Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Tras pe LINIE MOARTĂ de la guvernare, USRPLUS vrea să rezolve problema MORȚILOR de pe șosele cu metoda Big Brother

Publicat

in

Deputatul USR PLUS Cristian Ichim a depus, joi, un proiect de lege pentru reglementarea utilizării unui sistem video de monitorizare a traficului rutier şi constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice. Principalul scop al utilizării unui astfel de sistem îl reprezintă prevenirea accidentelor rutiere pe drumurile cu cele mai dese şi mai grave accidente. Proiectul de lege a fost conceput în urma consultării cu cetăţeni, cu specialişti din Ministerul de Interne şi Ministerul Transporturilor, cu experţi în siguranţă rutieră, scrie News.ro.

Citește și: În plină criză a asigurărilor, Euroins dă un semnal către cei asigurați

”România este ţara cu cele mai multe accidente grave pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Numărul accidentelor rutiere fatale din ţara noastră este aproape dublu faţă de media Uniunii Europene. Suntem singura ţară care nu are un sistem video de monitorizare a traficului rutier şi constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice. Datorită unui astfel de sistem care există în statele europene, numărul accidentelor rutiere şi rata mortalităţii în urma acestora au scăzut considerabil. Implementarea lui s-a dovedit a fi benefică atât din punctul de vedere al siguranţei circulaţiei, cât şi al protejării mediului înconjurător. Sunt conştient de câte vieţi ar putea salva acest sistem odată ce va deveni funcţional”, declară deputatul USR PLUS Cristian Ichim, citat într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, sistemul video de monitorizare a traficului rutier şi constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice colectează informaţii din trafic prin intermediul echipamentelor montate pe infrastructura rutieră.

Sistemul va detecta abateri ale şoferilor precum:

– circularea cu viteză peste limita legală

– nerespectarea prevederilor privind trecerea la nivel cu calea ferată

– nerespectarea culorilor semaforului

– neacordarea de prioritate pietonilor

– absenţa unui ITP valabil

– nepurtarea centurii de siguranţă

– neutilizarea luminilor de întâlnire

– depăşirea masei maxime admise.

Şoferii care nu vor respecta regulile vor fi înştiinţaţi direct cu privire la eventualele încălcări ale legii şi li se va transmite amenda direct la domiciliu.

De asemenea, sistemul va permite monitorizarea zonelor riscante ale traficului şi, în urma procesării datelor, va stabili indicele de încălcare a reglementărilor rutiere şi coeficientul de siguranţă rutieră aferent drumurilor.

În 2019, numărul accidentelor rutiere fatale din România a ajuns la 96 de cazuri raportate la un milion de locuitori, ceea ce reprezintă aproape dublul mediei UE (51 cazuri) şi situează România pe primul loc în Europa.

”În Franţa, după ce a fost introdus sistemul video de monitorizare a traficului rutier şi constatare automată a abaterilor şi au fost instalate 4.000 de camere fixe – radar, numărul persoanelor decedate în accidente într-un an a scăzut de la 13.000 la 1.000”, se mai arată în document.

Potrivit sursei citate, Spania a înregistrat cu 64% mai puţine decese rutiere în 2013 faţă de 2004 şi cu 69% mai puţine decese rutiere pe autostrăzi, după ce a implementat un set cuprinzător de măsuri, inclusiv o reţea extinsă de dispozitive de detecţie şi monitorizare a traficului rutier.

În Austria, implementarea sistemului automat de constatare a abaterilor a început încă din anul 2003. În urma analizelor făcute de specialişti în anul 2014 s-a constatat o scădere cu 50-60% a numărului de accidente şi leziuni provocate în urma accidentelor pe sectoarele de drum unde au fost montate aceste sisteme.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Ministerul Justiției o scrie negru pe alb: Guvernul sfidează Constituția prin restricții/ Eliminarea testaților din spațiul public, discriminatorie

Publicat

in

De

La începutul lunii, Ministerul Justiției a avizat favorabil, cu observații, hotărârea de de guvern privind prelungirea stării de alertă. Observațiile cuprinse în document arată însă modalitatea în care guvernul încalcă legea fundamentală, prin îngrădirea exercițiului unor drepturi prin acte normative infralegale și prin prelungirea restricțiilor pe termen lung.

Potrivit documentelui emis de Ministerul Justiției, permiterea accesului la diverse evenimente sau în diverse spații doar persoanelor vaccinate și celor care au trecut prin boală, exceptând persoanele care au un test negativ, reprezintă o discriminarea fără o justificare obiectivă.

„Prevederile care dau posibilitatea participării la anumite activități/evenimente, respectiv permit accesul în anumite spații doar persoanelor vaccinate împottriva SARS-COV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și persoanelor care se află în perioada curpinsă între a 15-a și 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-COV-2 sunt de natură să creeze discriminări față de cei care, deși nu se află în niciuna dintre cele două ipoteze, sunt dispuși să efectueze un test RT-PCR sau un test antigen rapid. Mai mult, în această ipoteză remarcăm și că este vorba practic despre o punere în executare necorespunzătoare a dispozițiilor art. 6 indice 3 din OUG nr. 68/2021, dat fiind că în ceea ce privește testarea aceste dispoziții sunt golite de conținut.

În concluzie, după cum am precizat și în adrese anterioare, menționăm că, fără existența unei motivări obiective care să justifice diferența de tratament juridic, soluțiile normative propuse sunt de natură a limita în mod discriminatoriu drepturi și libertăți fundamentale, atât timp cât atingerea scopului asigurării sănătății publice se poate realiza prin alte metode proporționale”, se arată în document.

În continuare, Ministerul Justiției amintește considerentele Curții de Apel Cluj, care a anulat o hotărâre de guvern privind prelungirea stării de alertă, chiar dacă hotărârea nu este definitivă. Avizul face trimitere inclusiv la prevederea clară din Constituție potrivit căreia exercițiul unor drepturi și libertăți poate fi îngrădit doar prin lege adoptată în parlament.

content-image

content-image

content-image

content-image

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Compania germană BioNTech urmează să lanseze în 2022 şantierul unor instalaţii de producţie de vaccinuri în Africa

Publicat

in

De

Compania germană în domenul biotehnologiei BioNTech a anunţat marţi că urmează să înceapă, la mijlocul lui 2022, să construiască instalaţii de producţie de vaccinuri cu ARN mesager în Africa – în Senegal şi Rwanda -, relatează AFP.

Societatea a semnat o scrisoare de intenţie cu Guvernul din Rwanda şi cu Institutul Pasteur din Dakar, în Senegal, confirmând astfel un angajament pe care şi l-a asumat la sfârşitul lui august, la o reuniune, la Berlin, anunţă ea într-un comunicat.

Viitoarea linie de producţie, a cărei localizare precisă nu a fost comunicată, urmează să fie prima etapă a unui ”nod central într-o reţea de producţie descentralizată şi robustă în Africa”, anunţă societatea cu sediul la Mainz, în vestul Germaniei.

Această infrastructură ar putea, iniţial, să producă ARN-ul mesager necesar fabrcării a 50 de milioane de vaccinuri împotriva covid-19 pe an, iar capacitatea ar putea creşte treptat la câteva sute de milioane de doze de vaccin cu ARN mesager, ”prin adăugarea altor linii de producţie şi instalaţii reţelei de producţie de pe continent”.

1% DINTRE VACCINURILE UTILIZATE ÎN AFRICA, PRODUSE PE CONTINENT

”Obiectivul nostru este să dezvoltăm vacconuri în Uniunea Africană (UA) şi să dezvoltăm capacităţi durabile de producţie de vaccin, în vederea unei îmbunătăţiri comune a îngrijirii medicale în Africa”, anunţă CEO-ul şi cofondatorul BioNTech Ugur Sahin.

În prezent, aproape 1% dintre vaccinurile folosite în Africa sunt produse pe acest continent.

UA vrea să crească această proporţie la 60% până în 2040, potrivit News.ro.

La lansarea producţiei, BioNTech urmează să furnizeze personalul necesar, însă preconizează ca apoi ”să transfere capacităţile de fabricare şi kow-how-ul partenerilor locali”.

BioNTech lucrează la producţia parţială a vaccinului său împotriva covid-19, pe care l-a dezvoltat împreună cu Pfizer, în Africa de Sud, anul viitor.

În acest proiect, compania în domeniul biotehnologiei s-a asociat cu laboratorul Biovac, cu sediul la Cape Town, în vederea realizării etapei finale a îmutelierii.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend