Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Turcia face notă discordantă în NATO: se opune ferm sancțiunilor împotriva Rusiei

Publicat

in

Când președintele rus Vladimir Putin și-a anunțat decizia de a recunoaște ca independente pentru cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Turcia, membru NATO și vecină la Marea Neagră, a criticat rapid această mișcare, dar nu a mai anunțat măsuri punitive, informează Reuters.

Turcia se află într-o situație unică: are legături bune atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, dar se opune, de asemenea, sancțiunilor în principiu, așa cum Occidentul este gata să „lovească” Moscova.

Criza îl lasă pe președintele Tayyip Erdogan să echilibreze relațiile diplomatice cu atribuțiile sale în cadrul NATO, protejând totodată economia asediată a Turciei de șocurile consecutive după criza valutară din decembrie.

Orice pas prea departe împotriva Moscovei și Ankara riscă să perturbe aprovizionările importante cu energie, comerțul și turismul Rusiei, spun analiștii consultați de Reuters. „Este perspectiva unui conflict prelungit fără sânge sau a unor sancțiuni substanțiale asupra exporturilor de energie ale Rusiei care ar putea afecta profund Turcia (și amenința) stabilitatea economică”, a declarat Atilla Yesilada, analist la GlobalSource Partners din Istanbul.

Găsind echilibrul folosit de Turcia de zeci de ani, Erdogan își evidențiază adesea prietenia cu Putin, dar a avertizat Rusia împotriva unei invazii și s-a oferit să medieze criza. El a criticat, de asemenea, modul în care Occidentul gestionează lucrurile ca o piedică în calea păcii.

Marți, Turcia a numit recunoașterea de către Rusia a separatiștilor ucraineni o încălcare inacceptabilă a integrității teritoriale a Ucrainei. Ergodan – care a vizitat Kievul luna aceasta – a respins-o și a cerut părților să respecte legile internaționale, probabil cel mai clar limbaj al său față de Moscova de la criza provocată de doborârea de către Turcia a unui avion rusesc lângă granița cu Siria, în 2015.

Erdogan și Putin s-au încălzit de atunci, iar Turcia a cumpărat sisteme de apărare antirachetă rusești în 2019, ceea ce a provocat furia și sancțiunile SUA. De atunci, Ankara s-a opus sancțiunilor împotriva oricărei țări.

“Sancțiunile împotriva Rusiei sunt inutile. Nu faceți decât să amânați problemele”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui turc Ibrahim Kalin pentru Die Welt în weekend, adăugând că sunt necesare “noi reguli și principii” atât pentru ca Rusia, cât și Occidentul să “se simtă în siguranță”.

„Rusia se simte amenințată de NATO”, a adăugat el.

În timp ce cooperează cu Rusia în materie de energie și comerț, Turcia a vândut, de asemenea, drone sofisticate Ucrainei și a încheiat un acord pentru a coproduce mai mult, înfuriind Moscova.

Complicând diplomația, Turcia se opune politicilor rusești în Siria și Libia chiar dacă cooperează pe teren acolo. De asemenea, se opune anexării Crimeei de către Rusia în 2014 și recunoașterii de către aceasta a regiunilor Abhazia și Osetia de Sud din Georgia ca independente.

Rusia a furnizat aproximativ 46% din gazul Turciei anul trecut, iar Ankara încearcă să încheie acorduri de gaz pe durată mai scurtă cu Moscova pentru a reduce costurile de import. Inflația a crescut la aproape 50%, dăunând la votul lui Erdogan, după prăbușirea lirei. Moneda a scăzut la cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii ianuarie din cauza preocupărilor legate de consecințele economice, inclusiv pentru sectorul turismului din Turcia, pentru care rușii sunt cei mai importanți sosiți.

Fără a detalia, Erdogan a spus că Turcia va face ceea ce este necesar ca membru NATO în cazul unei invazii ruse.

Convenția de la Montreux din 1936 dă Turciei controlul asupra strâmtorilor din interiorul granițelor sale și, în timp de pace, garantează accesul navelor civile către și dinspre Marea Neagră. De asemenea, limitează accesul navelor de război navale, ajutând la protejarea Mării Negre de militarizare.

Can Kasapoglu, director al programului de studii de securitate și apărare la EDAM, a declarat că Turcia a precizat că sprijină Ucraina. Dar o acumulare de trupe ruse în Marea Neagră ar trebui să „îngrijoreze cu adevărat”, în special riscul unei schimbări de conducere în Ucraina, a spus el.

„În acest caz, cooperarea în domeniul tehnologiei de apărare cu Turcia poate fi suspendată, deoarece Rusia se simte inconfortabilă cu baza tehnologică și industrială de apărare a unei națiuni NATO care dezvoltă legături cu spațiul post-sovietic”, a spus el.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Un preot celebru le acuză pe fetele frumoase abuzate: ‘Nu sunt chiar nevinovate! Să facă și ele pușcărie!’ / BOR reacționează ferm (VIDEO)

Publicat

in

De

Preotul Nicolae Tănase, de la Valea Plopului, a declarat, în cadrul unei conferințe organizate de Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR), că fetele frumoase, care îi atrag pe băieți, nu sunt nevinovate și că ar trebui și ele judecate. Biserica Ortodoxă însă condamnă astfel de ieșiri: „O asemenea declarație include din păcate o viziune rudimentară”, a spus purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, pentru STIRIPESURSE.RO.

„Fetele frumoase atrag băieți și, pe urmă, băieții intră în pușcărie că au tras de fete. Vor fi condamnați și vor face pușcărie, dar fetele nu sunt chiar nevinovate. Trebuie luate și ele la judecată. Dacă el face 6 ani de pușcărie, să facă și ea 3-4 luni. De ce? Păi, ăsta nu s-a agățat așa, oricum de ea. S-a agățat pentru că i-a sărit în ochi într-un chip special.

De aceea, creștinele noastre aveau cândva comportamentul lor. Erau foarte atractive, dar aveau un anumit comportament în mers, în gândire, în priviri…”, a spus preotul Nicolae Tănase.

Reacția BOR

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe (BOR), Vasile Bănescu:

„O asemenea declarație include din păcate o viziune rudimentară, inclusiv în exprimare, asupra relațiilor dintre bărbat și femeie. Una profund nedreaptă și îngrijorătoare.

Ceea ce umbrește bunul renume al părintelui Tănase, cunoscut tocmai pentru activitatea sa filantropică dedicată femeilor afectate de drame sociale”, a spus purtătorul de cuvânt al BOR, pentru STIRIPESURSE.RO.

Cine a organizat evenimentul?

Evenimentul a fost organizat de Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) din Constanța, sub binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, așa cum este menționat pe site-ul organizației.

Cine este preotul Nicolae Tănase?

Preotul Nicolae Tănase este recunoscut în întreaga țară pentru devotamentul său față de copiii săraci sau orfani, precum și față de mamele care au fost alungate de acasă. Este cunoscut faptul că și-a dedicat viața pentru a salva, crește, educa și îndruma pe cei nevoiași, de la sugari până la adulți. În localitatea Valea Plopului din județul Prahova, a construit un complex unde sunt adăpostite aceste persoane.

Potrivit informațiilor de pe doxologia.ro, părintele Tănase a ridicat o biserică în plin regim comunist, iar după Revoluție a început să predice pentru viață, abordând deschis subiectul avorturilor și evidențiind păcatul acestor acte.

Citeste mai mult

NATIONAL

Kremlinul denunţă confiscarea în Franţa a vilei unui om de afaceri rus

Publicat

in

De

Kremlinul a denunţat joi confiscarea vilei unui om de afaceri rus în sud-vestul Franţei, estimând că această decizie ameninţă “fundamentele” sistemului juridic francez, informează AFP, potrivit Agerpres.

“Orice atingere la adresa proprietăţii private este a priori ilegală”, a afirmat purtătorul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov. “În această manieră, autorităţile franceze subminează fundamentele sistemului lor juridic”, a adăugat el.
O vilă aparţinând unui om de afaceri rus la Anglet, în sud-vestul Franţei, a fost confiscată în decembrie 2023, în cadrul unei anchete asupra unor suspiciuni privind spălare de bani agravată, a anunţat miercuri Parchetul de la Paris.

Vila, denumită “Suzanna”, fusese achiziţionată cu 5,4 milioane de euro în decembrie 2013, a precizat Parchetul.

Potrivit revistei franceze Challenges, această casă în stil Art Deco aparţine omului de afaceri rus Artur Oceretnîi, noul partener de viaţă al Liudmilei Putina, fosta soţie a preşedintelui rus Vladimir Putin.

Ancheta trebuie să stabilească în special dacă fondurile care au permis această achiziţie au o origine frauduloasă.

Nicio persoană nu este în prezent urmărită în acest dosar, a subliniat Parchetul, amintind că procedura a fost lansată în urma unei plângeri depuse de asociaţia anticorupţie Transparency International.

De la declanşarea atacului la scară mare al Rusiei împotriva Ucrainei, la sfârşitul lui februarie 2022, numeroase ţări occidentale au impus sancţiuni împotriva unor persoane considerate ca fiind apropiate de puterea rusă şi au confiscat unele dintre bunurile lor în străinătate.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend