Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

UE: Acord provizoriu privind un nou sistem de taxare pentru vehiculele grele de marfă, după distanța și nu după timp / Sistem dorit și de Drulă

Publicat

in

Parlamentul European și statele membre ale UE au convenit miercuri că sumele de taxare la care sunt supuse vehiculele grele de marfă și autocare nu mai sunt calculate în funcție de durata călătoriei, ci de distanța parcursă, potrivit AFP. Acordul la care s-a ajuns miercuri nu a fost încă adoptat de Consiliul European și de Parlament.

Aceste noi reguli planificate ca parte a reformei directivei „euroviniete” vizează reducerea emisiilor de CO2, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European.

„Deputații au făcut ca statele membre să elimine treptat „vinietele” (tarifele rutiere în funcție de durată) din rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) din 2029 pentru vehiculele grele (camioane, vehicule grele și autobuze) și să înceapă să aplice taxe de trecere (taxe bazate pe distanță)”, se menționează în comunicat.

Cu toate acestea, țările își păstrează posibilitatea de a menține vinietele pentru anumite părți ale rețelei, dacă pot dovedi că noua metodă de stabilire a prețurilor ar fi „disproporționată față de veniturile preconizate”.

Pentru a încuraja utilizarea vehiculelor mai puțin poluante, acordul încheiat prevede, de asemenea, că „statele membre vor trebui să stabilească tarife diferite în funcție de emisiile de CO2 pentru camioane și autobuze” în următorii ani, „cu reduceri semnificative ale prețurilor pentru emisii zero și scăzute”.

„Eliminarea vinietei pentru vehicule grele va face posibilă standardizarea unui sistem care este astăzi excesiv de fragmentat. Vom trimite un semnal puternic către lumea transporturilor, care încurajează utilizarea vehiculelor mai curate”, a declarat europarlamentarul italian Giuseppe Ferrandino (socialiști și democrați), raportor al textului, citat în comunicatul de presă.

Însă europarlamentarul franco-german Anna Deparnay-Grunenberg (verzi) a denunțat numeroasele excepții prevăzute în compromis care, potrivit ei, acordă prea multă importanță camioanelor în comparație cu transportul feroviar de marfă. Ea a provocat-o pe Twitter pe președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen cu privire la „strategia sa de a atinge obiectivele Pactului Verde, în timp ce nu există nicio îmbunătățire în sectorul transporturilor”.

Reprezentantul ales german Markus Ferber (PPE, dreapta) a estimat, de asemenea, că „din cauza numărului mare de excepții, de exemplu pentru țările cu acorduri de concesiune de taxare, noile reglementări vor afecta în principal Germania, Austria, Olanda și Belgia”. „Acest lucru nu va crea o taxă europeană uniformă pentru vehiculele grele de marfă și nu va aduce nimic mediului înconjurător”, s-a lamentat el într-un comunicat, avertizând că acordul final este „departe de a fi încheiat”.

În 2017, Comisia Europeană a propus o reformă a directivei „euroviniete”.

În UE, tarifarea rutieră este o alegere națională, iar statele membre sunt libere să decidă dacă o introduc sau nu pe teritoriul lor. Cu toate acestea, dacă aleg să colecteze redevențe, trebuie să respecte anumite reguli comune stabilite în directiva „eurovinietă”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Gafă de proporții a rușilor: au interzis unor americani morți să intre în Rusia

Publicat

in

De

Câțiva dintre cei 963 de americani cărora li s-a interzis pe viață să intre în Rusia nu ar fi putut oricum să facă această călătorie, pentru că sunt deja morți.

John McCain, fost candidat republican la președinția SUA și senator cu o vechime îndelungată, democratul Harry Reid, care a fost liderul majorității în Senat între 2007 și 2015 și Orrin Hatch, care, cu cei 42 de ani de activitate în această cameră, a devenit cel mai longeviv senator republican din istorie, se află pe noua listă de indezirabili a guvernului rus.

McCain a murit în august 2018, la vârsta de 81 de ani, Reid a murit în decembrie anul trecut, la 82 de ani, iar Hatch a murit pe 23 aprilie, la 88 de ani, conform The Guardian.

În continuare în viață, dar cu interdicție de a intra în Rusia din cauza unor presupuse jigniri la adresa președintelui rus Vladimir Putin sau a regimului său, sunt actorul Morgan Freeman, fondatorul Facebook Mark Zuckerberg, jurnalistul britanic și corespondentul CNN Nick Paton Walsh și Jeff Katzenberg, directorul executiv al studioului de animație DreamWorks.

Ca și cum ar întări faptul că cel care a întocmit listele nu și-a făcut pe deplin temele, Chuck Schumer, liderul majorității senatorilor democrați, este identificat în mod incorect ca fiind „fost senator democrat” și „lider adjunct al minorității senatoriale”.

Rusia a anunțat sâmbătă că interzice intrarea în țară a 963 de americani, printre care președintele american Joe Biden, secretarul de stat Antony Blinken și șeful CIA William Burns.

Luna trecută, Ministerul rus de Externe le-a interzis lui Boris Johnson, Liz Truss, Ben Wallace și altor 10 membri ai guvernului britanic să intre în țară.

În aprilie, ministerul a declarat că decizia a fost luată „având în vedere acțiunea ostilă fără precedent a guvernului britanic”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

O femeie a căzut de la etajul doi al unui bloc: nu se știe dacă a fost tentativă de sinucidere

Publicat

in

De

O femeie a căzut, sâmbătă seară, de la etajul al doilea al unui imobil din municipiul Bistriţa, fiind transportată la spital.

ISU Bistriţa-Năsăud a anunţat, sâmbătă seară, că echipajele au intervenit pe str. Dragoş Vodă din municipiul Bistriţa, unde o femeie a căzut de la etajul al doilea al unui imobil, informează News.ro.

”Din primele informaţii, femeia este conştientă, preluată de echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD pentru stabilizare şi evacuare către UPU SMURD Bistriţa”, a transmis ISU Bistriţa-Năsăud.

Deocamdată nu s-au stabilit împrejurările în care s-a produs accidentul.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend