Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Toți pasagerii repatriați din Maroc vor fi testați la aterizare: Niciunul nu prezintă, la îmbarcare, simptome

Publicat

in

Niciun pasager di avionul care repatriază 122 de români și 62 de europeni din Maroc nu prezintă simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Ca măsură suplimentară, persoanele vor fi testate și li se va recomanda să rămână în autoizolare până la aflarea rezultatului testului.

Aeronava TAROM cu care sunt repatriați din Maroc 122 de cetățeni români și 62 de cetățeni ai altor state europene va ajunge astăzi, 2 decembrie 2021, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, în jurul orei 20.00.

„Nicio persoană nu prezintă simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Ca măsură suplimentară, persoanele vor fi testate și li se va recomanda să rămână în autoizolare până la aflarea rezultatului testului”, anuță Grupul de Comunicare Strategică.

Potrivit sursei citate, în cazul în care rezultatul testului este negativ, cetățenii repatriați din Maroc, țară aflată în zona verde, vor rămâne în contact cu autoritățile medicale pentru a depista orice semn al apariției eventualelor simptome.

„În cazul în care rezultatul este pozitiv, persoanele respective vor fi transportate la unități medicale pentru investigații și monitorizare, iar proba va fi trimisă în laboratoare specializate pentru secvențiere,în vederea stabilirii variantei de tulpină”, conchid autoritățile.

Marocul s-a închis luni noaptea pentru două săptămâni, a anunțat marți Ambasada României din această țară. Turiștii români aflați acolo au creat un grup pe o rețea de socializare intitulat „Izolați în Maroc”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Climatologul Roxana Bojariu, despre episoadele extreme de vreme din ultimele zile: E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă!

Publicat

in

De

Climatologul Roxana Bojariu, despre episoadele extreme de vreme din ultimele zile: E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă!

Furtuna Renata, care a adus un val de aer polar în Europa, a ajuns și la noi cu ploi, grindină și vijelii. În vestul ţării, temperaturile au scăzut de la o zi la alta cu 25 de grade, iar ninsoarea a schimbat drastic peisajul, iar unde nu a nins a plouat cu gheaţă.

În localitatea Miorița, din județul Constanta, grindina de mari dimensiuni a rupt solarii şi a distrus zeci de hectare de culturi agricole.

Au apărut scenele apocaliptice şi din Dubai, acolo unde a plouat atât de mult cât pentru doi ani. Există și o controversă, dacă nu cumva au fost provocate toate acele precipitațiile atât de abundente.

“Fenomenele extreme și-au mărit frecvența, dar și intensitatea, uneori și durata, în toate zonele, evident cu nuanțele locale respective.

Dacă e vorba de Dubai, acolo acele însămânțări care într-adevăr se fac au o caracteristică locală.

Poți să însămânțezi un nor anume în anumite condiții, dar nu poți să ai pe scară mare o însămânțare de nori, să-ți dea un asemenea fenomen.

Ați văzut că nu numai în Dubai, ci și în țările vecine, pe coasta acelei mări, am avut astfel de episoade cu precipitații abundente.

Așa că nu e vorba de o intervenție. Din păcate, e vorba de o intervenție, dar una necontrolată, prin intermediul încălzirii globale provocate într-adevăr de om, dar un semnal global cauzat de emisiile emise de activitățile umane: dioxid de carbon, metan, oxid de azot.

În cazul României, iarăși vorbim de un sistem de vreme care este alimentat cu o cantitate sporită de energie pe fondul încălzirii globale

Și dacă înainte am avut iarăși un aer extraordinar de cald pentru această perioadă, înlocuirea acestui aer cald cu un aer mai rece, adus de frontul atmosferic atașat ciclonului, evident că a însemnat și manifestări severe, a semnat în unele părți și grindină.

În funcție de altitudine, am avut și ninsori la înălțimi mai mari, tocmai pentru că acolo, climatic vorbind, temperaturile sunt cu atât mai scăzute cu cât mergem mai sus pe munte.

Și atunci, deși aceste fenomene ar fi obișnuite pentru primăvară, intensitatea lor este totuși mult mai mare decât ceea ce ar fi normal sau am fi considerat normal acum mai multe decenii.

Şi frecvența lor iarăși e modificată. Au mai fost astfel de episoade, dar faptul că ele se repetă relativ frecvent în ultimii ani e un semnal de alarmă și avem confirmată totuși legătura cu această cantitate sporită de energie din sistemul climatic pe fondul încălzirii globale.

Dar noi vedem și fenomene extreme în zona României. Noi deja le vedem”, a spus Roxana Bojariu, șeful secției climatologice din ANM, joi, la Antena 3 CNN.

Citeste mai mult

NATIONAL

Cutremure în Turcia: O serie de seisme plasează Anatolia în alertă

Publicat

in

De

O serie de cutremure de intensitate diferită, cea mai mare atingând 5,6 grade pe scara Richter, a zguduit joi centrul Turciei fără a provoca victime, dar punând regiunea în alertă, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Cel puţin trei cutremure au fost resimţite după-amiaza târziu şi spre seară în regiunea Tokat, între ţărmul Mării Negre şi nordul Anatoliei. Cel mai puternic seism a avut o intensitate de 5,6 grade, iar în urma acestuia o persoană a fost rănită şi s-au înregistrat pagube materiale, conform unei informări din partea ministrului Sănătăţii, Charretin Coca.
“La faţa locului au fost trimise vehicule de intervenţie şi ambulanţe”, a spus ministrul pe reţeaua X.

Agenţia locală de ştiri AHI a raportat cinci răniţi în rândul locuitorilor panicaţi, care încercau să îşi părăsească locuinţele.

Acest ultim cutremur a fost resimţit în special în marele oraş de coastă Samsun, unde nu au fost raportate victime.

Ministrul de Interne Ali Verlikaya a declarat că “monitorizează situaţia”, în timp ce guvernatorul districtului Tokat, unde a fost localizat epicentrul cutremurului, şi o delegaţie de la Afad, agenţia de ajutor guvernamentală turcă, au făcut o vizită la faţa locului.

Conform Afad, epicentrul seismului a fost la 5,25 kilometri sub pământ. El a fost urmat de trei replici şi a fost resimţit şi în principalul oraş al regiunii, Sivas.

Toate cutremurele şi replicile s-au produs la o adâncime de mai puţin de 6 kilometri, a spus Afad.

În mai multe districte ale regiunii afectate de seisme, guvernanţii au decis să închidă şcolile timp de 24 de ore şi să deschidă centre sportive şi centre instituţionale pentru a le pune la dispoziţie locuitorilor care preferă să îşi părăsească locuinţele.

Întreaga regiune este situată pe falia Anatoliei de Nord, o zonă deosebit de activă, considerată ca prezentând un risc major de cutremur.

Sudul şi sud-estul Turciei au fost afectate pe 6 februarie 2023, la ora 4:17 a.m., de un cutremur violent de 7,4 grade, care a provocat moartea a 56.000 de persoane, potrivit bilanţului oficial.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend