Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

UE, „consternată” de cele două noi execuții din Iran legate de manifestațiile izbucnite după moartea lui Mahsa Amini

Publicat

in

Uniunea Europeană s-a declarat „consternată” sâmbătă de noile execuţii din Iran ale unor persoane arestate şi condamnate la moarte în cadrul manifestaţiilor care continuă în republica islamică, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Proteste masive în Iran după moartea unei tinere, Mahsa Amini, arestată de poliția moralitățiiFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

UE denunţă „un nou semn al reprimării violente a manifestaţiilor” şi „cheamă din nou autorităţile iraniene să pună capăt imediat practicii extrem de condamnabile de a pronunţa şi executa condamnări la moarte împotriva manifestanţilor”, precum şi „să anuleze fără întârziere recentele condamnări la moarte deja pronunţate în contextul manifestaţiilor”, a subliniat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a blocului comunitar Nabila Massrali.

Doi bărbaţi au fost executaţi sâmbătă în Iran, după ce au fost găsiţi vinovaţi de uciderea unui paramilitar în timpul manifestaţiilor declanşate în urma morţii, la 16 septembrie, a Mahsei Amini, o kurdă de 22 de ani, după ce a fost arestată de poliţie pentru încălcarea codului vestimentar al Republicii Islamice Iran, care impune în special purtarea vălului în public pentru femei.

„Mohammad Mahdi Karami şi Seyed Mohammad Hosseini, principalii autori ai crimei care a dus la martiriul lui Ruhollah Ajamian, au fost spânzuraţi în această dimineaţă”, a informat Mizan Online, referindu-se la un membru al miliţiei Bassidji, legată de Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului.

Tribunalul de Primă Instanţă i-a condamnat pe cei doi bărbaţi la moarte pe 4 decembrie, a precizat agenţia.

De la începutul mişcării de protest, justiţia a condamnat la moarte 14 persoane în legătură cu manifestaţiile, patru fiind deja executate, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe informaţii oficiale. Militanţii spun că alte zeci de persoane se confruntă cu acuzaţii pasibile cu pedeapsa cu moartea.

Ministrul de externe olandez Wopke Hoekstra a anunţat la rândul său sâmbătă că guvernul olandez îl va convoca pe ambasadorul iranian în Ţările de Jos – pentru a doua oară într-o lună – pentru a-şi exprima profunda preocupare faţă de executarea de manifestanţi, a consemnat Reuters.

Pe de altă parte, ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a anunţat sâmbătă că a numit un nou şef al poliţiei naţionale, generalul Ahmad-Reza Radan, în locul celui al cărui mandat se încheie, generalul Hossein Ashtari.

„Odată cu finalul misiunii generalului Ashtari, exprimându-mi recunoştinţa şi satisfacţia pentru serviciile sale, vă numesc comandant general al poliţiei Republicii Islamice Iran”, a spus Khamenei, adresându-se noului şef al poliţiei.

Ahmad Reza Radan a fost înscris în 2010 pe „lista neagră” a Trezoreriei SUA pentru încălcarea drepturilor omului, după realegerea controversată a preşedintelui ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad, care a generat ample manifestaţii reprimate de putere, fiind sancţionat în acelaşi an şi de UE.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Video | Situație tensionată în Kosovo: KFOR aduce mai multe forțe, la o săptămână după incidentele din nordul regiunii

Publicat

in

Video | Situație tensionată în Kosovo: KFOR aduce mai multe forțe, la o săptămână după incidentele din nordul regiunii

Întăririle pentru Forţa internaţională de pace din Kosovo (KFOR, aflată sub comandament NATO) au început să sosească luni la destinaţie, după ce în urmă cu o săptămână 30 de militari KFOR au fost răniţi în timpul unor confruntări cu manifestanţi sârbi, transmite Reuters.

Citeste mai mult

NATIONAL

Borussia Dortmund a început campania de transferuri: Ramy Bansebaini, primul transfer al vicecampioanei

Publicat

in

Internaţionalul algerian Ramy Bensebaini (28 de ani), aflat la sfârşitul contractului cu Borussia Moenchengladbach, a semnat cu rivala Borussia Dortmund pentru următoarele patru sezoane, până în vara lui 2027, a anunţat luni gruparea din Dortmund, scrie AFP.

Fundaş stânga, Ramy Bensebaini va compensa astfel plecarea internaţionalului portughez Raphael Guerreiro, care nu-şi va mai prelungi înţelegerea cu vicecampioana Germaniei.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend