Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Trenurile au întârzieri între Arad și Deva, din cauza unui deranjament la sistemul de furnizare a energiei electrice

Publicat

in

UPDATE: Echipe ale E-Distribuție Banat intervin pe teren pentru restabilirea în cel mai scurt timp posibil a alimentării cu energie electrică a două stații CFR pe intervalul Conop – Ilteu, pe tronsonul între Arad și Deva, în urma unei avarii apărute din cauza unui copac tăiat și căzut pe linia de înaltă tensiune. Regretăm disconfortul creat călătorilor CFR și îi asigurăm că facem toate demersurile pentru realimentarea în siguranță a stațiilor feroviare.
Intre timp, situatia a fost si remediată.

STIREA INIȚIALĂ​

CFR SA informează că pe intervalul de stații Conop – Ilteu, din cauza unui deranjament anunțat de ENEL la rețeaua națională de alimentare cu energie electrică, trenurile vor circula dublate cu locomotive Diesel, pe o distanță de aproximativ 60 de km. Tronsonul este între Arad și Deva, unde apar des întârzieri, din cauza lucrărilor de modernizare de pe Coridorul IV.

Tren al CFR CalatoriFoto: Hotnews

Trenul IR 347 Viena – București avea 35 de minute întârziere la pelcarea din Arad și a acumulat 124 de minute întârziere la trecerea prin Brănișca, la 14 km de Deva.

Trenul IR 1763 Iași – Timișoara avea 28 de minute întârziere la Deva și a ajuns cu 117 minute întârziere la Arad, făcând 4 ore și 45 minute pe 149 km.

Ce spune CFR Infrastructură

Reprezentanții furnizorului național ENEL au anunțat că deranjamentul la sistemul de furnizare a energiei electrice, în partea de vest a țării, deranjament care afectează inclusiv traficul feroviar pe relația Conop – Ilteu, va fi remediat în aproximativ 3 ore.

Astfel, pentru menținerea continuității traficului feroviar, dar și pentru evitarea opririi, în intervalul orar anunțat de ENEL, a trenurilor în gările de pe traseu, SRCF Timișoara, în colaborare cu operatorul național de transport feroviar de călători – SNTFC CFR Călători – vor asigura tracțiune Diesel pentru trenurile care sunt deja înscrise în circulație și tranzitează zona afectată de deranjamentul la rețeaua națională.

CFR SA adresează scuze călătorilor și îi asigură că personalul feroviar al SRCF Timișoara întreprinde toate demersurile necesare și intervine operativ, astfel încât să fie asigurată continuitatea graficului de circulație, în partea de vest a țării.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEO Imagini virale cu un rus încercând să își pună portyanki au adus la noi ironii din partea Ucrainei. „Poate că sunt arma secretă a armatei ruse?”

Publicat

in

De

O înregistrare video cu un soldat rus care înjură în timp ce încearcă să își înfășoare laba piciorului într-o pânză (portyanki) în loc de șosetă a ajuns motiv de noi ironii pentru armata ucraineană.

soldat rus incercand sa isi infasoare piciorul in panza (portyanki)Foto: Captura video

„F..u-i. Cum să porți aceste învelitori nenorocite? Secolul 21 este o c…ă și noi luptăm în același mod în care au luptat bunicii noștri”, spun un soldat rus, în timp ce un alt militar filmează râzând, potrivit înregistrării video distribuită de Ministerul ucrainean al Apărării.

Soldatul care nu reușește să facă portyanki, cârpe care se înfășoară în jurul labelor picioarelor pentru a preveni formarea bășicilor, înjură în continuare în timp ce se chinuie să își bage piciorul în gheată.

„A doua armată a lumii” își prețuiește tradițiile istorice. De dragul mobilizării, a fost eliberată rezerva strategică de învelitoare pentru picioare. Poate că sunt arma secretă a armatei ruse?”, a notat pe pagina sa de Twitter Ministerul ucrainean al Apărării.

În realitate, aceste portyanki, (din bumbac pentru vară, finet pentru iarnă), care au făcut parte din echipamentul standard al soldaţilor ruşi de pe vremea lui Petru cel Mare ar fi trebuit să fie scoase din întrebuințare până în 2013, potrivit The Guardian.

Parțial abandonate în reformele militare din 2007, portyanki trebuiau să ajungă definitiv la capătul drumului, când ministrul Apărării Serghei Șoigu a ordonat că „până la sfârșitul anului 2013… trebuie să respingem în sfârșit, pe deplin, acest concept în forțele noastre armate”.

Cârpele – comune peste tot înainte de revoluția industrială – erau extrem de practice: mult mai ieftine de făcut decât șosetele, mai rapid și mai ușor de spălat, uscat și reparat și (cu condiția să fie legate corespunzător) potrivite scopului.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cu cât ar crește impozitele pe proprietate pe noua propunere / Două exemple: un apartament din București și o casă din Cluj

Publicat

in

De

F. Barbuta • HotNews.ro

Ordonanța creșterilor de taxe ar putea fi modificată în Parlament, inclusiv pe zona de impozite pe proprietate. Așadar, este posibil ca începând cu 1 ianuarie 2023 valorile impozabile să crească cu circa 50%.

Adrian VascuFoto: Hotnews

Adrian Vascu senior partner Veridio și fost președinte ANEVAR a făcut o scurtă analiză a propunerii pe site-ul său.

Exemplul 1: Apartament situat în București, etaj zona A, etaj 3, an construcție 1950, suprafața desfășurată 99,71 mp, valoare impozabilă la 31 decembrie 2021 – 204.878 lei și impozit anual 204 lei.

Noua valoare impozabilă ar rezulta cca. 307.317 lei care, dacă se menține cota de impozitare de 0,1%, va conduce la o valoare a impozitului în anul viitor de 307 lei față de 204 lei în acest an.

Exemplul 2: Casa situată în Cluj Napoca cu suprafața desfășurată de 295 mp și teren în suprafață de 800 mp, zona C, valoare împozabilă la 31 decembrie 2021 – 479.000 lei și impozit anual 958 lei.

Noua valoare impozabilă ar rezulta cca. 718.500 lei care, dacă se menține cota de impozitare de 0.2%, va conduce la o valoare a impozitului în anul viitor de 1.437 lei față de 958 lei în acest an.

Adrian Vascu mai spune că dacă se va modifica nivelul cotelor de impozitare, în sensul diminuării, atunci e posibil ca impozitul să nu crească în același ritm ca valoarea impozabilă. Dacă la Cluj Napoca se decide o cotă de impozitare de 0,1%, este posibil chiar ca impozitul să scadă la 718 lei.

Iar acolo unde cotele de impozitare nu erau la nivel maxim (ex. Timișoara) și se decide creșterea acestora, este posibil ca impozitul să crească cu mai mult de 50%.

Ce s-ar putea întâmpla pe zona clădirilor nerezidențiale

Potrivit lui Vascu, valoarea impozabilă se va referi la clădire și terenul aferent și nu distinct la clădiri și teren cum se realiza până în prezent.

În acest sens, contribuabilii cărora le-au expirat cei 5 ani de la ultima reevaluare, vor solicita un raport de evaluare la începutul anului 2023, în care evaluatorii autorizați vor include și valoarea de teren aferentă clădirii. Nu se va mai aplica GEV 500 din forma actuală, ci standardele de evaluare în vigoare specifice evaluării unei proprietăți imobiliare și, eventual, alocarea valorii pentru a fi mai facil pentru autoritățile locale când sunt mai multe clădiri.

El a dat ca exemplu spații comerciale aflate la parter de bloc în număr de 20 care în anul 2017 aveau o valoare impozabilă de cca 7.450 mii lei, iar după noul sistem propus incluzând și aportul valorii terenului, valoarea impozabila poate deveni cca. 15.543 mii lei. Cresterea rezultată este o dublare a valorii impozabile.

Dacă vor rămâne aceleași cote de impozitare, în acest caz impozitul acestui contribuabil se va dubla. Desigur că acest calcul nu poate fi extrapolat la toate proprietățile nerezidențiale, dar consider că un prag spre nivelul de sus poate fi această dublare a valorilor impozabile.

Și în acest caz, impozitul va fi influențat decisiv de cotele de impozitare selectate de către consiliile locale din intervalul 0,2-1.3%

Obligativitatea evaluării la începutul anului viitor o au acei contribuabili (persoane fizice sau juridice care și-au realizat ultima evaluare la începutul anului 2018).

Pentru ceilalți se utilizează valorile impozabile valabile la începutul anului 2022 care se mențin până la scadența de 5 ani.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend