), Kaoru Mitoma (Yuki Soma,67) – Ritsu Doan (Junya Ito, 83), Kyogo Furuhashi (Ayase Ueda, 46). Selecţioner: Hajime Moriyasu.

A arbitrat germanul Sacha Stegemann.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Reţea de dezinformare despre războiul din Ucraina, destructurată de Meta: Site-uri cunoscute, clonate

Publicat

in

De

Meta, compania-mamă a Facebook şi Instagram, a anunţat marţi că a destructurat o importantă reţea de dezinformare despre războiul dus de Rusia în Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Operaţiunea rusă a început în mai şi a vizat în principal Germania, dar şi Franţa, Italia, Ucraina şi Marea Britanie, a explicat David Agranovich, un reprezentant al Meta, în cadrul unei discuţii cu jurnaliştii.

În centrul operaţiunii se aflau circa 60 de site-uri care imitau site-urile unor media cunoscute, printre care ziarele germane Spiegel şi Bild, cotidianul englez The Guardian sau agenţia italiană de presă ANSA.

Reţeaua rusă posta acolo articole care criticau Ucraina şi pe refugiaţii ucraineni sau susţineau Rusia, după care le distribuia pe YouTube, Facebook, Instagram, Telegram, Twitter sau site-uri de petiţii online.

Însă unii jurnalişti de investigaţie au început să pună la îndoială autenticitatea acestor site-uri, determinând Meta să deschidă propria anchetă.

„Probabil este vorba de cea mai importantă şi mai complexă operaţiune de origine rusească pe care am întrerupt-o de la începutul războiului din Ucraina”, existând „o combinaţie cu adevărat neobişnuită de sofisticare şi de forţă brută”, potrivit lui Agranovich.

Pe de o parte, imitarea unor site-uri existente, în mai multe limbi, a necesitat „o investiţie tehnică şi lingvistică importantă”, a spus el.

Pe de altă parte, răspândirea de articole pe reţelele de socializare s-a făcut în special prin achiziţia de publicitate sau de conturi false care nu au avut mare succes, fiind adesea detectate automat de sistemele de alertă ale Meta.

În total, compania californiană a precizat că a blocat 1.633 de conturi, 793 pagini şi un grup pe Facebook, precum şi 29 de conturi pe Instagram.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend