Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

TOPUL fast food-urilor străine din România: care e SINGURA companie care a avut profit în pandemie

Publicat

in

Sphera Franchise Group, care operează restaurantele KFC (în România, Italia şi Moldova) şi Pizza Hut şi Taco Bell (în România), a încheiat primul trimestru al anului cu vânzări în restaurante de 211,4 milioane lei, în creştere cu 6,6% faţă de acelaşi trimestru din 2020. Grupul a trecut pe profit în primele trei luni ale anului 2021, profitul net crescând cu 105% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 0,5 milioane lei. Pe companii din grup, KFC România şi KFC Moldova au încheiat primul trimestru cu un profit net cumulat de 13,9 milioane lei, iar KFC Italia a avut pierderi de 8 milioane lei, ca efect al restricţiilor anti-Covid severe impuse de autorităţile italiene. Pizza Hut România a avut pierderi de 3,7 milioane lei, iar Taco Bell România pierderi de 1 milion de lei.

„Sphera Franchise Group a raportat în trimestrul 1 2021 vânzări în restaurante de 211,4 milioane lei, cu 1,5% faţă de trimestrul 4 2020 şi cu 6,6% comparativ cu trimestrul 1 2020, susţinute de performanţele solide ale KFC România, Taco Bell România şi KFC Moldova. Vânzările din Italia au crescut cu 2,5%, în timp ce Republica Moldova a raportat vânzări cu 19% mai mari faţă de trimestrul 1 2020, având a doua cea mai mare cifră de afaceri înregistrată de la debutul pandemiei, determinată de o creştere cu 8% a vânzărilor cu livrare”, arată grupul.

Ca performanţa individuală, KFC România şi KFC Moldova au încheiat primele trei luni ale acestui an cu un EBITDA cumulat de 19,6 milioane lei şi un profit net de 13,9 milioane lei, în timp ce Taco Bell România a raportat un profit din exploatarea restaurantelor de 0,1 milioane lei, dar pierderi de 1 milion lei. Pizza Hut România a înregistrat o pierdere netă de 3,7 milioane lei, iar KFC Italia a avut un rezultat negative de 8 milioane lei, ca efect al restricţiilor anti-Covid severe impuse de autorităţile italiene.

Pizza Hut, pe de altă parte, a reuşit să înregistreze cea mai mare cifră de afaceri din trimestrul 2 2020 şi să reducă pierderile cu 20,5%, datorită deciziei grupului de a închide locaţiile neperformante, începând cu trimestrul 3 2020.

În aceeaşi perioadă, veniturile grupului au crescut cu 6,9% faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 1,7% faţă de trimestrul 4 2020. Sphera a înregistrat un EBITDA normalizat de 13,1 milioane lei, cu 271% mai mare faţă de perioada similară a anului anterior, şi o marjă de 6,2%.

”Primul trimestru al anului 2021 a fost cel mai bun trimestru al grupului Sphera pe piaţa românească de la debutul pandemiei în ceea ce priveşte vânzările din restaurante. Rezultatul este cu atât mai remarcabil cu cât arată o creştere a vânzarilor de peste 6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când numai două săptămâni au fost afectate de restricţii. În aceste prime trei luni ale anului curent ne-am axat pe dezvoltarea vânzărilor prin parteneriate cu agregatoarele de alimente, promoţii pentru canalele de livrare şi Drive Thru, precum şi am continuat investiţiile în dezvoltarea reţelei de magazine în România şi Italia”, declară Călin Ionescu, CEO Sphera.

Vânzările obţinute prin livrări de către agregatori sau prin propria capacitate au rămas la acelaşi nivel ca în trimestrul 4 2020, 31% din totalul comenzilor pe toate cele trei pieţe de activitate ale grupului, iar valoarea acestora a fost de 65,9 milioane lei.

Sphera are un serviciu propriu de livrare în România pentru KFC şi Pizza Hut, în timp ce pentru Taco Bell, precum şi pentru KFC în Italia şi Republica Moldova, Grupul livrează exclusiv prin intermediul platformelor de agregare a alimentelor precum Glovo sau UBER Eats.

”Ponderea relativ ridicată a livrărilor în totalul vânzărilor în primul trimestru al anului 2021 a fost menţinută în principal din cauza vremii reci, precum şi a restricţiilor asupra mesei în interior în majoritatea restaurantelor operate de grup. Pe măsură ce vremea se îmbunătăţeşte, campania de vaccinare progresează şi restricţiile la interior se ridică, ponderea vânzărilor prin livrare este de aşteptat să scadă, atingând niveluri similare cu cele înregistrate în trimestrul 3 2020. De altfel, Sphera, care a fost prima companie HoReCa din România care a amenajat în propriile restaurante centre de vaccinare pentru angajaţi şi familiile lor, a oferit, în perioada 14-16 mai, şi posibilitatea rapelului pentru cei care au dorit acest lucru”, declară Valentin Budes, director financiar Sphera.

În perioada menţionată, grupul a menţinut sub control cheltuielile, care au crescut cu doar 2,5%, pe fondul unei gestionări atente a nivelului datoriei şi a creşterii volumelor vânzărilor. De asemenea, cheltuielile cu salariile şi beneficiile angajaţilor au scăzut cu 6,1% faţă de perioada similară a anului trecut, consecinţă a reducerii numărului de ore lucrate.

Totodată, Sphera a obţinut reduceri de 1,25 milioane lei la chiria fixă, din care 0,72 milioane lei au fost acordate în România, 0,52 milioane lei în Italia şi 11.000 lei în Republica Moldova.

Sphera a primit în primul trimestru ajutor de stat în valoare de 919.000 lei, dintre care 840.000 lei au fost acordaţi de Guvernul României şi 79.000 lei de către statul italian. La sfârşitul primului trimestru al anului 2021, grupul avea în total 4.787 de angajaţi pe toate cele trei pieţe în care activează. În aceeaşi perioadă aproximativ 4% dintre angajaţii din România şi 17% dintre angajaţii din Italia au fost în şomaj tehnic.

În primul trimestru, Sphera a deschis două restaurante KFC, unul în Sfântu Gheorghe, România şi unul în Lazio, Italia, acesta din urmă fiind primul magazin Drive Thru din afara României.

În primul trimestru al anului 2021, Sphera a deschis 2 restaurante noi -un nou restaurant KFC în România, în Sfântul Gheorghe şi un nou restaurant KFC în Italia -prima locaţie Drive Thru din afara României, în Lazio. În acelaşi timp, în România, o locaţie Pizza Hut Delivery a fost identificată ca neperformantă şi închisă, fiind deja înregistrat provizion pentru depreciere la 31 decembrie 2020.

La 31 martie 2021, Sphera opera 159 de restaurante, dintre care 138 cu sediul în România (87 KFC, 21 Pizza Hut, 17 Pizza Hut Delivery şi 11 restaurante Taco Bell, 1 restaurant sub marca Paul şi 1 subfranchizor PHD), 19 restaurante KFC în Italia şi 2 în Moldova.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Volodimir Zelenski provoacă furie în Ucraina: ‘Am fi pierdut 7 miliarde de dolari pe lună dacă le spuneam ucrainenilor de invazie’

Publicat

in

De

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost criticat după ce a declarat pentru Washington Post că a primit deja un „avertisment sumbru” din partea serviciilor secrete americane cu privire la amenințarea unui război din partea Rusiei, dar nu a împărtășit aceste detalii cu publicul. „Majoritatea ucrainenilor au rămas aici și au luptat pentru patria lor. Oricât de cinic ar suna, aceștia sunt oamenii care i-au oprit pe invadatori”, a spus el.

Zelenskyy nu a făcut public avertismentul „de teamă că ucrainenii vor părăsi țara în masă”, a spus el în interviul publicat marți. Washington Post a scris că, de atunci, Zelenski s-a confruntat cu o avalanșă de critici care s-au intensificat pe parcursul săptămânii.

Cetățenii ucraineni și-ar fi exprimat nemulțumirea pe rețelele de socializare și, potrivit Washington Post, unii academicieni au spus că președintele „din această cauză, poartă și o anumită responsabilitate pentru atrocitățile rusești”.

Zelenski a declarat în interviu că se temea de „panică și de fluxuri masive de refugiați” care ar putea duce la un „colaps economic” dacă ar fi împărtășit avertismentele serviciilor secrete americane cu publicul. „Din octombrie anul trecut, am fi pierdut 7 miliarde de dolari pe lună, iar în momentul în care rușii ar fi atacat, ne-ar fi învins în trei zile”, a spus Zelenskyy.

Forțele rusești nu au reușit să cucerească capitala Kiev, ceea ce dovedește că a luat „decizia corectă”, potrivit lui Zelenskyy. „Majoritatea ucrainenilor au rămas aici și au luptat pentru patria lor. Oricât de cinic ar suna, aceștia sunt oamenii care i-au oprit pe invadatori”, a spus el.

Cu toate acestea, mulți cetățeni ucraineni consideră că Zelenskyy a „pus economia mai presus de bunăstarea ucrainenilor” și cred că numeroasele omoruri ar fi putut fi prevenite dacă populația Ucrainei ar fi fost pregătită mai adecvat pentru război, relatează The Washington Post.

Alți cetățeni îl apără pe Zelenskyy, care a rămas în Kiev cu riscul propriei vieți atunci când Rusia a invadat Ucraina. Totuși, unii se întreabă de ce nu au fost create bănci de sânge sau de ce nu au fost săpate tranșee la granița cu Rusia ca pregătire pentru războiul care se apropia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

PSD declares its ‘total’ support for Health Minister’s move to halve NRRP consultancy money

Publicat

in

De

The Social Democratic Party (PSD) on Friday voiced its „total” support for the Health Minister’s initiative to halve the consultancy money under the National Recovery and Resilience Plan (NRRP) and categorically rejects the claims of the Save Romania Union (USR) that WHO consultancy for the NRRP would serve Minister Alexandru Rafila’s personal interests.

„PSD fully supports the action of Health Minister Alexandru Rafila, who halved the NRRP consultancy money, much to the despair of the Save Romania Union. The accusations and insolent invectives of the USR representatives cannot conceal the truth! The 50 million euros initially intended for consultancy for the Health component of the NRRP in the USR version were cut to 21.25 million euros. This is a decrease by 57.5% compared to what former USR Minister of European Funds Cristian Ghinea had arbitrarily pinpointed without consulting anyone from the Health Ministry, when he devised the National Recovery and Resilience Plan, with a total lack of public transparency,” the PSD statement shows.

According to the Social Democrats, this adjustment was made „in an absolutely legal and institutional manner”, after successive rounds of consultations with the World Bank, the European Investment Bank and the World Health Organization, following which the WHO fully assumed the necessary technical assistance for Romania to fulfill the NRRP milestones.

„The Romanian government approved the partnership with the WHO as early as in May. In fact, the WHO specializes in public health policies and has recently participated in the reform of the health system in several countries, such as Greece, for example. It is deplorable that the USR representatives, desperate for public attention, choose a hypocritical attitude and deliberately ignore the truth that the World Health Organization was included in the NRRP and repeatedly mentioned as a potential partner of Romania, by Cristian Ghinea himself,” the PSD said.

The Social Democrats also point out that Alexandru Rafila was Romania’s representative to WHO and not an employee of the organization.

„USR’s lies cannot make serious truths be forgotten and cannot cover the incompetence shown by its representatives through the disastrous management of public health, when they were at the helm of the Health Ministry and acquiesced to the unnecessary import of tens of millions of vaccines in addition to the necessary amount, for which we are compelled to uselessly pay one billion euros,” the statement also says.

AGERPRES

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend