Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Tsunami cultural în Japonia: Guvernul propune săptămâna de lucru de 4 zile

Publicat

in

Angajații japonezi faimos de muncitori sunt încurajați să reducă timpul petrecut la birou ca parte a unei inițiative guvernamentale de a îmbunătăți echilibrul dintre muncă și viața personală a populației țării, relatează Deutsche Welle.

Ultimele coordonate anuale privind politicile economice publicate recent includ recomandarea aproape de neconceput anterior ca firmele să le permită angajaților lor să opteze pentru o săptămână de muncă de 4 zile în loc de cea tipică de 5.

Pandemia de Covid-19 a provocat deja modificări uriașe în modul în care corporațiile japoneze – multe dintre acestea încă având structuri foarte rigide și tradiționale – își desfășoară afacerile.

Liderii politici speră acum să convingă conducerile companiilor că orele de lucru flexibile, munca la distanță, creșterea interconectivității și o serie de alte măsuri pot fi benefice dacă rămân în vigoare și după încheierea crizei cauzate de coronavirus.

Guvernul subliniază într-un sumar al campaniei sale că săptămâna de lucru de 4 zile le-ar permite companiilor să păstreze angajații capabili și experimentați care altfel ar putea fi tentați să plece dacă încearcă să își întemeieze o familie sau să aibă grijă de rudele în vârstă.

O săptămână de lucru mai scurtă ar putea de asemenea încuraja mai multe persoane să se formeze continuu și să deprindă noi abilități și chiar să își ia joburi part-time pe lângă locul de muncă de bază, potrivit guvernului.

Mai important, autoritățile speră ca o zi liberă în plus în fiecare săptămână să încurajeze oamenii să iasă și să cheltuie, dând astfel un imbold economiei.


FOTO: John Kershaw / Alamy / Profimedia Images

Combaterea declinului demografic

Executivul anticipează de asemenea că tinerii vor avea mai mult timp să iasă la întâlniri, să se căsătorească și să aibă copii, ajutând astfel la combaterea scăderii dramatice a natalității, îmbătrânirii populației și a contractării sale.

„Guvernul este foarte dornic să vadă această schimbare de atitudine prinzând rădăcini în companiile japoneze”, afirmă Martin Schulz, analist-șef de politici economice la Fujitsu.

Ultimele guverne ale Japoniei au încercat mai multe moduri de a stimula creșterea economică însă opțiunile de politici fiscale s-au epuizat în mare parte și băncii centrale de la Tokyo i-au rămas instrumente financiare limitate la dispoziție.

Aceste lucruri fac din „reformarea” stilului de viață a milioane de familii din câmpul muncii următoarea abordare viabilă a guvernului, potrivit lui Schulz.

„În timpul pandemiei companiile au adoptat noi moduri de operare și văd o creștere treptată a productivității”, mai afirmă acesta.

„Companiile le permit deja angajaților să lucreze de acasă sau de la distanță, la birouri-satelit sau de la locațiile clienților, ceea ce poate fi mult mai convenabil și productiv pentru mulți”, explică analistul.


FOTO: Freepik

Dezavantaje și riscuri

Însă există și dezavantaje legate de planurile guvernului, Japonia confruntându-se deja cu o criză a forței de muncă cauzată de numărul tot mai mic de tineri care intră în câmpul muncii.

O altă îngrijorare majoră ține de eventuala reticență a conducerilor companiilor să renunțe la atitudinile față de afaceri care au funcționat bine în Japonia timp de decenii – chiar dacă există dovezi clare că abordările tradiționale sunt mult mai puțin eficiente decât în trecut.

De cealaltă parte angajații găsesc ideea unei săptămâni de lucru mai scurte atrăgătoare însă sunt îngrijorați de scăderea salariilor și acuzațiile că nu sunt pe deplin dedicați companiei.

Pentru Schulz cheia stă în creșterea productivității.

„Angajații au arătat în ultimul an că nu trebuie să fie fizic în birou timp de cinci zile pe săptămână până noaptea târziu pentru a rămâne productivi”, afirmă acesta.

„Cel mai mare risc de acum este ca unele companii vor reveni la vechiul mod de a face lucrurile și să insiste ca toți angajații să vină iar la birou toată ziua în fiecare zi”, adaugă analistul Fujitsu.

Citește și:

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Atenție mare la coletele primite: o femeie a avut parte de o surpriză extrem de neplăcută

Publicat

in

De

Atenție mare la coletele primite: o femeie a avut parte de o surpriză extrem de neplăcută

O locuitoare din oraşul Barnaul a primit din Uzbekistan un scorpion într-un colet cu farfurii, informează Gazeta, potrivit Rador Radio România.

Femeia din Barnaul comandase nişte veselă din Uzbekistan. După ce a ridicat coletul de la oficiul poștal şi l-a deschis acasă femeia a găsit în el, pe lângă farfurii, o surpriză destul de neplăcută – un scorpion viu, potrivit postului tv Katun 24 – Barnaul.

Ce a făcut?

Femeia a ridicat coletul de la poștă pe 17 aprilie. În aceeași zi, ea a anunțat că a găsit un proprietar pentru scorpion. ‘Animalul de companie’, potrivit presei, a fost luat de o activistă de mediu care lucrează la o grădină zoologică și este proprietara unui adăpost, Iulia Şelkovnikova. Ea a declarat că are deja experiență în îngrijirea insectelor și arahnidelor periculoase. Ea a mai precizat că va hrăni scorpionul cu insecte.

Alt caz similar

O surpriză similară a avut un cetăţean din Moscova: în vara anului 2023, când a cumpărat o cutie de căpșuni în care se ascundea un șarpe viu. Animalul a fost preluat de serviciile de urgență și transferat la Grădina Zoologică din Moscova. În oraşul Kuban, un șarpe uriaș s-a târât şi a pătruns într-o grădiniță.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ungaria: „Ia-ți pălăria și pleacă”, le transmite Orban înalților oficiali europeni

Publicat

in

De

Înalții funcționari ai Uniunii Europene trebuie înlocuiți, deoarece nu merită o nouă șansă după alegerile europarlamentare, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, citat de Reuters.

Viktor OrbanFoto: Denes Erdos / AP / Profimedia

Liderul populist se confruntă cu una dintre cele mai dificile alegeri din cei 14 ani de guvernare, în condițiile în care economia țării sale se află în recesiune, un scandal de abuzuri lovește în centrul platformei sale privind valorile familiei, iar un nou venit politic amenință să răstoarne status quo-ul.

În ciuda acestor provocări, Fidesz-ul lui Orban rămâne cel mai popular partid din Ungaria, dar apariția unui fost membru al guvernului, Peter Magyar, ca un critic vocal al premierului, a conferit votului un sentiment de incertitudine suplimentară.

„Există probleme la Bruxelles, probleme mari. Conducerea (UE) a eșuat”, a declarat Orban în fața susținătorilor, într-un discurs neobișnuit de scurt, de 15 minute, lansând campania Fidesz pentru scrutinul din 6-9 iunie.

„Dacă ați avut performanțe proaste pe parcursul mandatului, v-ați pus alegătorii în pericol și dacă aceștia nu mai așteaptă nimic de la dumneavoastră, nu mai rămâne decât un singur lucru: Luați-vă pălăria și plecați”, a punctat el.

Orban a declarat că economia Europei este în declin și a criticat, de asemenea, politica Occidentului de sprijinire a efortului de război al Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, despre care a spus că ar putea să se extindă într-un conflict mai larg dacă UE nu schimbă direcția.

Orban a fost mult timp în dezacord cu aliații săi din UE și cu Washingtonul în legătură cu o serie de probleme, inclusiv refuzul de a trimite arme la Kiev și menținerea legăturilor economice cu Moscova de când forțele rusești au invadat Ucraina în 2022.

Budapesta a fost, de asemenea, blocată în dispute cu Comisia Europeană cu privire la reformele privind statul de drept, care au dus la suspendarea unor fonduri UE în valoare de miliarde de euro pentru Ungaria.

Peter Magyar, luat la țintă

În timp ce Orban vorbea, un nou birou însărcinat cu investigarea amestecului străin în alegerile din Ungaria a lansat o anchetă asupra opozantului Magyar, pe baza unor suspiciuni privind finanțarea străină a campaniilor sale, în timp ce novicele politic a făcut un turneu în mediul rural pentru a obține sprijin.

Magyar speră să speculeze problemele economice ale Ungariei și să profite de dezamăgirea generalizată a alegătorilor față de alte partide de opoziție, care nu au reușit să organizeze o provocare credibilă împotriva lui Orban în mai multe alegeri.

FIDESZ, greu de bătut

Consumul în Ungaria încă nu și-au revenit după cea mai mare creștere inflaționistă din UE de anul trecut, în timp ce bugetul a înregistrat un deficit mare în primul trimestru, ceea ce a determinat guvernul lui Orban să ridice ținta de deficit și să amâne investițiile.

„În timp ce contextul politic și economic este favorabil pentru ca partidul TISZA al lui Magyar să aibă o performanță rezonabilă la alegerile pentru Parlamentul European și la cele locale, acesta nu este nici pe departe aproape de a depăși Fidesz”, a declarat Andrius Tursa de la think-tank-ul Teneo.

„Partidul de guvernământ are un scor în sondajele de opinie de aproximativ 40-42%, deține o bază electorală stabilă și angajată și poate folosi în avantajul său resurse administrative vaste.”, spune analistul.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend