Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ucraina și Republica Moldova se integrează în rețeaua energetică europeană – România este primul hub energetic

Publicat

in

Primele schimburi comerciale de energie electrică cu Ucraina/ Republica Moldova, după sincronizarea cu reţeaua europeană, vor fi realizate începând cu 30 iunie, pe interconexiunea cu România, a anunţat marţi transportatorul national de energie electrică Transelectrica, potrivit news.ro.

”Operatorii de Transport şi Sistem (OTS) din Europa Continentală au confirmat faptul că au fost îndeplinite condiţiile tehnice preliminare pentru a permite schimburile comerciale de energie electrică între Ucraina şi statele vecine. Acest proces urmează sincronizării cu succes a sistemelor electroenergetice, realizată în data 16 martie 2022, şi a acceptării Ukrenergo ca membru observator al ENTSO-E, pe 26 aprilie 2022. Aceste realizări au fost obţinute în urma unor eforturi intense din partea tuturor OTS-urilor din Europa, în special ale Ukrenergo şi ale operatorilor din statele învecinate”, anunţă Transelectrica.

Schimburile comerciale de energie electricã cu Ucraina/Republica Moldova sunt planificate sã înceapã pe data de 30 iunie 2022 pe interconexiunea dintre Ucraina şi România.

Comercializarea energiei electrice pe celelalte interconexiuni (Ucraina-Slovacia, Ucraina-Ungaria şi Moldova-România) va urma ulterior, dupã definitivarea aspectelor legate de regulile de licitaţie.

Capacitatea comercialã totalã va fi limitatã în primã fazã la 100 MW, iar dupã aceastã etapã iniţialã, este de aşteptat ca valorile comercializate sã creascã treptat, în urma unei evaluãri lunare a impactului volumelor schimbate asupra stabilitãţii şi securitãţii sistemului energetic.

”Aceastã realizare reprezintã pas suplimentar, atinsã la mai puţin de patru luni de la sincronizarea de urgenţã a sistemelor Ucrainei şi Republicii Moldova cu reţeaua europeanã şi, în plus, demonstreazã angajamentul puternic al operatorilor de transport şi sistem europeni faţã de Ukrenergo (Operatorul de Transport şi Sistem din Ucraina) şi Moldelectrica (Operatorul de Transport şi Sistem din Republica Moldova). Apreciem cã în perioada imediat urmãtoare, se va finaliza şi procesul de armonizare a detaliilor tehnice şi comerciale privind schimburile între România şi Republica Moldova”, mai arată compania.

Transelectrica este operatorul reţelei electrice de transport şi sistem din România, care funcţioneazã interconectat cu sistemul electroenergetic european, prin interconexiunile cu ţãrile învecinate: Ungaria, Serbia, Bulgaria, Ucraina şi Republica Moldova.

În prezent, reţeaua gestionatã de Transelectrica are o capacitate transfrontalierã totalã de circa 3.000 MW, urmând ca aceasta atingã pânã în 2030 valoarea de 7000 MW.

ENTSO-E, reţeaua europeanã a operatorilor de sisteme de transport de energie electricã, este asociaţia pentru cooperarea operatorilor europeni de sisteme de transport (OTS). Cei 39 de operatori de transport şi sistem membri, reprezentând 35 de ţãri, sunt responsabili pentru funcţionarea sigurã şi coordonatã a sistemului de electricitate al Europei, cea mai mare reţea electricã interconectatã din lume.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Un bărbat de 68 de ani a fost lovit de tren într-o comună din Mehedinţi: A fost solicitat un elicopter SMURD

Publicat

in

De

Un bărbat de 68 de ani a fost acroşat de un tren, în comuna Butoieşti, fiind nevoie de intervenţia unui elicopter SMURD pentru a fi transportat la spital.

„Poliţia Oraşului Strehaia a fost sesizată cu privire la faptul că, în gara din comuna Butoieşti, o persoană ar fi fost acroşată de un tren. La faţa locului s-au deplasat poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraş Strehaia şi Postului de Poliţie Transporturi Feroviare Strehaia, care au constatat că aspectele sesizate se confirmă. În urma accidentului, a rezultat vătămarea corporală a unui bărbat, de 68 de ani, care a fost transportat cu un elicopter SMURD la o unitate medicală, pentru acordarea de îngrijiri de specialitate”, informează IPJ Mehedinţi, potrivit Agerpres.

În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Benjamin Netanyahu, dus de urgență la spital – Fostului premier israelian i s-a făcut rău la sinagogă

Publicat

in

De

Liderul opoziției israeliene, Benjamin Netanyahu, a fost transportat miercuri la Centrul medical Shaare Zedek din Ierusalim după ce a acuzat dureri în piept, transmite Haaretz.

Potrivit unui purtător de cuvânt al partidului Likud, Netanyahu a început să se simtă rău în timpul rugăciunilor de Yom Kippur de la sinagoga sa și a fost dus cu mașina sa la spital pentru analize suplimentare.

Purtătorul de cuvânt al Shaare Tzedek a declarat că, imediat după sosirea sa, fostul premier a fost supus unei evaluări și unei serii de teste complete, care au ieșit toate normale.

Potrivit comunicatului, fostul prim-ministru se simte acum bine și a decis că va rămâne peste noapte sub observație.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend