Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

SOCIAL

Traficanți de droguri prinși în flagrant când primeau un colet cu 6 kilograme de cannabis

Publicat

in

droguriProcurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Biroul Teritorial Olt, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Olt, au prins în flagrant 4 persoane în timp ce ridicau un colet, trimis din Spania, în care se aflau circa 6 kg de muguri de cannabis. Au fost făcute 7 percheziţii domicilare în Slatina și s-a început urmărirea penală faţă de 12 persoane pentru constituirea unui grup infracţional organizat, pentru trafic de droguri de risc, introducerea fără drept în ţară de droguri de risc și pentru finanţarea săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de risc. În cazul altor 64 de persoane a fost începută urmărirea penală pentru consum ilicit de droguri de risc. Potrivit procurorilor, în cauză există suspiciunea că în perioada 2013-2014 membrii grupării au introdus din Spania în România şi au comercializat în jur de 15 kg de muguri de cannabis. Drogurile erau vândute, cu sume cuprinse între 35 şi 60 de lei/g, în diverse localități din județele Olt, Dolj și Argeș şi în municipiile Pitești, Craiova şi Râmnicu Vâlcea. O parte dintre membrii grupului se ocupau cu procurarea drogurilor din Spania şi asigurau introducerea ilegală a acestora în ţară. Drogurile intrau în România fie prin colete trimise prin firme de curierat, fie transportate în bagajele personale. Alţi membri se ocupau de păstrarea drogurilor în locuinţele lor personale şi ulterior de distribuirea acestora. Ei şi-au format un cerc de cumpărători, alcătuit din 64 de persoane.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Lovitură ‘cruntă’ pentru profesori! Sorin Cîmpeanu: ‘Este o chestiune de bun simț ca un profesor să nu facă mediații cu propriii elevi’

Publicat

in

De

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că în viitoarea lege a Educaţiei va fi prevăzută interdicţia ca profesorii să facă meditaţii cu elevii de la clasele unde predau. „Nu poţi împiedica un părinte să investească în educaţia propriului copil”, susţine ministrul, care consideră că este „de bun simţ” ca un dascăl să nu facă meditaţii cu elevii cărora le predă la şcoală.

„Este o chestiune de bun simţ ca un profesor să nu facă mediaţii cu propriii elevi. Pe de altă parte, meditaţiile sunt un lucru obişnuit în orice stat al acestei lumi, nu poţi împiedica un părinte să investească în educaţia propriului copil, dar trebuie respectate în acelaşi timp şi condiţiile de etică. La nivelul legii vom ridica această interdicţie – al noii legi a educaţiei care va rezulta pentru implementarea proiectului «România educată» – şi vom avea o comisie naţională de inspecţie şcolară cu prerogative de verificare a respectării normelor de etică şi deontologie”, a afirmat Sorin Cîmpeanu marţi, la TVR.

El a menţionat că din comisie vor face parte „profesori de o probitate morală şi profesională fără cusur” şi care să aibă experienţă şi în inspecţia şcolară. 

„După ce vom avea adoptat pachetul legislativ de bază, vom avea şi o metodologie subsecventă cu proceduri”, a adăugat Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, şi până în prezent a existat o prevedere care interzicea medicaţiile cu elevii de la clasă, în Ordinul de ministru 4831 din anul 2018, care însă nu a fost respectat, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Legislația privind actele civile, modificată: Ce noutăți au apărut în legătură cu certificatele de naștere, căsătorie sau deces

Publicat

in

Regulile privind emiterea și conținutul actelor civile, adică a celor de naștere, căsătorie sau deces, au suferit recent o serie de schimbări importante, după apariția unei legi în acest sens. Astfel, acum, modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea actelor de stare civilă duce automat la anularea lor, iar părinții nu le mai pot da mai mult de trei prenume copiilor.

Schimbările apărute recent la legislația privind actele de stare civilă sunt aduse de Legea 105/2022, ce se aplică de puțină vreme. Printre cele mai importante noutăți apărute sunt:

1. Plastifierea certificatelor de naștere, căsătorie sau deces duce la anularea lor. Același efect îl are și modificarea sau completarea fără drept a actelor de stare civilă. Nulitatea acestor documente poate fi constatată de către ofițerii de stare civilă, funcționarii din cadrul direcției de evidența populației ori de către ofițerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României.

2. Părinții nu mai pot pune copiilor câte prenume vor. Mai exact, atunci când înregistrează nașterea unui copil la oficiul stării civile, părinții nu mai pot da mai mult de trei prenume copilului (fără a se ține seama de numele de familie).

3. La solicitarea schimbării numelui nu se mai cer copii legalizate ale actelor de stare civilă, ci doar fotocopii. Astfel, cei ce vor să-și schimbe numele, indiferent de motiv, nu mai trebuie să prezinte acum autorităților copii legalizate ale actelor de stare civilă, așa cum era înainte, ci doar fotocopii ale acestor documente.

4. Au apărut noi cazuri de schimbare a numelui sau prenumelui persoanelor fizice pe cale administrativă. Concret, au apărut patru noi situații. Acum se poate cere schimbarea numelui sau a unui prenume și atunci când o persoană este cunoscută după un anumit prenume pe care, din punct de vedere legal, nu îl are, atunci când soții sau unul dintre ei doresc/dorește să schimbe numele de familie pe care l-au/l-a purtat în timpul căsătoriei, atunci când unul dintre soți dorește să renunțe la numele purtat în timpul căsătoriei sau în cazul în care părintele căruia i-a fost încredințat un minor, dacă se recăsătorește și își schimbă numele de familie, solicită ca minorul să poarte noul nume.

5. La schimbarea numelui scris greșit de autorități în actele de stare civilă, unul dintre pașii procedurii a fost eliminat. Practic, persoanele care cer acum schimbarea numelui din cauza faptului că un reprezentant al statului, fie din neatenție, fie pentru că nu cunoștea regulile aplicabile din domeniu, l-a greșit atunci când l-a scris într-un certificat de stare civilă nu mai sunt nevoite să publice cererea în Monitorul oficial.

6. Au apărut modificări privind termenele de eliberare a certificatul de naștere al unui copil. Ca regulă generală, nașterea unui copil trebuie declarată în termen de 30 de zile, în cazul copilului născut viu, și în termen de trei zile, în cazul copilului născut mort. Dacă declararea nașterii se face după aceste termene, dar nu mai târziu de un an de zile de la naștere, certificatul de naștere se va elibera în termen de 30 de zile de la solicitarea părintelui. În cazul în care declararea nașterii se face după trecerea unui an de la naștere, certificatul va fi eliberat în termen de 90 de zile de la data depunerii solicitării.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend