Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Transalpina de Apuseni intră în blocaj: contractul pentru lotul 1 a fost reziliat

Publicat

in

Consiliul Judeţean (CJ) Alba a reziliat contractul cu firma care a câştigat licitaţia pentru lotul 1 al „Transalpinei de Apuseni” (DJ 107I), după ce aceasta a realizat, în trei ani, doar 30% din lucrările care ar fi trebuit să fie finalizate în primăvara lui 2023.

Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES, în decembrie 2021, antreprenorul principal, o firmă din Cluj, a intrat sub protecţia legii insolvenţei, fapt care, implicit, a atras complicaţii şi încetinirea ritmului în derularea lucrărilor.

„Suplimentar acestei situaţii, odată cu falimentul City Insurance, compania nu a mai reuşit să ofere o garanţie de bună execuţie, aferentă şi esenţială contractului, în cuantum de 10% din valoare. Nu a fost posibilă nicio altă variantă de garantare, nefiind o opţiune pentru asiguratori în cazul contractelor ce depăşesc şase luni în executare. De asemenea, nu a putut fi pusă în practică reţinerea succesivă din valoarea facturilor parţiale. În acest moment, stadiul lucrărilor pe acest lot este de 30%, cu valoare decontată de 24.000.000 de lei. Practic, vorbim de terasamente, consolidări, podeţe, ziduri de sprijin, şanţuri betonate şi rigole, 13 kilometri strat de legătură şi alte elemente puse în operă”, se menţionează în comunicatul CJ Alba.

Conform aceleiaşi surse, motivul care a impus rezilierea contractului pe acest lot este tocmai faptul că, fără garanţie de bună execuţie, finanţatorul nu acceptă cererile de rambursare.

„Termenul de 90 de zile ce se aplică şi în acest caz, de la declararea falimentul asiguratorului, a fost atins la data de 19 aprilie 2022, iar Societatea Construcţii Napoca nu a oferit niciun instrument de garantare, motiv pentru care contractul a fost reziliat”, se menţionează în comunicat.

Vicepreşedintele CJ Alba, Marius Haţegan, a arătat că toate facturile parţiale emise de constructor au fost plătite în maximum 5 zile.

CJ Alba va parcurge „cât mai rapid” etapa de expertiză, pentru a determina valorile actualizate şi ce mai este de executat, urmând să declanşeze o procedură accelerată pentru ca, în maximum trei luni, un nou constructor să preia acest lot.

„În privinţa celuilalt lot, evaluăm permanent lucrările şi anticipăm orice scenariu spre care ne putem îndrepta”, a precizat Marius Haţegan.

Valoarea contractului pentru lotul 1 a fost de peste 74,1 milioane de lei. Termenul de finalizare era primăvara anului 2023.

Valoarea totală a proiectului depăşeşte 188 de milioane de lei, din care aproximativ 184 milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat în iunie 2017.

Proiectul este implementat de CJ Alba, în parteneriat cu primăriile din municipiul Aiud şi comunele Rîmeţ, Ponor, Mogoş, Bucium.

Drumul străbate una din cele mai frumoase zone ale judeţului Alba, prin Munţii Metaliferi, şi ajunge, în punctul cel mai înalt, până la o altitudine de peste 1.000 de metri. De altfel, încă din antichitate, romanii au construit aici un drum, urmele acestuia fiind încă vizibile în câteva locuri.

Odată modernizat, drumul va face mult mai accesibile o serie de destinaţii turistice. El va face legătura între autostrada Sebeş-Turda şi DN 74, principalul drum naţional din Apuseni.

Cei 78,4 kilometri se întind între municipiul Aiud – Rîmeţ – Brădeşti – Geogel – Măcăreşti – Bîrleşti Cătun – Cojocani- Valea Barnii – Bîrleşti – Mogoş – Valea Albă – Ciuculeşti – Bucium – Izbita – Coleşeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

SUA împing Ucraina „să ucidă în masă civili” – ambasador rus

Publicat

in

De

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, acuză Washingtonul că agravează conflictul din Ucraina prin aprovizionarea continuă cu arme a trupelor ucrainene, mișcări provocatoare care determină regimul de la Kiev „să omoare în masă civili” și care complică „relațiile dintre cele mai mari puteri nucleare”, relatează TASS.

Anatoli AntonovFoto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

„Inundarea nesăbuită a Ucrainei cu arme nu face decât să strângă spirala conflictului și să crească posibilitatea unei escaladării a conflictului cu consecințe imprevizibile”, a declarat Anatoli Antonov pe canalul Telegram al ambasadei ruse în SUA.

„Cu toate acestea, conducătorii de la Washington, orbiți de ideea de a slăbi Rusia, nu sunt încă capabili să evalueze rațional întregul pericol al mișcărilor lor”, a adăugat ambasadorul rus.

„Administrația Biden mărește livrările de arme către Kiev. Dacă înainte livra lansatoare portabile de rachete antiaeriene și rachete antitanc, acum a trecut la artilerie grea, sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate și, după toate aparențele, la sisteme de apărare aeriană”, a precizat Antonov.

Diplomatul rus a subliniat că, în plus, SUA împărtășesc informații cu partea ucraineană și se consultă cu privire la „cum să acționeze pe câmpul de luptă”.

„În esență, prin mișcările sale provocatoare, SUA împing regimul de la Kiev să ucidă în masă civili. În plus, în acest caz, SUA aprobă desfășurarea continuă a mercenarilor americani în Ucraina”, a adăugat el.

„O astfel de politică creează riscuri suplimentare în relațiile dintre cele mai mari puteri nucleare”, a subliniat ambasadorul Rusiei în SUA.

———–

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ce va face Gazprom dacă Occidentul pune un plafon pe prețul gazelor? Peskov: Va schimba termenii din contracte

Publicat

in

De

​Kremlinul a transmis marți că gigantul rus Gazprom ar putea încerca să schimbe termenii contractelor sale de livrare dacă țările occidentale vor implementa un plafon de preț pentru gazul rusesc, transmite Reuters.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al KremlinuluiFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Liderii G7 au convenit să studieze posibile plafoane de preț pentru petrolul și gazele rusești pentru a încerca să limiteze capacitatea Moscovei de a-și finanța campania militară din Ucraina.

Oficialii occidentali spun că doresc să încurajeze vânzările de petrol rusesc la niveluri ușor peste costurile de producție pentru a se asigura că veniturile Rusiei sunt reduse în timp ce aceasta își menține producția, dar detaliile complete nu au fost încă anunțate.

„Depinde de direcție, depinde de decizia luată de Gazprom. Probabil că se poate pune problema modificării termenilor contractelor existente, a modificării prețului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre ideea plafonării gazelor.

Peskov nu a precizat dacă modificările ar putea însemna alinierea contractelor la plafoanele propuse sau revizuirea completă a termenilor contractuali.

Întrebat cum ar putea afecta bugetul de stat propunerile G7 de plafonare a prețului pentru gazele și petrolul rusesc, Peskov a răspuns: „Nu știm încă despre ce este vorba… Conform constituției noastre, Rusia este un stat social – îndeplinirea tuturor obligațiilor sociale este principala noastră prioritate”.

În ciuda faptului că a câștigat mai mult decât înainte de trimiterea trupelor în Ucraina, în timp ce prețurile energiei au crescut pe fondul restricțiilor legate de sancțiuni, Rusia planifică un deficit bugetar de 2% din produsul intern brut în acest an, în condiții de sprijinire a populației și a firmelor pentru a compensa sancțiunile.

Chiar și cu acest deficit bugetar preconizat, Rusia are nevoie de un preț al petrolului de 100 de dolari pe baril în acest an pentru a-și echilibra bugetul, potrivit Nataliei Orlova, economist șef la Alfa Bank.

———–

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend