Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Turcia: Proteste după arestarea brutală a unui fotograf AFP

Publicat

in

Zeci de jurnaliști au manifestat marți la Istanbul și Ankara pentru a denunța violența poliției împotriva reporterilor după arestarea brutală a unui fotograf AFP săptămâna trecută.

Fotoreporterul premiat cu mai multe premii Bülent Kiliç a fost arestat violent sâmbătă în timp ce acoperea marșul mândriei de la Istanbul. În timpul arestării sale, poliția a apăsat cu genunchiul pe spate și pe gât, împiedicându-i respirația.

Kiliç a fost dus la secția de poliție și eliberat după câteva ore. A depus o plângere pentru „arestare cu violență”.

Pentru a denunța maltratările suferite de Kiliç, în jur de 80 de persoane, în majoritate jurnaliști, s-au adunat marți în fața guvernului din Istanbul, scandând „presa nu poate fi înfundată” și „o presă liberă și o țară liberă”.

Aproximativ 20 de persoane s-au adunat, de asemenea, la Ankara, susținând fotografii care îl arătau pe Bülent Kiliç fixat la pământ și semnele pe care scrie „Nu pot respira”.

Semn al îngrijorării ridicate de această turnură a evenimentelor, ambasadorul Uniunii Europene la Ankara, Nikolaus Meyer-Landrut, a subliniat marți că „violența comisă împotriva jurnaliștilor” este „inacceptabilă”.

Reprezentantul în Turcia al ONG Reporteri Fără Frontiere (RSF), Erol Onderoglu, a cerut guvernului să „dea instrucțiuni clare forțelor de securitate pentru a pune capăt acestor practici inacceptabile și nedrepte înainte de a fi prea târziu”.

“Colegii noștri sunt victime ale violenței în timp ce își fac doar treaba”, a deplâns Esra Kocak Mayda, președintele filialei din Ankara a Asociației Jurnaliștilor Turci, la mitingul din capitală.

Într-o scrisoare adresată autorităților turcești, CEO-ul AFP, Fabrice Fries, a „protestat puternic” împotriva arestării lui Kiliç și a solicitat „investigarea fără întârziere a acestui incident și luarea măsurilor necesare”.

ONG-urile denunță în mod regulat încălcările libertății presei în Turcia, în special de la o tentativă de lovitură de stat din 2016, care a fost urmată de arestarea a zeci de jurnaliști și de închiderea mai multor instituții de presă considerate ostile.

Turcia ocupă locul 153 din 180 în indicele anual al libertății presei întocmit de RSF.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Cartel ALFA cere cu fermitate retragerea proiectelor de lege privind vaccinarea obligatorie: ‘O acțiune dictatorială a guvernului’

Publicat

in

De

CNS Cartel ALFA cere cu fermitate retragerea proiectelor de lege privind vaccinarea obligatorie, acuzând că încalcă prevederile Codului Muncii.

„Guvernul a pregatit modificarea legislației în vederea trimiterii la Parlament a unor proiecte de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul asistenței sociale și în domeniul sanitar pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private, prin care impune ca personalul medical care nu prezintă certificatul digital al UE privind vaccinarea anti-COVID-19 să aibă contractele de muncă suspendate pentru 30 de zile.

În plus, prevederile proiectelor de lege pun în seama salariaților costurile de testare.

CNS Cartel ALFA s-a exprimat anterior, atât prin voturile și pozițiile reprezentanților săi în cadrul structurilor de dialog social, cât și prin poziții publice, împotriva unor astfel de reglementări abuzive.

Reluăm aici motivele pentru care cerem de urgență retragerea acestui proiect:

– Inițiativa reprezintă o actiune dictatorială a guvernului, care continuă pe linia guvernării prin amenințare și șantaj. Este o acțiune cu atât mai aberantă cu cât vizează tocmai personalul din sănătate, sfidând efortul si sacrificiul acestor lucrători pe toată perioada pandemiei;

– Este o actiune care nu face decât să crească și mai mult neîncrederea în guvern și autorități, încredere subminată sistematic prin măsuri inconsecvente și contradictorii; de exemplu:

organizare de festival-spectacole de 75.000 de persoane fără distanțare și mască,

congrese de 5.000 persoane în spații interioare fără mască și distanțare,

măsluirea/ascuderea de date oficiale pentru a servi intereselor imediate ale unui partid politic,

ignorarea vocii experților; un model de comportament sfidător al decidenților (câți parlamentari au certificat verde, de exemplu?);

în schimb, în tot acest timp, manifestările publice în aer liber au fost și sunt restricționate la maxim 100 persoane care trebuie să poarte mască și să păstreze distanțarea;

– Nu ține cont de legislația muncii, care prevede că sănătatea și securitatea în muncă intră în sarcina și obligația angajatorului, acest aspect cuprinzând și costurile; măsurile propuse reprezintă in același timp o reducere a dreptului constituțional la muncă.

Precizăm faptul că poziția noastră este de susținere a vaccinării la cerere, așa cum au făcut cu succes multe state, prin măsuri coerente si de informare adecvată, explicare și, în general, printr-o politică de transparență și comportament adecvat la nivel de decidenți, nu prin măsuri dictatoriale!

Este necesar ca testarea periodică să se faca pe cheltuiala angajatorului și numai în cazul constatării existenței simptomelor.

Considerăm că responsabilitatea situației actuale din România (neîncrederea populației și escaladarea crizei sanitare cu toate consecințele sale economice și sociale) revine exclusiv guvernului actual!

În concluzie solicităm retragerea urgentă a proiectelor de lege in vederea modificarii lor.

De asemenea, cerem ca trei reprezentanți ai confederațiilor sindicale si trei ai confederațiilor patronale să facă de drept parte din Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență”, transmit sindicaliștii.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO | Ministrul Educației, dezamăgit de atitudinea părinților: 99% dintre părinții elevilor dintre-o școală din Capitală, împotriva testării

Publicat

in

De

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că un sondaj realizat într-o şcoală din Bucureşti a arătat că 99% dintre părinţii elevilor de acolo nu au fost de acord ca fiii şi fiicele lor să fie testaţi în şcoală pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, nici chiar cu teste realizate pe probe din salivă. În aceeaşi şcoală, mai mulţi copii decât părinţi ar fi de acord cu testarea şi chiar cu vaccinarea.

“Sunt foarte trist, că tocmai ce am aflat răspunsul la un sondaj într-o şcoală din Bucureşti în care 99% dintre părinţi au spus că nu sunt de acord cu testele, fie ele cu extract nazal, faringian sau extract din salivă. Am promis că nu o nominalizez, dar rezultatul este cert şi trist”, a declarat ministrul Educaţiei, marţi seară, la Digi 24, potrivit news.ro.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că unii dintre copii ar fi de acord cu testarea sau vaccinarea, dar părinţii lor se opun.

“În aceeaşi şcoală (…) în exemplul pe care tocmai l-am dat, în care 99% dintre părinţi au refuzat testarea, au fost mai mulţi elevi care au spus că ei ar vrea să se testeze, ba chiar să se şi vaccineze dacă ar avea acordul părinţilor. Educaţia ajută, educaţia ajută şi din această perspectivă”, a adăugat ministrul.

Potrivit lui Cîmpeanu, “dacă toţi aceia care dorim şcoala cu prezenţă fizică ne-am fi vaccinat atunci când ne puteam vaccina, atunci sunt convins că nu mai aveam această problemă”.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte numărul mic de teste realizat la nivel general în şcoli, ministrul a explicat acest aspect prin “slabă organizare”, el arătând că au fost situaţii în care nu au existat teste rapide în şcoli.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend