Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ucraina pune presiune pe Rusia la 7 ani de la doborârea zborului MH17

Publicat

in

Ucraina a cerut sâmbătă să se facă dreptate celor 298 de victime ale zborului MH17 al Malasia Airlines, doborât exact cu şapte ani în urmă de o rachetă rusească Buk, adusă de pe teritoriul Rusiei, care a fost lansată dintr-o zonă controlată de rebelii separatişti proruşi din Donbas (estul ţării), conform probelor prezentate la procesul ce se desfăşoară în Olanda, ţară căreia îi aparţin cele mai multe victime ale acestei tragedii, potrivit EFE şi media de la Kiev.

„Lumea şi Ucraina îşi amintesc de cele 298 de victime ale Malaysia Airlines. Judecarea celor responsabili de această catastrofă nu este importantă doar pentru familiile persoanelor ucise, ci şi pentru generaţiile viitoare”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un comunicat.
Zelenski a afirmat că ţara sa urmăreşte îndeaproape procesul care se derulează în prezent în Olanda şi aşteaptă cooperarea Rusiei cu anchetatorii în acest caz pentru a găsi adevărul şi a-i aduce pe cei responsabili în faţa justiţiei.

Zborul MH17, care asigura legătura dintre Amsterdam şi Kuala Lumpur, a fost doborât la 17 iulie 2014 pe teritoriul ocupat de separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova în regiunea Doneţk.

Şi-au pierdut viaţa 283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului, majoritatea de naţionalitate olandeză.

O investigaţie internaţională comună, cu reprezentanţi ai Olandei, Australiei, Belgiei, Malaeziei şi Ucrainei, a concluzionat că avionul a fost doborât de o rachetă Buk, de fabricaţie rusească, care aparţinea Brigăzii 53 de apărare aeriană din cadrul forţelor armate ruse din Kursk, în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Cei patru inculpaţi, trei cetăţeni ruşi – Igor ‘Strelkov’ Ghirkin, Serghei Dubinski şi Oleg Pulatov -şi un ucrainean – Leonid Harcenko – sunt judecaţi în lipsă pentru presupusa „ucidere”, întrucât niciunul dintre ei nu intenţionează să participe la procesul judiciar.

Fără să se deplaseze în Olanda, Pulatov a angajat o echipă de avocaţi olandezi să-l apere în instanţă şi s-a întâlnit cu aceştia la Moscova pentru a insista asupra nevinovăţiei sale.

Se crede că suspecţii făceau parte din lanţul de comandă al rebelilor proruşi şi ar fi jucat un rol important în transportarea şi supravegherea lansatorului de rachete, deşi niciunul dintre cei patru nu a dat ordinul de a trage sau de a lansa racheta împotriva avionului malaezian, un aspect care este încă cercetat în paralel cu procesul.

Moscova, care oferă sprijin militar, financiar etc separatiştilor, a negat întotdeauna orice implicare în doborârea MH17 şi nu recunoaşte procesul judiciar pe care îl desfăşoară Olanda şi nici nu intenţionează să-i extrădeze pe inculpaţi pentru a depune mărturie în faţa justiţiei olandeze, conform media citate.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Încep problemele serioase pentru Rusia: lipsa semiconductorilor afectează grav industria militară

Publicat

in

De

Exporturile globale de semiconductori către Rusia s-au prăbuşit cu 90% de când Statele Unite şi aliaţii au impus controale asupra exporturilor către această ţară, din cauza invaziei sale în Ucraina, a declarat miercuri secretarul american pentru Comerţ Gina Raimondo, transmite Reuters.

Raimondo a spus, la o conferinţă anuală a Departamentului de Comerţ, că controalele impuse sectorului aerospaţial al Rusiei îi distrug capacitatea de a genera venituri şi de a sprijini aviaţia militară, informează News.ro.

”Rusia ar putea fi forţată să lase la sol între jumătate şi două treimi din aeronavele sale comerciale în următorii patru ani, pentru a le canibaliza pentru piese de schimb”, a adăugat ea.

Comentariile au venit la o zi după ce administraţia preşedintelui american Joe Biden a adăugat marţi cinci companii din China pe lista neagră comercială, pentru că ar fi sprijinit baza industrială militară şi de apărare a Rusiei.

Statele Unite au lucrat cu aliaţii pentru a-l pedepsi pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru invazia pe care Moscova o numeşte ”operaţiune specială”, sancţionând o serie de companii şi oligarhi ruşi şi adăugând pe alţii pe lista neagră comercială.

În timp ce oficialii americani au spus anterior că China respectă, în general, restricţiile, Washingtonul a promis că va monitoriza îndeaproape conformitatea şi va aplica riguros reglementările.

Miercuri, Raimondo şi-a dublat ameninţările de ”a închide” principalul producător de cipuri din China, SMIC, dacă se constată că furnizează cipuri Rusiei.

”Ce se întâmplă dacă SMIC sau alte companii de semiconductori cu sediul în China sunt descoperite furnizând cipuri Rusiei? Le vom închide şi putem să o facem, pentru că aproape fiecare cip din lume şi din China este fabricat folosind echipamente şi software din SUA şi intenţionez să-mi îndeplinesc acest angajament dacă va fi necesar”, a spus ea.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Laura Vicol: Felicit pe toți elevii care au promovat Bacalaureatul și examenele naționale, dar nu trebuie să ne mințim singuri

Publicat

in

De

Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, social-democrata Laura Vicol, atrage atenție asupra faptului că, în ciuda ratei de promovare la Bacalaureat și de la Examenele Naționale, a existat un absenteism ridicat, iar cauzele acestui fenomen trebuie îndreptate.

”Înțeleg că la Evaluarea Națională avem unele dintre cele mai bune rezultate din ultimii 12 ani. La fel, la BAC a existat o rată foarte ridicată de promovabilitate, prin comparație cu anii trecuți. Îi felicit din toată inima pe cei care au promovat aceste examene și le urez succes în viitor. În același timp noi, ca oameni politici, nu putem ignora niște realități. Sunt în jur de 40.000 de absolvenți de liceu care nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat. Asta este o realitate extrem de gravă, iar misiunea noastră este să identificăm cauzele și soluțiile pentru a remedia acest lucru.

Presiunea socială asupra celor foarte tineri este mare. Adevărul este că mulți dintre aceștia deja sunt împinși către găsirea de soluții pentru a-și duce traiul, pentru a-și ajuta familiile, iar școala cade pe locul II, III poate și mai mult între priorități. De aceea subliniez în mod repetat ce greșeală imensă fac acei corifei ai dreptei care nu văd problemele sociale și resping orice măsuri în această zonă” afirmă Laura Vicol.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend