Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Trei scriitori şi trei scriitoare au fost selectaţi pe lista scurtă a prestigiosului premiu literar britanic Booker Prize

Publicat

in

Trei scriitori şi trei scriitoare, printre care şi romanciera americană la debut Patricia Lockwood, au fost selectaţi pe lista scurtă a prestigiosului premiu literar britanic Booker Prize, al cărui câştigător va fi anunţat pe 3 noiembrie, a anunţat marţi juriul competiţiei, potrivit AFP, citat de agerpres.

Patricia Lockwood, autoarea romanului ”No One is talking About This”, care contrapune tragedia vieţii cu ”absurditatea” reţelelor de socializare, va concura cu alţi doi autori americani: Richard Powers (”Bewilderment”, despre un astrobiolog care evadează în lumi fantastice pentru a-şi ajuta fiul cu nevoi speciale) şi Maggie Shipstead (”Great Circle”, care conduce cititorii pe firele narative a două poveşti interconectate, cea a unei aviatoare din secolul al XX-lea şi cea a unei vedete de la Hollywood din secolul al XXI-lea).
Autorul sud-african Damon Galgut (”The Promise”, care spune povestea destrămării unei familii albe din Pretoria post-apartheid) se află pentru cea de-a treia oară pe lista finaliştilor Booker Prize, iar Richard Powers, pentru a doua oară.

Lista finaliştilor este completată de scriitorul srilankez Anuk Arudpragasam (”A passage North”, care evocă traumele şi amintirile războiului civil din Sri Lanka) şi de autoarea britanică de origine somaleză Nadifa Mohamed (”The Fortune Men”, care spune povestea unui somalez condamnat pe nedrept pentru uciderea unei femei în Ţara Galilor în 1952).

Cele şase romane finaliste au fost selectate de un juriu compus din cinci membri în urma lecturii a 158 de romane publicate în Regatul Unit sau Irlanda în intervalul 1 octombrie 2020 – 30 septembrie 2021, după ce, la sfârşitul lunii iulie, pe lista lungă au fost incluşi 13 autori.

”Cu atât de multe cărţi inteligente şi ambiţioase în faţa noastră, juraţii s-au angajat în discuţii complexe nu doar despre calităţile fiecărui titlu în parte, ci, de multe ori, despre însuşi scopul ficţiunii”, a mărturisit într-un comunicat preşedinta juriului, istoricul Maya Jasanoff. ”Reflectând poate vremurile noastre, romanele acestea au în comun preocuparea faţă de modalitatea prin care individul este pe de o parte animat, dar şi constrâns de forţe mai mari decât el”, a mai spus aceasta.

Autorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro (”Klara and The Sun”), în vârstă de 66 de ani, recompensat cu Booker Prize în 1989 şi cu Nobelul pentru literatură în 2017, nu a fost inclus pe lista finaliştilor.

Anul trecut, premiul a fost atribuit romancierului scoţian Douglas Stuart pentru romanul său de debut ”Shuggie Bain”, a cărui acţiune este plasată în Glasgow şi care spune povestea unei familii din clasa muncitoare, confruntându-se cu alcoolismul şi sărăcia în anii 1980.

Câştigătorul Booker Prize este recompensat cu suma de 50.000 de lire sterline şi cu garanţia unei renume internaţional odată cu obţinerea succesului în librării.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Avocații trag un semnal de alarmă: Noile restricții pot afecta dreptul la apărare/ Scrisoare deschisă

Publicat

in

De

Uniunea Națională a Barourilor din România solicită guvernului să acorde avocaților același tratament cu cel aplicat magistraților și altor angajați din sistemul judiciar. UNBR face apel la evitarea unor măsuri care să afecteze dreptul la apărare al justițiabilor din România, dar și dreptul la muncă al avocaților. Președintele UNBR, Traian Briciu, semnează o scrisoare deschisă în acest sens, pe care o redăm mai jos.

UPDATE: În urma scrisorii UNBR, Guvernul a introdus în HG o precizare referitoare la avocați.

___

Către:

– Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență

– În atenția domnului Florin Cîțu, Prim-Ministru

– Secretariatul General al Guvernului

– În atenția domnului Tiberius Horațiu Gorun, Secretar General al Guvernului

Uniunea Națională a Barourilor din România susține eforturile făcute de autorități pentru combaterea efectelor pandemiei Covid-19, inclusiv prin campania de vaccinare și vă transmite mulțumiri pentru colaborarea inter-instituțională de până acum, motiv pentru care vă transmite solicitarea de a permite accesul avocaților în condiții egale cu ceilalți actori ai sistemului judiciar și cu angajații autorităților și instituțiilor publice.

Având în vedere informațiile din spațiul public potrivit cărora sunt în curs de analiză propuneri de măsuri privind combaterea efectelor pandemiei Covid-19, Uniunea Națională a Barourilor din România vă solicită cu fermitate ca în cadrul deciziilor pe care le veți adopta să acordați categoriei profesionale a avocaților cu drept de exercitare a profesiei, un tratament egal cu cel acordat judecătorilor, procurorilor și tuturor angajaților autorităților și instituțiilor publice.

Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat prevede la art. 3:

„(1)Activitatea avocatului se realizează prin:

….

b) asistenţă şi reprezentare juridică în faţa instanţelor judecătoreşti, a organelor de urmărire penală, a autorităţilor cu atribuţii jurisdicţionale, a notarilor publici şi a executorilor judecătoreşti, a organelor administraţiei publice şi a instituţiilor, precum şi a altor persoane juridice, în condiţiile legii;

d)asistarea şi reprezentarea persoanelor fizice sau juridice interesate în faţa altor autorităţi publice cu posibilitatea atestării identităţii părţilor, a conţinutului şi a datei actelor încheiate;

e)apărarea şi reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice şi juridice în raporturile acestora cu autorităţile publice, cu instituţiile şi cu orice persoană română sau străină;

(2)Activităţile prevăzute la alin. (1) se exercită numai de avocat, dacă legea nu prevede altfel.”

Profesia de avocat este parte integrată în sistemul judiciar și indispensabilă actului de justiție.

Art. 38 alin. (1) din Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat prevede „În exercitarea profesiei, avocaţii sunt parteneri indispensabili ai justiţiei, ocrotiţi de lege, …… ”

Orice măsură de restricționare a dreptului de acces al avocaților în spațiile în care se desfășoară activitatea profesională a avocaților (instanțe de judecată,  sedii ale organelor de urmărire și de cercetare penală, ale altor autorități și instituții de drept public și privat) pe alte criterii decât cele aplicabile judecătorilor, procurorilor și angajaților instituțiilor publice constituie o discriminare inacceptabilă într-un stat de drept.

O astfel de soluție ar însemna și o încălcare a dreptului la muncă al avocatului precum și o încălcare a dreptului la apărare al cetățeanului, întrucât avocații își desfășoară activitatea profesională la toate instituțiile și autoritățile publice precum și organizațiile private.

Cu stimă,

Av. dr. Traian Cornel BRICIU

Președintele UNBR

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

DOCUMENT | Noile restricții care intră în vigoare de luni, publicate în Monitorul Oficial

Publicat

in

De

Hotărârea de Guvern care prevede restricţiile ce se vor aplica începând de luni a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial.

În Monitorul Oficial 1013 a fost publicată, vineri seară, Hotărâre pentru modificarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Documentul care cuprinde restricţiile aplicabile de luni poate fi citit AICI (.pdf)!

În principal, acestea vizează portul măştii atât în interior cât şi pe stradă de către toate persoanele, indiferent de rata de incidenţă, restricţii de circulaţie pe timpul nopţii şi folosirea la scară largă a certificatului verde.

De asemenea, toţi elevii intră două săptămâni în vacanţă.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend