Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Trei tineri, reţinuţi după ce ar fi furat mai multe bunuri dintr-o biserică penticostală

Publicat

in

NATIONAL

Grevă în educație: Un nou mare protest al profesorilor în București – marș de la Guvern la Palatul Cotroceni

Publicat

in

​Greva din învățământ continuă. Sindicatele din educație organizează marți un nou mare protest în București la care estimează să participe în jur de 20.000 de persoane.

Protestul profesorilor – 25 maiFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Protestatarii se întâlnesc în jurul orei 11.00 în Piața Victoriei, în fața Guvernului, de unde vor pleca în jurul orei 15.00 către Palatul Cotroceni.

Reprezentanții sindicatelor din educație au avut luni o serie de negocieri cu ministrii Muncii și Educației, fără a avea o soluție la revendicările lor.

Ei au propus ministrului Muncii o nouă variantă de majorare salarială până la finele anului, prin care coeficientul de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 de lei, cât este salariul minim pe economie, şi au transmis că aşteaptă cât mai repede „un semnal din partea Guvernului” .

De asemenea, sindicaliştii au anunţat că nu vor renunţa la marşul de protest programat marţi, din Piaţa Victoriei până la Palatul Cotroceni, şi i-au cerut preşedintelui României să aibă o întâlnire cu liderii celor trei federaţii sindicale pentru a media acest conflict care a izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României.

„Am repetat şi astăzi ceea ce noi am cerut şi anume găsirea unei soluţii în aşa fel încât să se acorde o majorare salarială până la finalul anului şi cel mai important lucru să ni se garanteze printr-un act normativ că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie şi, ca variantă legată de creşterea salariului până la finalul anului, le-am propus să se aplice articolul 12 din Legea 153. Mai concret, coeficient de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 lei cât este salariul minim pe economie şi nu cu 2.500 cât este acum. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte prim ministrului sau celor din coaliţie această propunere şi să o analizeze, dar deocamdată nu avem nimic concret. Aşteptăm cât mai repede din partea Guvernului un semnal. Decizia se ia în coaliţie. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte în coaliţie cele pe care le-am discutat astăzi şi să vină cât mai repede cu un răspuns”, a declarat, luni, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii.

Acesta a precizat că s-a convenit asupra unor întâlniri în perioada următoare pentru grila din noua Lege a salarizării unitare, dar a subliniat că ceea ce aşteaptă oamenii este „un act normativ care să statueze cele pe care vi l-am prezentat”.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor a spus că „în momentul de faţă nu există niciun motiv care să ne determine să renunţăm” la protestul de marți.

Sindicatele vor să discute cu Iohannis

FSLI, Federaţia „Spiru Haret” şi Federaţia „Alma Mater” vor să se întâlnească marți cu președintele Klaus Iohannis. Cele trei federații sindicale au depus un document în acest sens la Administrația prezidențială și precizează că au cerut o astfel de întâlnire încă din 10 mai.

„Vă adresăm rugămintea de a vă întâlni cu Birourile Executive ale celor trei federaţii reprezentative din învăţământ, în data de 30 mai 2023, ora 15:30. Facem – din nou – apel la Domnia Voastră, în calitate de mediator între stat şi societate, pentru a obţine din partea Executivului soluţii reale şi imediate pentru sistemul de învăţământ. Excelenţă, pentru a avea o ROMÂNIE EDUCATĂ este nevoie de investiţii masive în educaţie şi de o resursă umană motivată”, se arată în documentul făcut public luni de FSLI, Federaţia „Spiru Haret” şi Federaţia „Alma Mater” și citat de News.ro.

Documentul a fost depus luni şi înregistrat la Administraţia Prezidenţială.

Ministrul Educației nu exclude prelungirea anului școlar, dacă greva profesorilor va dura mai mult

Ministerul Educației are o variantă de rezervă pentru examenele naționale dacă greva profesorilor se prelungește. Soluția, a declarat ministrul Ligia Deca, ar fi să se prelungească anul școlar.

„Există soluţii în cazul în care această perioadă se prelungeşte, vom prelungi şi noi anul şcolar. Nu există varianta în care să nu finalizăm în condiţii bune anul şcolar, să nu se încheie mediile, să nu se desfăşoare examenele naţionale. Toate se vor desfăşura chiar dacă asta înseamnă prelungirea anului şcolar. Mesajul meu către cei care protestează este să înţeleagă că facem toate eforturile şi că Ministerul Educaţiei este alături de ei în a-şi cere drepturile salariale corecte, însă, în acelaşi timp trebuie ne gândim la cum reuşim să asigurăm examenele naţionale, încheierea situaţiei şcolare şi dreptul la educaţie pentru toţi”, a declarat ministrul Educaţiei, la Antena 1, fiind întrebată care este cel mai sumbru scenariu în cazul grevei din educaţie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Rușii atacă dezlănțuit: al treilea val de atacuri asupra Kievului, în doar 24 de ore/ Video

Publicat

in

Cel puțin o persoană a murit în al 3-lea val de atacuri asupra Kievului în 24 de ore. Sirenele de raid aerian au sunat peste noapte în Kiev și în regiunile centrale Cherkasy, Kirovohrad și Mykolayiv, precum și în sudul regiunii Herson, informează Mediafax.

Cel puțin o persoană a murit la Kiev și trei au fost rănite după ce resturi care ar fi căzut de la o dronă rusă distrusă au lovit marți dimineața o clădire de apartamente înalte și au provocat un incendiu, au declarat oficialii din capitala ucraineană.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend