Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ucrainenii au făcut prăpăd în Donețk: zeci de morți și răniți, în urma unor bombardamente extreme, acuză separatiștii pro ruși

Publicat

in

Cel puţin cinci persoane au fost ucise luni în regiunea ucraineană Doneţk (est) controlată de separatiştii proruşi, în ceea ce oficiali ai separatiştilor au declarat că au fost unele dintre cele mai puternice bombardamente ucrainene, relatează marţi Reuters. Oficiali separatişti şi agenţiile de presă ruse au raportat mai multe lovituri de artilerie ucraineană, inclusiv asupra unei pieţe, soldate cu cinci morţi între care un copil şi 22 de răniţi, precum şi faptul că un obuz a căzut asupra unei maternităţi din oraşul Doneţk, declanşând un incendiu şi determinând personalul să adăpostească pacienţii la subsol, conform Agerpres.

Citește și: VIDEO Lupte grele pe front! Ucraina anunță că rușii încearcă să-i încercuiască soldații la Donețk: situația în alte zone (armata Ucrainei)

Liderul separatist din Doneţk, Denis Puşilin, a promis că va mobiliza mai multe forţe ruse pentru a contracara Ucraina. Nu a existat nicio confirmare independentă a niciunuia dintre atacuri şi Reuters nu a putut stabili dacă au avut loc. Nu a existat nicio reacţie imediată din partea Kievului la aceste informaţii.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că oficialii au văzut rapoartele despre atacul asupra spitalului, pe care l-a condamnat. „Orice atac asupra infrastructurii civile, în special unităţi medicale, este o violare clară a dreptului internaţional”, a spus el, citat de Reuters. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a spus în repetate rânduri că principalul motiv imediat pentru ceea ce el defineşte drept „operaţiune militară specială” în Ucraina este de a proteja vorbitorii de limbă rusă din două regiuni în Donbas împotriva persecuţiei şi atacurilor Ucrainei, aminteşte Reuters.

În mod obişnuit, Ucraina neagă că efectuează atacuri asupra celor două regiuni, autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk, unde separatiştii au pus mâna pe mari suprafeţe de teritoriu în 2014. Ucraina şi susţinătorii săi occidentali declară că Rusia poartă un război neprovocat împotriva unui stat suveran. Rusia neagă că vizează situri civile în acţiunea sa militară, deşi incursiunea a provocat mii de victime şi a distrus oraşe întregi ucrainene, mai aminteşte Reuters.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Începe un război economic între UE și SUA? Ministrul francez de Finanțe: ‘Toate statele europene trebuie să înțeleagă că astăzi, în fața acestor decizii americane, trebuie să învățăm să ne protejăm și să ne apărăm mai bine interesele economice’

Publicat

in

De

Ministrul francez de Finanţe Bruno Le Maire a declarat că Franţa ar putea încerca să negocieze unele scutiri de la obligaţiile şi limitele impuse de legea anti-inflaţie din SUA, dar Europa trebuie să acţioneze pentru a proteja interesele economice ale blocului comunitar.

Le Maire îl va însoţi pe preşedintele francez Emmanuel Macron într-o vizită de stat în Statele Unite, în această săptămână.

Europenii susţin că pachetul masiv de subvenţii pentru protejarea producătorilor americani, din Legea americană de reducere a inflaţiei, ar putea da o lovitură letală industriilor lor, care deja au probleme din cauza preţurilor ridicate ale energiei cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.

Franţa poate cere scutiri de la anumite taxe şi limite impuse de administraţia SUA. Dar adevărata întrebare pe care trebuie să ne-o punem este ce fel de globalizare ne aşteaptă?”, a declarat Le Maire pentru televiziunea France 3, conform news.ro.

Acesta a adăugat: ”China favorizează producţia chineză, America favorizează producţia americană, este timpul ca Europa să favorizeze producţia europeană… Toate statele europene trebuie să înţeleagă că astăzi, în faţa acestor decizii americane, trebuie să învăţăm să ne protejăm şi să ne apărăm mai bine interesele economice”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Europa și întrebarea obișnuită în prag de iarnă: vom revedea sau nu zăpezile de altădată? Ce știu acum specialiștii

Publicat

in

De

A.C. Theodor • HotNews.ro

Vremea se răcește pe măsură ce se apropie iarna calendaristică. În Statele Unite și Canada sau în Europa, mulți stau cu ochii după prognoze: când și cât va ninge?

Ninsori in GreciaFoto: Nick Paleologos / AFP / Profimedia

Trebuie să știm de la bun început că vremea pe glob este influențată de… o fetiță și un băiețel: La Niña și El Niño! Împreună cu Neutral, care după cum îl arată numele nu este încă hotărât, ei sunt membrii familiei ENSO: El Niño-Southern Oscillation, și provoacă schimbări majore în temperatura apei, presiunea la suprafață, vânturile și ploile din Pacificul tropical. ENSO influențează puternic sistemul de feedback dintre atmosferă și ocean și acesta influențează la rândul lui vremea de pe glob.

El Niño este faza caldă a lui ENSO, iar La Niña cea rece – și ea este cea care ne dictează vremea în această perioadă când împlinește trei ani, înainte să-i facă loc lui Neutral, care-i va face loc mai repede lui El Nino.

Pentru Europa, sistemul de prognoze cel mai utilizat și apreciat este cel de la ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecast), institut de cercetare și serviciu operațional 24/7 al proiectului Copernicus-EU.

Mediile sezoniere arată căderi de zăpadă sub medie peste mai toată Europa, ceea ce indică o persistență a presiunilor ridicate. Nu înseamnă că nu vor cădea zăpezi, ci doar că vor fi mai mici decât cele normale.

Prognoza pentru decembrie anunță anomalii negative extinse. Modelul pare a fi sub influența unui sistem de presiuni ridicate, prognoza fiind rezervată cu privire la scenarii de căderi și depuneri de zăpadă pe scară largă.

Nici ianuarie nu promite mult agricultorilor și practicanților de schi. Prognoza pentru majoritatea continentului indică zăpezi puține la jumătatea iernii. Deficitul cel mai mare pare a afecta Europa nordică și Alpii.

Iar în februarie, prognoza arată că zăpezile potențiale se vor reduce și mai mult. Modelul este practic același cu ceea s-a conturat încă din septembrie.

Există date și pentru martie. Știm că martie poate fi rece și să aducă zăpezi. Dar și atunci, prognoza spune că vom avea un sfârșit al sezonului rece sub cel obișnuit.

Cum niciodată nu trebuie să crezi un singur model de prognoze, ne vom îndrepta și spre UKMO, și el sistem de prognoze pe termen mai lung. Este dezvoltat de United Kingdom Met Office, după cum îl arată și inițialele.

El arată la rândul lui o prognoză de zăpezi mai sceptică pentru majoritatea continentului, cu excepția extremităților nordice. UKMO folosește alți parametri decât ECMWF, dar se corelează la fel cu privire la căderile de zăpadă.

Mai dinamic decât ECMWF, UKMO deschide mai multe posibilități în domeniu. Pentru decembrie și ianuarie indică zăpezi mai multe în nordul și vestul Europei, dar în februarie se aliniază prognozei mai rezervate.

Sursa: Severe Weather Europe

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend