Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

TOPUL vizibilității în presă: Cei mai mediatizați și cei mai ‘discreți’ miniștri din Guvernul Cîțu

Publicat

in

Premierul Florin Cîţu, viceprim-ministrul Dan Barna şi miniştrii Mediului, Afacerilor Interne se menţin în luna iulie pe primele poziţii în topul vizibilităţii membrilor Guvernului. Tanczos Barna urcă şi el în top trei, în contextul ordonanţei de urgenţă privind măsurile şi intervenţie în cazul atacurilor urşilor, urmat de ministrul de Interne Lucian Bode şi de ministrul Transporturilor Cătălin Drulă. Ministrul Cercetării Ciprian Teleman rămâne şi în iulie pe ultimul loc, cu doar 196 de menţiuni. Datele rezultă din Barometrul vizibilităţii miniştrilor, o analiză realizată de News.ro şi de Agenţia de monitorizare Klarmedia, pe baza monitorizării presei scrise şi online.

Premierul Florin Cîţu se menţine pe primul loc în topul vizibilităţii în luna iulie, cu 47,989 de referiri, mai multe decât în luna iunie, dar la mare distanţă de colegii săi de Cabinet, vârfurile fiind înregistrate în zilele de 8,28,9,20 iullie, când premierul a avut conferinţe de presă ample după şedinţe de Guvern, în care a vorbit despre relaxarea unor restricţii impuse în contextul pandemiei, pensii, cumulul pensiei cu salariul de la stat, desfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie şi măsurile luate de Executiv pentru a ajuta gospodăriile afectate de inundaţii din diferite localităţi.

Pe locul al doilea în topul vizibilităţii, în luna iulie, urcă vicepremierul Dan Barna, cu 8,353 de menţiuni în presa scrisă şi online, vârfurile fiind în zilele 26,23,27 iulie. Liderul USR PLUS a avut apariţii şi conferinţe de presă mai dese, de multe ori după Biroul Naţional al USR PLUS în care a vorbit despre includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO, blocajul în coaliţie din cauza opiniilor divergente cu UDMR privind desfiinţarea SIIJ, când a precizat că ieşirea de la guvernare nu este o variantă deoarece românii trebuie reprezentaţi, lucru pentru care au votat USR PLUS şi anume pentru a duce lupta mai departe.

Pe locul al treilea îl găsim pe ministrul Mediului Tanczos Barna, care a urcat de pe locul al şaptelea din iunie, cu 6,341 de referiri în mass-media, vârfurile fiind în zilele de 22,2,27 iulie. Acesta a fost vizibil în problema prrevenirii şi combaterii atacurilor urşilor, în contextul ordonanţei de urgenţă a Guvernului care include măsuri în acest sens. El a vorbit şi despre problema furtului de lemn din păduri, dar şi despre programele Rabla Clasic şi Rabla Plus care vor fi suplimentate cu 400 de milioane lei în luna august. O altă temă abordată de ministrul Mediului a fost legată de deşeuri, de poluare şi de măsurile pe care le are în vedere instituţia pentru a controla acest fenomen.

Ministrul de Interne Lucian Bode urcă în top, cu 6,106 de menţiuni, cel mai recent subiect abordat de către liberal fiind proiectul pilot din Cluj-Napoca privind cărţile electronice de identitate, program care la prima zi de lansare a înregistrat 450 de solicitări de la oameni pentru acest tip de document. Bode a mai vorbit şi despre siguranţa rutieră, în condiţiile în care România se află în topul european la numărul de persoane decedate în accidente, cât şi despre faptul că masca de protecţie rămâne obligatorie şi după 1 august în spaţii închise.

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, este la distanţă mică în top sub Lucian Bode, cu 6,101 de menţiuni în presă, în contextul accidentului între două trenuri de marfă săptămâna trecută, în triajul staţiei CF Feteşti, mecanicul trenului de marfă care a lovit o garnitură staţionată, în staţia Feteşti, fiind sub influenţa alcoolului. Premierul Florin Cîţu a sugerat ca directorul CFR să fie demis, însă Drulă a explicat că judecă activitatea celor din subordine după profesionalism şi eficienţă, iar evaluarea se face la rece, nu după o greşeală de moment sau după o declaraţie, „oricât de nefericită a fost”. Ministrul Transporturilor a adăugat că a cerut CFR Călători un raport dtaliat despre cum se pot îmbunătăţi procedurile în situaţii cum a fost cea cu trenul blocat mai multe ore lângă Bucureşti şi a transmis că îşi cere scuze pentru această situaţie.

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu pierde câteva poziţii în topul vizibilităţii, având 5,540 în presă, iar subiectul principal abordat fiind deschiderea şcolilor, despre care el a spus că este în favoarea deschiderii lor cu prezenţă fizică pentru toţi elevii, fără scenarii de funcţionare. Ministrul a mai vorbit şi despre Evaluarea Naţională. De asemenea, acesta a solicitat recent universităţilor care, din 1990 şi până în prezent, au eliberat titluri de doctor să verifice tezele care au stat la baza acordării acestora, el anunţând că ministerul va acorda bani pentru această operaţiune. Cîmpeanu cere elaborarea unei strategii de prevenire şi combatere a plagiatului. Cererile sunt făcute în contextul în care, la finalul dezbaterii publice privind modificările propuse de minister privind regulamentul şi metodologiile după care funcţionează Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), cei implicaţi au propus ca schimbările să nu fie implementate.

Fostul ministru de Finanţe Alexandru Nazare, remaniat de Florin Cîţu, apare în top, după Sorin Cîmpeanu, cu 5,241 de menţiuni, vârfurile fiind în zilele de 8 şi 9 iulie. Pe 8 iulie acesta a transmis un mesaj de stabilitate şi continuitate, în special pentru investitori, care nu trebuie să interpreteze că ar exista în România vreo criză politică. „Trranziţia va fi foarte lină”, a apreciat el, explicând că politica României va fi aceeaşi pe pieţele externe.

Ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă are 5,072 de referiri în mass-media, pe 16, 19,20 iulie. Ea a vorbit despre tulpina Delta a coronavirusului care începe să devină dominantă, cât şi despre măsuri pentru încurajarea vaccinării populaţiei, cum ar fi vaccinarea oamenilor în ambulatorii sau acasă, de către medicul de familie, acordarea de bonuri de masă pentru cei care aleg să se vaccineze şi tombolele pentru cei vaccinaţi. Ministrul a mai spus, în interviul acordat News.ro, că gestionarea valului patru al pandemiei depinde de fiecare dintre noi, dacă alegem să ne vaccinăm, şi consideră că masca de protecţie şi distanţarea fizică vor fi în continuare necesare la reluarea cursurilor din toamnă.

Ministrul Justiţiei Stelian Ion urcă în top, cu 4,796 de referiri, comparativ cu 3.212 în iunie, subiectul principal abordat fiind cel a desfiinţării SIIJ, el menţionând că susţine proiectul în forma adoptată de Guvern. În contextul neînţelegerilor cu UDMR, ministrul a propus un amendament la proiectul de lege care prevede ca dosarele de corupţie privind magistraţii să treacă la DNA, dar, pentru a fi înlăturat riscul unor posibile presiuni asupra judecătorilor, aceştia să nu poată fi anchetaţi, dacă fac o solicitare în acest sens, de către procurorii de pe raza Curţii de Apel unde îşi desfăşoară activitatea. Tot în iulie, ministrul a abordat şi problema infracţiunilor comise împotriva minorilor, solicitând Grupului de lucru privind problematica victimelor infracţiunilor, constituit la nivelul Ministerului, să analizeze cu celeritate Raportul Inspecţiei Judiciare privind ”practica instanţelor de judecată şi a parchetelor de pe lângă acestea în investigarea şi soluţionarea cauzelor privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore” şi să propună măsuri care să remedieze neajunsurile semnalate. ”Minorii abuzaţi trec deja printr-o traumă imensă şi trebuie ajutaţi, în niciun caz ignoraţi sau înfieraţi”, a transmis ministrul Justiţiei.

Ministrul Muncii Raluca Turcan coboară câteva locuri în top, cu 3,806 de menţiuni, zilele de vârf în luna iulie fiind 26,27 şi 28 iulie. Cea mai discutată în presă a fost o gafă a acesteia când i-a urat „La mulţi ani!”, într-o postare pe Facebook, baronului Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei, colecţionar de artă şi fondator al muzeului din Sibiu care îi poartă numele, născut la 26 iulie 1721 şi decedat în 1803. Ulterior, ca urmare a ironiilor şi a comentariilor de pe reţeaua socială, ministrul şi-a editat postarea, renunţând la urare. Ea a revenit cu precizări şi explicat că în fiecare an, în 15 ianuarie, se spune „La mulţi ani” pentru a marca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea cade câteva locuri în topul vizibilităţii în luna iulie, cu 3,611 de menţiuni în mass-media. Pe lângă PNRR, Ghinea a anunţat că USR PLUS va discuta la un moment dat şi posibilitatea ieşirii de la guvernare a partidului, în cazul în care se schimbă ponderea de reprezentare în Guvern a formaţiunilor din coaliţie.

Eduard Novak, ministrul Tineretului şi Sportului, a urcat vertiginos în topul vizibilităţii în luna iulie, după afirmaţiile pe care le-a făcut la adresa Anei Maria Popescu, mediliată cu argint la Jocurile Olimpice din Tokyo. El a spus că Ana Maria Popescu nu ar fi luat medalia de aur la JO de la Tokyo nici dacă bugetul federaţiei de scrimă ar fi fost mai mare cu 5 milioane de lei. Sportiva a fost întâmpinată festiv când a revenit de la Tokyo, la Salonul Prezidenţial al Aeroporului Internaţional Henri Coandă, a refuzat să dea mâna cu Novak, şi a ţinut un discurs-manifest în favoarea sportivilor, în care i-a criticat pe ministrul Tineretului şi Sporturilor şi pe reprezentanţii presei. Ulterior, ministrul şi-a cerut scuze pentru declaraţia sa. În replică, Ana Maria Popescu i-a făcut urări ministrului Novak, cel care va concura la Jocurile Paralimpice: „Şi, DA, eu chiar îi doresc sportivului Eduard Novak să se întoarcă cu medalia de aur de la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020!”.

Şi ministrul Agriculturii Adrian Oros a scăzut în topul vizibilităţii cu 2,136 de referiri în luna iulie, comparativ cu 2,341 de menţiuni în luna anterioară. Următoarele locuri, cu aproximativ 2.000 de menţiuni în presă, sunt ocupate de ministrul Economiei Cladiu Năsui, vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Energiei Virgil Popescu, ministrul Dezvoltării Cseke Attila, ministrul Apărării Nicolae Ciucă, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu, iar pe ultimul loc este şi în luna iulie ministrul Cercetării Ciprian Teleman.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Bărbatul care a lovit intenţionat cu maşina un tânăr pentru a se răzbuna a fost reţinut

Publicat

in

De

Un bărbat care a lovit intenţionat cu maşina, pe o stradă din municipiul Brăila, un tânăr pentru a se răzbuna pe el pentru că îi agresase fratele, a fost reţinut pentru 24 de ore, informează vineri Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ), notează Agerpres.

“Având în vedere evenimentul din după-amiaza de 15 septembrie a.c., când un bărbat în vârstă de 36 de ani l-ar fi lovit cu maşina pe un tânăr de 29 de ani, urmare a faptului că fratele său ar fi fost agresat de tânăr, revenim cu următoarele precizări: Poliţiştii din cadrul Biroului Investigaţii Criminale au continuat cercetările, iar în urma probatoriului administrat, dosarul penal a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, care a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de şofer, acesta fiind bănuit de săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor, urmând a fi prezentat cu propunere de arestare preventivă”, se arată într-un comunicat remis de IPJ Brăila.
Miercuri după-amiază, pe strada Râmnicu Sărat din municipiul Brăila, a avut loc un conflict, în urma căruia un tânăr de 29 de ani l-ar fi agresat pe un alt tânăr, în vârstă de 24 de ani. Pentru a se răzbuna, fratele celui agresat l-a lovit intenţionat cu maşina pe tânărul de 29 de ani, acroşând şi gardul unui imobil de pe strada Cazasului.

În urma evenimentului, un pasager din vehicul şi cei doi tineri implicaţi în conflict au fost transportaţi la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Şoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Fost ofiţer de poliţie judiciară din DNA, trimis în judecată pentru luare de mită, folosirea de informaţii nedestinate publicităţii şi favorizarea făptuitorul

Publicat

in

De

Fostul ofiţer de poliţie judiciară din DNA Marius Moise, în prezent comisar şef în IGPR, a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită în formă continuată, folosirea de informaţii nedestinate publicităţii şi favorizarea făptuitorului. Anul trecut, presa a relatat că Moise îi furniza informaţii lui Marian Goleac, fost şef ADP Sector 4, vizat în mai multe dosare DNA.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Marius Eduard Moise, la data faptelor ofiţer de poliţie judiciară din cadrul DNA (până în martie 2020), în prezent comisar şef în cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), pentru  luare de mită în formă continuată (două acte materiale), folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, favorizarea făptuitorului.

“În perioada octombrie 2018 – iunie 2019, inculpatul Moise Marius Eduard, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară din cadrul D.N.A, i-ar fi pretins unui funcţionar din administraţia publică locală foloase necuvenite pentru un om de afaceri, constând în obţinerea, de către acesta din urmă, a două contracte pentru firma sa (din derularea cărora a fost obţinută suma totală de 2.158.262 lei)”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Conform sursei citate, în schimbul acestui “ajutor”, ofiţerul de poliţie judiciară ar fi promis şi ar fi asigurat funcţionarului acces la informaţii nedestinate publicităţii, respectiv date cu privire la activităţile de urmărire penală derulate într-un dosar al DNA (momentele în care se realizau audieri de persoane, ridicări de documente, etc.).

“În perioada 2018-2020, inculpatul Moise Marius Eduard a utilizat un autoturism de lux (Mercedes GLE 450/4MATIC AMG) înregistrat pe numele firmei în interesul căreia ar fi acţionat”, adaugă DNA.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

În 15 decembrie 2020, în aceeaşi cauză, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu omul de afaceri menţionat. Ulterior, omul de afaceri a fost condamnat definitiv la doi ani şi şase luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani şi şase luni şi interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a unor drepturi.

Fostul ofiţer de poliţie judiciară din DNA Marius Moise – plasat sub control judiciar pentru luare de mită, favorizarea infractorului şi folosirea de informaţii nedestinate publicităţii – îi furniza informaţii lui Marian Goleac, fost şef ADP Sector 4, vizat în mai multe dosare DNA.

Comisarul-şef Marius Eduard Moise, detaşat la DNA în perioada 2016-2020, unde a lucrat ca poliţist judiciar cu un procuror din cadrul “Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie” a revenit din martie în IGPR – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice.

Conform Rise Project, legătura poliţistului cu Marian Goleac ar fi fost ”veche, directă şi constantă”, cei doi schimbând informaţii de interes comun într-un parc sau într-un restaurant din sector, unde fostul şef ADP4 avea încredere să poarte astfel de discuţii. Jurnaliştii RISE Project vorbesc şi despre cetăţeanul turk Isik Kakac, cunoştinţă comună a lui Marius Moise şi Marian Goleac şi intermediar.

Isik Kakac deţine compania de transport Taxi AS, service-uri auto şi spălătorii şi este prieten bun şi cu cumnatul lui Goleac, Răzvan Văduva, şef la Direcţia Pieţe şi administrator Totul Verde SA (fostă ADP4).

Conform Rise Project, pe comisarul Moise, Kakac îl ştie din 2010, iar Moise i-a vândut soţiei acestuia un apartament. De asemenea, poliţistul i-a vândut o maşină şi asociatului lui Kakac de la Taxi AS. Una dintre firmele omului de afaceri turc este cea pe numele căreia e înmatriculată maşina luxoasă Audi în care jurnaliştii de la Libertatea l-au surprins într-o vacanţă petrecută în insula greceasă Eghina pe Goleac.

În ceea ce priveşte relaţia cu cumnatul lui Goleac, Kakakc a declarat pentru Rise Project: ”Am cumpărat împreună un teren cu Răzvan Văduva pentru că suntem prieteni. Este lângă noi, la service, pe Turnu Măgurele. Noi chiar locuim la un duplex în comuna Berceni cu Cocuţa, cu soacra”.

DNA a reuşit să finalizeze un singur dosar în care Marian Goleac a fost trimis în judecată pentru înşelăciune. El s-ar fi folosit de o diplomă falsă de bacalaureat pentru a putea fi numit la conducerea ADP4.

Procurorii DNA au anunţat luni că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de Moise Marius Eduard, la data faptelor ofiţer de poliţie judiciară din cadrul D.N.A. (până în martie 2020), în prezent comisar şef în cadrul IGPR – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice.

Acesta este acuzat de luare de mită în formă continuată, folosire, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi favorizarea făptuitorului.

În aceeaşi cauză se efectuează cercetări penale şi faţă de un alt inculpat, reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la cele trei infracţiuni.

”Inculpatul Moise Marius Eduard, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară din cadrul DNA, i-ar fi pretins unui funcţionar din administraţia publică locală, în perioada octombrie 2018 – iunie 2019, foloase necuvenite pentru altul, constând în obţinerea a două contracte pentru firma omului de afaceri, coinculpat în cauză.  În schimb, ofiţerul de poliţie judiciară ar fi promis funcţionarului acces la informaţii  nedestinate publicităţii, respectiv date cu privire la activităţile de urmărire penală derulate într-un dosar al DNA. În perioada 2018 – 2020,  inculpatul  Moise Marius Eduard a utilizat  un autoturism de lux înregistrat pe numele firmei în interesul căreia ar fi acţionat”, a transmis DNA.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend