Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Totul despre cum s-a intervenit la remedierea avariei apărute la conducta de aducţiune apă zona Voineşti în data de 05.03.2015

Avatar

Publicat

in

Conducerea SC Edilul CGA SA şi Consiliul de Administraţie al societăţii au transmis un comunicat de presă în care este redată pas cu pas întreaga poveste a avariei ce a lăsat municipiul Câmpulung şi alte cinci localităţi fără apă potabilă pe o perioadă de două zile.

“Conducta de aducţiune Dn 800 mm în lungime de 2×4,2 km alimentează cu apă brută Staţia de Tratare şi Filtrare Calea Pietroasă. Punctul de racord este la UHE Voineşti.
Aducţiunea este formată din tuburi PREMO Dn 800 mm şi ţeavă oţel – la schimbări de direcţie şi supratraversări. Aceasta are o vechime de 30 de ani.
În noaptea de 4 spre 5 martie 2015, la ora 01.14, operatorul de serviciu din Staţia de Tratare Calea Pietroasă a observat că debitul de apă brută care intra în staţie este foarte mic şi în continuă scădere. Conform procedurii dinainte stabilită, operatorul de serviciu a anunţat telefonic şeful Staţiei de Tratare. Acesta a anunţat imediat conducerea societăţii şi pe şeful echipei de intervenţii, în vederea depistării avariei.
S-a procedat apoi la deplasarea la căminul Voineşti pentru a închide vanele principale ale aducţiunii şi anunţarea UHE Voineşti de efectuarea manevrei, operaţiune care a fost realizată după circa 20 de minute de la anunţare. Apoi s-a pornit la recunoaşterea terenului, stabilirea zonei avariate şi a identificării căilor de acces pentru a ajunge la locul intervenţiei.
În jurul orei 02.30, s-a întrunit primul comandament de conducere al societăţii, în vederea stabilirii manevrelor ce urmau a fi făcute precum şi planul de remediere, astfel:
depistarea şi localizarea avariei, conform procedurii; executarea manevrelor de izolare; executarea manevrelor la Staţia de Tratare şi la rezervoarele de apă.
Şeful Staţiei de Tratare s-a deplasat la punctele indicate, iar directorul tehnic împreună cu inginerul şef au făcut o deplasare în zonă pentru o primă recunoaştere. Informaţiile din teren indicau o scurgere masivă de apă în zona atelierului de teracotă. Conducta de aducţiune trece pe la partea superioară (de terasă) a Lereşti-ului, prin grădinile locuitorilor din zonă.
Fiind noapte, în jurul orei 03.00, cu greu s-a depistat zona avariei, grădinile fiind împrejmuite cu garduri, iar zona cunoscută ca fiind mlăştinoasă (care ţine apa din topirea zăpezii şi din ploi), operaţiune care a durat circa 1,5 ore.
Între timp au fost mobilizaţi membrii formaţiei de intervenţie, precum şi personalul auxiliar, conform procedurilor stabilite, fiind pregătite materialele şi utilajele ce urmau a fi transportate.
La ora 07.00, împreună cu conducerea Primăriei municipiului Câmpulung s-au identificat posibilităţile de acces la zona avariei. Cea mai apropiată cale de acces comună (uliţa comunală dinspre Răceni), fiind la peste 400 m de avarie, s-a apelat la bunăvoinţa unui locuitor din zonă pentru a permite accesul personalului şi al utilajelor prin curtea casei şi a grădinilor învecinate.
La ora 08.00, a sosit la faţa locului reprezentantul Primăriei Lereşti (viceprimarul), în vederea stabilirii zonei de acces şi a încălcării proprietăţilor aferente.
În paralel, o echipă a S.C. EDILUL CGA S.A. a început efectuarea manevrelor de separare a tronsonului defect, operaţiune care a durat circa 3 ore, datorită mărimii armăturilor şi vitezei cu care trebuiau manevrate.
Pe firul cel bun, apa a ajuns astfel în Staţia de Tratare Calea Pietroasă. La puţin timp, printr-o vană de by-pass care a cedat, apa s-a întors pe firul defect, inundând săpătura, unde cealaltă echipă pregătea remedierea, precum şi proprietăţile din aval. S-a procedat imediat la deschiderea armăturilor de golire. Pentru a evita inundarea şi prăbuşirea malurilor săpăturii.
Datorită faptului că accesul în zonă a fost îngreunat simţitor din cauza zonei mlăşnitoase, a solului friabil, a existenţei în zonă a unui vâlcel care cu greu putea fi trecut de utilaje, precum şi a timpului nefavorabil, aceste operaţiuni au fost îngreunate, mărind durata desfăşurării operaţiunilor în cauză.teava apa 4
Odată cu permiterea accesului în zonă prin curtea şi grădinile locuitorilor, o a doua echipă de intervenţie a început operaţiunile de remediere, şi anume: săpături cu buldoexcavatorul – executate cu mare dificultate având în vedere starea terenului, precum şi cu atenţie şi grijă sporită pentru a nu avaria în plus şi celelalte tuburi PREMO, operaţiune care s-a oprit atunci când a cedat vana de by-pass.
Au fost refăcute manevrele, în funcţie de noua situaţie apărută, după care s-a aşteptat golirea conductei (circa 3 – 4 ore) pentru continuarea lucrărilor. În paralel, s-a instalat şi pus în funcţiune motopompele de epuisment şi a fost adus şi un al doilea buldoexcavator. Apa a fost evacuată doar cu două pompe pentru a nu mai produce inundaţii, alte avarii colaterale şi a fost drenată pe vâlcelul din imediata apropiere, prin execuţia unei săpături.
Între timp, au fost aduse piesele special pregătite de intervenţie de la magazia societăţii, şi anume: o mufă specială din oţel Dn 800mm; un cep Dn 800mm; un tronson de ţeavă oţel Dn 800 mm.
Remedierea unei avarii la un tub PREMO se face prin extragerea celui avariat şi montarea pieselor speciale din oţel, sudarea tronsoanelor, etanşarea făcându-se prin intermediul unor inele de cauciuc.
În noaptea de 5 spre 6 martie 2015, ora 03.00 dimineaţa, lucrările au continuat cu mare atenţie, din cauza nopţii, frigului şi ninsorii, pentru a nu afecta zona de racordare a tuburilor PREMO din amonte şi aval, evacuarea apei rămase şi pregătirea pieselor speciale în vederea montării.
Lucrarea de extragere a tubului avariat s-a încheiat în ziua de 6 martie, jurul orei 08.00. S-a trecut la montarea pieselor speciale, mufă, cep şi ţeavă în jurul orelor 10.00.
Terenul argilos plin de nămol nu a prezentat stabilitatea corespunzătoare în vederea centrări racordului, fapt pentru care operaţiunea s-a repetat de patru ori.
Sudura efectuată a acestora s-a desfăşurat cu greutate datorită condiţiilor de lucru dificile – temperaturilor scăzute şi lapoviţă. În jurul orei 22.00, s-a terminat operaţiunea de sudură şi etanşare şi s-a trecut la efectuarea manevrelor de repunere în funcţiune a aducţiunii. Această operaţiune de umplere se face, de regulă, în 24 de ore, cuprinzând inclusiv operaţiile de aerisire.
La ora 04.00, s-a încheiat operaţiunea de umplere a conductelor, apa ajungând la Stteava apa 3aţia de Tratare cu o turbiditate de circa 1000 grade, care nu putea fi tratată.
După limpezirea acesteia, finalizată în circa 30 de minute, s-a procedat la umplerea decantoarelor şi reînceperea procesului de tratare-filtrare.
În jurul orei 04.00, s-a început operaţiunea de alimentare cu apă a celor două rezervoare de acumulare ale oraşului din Calea Pietroasă şi Măgură, după care, treptat, s-a reluat alimentarea cu apă a mun. Câmpulung şi a localităţilor limitrofe. Mai întâi zonele joase (Schitu Goleşti, partea sudică a oraşului) şi apoi celelalte zone (zona nordică a municipiului şi cartier Grui) a localităţilor Bughea de Sus, Bughea de Jos, Voineşti.
S-au executat manevre de aerisire a reţelelor de distribuţie, precum şi analiza fizico-chimică a calităţii apei potabile la ieşirea din rezervoarele de acumulare, precum şi la capete de reţea, conform procedurilor legal stabilite.
S-a constatat cu această ocazie că apa livrată populaţiei şi societăţilor comerciale corespunde din punct de vedere calitativ şi cantitativ conform Legii calităţii apei potabile nr. 458/2002.
De asemenea, menţionăm că, în perioada 2000-2004, au mai avut loc încă patru avarii de acest gen. Urmare acestora, în perioada 2004-2015, s-au făcut demersuri către Primăria municipiului Câmpulung şi a Consiliului Local în scopul executării urgente a unei alimentări de rezervă, fapt exemplificat cu următoarele adrese: 10708/26.10.2005; adresă nr. 7153/28.09.2006, Minută nr. 14559/04.07.2006, nr. 1105/15.02.2007, PV din 29.05.2007, adresa nr. 6781/27.08.2007, adresa nr. 7044/04.09.2007, adresa nr. 6354/07.10.2010, adresa nr. 8051/07.11.2012, Informare către C.L. şi primăria Câmpulung nr. 1381/25.02.2015
întocmirea, în anul 2002, a Studiului de Fezabilitate pentru reabilitarea unui fir de aducţiune prin metoda Relining;
adrese către Primăria Mun. Câmpulung şi Consiliul Local pentru punerea în practică a acestui studiu, care, până la această dată, a rămas doar în faza de proiect;
o altă solicitare stringentă a fost făcută în repetate rânduri către Primăria municipiului Câmpulung referitoare la înlocuirea tuturor conductelor de azbociment aferente reţelei de distribuţie din oraş pe străzile: Fraţii Goleşti, Eremia Grigorescu, Lascăr Catargiu şi Matei Basarab.
Alături de acestea, întregul sistem de alimentare cu apă al municipiului Câmpulung este tributar sistemului hidroenergetic Lereşti-Voineşti, în sensul că, orice avarie apărută şi la acesta, conduce în general la oprirea apei în oraş;
Pe această cale, Consiliul de Administraţie şi Conducerea S.C. EDILUL CGA S.A. mulţumesc autorităţilor locale, SC Hidroeletrica, SC Pet Electric, SC Hidroserv, RAJA Constanţa, ADP, ISU, SC Summer Trading, A.N.Apele Române, precum şi tuturor celor care ne-au ajutat şi înţeles, iar locuitorilor de bună credinţă din municipiul Câmpulung şi comunelor limitrofe, pentru înţelegerea acordată în situaţia apărută în mod accidental.
Consiliul de Administraţie şi Conducerea SC EDILUL CGA SA

Publicitate

Fotografiile de la faţa locului au fost realizate de câmpulungeanul ing. Mihail Oprescu.

 

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

CTP, critici dure la adresa autorităților: ‘Ar trebui să ai dreptul să votezi pentru locul în care trăiești și muncești’

Avatar

Publicat

in

De

La alegerile locale dacă nu ai buletin emis de autoritățile din localitatea în care stai, nu poți vota. Gazetarul Cristian Tudor Popescu a afirmat că ”nu a existat interesul rezolvării acestei probleme la nivel politic. Ea putea fi rezolvată într-un mod corespunzător secolului XXI – pe cale electronică, pe calea votului prin corespondență”.

Gazetarul a spus că este inadmisibil ca o persoană să fie legată în acest fel, în acest moment, în anul 2020, „când ne putem teleporta și ca holograme de colo-colo”. Într-un astfel de moment să nu poți să votezi pentru că te afli în altă localitate, să nu poți să îți alegi localitatea unde să votezi –  bazat pe altceva, de exemplu, pe rezidență fiscală – e absurd, mai spune gazetarul.

„Dacă de un an de zile ești într-un alt oraș și lucrezi acolo, ar trebui să ai dreptul să votezi pentru orașul respectiv, că la urma urmei, asta are importanță, să votezi pentru locul în care trăiești și muncești. Dar nu există niciun fel de dorință în direcția asta la nivel politic. Se pare că oamenii aceștia – care muncesc în general în orașe mari – sunt considerați periculoși de către politicieni. E mai bine așa decât să li se ofere – așa se gândesc domnii politicieni – posibilitatea să voteze cu toții, cine știe ce poate să rezulte din asta!” – a comentat CTP.

Publicitate

Gazetarul admite că într-un fel trebuie să fii legat de locul în care votezi, așa cum votezi dacă ești cetățean român, la alegerile locale trebuie să fii legat de un anume oraș și asta se poate face fie prin rezidență fiscală, fie prin buletin, fie prin altceva. Important este să existe opțiunea. Iar în ceea ce privește temerile de fraudare a votului, acestea sunt nejustificate, mai ales că acum există și în România un sistem de detectare a votului multiplu. A fost o „mare realizare” introducerea lui în România și s-a întâmplat după ce un astfel de sistem fusese deja implementat în Republica Moldova, a menționat gazetarul, conform Digi24.ro.

Citește și:

Ministerul Finanțelor Publice își ‘ascute colții și ghearele’ din umbră. Banii de la stat deschid ușa controalelor

Contracte cu ‘cântec’ pentru ‘Trupa lui Biluță’. Șapte dintr-o lovitură!

Acuze fără precedent la adresa USR-PLUS, din partea comisarului care candidează la Primărie: Soția și mama, amenințate – tatăl, hărțuit

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Medicul Mihai Craiu: ‘În toate școlile din lume vor apărea cazuri de COVID. Suntem mai contagioși cu o zi două înainte să ne apară febra și tusea’

Avatar

Publicat

in

De

Mihai Craiu, medic pediatru și fondator al Spitalului Virtual pentru Copii, a declarat că odată cu începerea școlii ”este vorba de un risc asumat. În toate școlile din lume vor apărea cazuri de COVID, inclusiv la noi, însă important e să nu apară focare”

Specialistul Mihai Craiu explică că „în momentul în care un pacient are test PCR-pozitiv, dar cycle threshold (Ct) este peste 35, adică trebuie să mărească de foarte multe ori procesul de polimerizare, doza în care există virusul e atât de mică, asltfel încât, fie că nu poți infecta pe nimeni, fie că nu este un virus activ. Sunt doar rămășițele genetice rămase”, explică pediatrul Mihai Craiu.

Test PCR pozitiv, fără simptomele bolii!

Medicul spune că, în special, copiii au un sistem imun mai lent, astfel că pot avea PCR pozitiv la trei săptămâni de la debutul bolii, chiar dacă ei nu mai prezintă simptome ale bolii și au dezvoltat deja anticorpi.

Publicitate

Studiile au fost făcute pe animale, mai exact pe niște maimuțe. Astfel, au fost inoculați  pacienți care aveau cycle thresold (Ct) foarte variabil, de la câteva unități până la 50. Și s-a observat că dincolo de 35 nu mai are apare boala. Virusul nu își pierde virulența-  este același virus, ci infectivitatea. Nu mai are capacitatea să intre în interiorul celulei sistemului respirator, să se multiplice cu o viteză de așa manieră încât să depășească așa-numita imunitatea pe care o avem cu toții și să apară semnele de boală, explică pediatrul Mihai Craiu.

Suntem mai contagioși cu o zi două îniante să ne apară febra și tuse

S-a observat că, în primele zile de când apar simptomele, cycle thresold chiar scade, adică încărcătura virală crește. Suntem mai contagioși cu o zi două îniante să ne apară febra și tusea. Crește încărcătura virală și apoi scade. Când se apropie de 35, de obicei după 10-11 zile de la debutul bolii. De aceea experții au stabilit o izolare de 14 zile. Trebuie respectate cu siguranță toate regulile de distanțare sociala, însă nu are rost să stam cu lunile în casă dacă nu avem Ct-uri foarte înalte, simptome deloc și respectăm regulile. Toată lumea vorbește de PCR într-o tentă negativă sau pozitivî, însă lucrurile sunt mai nuanțate. Dacă ai o încărcătură virală atât de mică, nu se mai găsește virusul activ și infectivitatea intactă. Ci găsești numai scheleții lui care au rămas acolo și care pot rămâne multă vreme, după mai mult de trei săptămâni.

Ce spune medicul despre primele două săptămâni de la începutul școlii

La două săptămâni de la începerea școlii, pediatrul Mihai Craiu spune că este optimist: „Este vorba de un risc asumat. În toate școlile din lume vor apărea cazuri de COVID, inclusiv la noi, însă important e să nu apară focare”. În caz contrar, dacă vor apărea focare de COVID-19 în școli, pediatrul atrage atenția și spune că acolo nu se respectă regulile.

„Nu se aerisește, este folosit un sistem de climatizare impropriu, fără filtre.În momentul acesta sunt optimist din trei motive. În primul rând, familile care au avut îndoieli de orice natură, fie că era bolnav unul dintre părinți sau bunici, fie că era copilul bolnav, acești părinți au luat decizia să stea să aștepte două sau trei săptămâni de la începutul școlii? De ce ? Pentru că se vor vedea foarte bine școlile care sunt organizate. Sunt locuri unde se poate deschide școala fără niciun fel de risc. Sunt zone și zone. Apoi, până la momentul acesta, cei care și-au trimis copiii la școală din punct de vedere emoțional și educativ și-au trimis copiii cu mesajul că trebuie să asculte ce spune doamna educatoare. Mesajul pe care mass-media trebuie să-l trimită către oameni nu trebuie să fie unul de liniștire prostească. Oamenii au obosit să respecte regulile, de aceea au nevoie de o mică avertizare. Și, al doilea lucru, trebuie vorbit despre dovezi, nu păreri”, spune Mihai Craiu, conform Gândul.ro.

Citește și:

Ministerul Finanțelor Publice își ‘ascute colții și ghearele’ din umbră. Banii de la stat deschid ușa controalelor

Contracte cu ‘cântec’ pentru ‘Trupa lui Biluță’. Șapte dintr-o lovitură!

Acuze fără precedent la adresa USR-PLUS, din partea comisarului care candidează la Primărie: Soția și mama, amenințate – tatăl, hărțuit

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend