Conecteaza-te cu noi

LIFESTYLE

Tot ceea ce voiai să ştii despre dinţi şi nimeni nu ţi-a explicat

Avatar

Publicat

in

“Mă doare măseaua!” “Care?” “Cum care? Una dintre ele, mai din spate, prima după aia mai ascuţită…” Vă sună cunoscut? Nu e nicio ruşine că nu ştiţi să-i denumiţi, din acest motiv există medic stomatolog! Tocmai de aici trebuie să pornească o educaţie în medicina dentară, si anume cunoaşterea şi înţelegerea aparatului stomatognat.

Începutul: în mod normal, la vârsta adultă avem între 28 şi 32 de dinţi, molarii de minte apărând sau nu pe arcadă în general, după vârsta de 18 ani. Ei sunt dispuşi astfel:

Publicitate

În termenii populari, “măselele” sunt dinţii laterali pe care nu îi vedem adesea în zâmbet. ”Măselele” sunt trei la număr şi sunt:

– Molarul 1, care apare în jurul vârstei de 5- 6 ani în spatele ultimului dinte temporar aproape o dată cu incisivii centrali şi este, de obicei, primul dinte care creează probleme. Trebuie să ştim că pentru a erupe molarul de 6 ani, nu trebuie sa cadă nici un dinte temporar.

– Molarul 2 care apare pe arcadă în jurul vârstei de 12 ani completează şi, de obicei, închide dentiţia definitivă până aproape de 18 ani, când îşi face apariţia Moalrul 3.

– Molarul 3 sau molarul de minte (denumit astfel, probabil, datorită apariţiei lui la maturitate) de cele mai multe ori fiind nefuncţional, apariţia pe arcadă în anumite poziţii incorecte creând probleme ocluziei şi ţesutului moale din jur.

În afară de molari, “măsele” mai pot fi şi Premolarii care sunt situaţi înaintea Molarului 1,  sunt 4 la număr şi au acelaşi rol de mărunţire a hranei, ca şi molarii.

Grupul frontal şi totodată dinţii care alcătuiesc zâmbetul, sunt câte 6 pe maxilar şi 6 pe mandibulă şi sunt reprezentaţi de doi incisivi centrali, doi incisivi laterali şi doi canini. Toţi incisivii sunt laţi, în formă de lopată, având o muchie subţire pentru sfâşierea alimentelor în bucăţi.

Caninii sunt cei mai lungi şi “longevivi” dinţi din cavitatea bucală. Ei sunt ascuţiţi, groşi şi spre bază se subţiază, fiind ideali pentru hrana mai greu de consumat.

Acum, că ştim numărul şi ordinea dinţilor, ar trebui să ştim şi cum arată un dinte pe interior, care sunt straturile ce îl compun:

Dintele este format din două zone, coroana şi rădăcina. Coroana are ca strat de înveliş smalţul, un strat protector foarte eficient în apărarea împotriva factorilor fizici şi mecanici. Este de culoare albă, alb gălbuie sau alb gri atunci când este sănătos, igiena corectă păstrându-l apt pentru masticaţie.

Stratul subiacent, Dentina – care se găseşte şi în partea radiculară a dintelui, este mult mai gălbuie, mai poroasă, nefiind concepută pentru rezistenţă mecanică, reprezentând un strat de înveliş al camerei pulpare ce împiedică transmiterea şocurilor fizice. Camera pulpară se găseşte profund în dinte, sub cele două straturi. Aici se găsesc nervi şi vase de sânge care pătrund în dinte printr-un canal apical al rădăcinii.

Pulpa este adesea denumită şi “nervul dintelui”, iar afectarea acestuia duce la durerea pe care o resimţim atât de puternic atunci când avem o carie.

Rădăcina este formată din cement şi dentină, este sub nivelul gingiei, bine integrată în os şi reprezintă fundaţia dintelui, ce permite masticaţia.

Cementul este conectat printr-un ligament cu alveola din os, ligamentul având rolul unui amortizor.
Indiferent că vorbim despre un incisiv, canin, premolar sau molar, ei toţi au aceeaşi structură, diferind doar ca formă, fiecare având un rol diferit pe arcada – de la tăierea şi mărunţirea alimentelor, pâna la zdrobitul, măcinatul şi mestecatul alimentelor.

Igiena este cea care păstrează integritatea structurii dentare, pentru ca dinţii să rămână intacţi, multă vreme în cavitatea bucală. Aşadar, un periaj corect efectuat minim 3 minute, de două ori pe zi, completat de folosirea aţei dentare Essential Floss de la Oral B şi a apei de gură Oral-B Pro-Expert Multiprotection, cu aromă de mentă ar trebui să ţină sub control placa bacteriană şi acizii ce atacă smalţul dentar car altfel pot pătrunde în dentină, dând startul procesului carios.

În plus, folosirea unei paste de dinţi care să protejeze complet dinţii, Blend-a-Med Pro-Expert All in 1,prin prevenirea formării cariilor, distrugerea bacteriilor şi prevenirea respiraşiei neplacute, întregind tabloul unui ritual complet de curăţare a cavităţii bucale.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Dialog cu scântei între Marius Tucă și Raed Arafat: ‘De ce să nu-l cunoști, când le știi pe toate?’, ‘Nu ești omul implicat direct, ca și profesionist’

Avatar

Publicat

in

De

Dialog cu scântei miercuri seara, în emisiunea „Marius Tucă Show”. A fost un schimb de replici tăios între jurnalistul Marius Tucă și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Bugetul.ro vă redă o parte din dialogul incendiar dintre Tucă și Arafat:

Marius Tucă: În România sunt două stări de spirit. Oameni cărora le e teamă, nu spun că mie nu-mi e teamă. Tu ai recunoscut aici că și ție ți-e teamă, că și tu ești om. Și plecăm de la ideea de teamă și încercăm să ne protejăm.

Publicitate

Numai că unii privesc din perspectiva libertății, așa cum îți spuneam, iar tu privești din perspectiva autorității și responsabilității.

Raed Arafat: Responsabilității, da. Și nu din neapărat a autorității, ci poate, mai degrabă, din punctul de vedere al persoanei care este din domeniu și știe riscurile medicale la bolile transmisibile, așa cum știu și alții, epidemiologi etc.

M.T.: Și vrei să spui că eu nu știu? Uită-te la mine și spune-mi că nu știu!

R.A.: Știi, pentru că te-ai informat, dar e o diferență între tine și un epidemiolog, între tine și un medic anestezist care vede situațiile. Deci, nu puteți să-mi spuneți că…

M.T.: Dar știu și eu că-s oameni la Terapie Intensivă, sunt și eu îngrijorat că sunt 400 de oameni la Terapie Intensivă.

R.A.: Nu e suficient. Ce? Tu ești îngrijorat ca un om simplu…

M.T.: Sunt și empatic.

R.A.: Ești empatic, dar nu ești omul implicat direct, ca și profesionist în domeniu.

M.T.: Vreau să văd că tu o să vii mâine cu exemplul femeii de la Pitești, care a murit cu zile, după ce murise și maică-sa. Și despre care tu n-ai spus nimic!

R.A.: Care?

M.T.: Este cazul de la Pitești, cu o femeie, cu o domnișoară, care a murit cu zile, pentru că n-a chemat-o nimeni, nu a cerut nimeni după ce murise, n-a venit nimeni s-o testeze.

R.A.: Chiar nu știu de caz.

M.T.: Dar vreau să știi și de cazurile astea, să-mi dai nu numai exemplele care sunt de partea ta.

R.A.: Dar nu dau eu exemple care sunt de partea mea. Sistemul nu este perfect, cazul ăsta nu-l cunoșteam.

M.T.: De ce să nu-l cunoști, când le știi pe toate? Și chiar ești un om foarte informat.

R.A.: Nu, cine crede că le știu pe toate înseamnă că…

M.T.: Dar e un caz strigător la cer, apropo de medici și epidemiologi. Și, dacă vrei să-ți dau și un caz de epidemiologi care spun altceva, ți-l dau pe Geza Molnar, care spune cu totul altceva.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Monica Pop: ‘Lucrurile s-au schimbat, am crezut la început că este o viroză ușoară, s-a dovedit că nu e chiar așa’

Avatar

Publicat

in

De

”Eu am ceva încredere în oamenii din țara asta, nu ceva, chiar mai multă. Dimineață, când am mers spre spital, am văzut pe stradă numai oameni cu mască. Efectiv treceau strada sau așa… Oameni care aveau mască, de toate vârstele. Am urmărit. Să știți că oamenii înțeleg, în general, atunci când explici corect și când nu spui astăzi un lucru și mâine altul, despre același subiect. Adică oamenii trebuie să ajungă la un consens și să spună un lucru.

Monica Pop: Trebuiau să iasă să spună că lucrurile s-au modificat și este o patologie gravă

Iar atunci când se face o greșeală sau se vorbește despre un lucru și lucrurile s-au modificat și ți-ai dat seama, tu ca ministru, tu ca profesor de micro, tu ca director la DSU. Ți-ai dat seama că lucrurile s-au schimbat, atunci ieși și spune asta. Adică lucrurile s-au schimbat, am crezut la început că este o viroză ușoară, s-a dovedit că nu e chiar așa și atunci trebuiau să iasă să spună că lucrurile s-au modificat și este o patologie gravă!”, a spus Monica Pop la Antena 3.

Publicitate

Citește și:

SURSE Lovitură de teatru! Nu Ciprian al lui Napi l-a ucis pe Emi Pian! Un alt membru al clanului Rinu, suspectat!

A început destrămarea PNL?! Revoltă în partid după alianța cu USR-PLUS

SURSE Cine l-ar fi ucis pe Emi Pian – Este membru al unui clan care acționează în Colentina

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend