Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Turcii joacă tare în războiul din Ucraina: Ankara a format o linie roșie de comunicare cu Moscova și Kievul pentru a rezolva criza cerealelor

Publicat

in

Ministerul turc al Apărării a deschis o linie de comunicare de urgență ca parte a rezolvării problemei exporturilor de cereale din Ucraina, a informat miercuri Agenția Anadolu.

„Ministerul Apărării Naționale al Turciei a inițiat formarea unei „linii roșii” de comunicare pentru a depăși criza cerealelor”, se arată în articol.

Ministerul Apărării a reamintit că cerealele încă nu pot părăsi porturile Ucrainei, situația fiind îngreunată de minele maritime din zona porturilor de la Marea Neagră.

Între timp, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu și-a exprimat opinia că deminarea nu este necesară pentru a începe exportul de cereale din Ucraina. „Sunt cunoscute zonele în care se află minele marine. Se pot forma ieșiri sigure și acest lucru va permite navelor să acționeze fără nicio amenințare”, a spus Cavusoglu. El a reiterat că Ankara așteaptă răspunsul Moscovei la inițiativa ONU de a exporta cereale ucrainene. Ministrul a adăugat că, dacă această propunere primește sprijin general, este posibil să se organizeze o întâlnire la Istanbul pentru a discuta detaliile.

Săptămâna trecută, ministrul turc de Externe a declarat că Ankara consideră că planul ONU pentru exportul de cereale ucrainene este fezabil. El a spus că se discută despre un mecanism de creare a unui „coridor al cerealelor” în Marea Neagră, cu participarea ONU, Rusiei, Ucrainei și Turciei.

Vezi și: Securitatea alimentară globală, în pericol: Exporturile de cereale ale Ucrainei prin Polonia şi România se confruntă cu perturbări

Înainte de aceasta, publicația Bloomberg a informat, citând sursele sale, că Rusia și Turcia au ajuns la un acord preliminar care ar trebui să asigure reluarea în siguranță a aprovizionării cu cereale ucrainene prin portul Odessa. Potrivit unor surse, punerea în aplicare a planului ruso-turc sub auspiciile ONU va elimina minele din apele de coastă de lângă Odesa și va garanta transportul în siguranță al navelor cu cereale din Marea Neagră în Marea Mediterană. Turcia a oferit asistență în curățarea mării și escortarea navelor cu cereale exportate.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Eugen Tomac, noi dezvăluiri după ce Austria a blocat aderarea României la Schengen: O altă minciună spusă de Cancelarul Nehammer

Publicat

in

De

Europarlamentarul Eugen Tomac vine cu noi dezvăluiri după ce Ausdtria a blocat, în Consiliul JAI, aderarea României la Schengen.

„O altă minciună spusă de Cancelarul Nehammer

În urmă cu trei săptămâni, într-o întâlnire cu mai mulți oficiali europeni, am aflat că șansele noastre de intrare în spațiul Schengen sunt foarte mici, în timp ce intrarea Croației era sigură.

Am transmis acest mesaj celor de la guvernare și m-am asigurat că a ajuns la decidenți. Toți mi-au spus că mă agit mai mult decât este cazul și că România va intra sigur în Schengen.

Rolul jucat de Austria

Viena a intrat târziu în acest joc, fapt confirmat chiar de cancelarul Nehammer la întâlnirea pe care am avut-o zilele trecute.

Acesta ne-a spus, foarte senin și pe alocuri chiar ridicol, că a aflat de dosarul extinderii spațiului Schengen abia în noiembrie anul acesta. Aș fi crezut această minciună dacă înainte de a fi cancelar, domnul Nehammer ar fi fost ministru al agriculturii, însă acesta a fost ministru de interne. Prin urmare, cunoaște foarte bine atât problematica migranților, cât și chestiunea extinderii Schengen.

De ce, totuși, Croația, țară prin care trec mult mai mulți imigranți care ajung în Austria și restul Europei a fost susținută, iar noi nu.

De fapt, cui îi convine cel mai mult să nu se mute frontiera Uniunii Europene la Marea Neagră?”, spune Eugen Tomac.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cod galben de vânt în localităţi din trei judeţe, în orele următoare

Publicat

in

De

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, ce vizează, valabilă în orele următoare în trei judeţe, potrivit Agerpres.

Potrivit meteorologilor, până la ora 12:00, în judeţul Caraş-Severin (localităţile Reşiţa, Bocşa, Berzovia, Lupac, Fârliug, Târnova, Ramna, Vermeş, Ezeriş, Zorlenţu Mare, Ocna de Fier), judeţul Arad (localitatea Şiria) şi judeţul Bihor (localitatea Şoimi), se vor semnala intensificări ale vântului care vor atinge la rafală 60-70 km/h

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend