Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Toți primarii din Tulcea au ajuns la fundul sacului: ‘Nu vreau să alarmăm populaţia, dar lucrurile sunt destul de grave’

Publicat

in

Toate primăriile comunelor din judeţul Tulcea au nevoie de bani pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare până la sfârşitul anului, în contextul scumpirii preţurilor la energie şi combustibili, dar şi la materialele de construcţii, a declarat, pentru Agerpres, primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion, care este şi preşedintele filialei teritoriale a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR).

El a menţionat că principala problemă o reprezintă plata facturilor la energia electrică şi a adăugat că toate primăriile trebuie să facă şi achiziţia de combustibili pentru ca şcolile să depăşească iarna 2022-2023.

„Toate comunele din judeţ au nevoie de bani de funcţionare până la sfârşitul anului (…) Chiar şi noi, la Primăria Jurilovca, stăm cu preavize de la o lună la alta şi reuşim să plătim ca să nu ni se oprească iluminatul public. E ceva de nedescris. (…) La cheltuielile de funcţionare intră şi asigurarea lemnelor pentru şcoli. Lucrurile sunt destul de grave. Nu vreau să alarmăm populaţia, dar situaţia trebuie să fie cunoscută”, a afirmat primarul Ion.

Edilul a mai spus că în 95% din comunele din judeţ situaţia financiară este „delicată” mai ales în ceea ce priveşte investiţiile.

„Se întâmplă acest lucru nu pentru că primarii au antamat lucrări pe care nu le pot susţine bugetar, ci că au antamat proiecte care ajung la maturitate în 85% dintre cazuri şi a apărut creşterea preţurilor la materialele de construcţie. (…) Tona de asfalt era în deviz de 260 de lei, iar acum este 420 de lei, iar principalul cost în construirea unui drum este asfaltul. Imaginaţi-vă că au investit 7 milioane de lei într-un drum şi se opresc exact când trebuie să toarne covorul de asfalt. Ce se va întâmpla cu aceşti bani cheltuiţi? Într-un an sau doi ori poate chiar la o viitură mai mare se va duce pe apa sâmbetei toată cheltuiala”, a explicat primarul comunei Jurilovca.

Preşedintele filialei judeţene a ACoR a adăugat că în zece din cele 46 de comune tulcene constructorii au sistat lucrările din cauză că primăriile nu şi-au putut asuma noile costuri, pe fondul lipsei fondurilor.

„Dacă nu se va găsi o soluţie, în maximum o lună, şi noi, ceilalţi primari, vom ajunge în aceeaşi situaţie”, a mai estimat primarul Ion Eugen.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat decontarea unei sume de peste 5 miliarde de lei către furnizorii de energie

Publicat

in

De

Suma totală verificată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi transmisă spre decontare a depăşit 5 miliarde de lei, informează joi instituţia într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.118/2021, situaţia cererilor pentru perioada aprilie 2022 – martie 2023 arată că sunt 80 de societăţi care au depus cereri de decontare. Numărul total al cererilor depuse este de 345, numărul total de cereri aprobate este de 284, în timp ce numărul de cereri neeligibile s-a ridicat la 57, potrivit Agerpres.

Pe baza aceluiaşi act normativ, suma transmisă pentru decontare Ministerului Energiei este de 2,364 miliarde lei, în condiţiile în care valoarea totală a cererilor neeligibile este de 10,243 milioane lei, iar cuantumul total solicitat este de 2,375 miliarde lei.

ANRE precizează că diferenţa de patru de cereri depuse pentru decontare se află în diferite stadii de analiză, iar pe măsură ce operatorii încarcă datele şi documentele justificative solicitate de experţii alocaţi, verificarea şi determinarea acestora se va realiza cu maximă operativitate.

În conformitate cu OUG 27/2022, datele autorităţii de reglementare arată astfel: numărul total societăţi care au depus cereri – 74, număr total cereri depuse – 240, număr total cereri aprobate, clienţi casnici – 84, număr total cereri aprobate, clienţi non-casnici – 129, număr total cereri aprobate, clienţi casnici şi non-casnici – 213, număr total cereri neeligibile, clienţi casnici – 3, număr total cereri neeligibile, clienţi non-casnici – zero, suma transmisă către Ministerul Energiei (clienţi non-casnici) – 1,4 miliarde lei, suma transmisă către ANPIS (clienţi casnici) – 1,26 miliarde lei, suma transmisă (clienţi casnici şi non-casnici) – 2,67 miliarde lei.

„Diferenţa de 24 de cereri depuse pentru decontare se află în diferite stadii de analiză, iar pe măsură ce operatorii încarcă datele şi documentele justificative solicitate de către experţii alocaţi, verificarea şi determinarea acestora se va realiza cu maximă operativitate”, menţionează Autoritatea.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Biden nu exclude o întâlnire cu Putin la summitul G20

Publicat

in

De

Președintele american Joe Biden nu a exclus joi o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin în timpul summitului G20 din noiembrie din Bali, Indonezia, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images

„Rămâne de văzut”, a declarat el reporterilor când a fost întrebat despre posibilitatea unor discuții directe cu președintele rus în timpul summitului.

Casa Albă afirmase anterior că o astfel de întâlnire nu este imposibilă.

Dar planurile de călătorie ale celor doi lideri nu au fost încă confirmate.

Executivul american spusese că, dacă Vladimir Putin merge la summitul G20, ar trebui să participe și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, chiar dacă țara sa nu este membră a grupului.

Joe Biden a declarat că este „sigur” că va avea o întâlnire cu omologul său chinez Xi Jinping dacă acesta din urmă va veni în Bali.

Nu este însă sigur că Vladimir Putin și Xi Jinping vor participa. Invazia Ucrainei a izolat Rusia pe scena internațională, iar liderul chinez își limitează călătoriile în străinătate din cauza Covid-19.

În august, președintele indonezian Joko Widodo a declarat într-un interviu acordat Bloomberg că președinții rus și chinez vor participa la summit.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend