Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Trezoreria SUA a SANCȚIONAT un grup de hacking din Iran, care a TERORIZAT jurnaliști, dizidenți iranieni

Avatar

Publicat

in

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a impus joi sancţiuni grupului de hacking Advanced Persistent Threat 39 (APT39), unor 45 de persoane asociate acestuia şi unei companii paravan din Iran. Guvernul Iranului, aflat în spatele companiei paravan Rana Intelligence Computing Company (Rana), a desfăşurat pe parcursul anilor o campanie malware care avut ca ţintă dizidenţi iranieni, jurnalişti şi companii internaţionale din sectorul călătoriilor, potrivit unui comunicat al instituţiei americane, conform News.ro.

Citește și: Spitalele sunt LUATE CU ASALT – COADĂ la Spitalul Militar din Capitală

FBI a publicat la rândul său informaţii detaliate referitoare la APT39, în cadrul unei alerte publice pentru informaţii.

”Regimul iranian se foloseşte de Ministerul pentru Informaţii ca instrument de atac împotriva civililor inocenţi şi a companiilor şi pentru a-şi promova agenda destabilizatoare în jurul lumii. Statele Unite sunt hotărâte să combată campaniile cibernetice care au rolul să pună în pericol securitatea şi să provoace daune în sectorul călătoriilor internaţionale”, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Steven T. Mnuchin.

Rana promovează obiectivele de securitate naţională ale Iranului şi obiectivele strategice ale Ministerului pentru Securitate şi Informaţii (MOIS) din Iran prin campanii de malware şi de intruziune în computere împotriva adversarilor percepuţi astfel, inclusiv împotriva guvernelor străine şi a persoanelor considerate a fi un pericol.

Potrivit autorităţilor americane, APT39 este controlat de MOIS.

Rana este la rândul său deţinută şi controlată de MOIS, iar autorităţile americane au identificat şi 45 de persoane care au susţinut în mod material, au sponsorizat sau au oferit sprijin financiar, material sau tehnologic pentru a susţine MOIS. Identificarea acestor persoane şi rolul avut de acestea, legat de MOIS şi APT39, a avut loc ca rezultat al investigaţiilor de lungă durată efectuate de divizia din Boston a FBI.

Cele 45 de persoane au avut diferite funcţii în RANA, între care directori, programatori şi experţi în hacking. Aceste persoane au oferit sprijin pentru intruziuni cibernetice care au avut ca ţintă reţele ale unor companii internaţionale, instituţii, operatori aerieni şi alte ţinte considerate o ameninţare de către MOIS.

Informaţiile publicate de FMI prezintă opt seturi de malware utilizate de MOIS prin intermediul RANA pentru a efectua activităţile de intruziune. Este pentru prima oară când majoritatea indicatorilor tehnici sunt discutaţi public şi atribuiţi MOIS de către guvernul SUA. Prin publicarea codului, FBI limitează capacitatea MOIS de a-şi continua campania, pune capăt victimizării a mii de persoane şi organizaţii la nivel mondial.

”MOIS din Iran, prin intermediul companiei paravan RANA, a recrutat persoane extrem de educate şi le-a transformat talentul cibernetic în instrumente de exploatare, hărţuire şi de reprimare a cetăţenilor lor şi a altora consideraţi un pericol pentru regim, Suntem mândri să ne alăturăm colegilor noştri din Departamentul Trezoreriei în expunerea acestor activităţi. Sancţiunile anunţate astăzi îi trag la răspundere pe aceşti 45 de oameni pentru că au furat date nu doar din zeci de reţele din Statele Unite, dar şi din reţele aflate în state vecine ale Iranului şi în restul lumii”, a declarat directorul FBI, Christopher Wray.

Unele dintre persoanele care au fost ţinta acestor atacuri au fost arestate şi supuse unor intimidări fizice şi psihologice de către MOIS.

Ca rezultat al măsurilor adoptate joi de Departamentul Trezoreriei, toate proprietăţile şi interesele deţinute de personalele şi entităţile menţionate şi toate entităţile deţinute de acestea, direct sau indirect, care se află în Statele Unite, sau în posesia sau controlul unor persoane din SUA, sunt blocate şi trebuie raportate la OFAC (Office of Foreign Assets Control), parte a Departamentul Trezoreriei SUA. De asemenea, toate tranzacţiile cu aceste proprietăţi sunt interzise.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Recep Erdogan îi transmite lui Macron să-și facă teste de sănătate mintală: ‘Asta e tot ce putem spune de un astfel de șef de stat’

Avatar

Publicat

in

De

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat sâmbătă cu virulenţă atitudinea omologului său francez Emmanuel Macron faţă de musulmani, mergând până la a pune sub semnul întrebării “sănătatea sa mintală”, relatează AFP. “Tot ce putem spune de un şef de stat care tratează milioane de membri ai diferitelor comunităţii religioase în acest mod este următorul lucru: faceţi mai întâi teste de sănătate mintală”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat, informează Agerpres.

În urmă cu două săptămâni, Erdogan a denunţat drept o provocare declaraţiile preşedintelui francez despre “separatismul islamist” şi necesitatea “de a structura islamul” în Franţa.

Un proiect de lege privind lupta împotriva “separatismelor” în Franţa, care vizează islamul radical, urmează să fie prezentat la începutul lunii decembrie. Planul urmăreşte să consolideze laicitatea şi principiile republicane în Franţa şi conţine mai multe puncte susceptibile să provoace tensiuni cu Turcia, cum ar fi un control consolidat al finanţelor moscheilor sau interdicţia de a forma imami în străinătate.

Această dispută se adaugă la un lungă listă de dezacorduri între Macron şi omologul său turc, care ia cu regularitate apărarea minorităţilor musulmane din lume.

Citește și: De ce trebuie ANULAT pelerinajul de la Sf. Dimitrie – argumentele unei asociații: scrisoare deschisă către patriarhul Daniel, Arafat, Berbeceanu, Vela și Tătaru

De la tensiunile din Mediterana la conflictul din Libia, trecând prin confruntările din Nagorno-Karabah, Parisul şi Ankara sunt pe poziţii divergente în privinţa a numeroase dosare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Franța expulzează familia une tinere musulmane, după ce a fost rasă în cap și bătută pentru o relație cu un creștin

Avatar

Publicat

in

De

Cinci membri ai familiei unei tinere bosniace musulmane care a fost rasă în cap şi bătută de ei în august, la Becancon, pentru că avea o relaţie cu un sârb creştin, au fost expulzaţi sâmbătă de Franţa, ei fiind trimişi la Sarajevo, a anunţat ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, potrivit AFP, relatează News.ro.

Este vorba de părinţii tinerei şi de trei dintre copiii lor, potrivit unor surse.

Părinţii au fost reţinuţi vineri seară, după încheierea procesului lor la Becancon, ei fiind condamnaţi în primă instanţă la un an de închisoare, dintre care patru cu suspendare, şi la interdicţie de acces pe teritoriul Franţei timp de cinci ani.

Unchiul şi mătuşa fetei, şi ei condamnaţi la fel ca părinţii, beneficiază de statutul de refugiat.

Tânăra de 17 ani se va afla în grija autorităţilor franceze şi atunci când va deveni majoră va primi permis de şedere în Franţa.

Cazul fetei bosniace a suscitat emoţii puternice în Franţa, iar în august ministrul Darmanin asigura că persoanele vinovate vor fi expulzate după încheirea procedurilor judiciare.

Citește și: De ce trebuie ANULAT pelerinajul de la Sf. Dimitrie – argumentele unei asociații: scrisoare deschisă către patriarhul Daniel, Arafat, Berbeceanu, Vela și Tătaru

La audieri, tânăra şi familia iubitului său, prezentă în momentul faptelor din 17 august, au afirmat că fata a fost dusă în camera sa, bătută de cei patru adulţi şi rasă în cap de unchiul său.

Părinţii, unchiul şi mătuşa au recunoscut o parte din faptele care li s-au imputat şi au susţinut că tatăl a fost cel care a ras-o pe fată în cap pentru a o pedepsi, ca să nu mai iasă, după ce tânăra ar fi fugit cu iubitul ei, cei doi lipsind patru zile. Iubitul tinerei este cu trei ani mai mare decât ea.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend