Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Totul despre cum s-a intervenit la remedierea avariei apărute la conducta de aducţiune apă zona Voineşti în data de 05.03.2015

Avatar

Publicat

in

Conducerea SC Edilul CGA SA şi Consiliul de Administraţie al societăţii au transmis un comunicat de presă în care este redată pas cu pas întreaga poveste a avariei ce a lăsat municipiul Câmpulung şi alte cinci localităţi fără apă potabilă pe o perioadă de două zile.

“Conducta de aducţiune Dn 800 mm în lungime de 2×4,2 km alimentează cu apă brută Staţia de Tratare şi Filtrare Calea Pietroasă. Punctul de racord este la UHE Voineşti.
Aducţiunea este formată din tuburi PREMO Dn 800 mm şi ţeavă oţel – la schimbări de direcţie şi supratraversări. Aceasta are o vechime de 30 de ani.
În noaptea de 4 spre 5 martie 2015, la ora 01.14, operatorul de serviciu din Staţia de Tratare Calea Pietroasă a observat că debitul de apă brută care intra în staţie este foarte mic şi în continuă scădere. Conform procedurii dinainte stabilită, operatorul de serviciu a anunţat telefonic şeful Staţiei de Tratare. Acesta a anunţat imediat conducerea societăţii şi pe şeful echipei de intervenţii, în vederea depistării avariei.
S-a procedat apoi la deplasarea la căminul Voineşti pentru a închide vanele principale ale aducţiunii şi anunţarea UHE Voineşti de efectuarea manevrei, operaţiune care a fost realizată după circa 20 de minute de la anunţare. Apoi s-a pornit la recunoaşterea terenului, stabilirea zonei avariate şi a identificării căilor de acces pentru a ajunge la locul intervenţiei.
În jurul orei 02.30, s-a întrunit primul comandament de conducere al societăţii, în vederea stabilirii manevrelor ce urmau a fi făcute precum şi planul de remediere, astfel:
depistarea şi localizarea avariei, conform procedurii; executarea manevrelor de izolare; executarea manevrelor la Staţia de Tratare şi la rezervoarele de apă.
Şeful Staţiei de Tratare s-a deplasat la punctele indicate, iar directorul tehnic împreună cu inginerul şef au făcut o deplasare în zonă pentru o primă recunoaştere. Informaţiile din teren indicau o scurgere masivă de apă în zona atelierului de teracotă. Conducta de aducţiune trece pe la partea superioară (de terasă) a Lereşti-ului, prin grădinile locuitorilor din zonă.
Fiind noapte, în jurul orei 03.00, cu greu s-a depistat zona avariei, grădinile fiind împrejmuite cu garduri, iar zona cunoscută ca fiind mlăştinoasă (care ţine apa din topirea zăpezii şi din ploi), operaţiune care a durat circa 1,5 ore.
Între timp au fost mobilizaţi membrii formaţiei de intervenţie, precum şi personalul auxiliar, conform procedurilor stabilite, fiind pregătite materialele şi utilajele ce urmau a fi transportate.
La ora 07.00, împreună cu conducerea Primăriei municipiului Câmpulung s-au identificat posibilităţile de acces la zona avariei. Cea mai apropiată cale de acces comună (uliţa comunală dinspre Răceni), fiind la peste 400 m de avarie, s-a apelat la bunăvoinţa unui locuitor din zonă pentru a permite accesul personalului şi al utilajelor prin curtea casei şi a grădinilor învecinate.
La ora 08.00, a sosit la faţa locului reprezentantul Primăriei Lereşti (viceprimarul), în vederea stabilirii zonei de acces şi a încălcării proprietăţilor aferente.
În paralel, o echipă a S.C. EDILUL CGA S.A. a început efectuarea manevrelor de separare a tronsonului defect, operaţiune care a durat circa 3 ore, datorită mărimii armăturilor şi vitezei cu care trebuiau manevrate.
Pe firul cel bun, apa a ajuns astfel în Staţia de Tratare Calea Pietroasă. La puţin timp, printr-o vană de by-pass care a cedat, apa s-a întors pe firul defect, inundând săpătura, unde cealaltă echipă pregătea remedierea, precum şi proprietăţile din aval. S-a procedat imediat la deschiderea armăturilor de golire. Pentru a evita inundarea şi prăbuşirea malurilor săpăturii.
Datorită faptului că accesul în zonă a fost îngreunat simţitor din cauza zonei mlăşnitoase, a solului friabil, a existenţei în zonă a unui vâlcel care cu greu putea fi trecut de utilaje, precum şi a timpului nefavorabil, aceste operaţiuni au fost îngreunate, mărind durata desfăşurării operaţiunilor în cauză.teava apa 4
Odată cu permiterea accesului în zonă prin curtea şi grădinile locuitorilor, o a doua echipă de intervenţie a început operaţiunile de remediere, şi anume: săpături cu buldoexcavatorul – executate cu mare dificultate având în vedere starea terenului, precum şi cu atenţie şi grijă sporită pentru a nu avaria în plus şi celelalte tuburi PREMO, operaţiune care s-a oprit atunci când a cedat vana de by-pass.
Au fost refăcute manevrele, în funcţie de noua situaţie apărută, după care s-a aşteptat golirea conductei (circa 3 – 4 ore) pentru continuarea lucrărilor. În paralel, s-a instalat şi pus în funcţiune motopompele de epuisment şi a fost adus şi un al doilea buldoexcavator. Apa a fost evacuată doar cu două pompe pentru a nu mai produce inundaţii, alte avarii colaterale şi a fost drenată pe vâlcelul din imediata apropiere, prin execuţia unei săpături.
Între timp, au fost aduse piesele special pregătite de intervenţie de la magazia societăţii, şi anume: o mufă specială din oţel Dn 800mm; un cep Dn 800mm; un tronson de ţeavă oţel Dn 800 mm.
Remedierea unei avarii la un tub PREMO se face prin extragerea celui avariat şi montarea pieselor speciale din oţel, sudarea tronsoanelor, etanşarea făcându-se prin intermediul unor inele de cauciuc.
În noaptea de 5 spre 6 martie 2015, ora 03.00 dimineaţa, lucrările au continuat cu mare atenţie, din cauza nopţii, frigului şi ninsorii, pentru a nu afecta zona de racordare a tuburilor PREMO din amonte şi aval, evacuarea apei rămase şi pregătirea pieselor speciale în vederea montării.
Lucrarea de extragere a tubului avariat s-a încheiat în ziua de 6 martie, jurul orei 08.00. S-a trecut la montarea pieselor speciale, mufă, cep şi ţeavă în jurul orelor 10.00.
Terenul argilos plin de nămol nu a prezentat stabilitatea corespunzătoare în vederea centrări racordului, fapt pentru care operaţiunea s-a repetat de patru ori.
Sudura efectuată a acestora s-a desfăşurat cu greutate datorită condiţiilor de lucru dificile – temperaturilor scăzute şi lapoviţă. În jurul orei 22.00, s-a terminat operaţiunea de sudură şi etanşare şi s-a trecut la efectuarea manevrelor de repunere în funcţiune a aducţiunii. Această operaţiune de umplere se face, de regulă, în 24 de ore, cuprinzând inclusiv operaţiile de aerisire.
La ora 04.00, s-a încheiat operaţiunea de umplere a conductelor, apa ajungând la Stteava apa 3aţia de Tratare cu o turbiditate de circa 1000 grade, care nu putea fi tratată.
După limpezirea acesteia, finalizată în circa 30 de minute, s-a procedat la umplerea decantoarelor şi reînceperea procesului de tratare-filtrare.
În jurul orei 04.00, s-a început operaţiunea de alimentare cu apă a celor două rezervoare de acumulare ale oraşului din Calea Pietroasă şi Măgură, după care, treptat, s-a reluat alimentarea cu apă a mun. Câmpulung şi a localităţilor limitrofe. Mai întâi zonele joase (Schitu Goleşti, partea sudică a oraşului) şi apoi celelalte zone (zona nordică a municipiului şi cartier Grui) a localităţilor Bughea de Sus, Bughea de Jos, Voineşti.
S-au executat manevre de aerisire a reţelelor de distribuţie, precum şi analiza fizico-chimică a calităţii apei potabile la ieşirea din rezervoarele de acumulare, precum şi la capete de reţea, conform procedurilor legal stabilite.
S-a constatat cu această ocazie că apa livrată populaţiei şi societăţilor comerciale corespunde din punct de vedere calitativ şi cantitativ conform Legii calităţii apei potabile nr. 458/2002.
De asemenea, menţionăm că, în perioada 2000-2004, au mai avut loc încă patru avarii de acest gen. Urmare acestora, în perioada 2004-2015, s-au făcut demersuri către Primăria municipiului Câmpulung şi a Consiliului Local în scopul executării urgente a unei alimentări de rezervă, fapt exemplificat cu următoarele adrese: 10708/26.10.2005; adresă nr. 7153/28.09.2006, Minută nr. 14559/04.07.2006, nr. 1105/15.02.2007, PV din 29.05.2007, adresa nr. 6781/27.08.2007, adresa nr. 7044/04.09.2007, adresa nr. 6354/07.10.2010, adresa nr. 8051/07.11.2012, Informare către C.L. şi primăria Câmpulung nr. 1381/25.02.2015
întocmirea, în anul 2002, a Studiului de Fezabilitate pentru reabilitarea unui fir de aducţiune prin metoda Relining;
adrese către Primăria Mun. Câmpulung şi Consiliul Local pentru punerea în practică a acestui studiu, care, până la această dată, a rămas doar în faza de proiect;
o altă solicitare stringentă a fost făcută în repetate rânduri către Primăria municipiului Câmpulung referitoare la înlocuirea tuturor conductelor de azbociment aferente reţelei de distribuţie din oraş pe străzile: Fraţii Goleşti, Eremia Grigorescu, Lascăr Catargiu şi Matei Basarab.
Alături de acestea, întregul sistem de alimentare cu apă al municipiului Câmpulung este tributar sistemului hidroenergetic Lereşti-Voineşti, în sensul că, orice avarie apărută şi la acesta, conduce în general la oprirea apei în oraş;
Pe această cale, Consiliul de Administraţie şi Conducerea S.C. EDILUL CGA S.A. mulţumesc autorităţilor locale, SC Hidroeletrica, SC Pet Electric, SC Hidroserv, RAJA Constanţa, ADP, ISU, SC Summer Trading, A.N.Apele Române, precum şi tuturor celor care ne-au ajutat şi înţeles, iar locuitorilor de bună credinţă din municipiul Câmpulung şi comunelor limitrofe, pentru înţelegerea acordată în situaţia apărută în mod accidental.
Consiliul de Administraţie şi Conducerea SC EDILUL CGA SA

Publicitate

Fotografiile de la faţa locului au fost realizate de câmpulungeanul ing. Mihail Oprescu.

 

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Cozmin Gușă face public ‘primul sondaj după intrarea lui Băse’: Jale mare pentru contracandidații lui Traian Băsescu!

Avatar

Publicat

in

De

Analistul politic Cozmin Gușă face public primuk sondaj de după intrarea în lupta pentru Primăria Capitalei a lui Traian Băsescu.

Gușă susține că, în doar câteva zile, Băsescu se află la doar 8 procente distanță de Gabriela Firea și la 4 procente distanță de Nicușor Dan.

Publicitate

Primul sondaj după intrarea lui BĂSE:
FIREA 32%; N. DAN 28%; BĂSESCU 24%.

Sondajul este de tip CATI, adică realizat telefonic, cu o marjă de eroare de 3%, iar procentele sunt deduse dintre cei ce declară că merg la vot. “Sondorul” e om serios, nu a dat “dume” niciodată.

Se confirmă astfel ce ziceam ieri, respectiv creștere Băse și scădere Nicușor. Ceea ce nu pricep amatorii din PNL-PLUSR este că în București electoratul lor nu-i de dreapta, ci e ANTI PSD! Iar intrarea lui Băse, cel mai “legendat” ca fiind anti PSD dintre politicienii români, va “fura” treptat voturile lui Nicușor.

Iar peste vreo 2 săptămâni, Marinarul o să-i reamintească lui Plicușor că a zis public că se va retrage în favoarea unui candidat mai bine plasat al dreptei. Și-atunci, ca-n Caragiale, o s-o vedem pe Gabi Firea, care azi e bucuroasă de intrarea lui Băse, insistând ca Nicușor să nu se retragă.
Aaaaaa, pe unde vor fi KlauSILĂ și LuCOVID?! Pe sub pat. 😎”, scrie, pe Facebook, Cozmin Gușă.

Vezi și

SURSE Cum vrea Dan Barna să-l ‘împingă pe scări’ pe Nicușor Dan: Miza din spatele cortinei

SURSE Oamenii care trag sforile pentru Ludovic Orban! Încă o piesă din puzzle-ul racolărilor făcute de PNL de la PSD

Nume grele din politică implicate în afaceri imobiliare dubioase. Clanurile interlope nu lipsesc din peisaj

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Marcel Ciolacu dă semnalul pentru dărâmarea Guvernului Orban: ‘Este timpul’

Avatar

Publicat

in

De

De la Tribuna Parlamentului, liderul interimar al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a dat semnalul pentru dărâmarea Guvernului Orban.

Ciolacu a anunțat că PSD va depune luni, 17 august, moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ludovic Orban.

Publicitate

Grija Guvernului a fost sifonarea banului public. Pentru a vă menține la putere ați sabotat intersul românilor. Dar gata, vă ajunge! S-a umplut paharul. PSD nu va permite ca România să se scufunde în incompetența patronată de Guvernul pe care îl conduceți. Pe 17 august PSD va depune moțiunea de cenzură. Considerăm că este timpul să plecați acasă sau la pușcărie în funcție de faptele fiecăruia”, a afirmat Marcel Ciolacu.

„Achiziții de cea mai proastă calitate și la prețuri umflate”

Toate achizițiile făcute în perioada de urgență au respectat același tipar: de cea mai proastă calitate și la prețuri umflate. Problema e că unele nu au ajuns nici acum în România. Unde sunt cele 400 de ventilatoare din Coreea de Sud pentru care ați plătit un avans de 2,5 milioane de dolari? Dar cele 100 de ventilatoare din Elveția?

Cum sprijinul lui Iohannis ați distrus pas cu pas România. Sute de mii de întreprinzători au afacerile închise, milioane de români au fost lăsați fără acces la sistemul sanitar”, a mai spus șeful interimar al PSD.

Vezi și

SURSE Cum vrea Dan Barna să-l ‘împingă pe scări’ pe Nicușor Dan: Miza din spatele cortinei

SURSE Oamenii care trag sforile pentru Ludovic Orban! Încă o piesă din puzzle-ul racolărilor făcute de PNL de la PSD

Nume grele din politică implicate în afaceri imobiliare dubioase. Clanurile interlope nu lipsesc din peisaj

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend