Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

UE este pregătită pentru un “nou început” cu Israel, dar așteaptă promisiuni (Borrell)

Publicat

in

UE este pregătită pentru un „nou început” cu Israelul, dar se așteaptă ca noul guvern să își angajeze dorința de a găsi o soluție cu palestinienii, a declarat luni ministrul de externe al UE, Josep Borrell, după o întâlnire cu Autoritatea Palestiniană și Yaïr Lapid, potrivit AFP.

“Așteptăm ca Israelul să ofere o perspectivă politică pentru a găsi o soluție cu palestinienii. UE este gata să îi ajute să reia procesul de pace, dar știm că nu este pentru mâine”, a spus Josep Borrell, în timpul unei conferințe de presă , după o întâlnire cu miniștrii de externe ai UE și un prânz de lucru cu omologul lor israelian.

“Suntem gata să reluăm relațiile bilaterale, dar există încă diferențe serioase între membrii UE pentru relansarea Consiliului de asociere cu Israel, care nu s-a întrunit din 2008”, a spus el.

“Mulți sunt pentru, dar alții nu. Dar pentru relansarea Consiliului de asociere, cei 27 trebuie să găsească un consens. Și noul guvern israelian trebuie să demonstreze că lucrurile s-au schimbat din 2008, în special în politică colonizării”, a spus el.

„Israelul trebuie să-și aducă piatra în clădire”, a conchis el. “Domnul Lapid a vorbit public în favoarea soluției celor două state, dar ne așteptăm la un angajament credibil”, a explicat el.

“Belgia, la fel ca UE, solicită încetarea ocupației și a politicii de colonizare, inclusiv în Ierusalimul de Est”, a declarat ministrul belgian de externe Sophie Wilmès într-un comunicat.

“Demolarea și confiscarea bunurilor în comunitatea palestiniană Humsa – Al Bqai’a săptămâna trecută este extrem de îngrijorătoare”, a spus ea.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Guvernul Georgiei refuză spitalizarea fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, aflat de trei săptămâni în greva foamei

Publicat

in

De

Guvernul Georgiei a respins joi recomandarea făcută de medici în vederea spitalizării fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, aflat de trei săptămâni în greva foamei împotriva încarcerării sale la întoarcerea lui din exil, informează AFP.

Starea de sănătate a lui Saakaşvili este “stabilă, absolut satisfăcătoare şi nu există nicio necesitate de a-l spitaliza”, a declarat pentru presă ministrul sănătăţii al acestei ţări din Caucaz, Ekaterina Tikaradze.

Marţi seara, mai mulţi medici au examinat starea de sănătate a fostului lider devenit opozant şi au recomandat spitalizarea lui.

Citește și: VIDEO| Proteste uriașe, cu zeci de mii de oameni, în Georgia: Se cere eliberarea fostului preşedinte, Mihail Saakaşvili

Preşedinte în perioada 2004-2013 şi încă popular, Mihail Saakaşvili, 53 de ani, s-a întors pe 1 octombrie în Georgia după o absenţă de opt ani.

El a fost arestat imediat, fiind pusă în aplicare o condamnare din 2018 pentru “abuz de putere”, condamnare pe care Saakaşvili o consideră una politică. Pentru a protesta împotriva detenţiei sale, el a intrat în greva foamei.

Medicul său personal, Nikoloz Kipchidze, a dezvăluit că fostul preşedinte avea probleme sangvine care fac “extrem de periculos” refuzul său de a se hrăni.

Citește și: Georgia neagă că l-ar elibera pe fostul preşedinte Mihail Saakaşvili: Nimeni pe Terra nu este în măsură să ne convingă să-l eliberăm

Potrivit avocatului lui Saakaşvili, legea georgiană permite alimentarea unei persoane aflate în greva foamei fără acordul său doar dacă aceasta nu mai este conştientă, potrivit Agerpres.ro.

Personaj controversat, Mihail Saakaşvili este pentru susţinătorii săi eroul “Revoluţiei Rozelor” din 2003, care a înlăturat de la putere elitele post-comuniste. Însă el este de asemenea omul înfrângerii din războiul din 2008 împotriva Rusiei, iar detractorii săi denunţă atitudinea lui autoritaristă.

Mihail Saakaşvili a părăsit Georgia în 2013, la câteva luni după înfrângerea în alegerile legislative a partidului său Mişcarea Naţională Unită (MNU), în prezent principala forţă de opoziţie.

Parchetul georgian a afirmat miercuri că Saakaşvili a intrat în ţară pe 28 septembrie, ascunzându-se într-un camion cu produse lactate.

Săptămâna trecută, zeci de mii de susţinători ai săi au manifestat în capitala Tbilisi pentru a cere eliberarea lui Mihail Saakaşvili şi peste 90.000 de persoane au semnat o petiţie în acest sens.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

FOTO | Situație dramatică la Slobozia: Gropi săpate cu excavatorul, la marginea drumului, lângă cimitir

Publicat

in

De

Imagini dramatice din cimitirul orașului Slobozia au fost publicate de șeful Direcției de Administrare a Domeniului Public, Roșca Petre Valeriu. Acesta a scris pe Facebook că groparii nu mai fac față numărului mare de înmormântări și fac un apel la oameni să se vaccineze.

„Așa arată acum cimitirul din Slobozia – 8 înmormântări ieri, 7 astăzi și gropi care își așteaptă rândul să fie umplute. Colegii mei din DADP Slobozia dau o mână de ajutor groparilor care sunt depășiți și nu mai fac față valului prea mare de înhumări”, a scris Roșca pe Facebook.

„Haideți să facem tot posibilul ca să rămânem sănătoși, iar asta înseamnă să ne vaccinăm. Nu mai ascultați sfaturile persoanelor neavizate care vă mint că vaccinul este experimental, ci mergeți să vă imunizați. Nu, nu imunizarea naturală e soluția. Multe persoane care au avut SARS-CoV-2 au rămas cu sechele grave, cu plămânii afectați și în proporție de 60%”, a adăugat el.

„Vaccinați-vă ca să vă protejați familia, ca să vă acordați o șansă la viață, ca să nu vă rămână copiii singuri pe lume. Este momentul să fim cu toții responsabili, să evitam aglomerațiile şi să ne protejăm prin purtarea permanentă a măştii în spațiile publice. Dacă nu înțelegem nici în acest moment că fiecare dintre noi trebuie să facem tot posibilul pentru a ne proteja pe noi şi familiile noastre, vom ajunge să ne plângem cu toții rudele şi prietenii”, a mai scris Roșca.

Autorităţile din mai multe oraşe se confruntă cu probleme, în urma valului mare de decese din ultima perioadă.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend