Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Top mondial al celor mai mari blocaje în trafic. București, pe locul 5

Avatar

Publicat

in

Bucureștiul ocupă locul 5 într-un top mondial al orașelor cu cele mai mari probleme în trafic. Capitala României a înregistrat întârzieri de 103 ore pe an. 

Bucureștiul este devansat doar de Instanbul (110 ore), Mexico City (110 ore), Moscova (109 ore) și St. Petersburg (104 ore), se arată într-un studiu realizat de TomTom, citat de Statista.com.

Specialiștii în psihologia transportului de la Asociația de Psihologie și Siguranță Rutieră “PsihoTrafiQ” consideră că ambuteiajele duc implicit la nervozitate și la creșterea accidentelor cauzate de reacțiile impulsive. În același timp, blocajele se petrec din cauza numărului foarte mare de mașini care circulă în București, raportat la cel al populației, iar soluția principală pentru decongestionarea traficului ar fi optarea oamenilor pentru mijloacele alternative de transport. Potrivit Institutului Național de Statistică, în anul 2014, sunt înmatriculate 924.213 autoturisme, la o populație de 1.883.425 de locuitori, adică o mașină la 2 locuitori.

Paradoxal, autoturismul nu e cel mai rapid mijloc de transport într-un oraș mare

“Infrastructura este, desigur, o mare problemă care generează aceste ambuteiaje în traficul bucureștean, însă nu este singura. Nu putem neglija, totuși, statisticile INS care spun că există o mașină la 2 locuitori, iar tendința populației este de a folosi, într-o proporție covârșitoare, numai acest mijloc de transport. Cognițiile pe care merg majoritatea bucureștenilor, sunt acelea că pot câștiga timp dacă se deplasează cu automobilul propriu, dar aceste cogniții sunt eronate, deoarece timpul de staționare în trafic este mai mare decât dacă s-ar deplasa cu alte mijloace de transport. Atunci când facem analiza unui accident, luăm în considerare 3 factori: infrastructura, autovehiculul și factorul uman”, declară prof. univ. dr. Mihaela Rus, președintele PsihoTrafiQ.

(w670)

“Românii au tendința de a epata cumpărând și etalând valoarea mașinii, iar acest lucru este produsul tot a unei contaminări sociale. În Europa de Vest, oamenii aleg echilibrul, au înțeles că dacă toată populația ar folosi autoturismele ca singură soluție de transport rutier, practic marile orașe ar paraliza. Vesticii au înțeles, se pare că mai bine decât noi, că autoturismul nu este cel mai rapid mijloc de transport într-un oraș mare, chiar din contră. În cele mai multe cazuri, mai repede te deplasezi cu motocicleta sau bicicleta. De asemenea, folosirea metroului este o soluție foarte bună pentru a evita aglomerația urbană. Datorită faptului că la noi funcționează foarte bine mimetismul, alegem să ne deplasăm cu toții, încolonați, cu autoturismul, într-un oraș cu o infrastructură rutieră precară, iar statisticile nu mint: 103 ore pe an înseamnă foarte mult. În același timp, nu trebuie să neglijăm deloc faptul că ambuteiajele sporesc nervozitatea și agresivitatea șoferilor, iar acestea pot reprezenta un factor semnificativ pentru producerea accidentelor. Totodată, nu trebuie să minimalizăm nici costurile plătite cu sănătatea, ca urmare a poluării accentuate, mai ales în intersecții”, declară psihologul principal Ionel Simionca, vicepreședintele Asociației de Psihologie și Siguranță Rutieră “PsihoTrafiQ”, potrivit unui comunicat de presă Plus Communication.

Soluțiile specialiștilor pentru decongestionarea traficului rutier

Pentru fluidizarea traficului, specialiștii de la PsihoTrafiQ recomandă șoferilor să respecte regulile de circulație, să nu intre în intersecții supraglomerate, să evite utilizarea automobilului propriu în zilele și orele de vârf (în special, începutul și sfârșitul săptămânii, dimineața între orele 7 și 9, când majoritatea populației se deplasează spre locul de muncă și între 16 și 18, atunci când oamenii se întorc de la serviciu) și să opteze pentru mijloace alternative de transport, cum ar fi: autobuzul, microbuzul, metroul, bicicleta, motocicleta etc. 

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Vladimir Putin transmite că Aleksei Navalnîi poate reveni în Moscova: ‘Este liber, ca orice cetăţean rus, să o facă în orice moment’

Avatar

Publicat

in

De

Kremlinul a transmis miercuri că Aleksei Navalnîi, principalul opozant rus, ieşit din spital la Berlin după ce a supravieţuit unei presupuse otrăviri cu Noviciok, este “liber” să revină în Rusia dacă îşi doreşte, potrivit AFP.

“În ceea ce priveşte întoarcerea sa la Moscova, el este liber, ca orice cetăţean rus, să o facă în orice moment”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse de presă.

Publicitate

Citește și: Traian Băsescu: ‘Dana Budeanu, o femeie care se face că gândeşte adânc, dar pare că nu are cu ce’

“În orice caz, este foarte bine că pacientul este pe cale de a se vindeca. Îi urăm o recuperare rapidă”, a adăugat Peskov, care nu pronunţă niciodată numele opozantului, la fel ca preşedintele Vladimir Putin, scrie agerpres.ro.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai comentat şi un articol din cotidianul francez Le Monde care susţinea că Putin ar fi vorbit cu dispreţ despre opozant în timpul unei discuţii cu omologul său francez, Emmanuel Macron, şi ar fi afirmat că el a mai simulat diverse boli în trecut şi că a comis acte ilegale.

Citește și: Orașul penalilor (II). Canidatul PNL-USR a turnat la Securitate, iar cel al PSD a făcut pușcărie pe vremea lui Ceaușescu

Potrivit lui Peskov, “ziarul nu putea să aibă informaţii fiabile” despre subiectul acestei conversaţii şi există “numeroase inexactităţi în formularea” afirmaţiilor lui Putin.

“Nu putem crede că Palatul Elysee a divulgat deliberat presei înregistrarea conversaţiei dintre cei doi preşedinţi. Franţa nu poate face asta, nici măcar nu vrem să credem”, a adăugat el.

Citește și: Rareș Bogdan prevestește o victorie istorică! Va fi dezastru pentru PSD! ‘Pentru prima dată, vom elibera România de sub jugul roșu’

La 32 de zile de când a fost luat în îngrijire la Berlin în stare gravă în urma unei presupuse otrăviri cu Noviciok în Siberia, Aleksei Navalnîi a primit permisiunea de a părăsi spitalul berlinez unde era tratat.

Potrivit aliaţilor săi, el intenţionează acum să revină în Rusia.

Moscova continuă la rândul său să pună la îndoială versiunea otrăvirii şi respinge orice responsabilitate.

Citește și: Marcel Ciolacu: ‘Lumea este mulţumită şi bucuroasă că a trecut proiectul de lege’ .

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult

NATIONAL

FOTO Garda de Mediu face verificări după o reclamaţie că pe un teren al Primăriei Sectorului 3 ar fi îngropate deşeuri menajere

Avatar

Publicat

in

De

Reprezentanţii Gărzii de Mediu au început verificări după ce au fost sesizaţi că, pe un teren care aparţine Primăriei Sectorului 3, prin Direcţia Generala de Salubritate Sector 3, ar fi îngropate cantităţi mari de deşeuri menajere. Comisarii care au mers în control au constatat că locul era acoperit cu pământ, peste care se turna beton, iar reprezentanţii Direcţiei de Salubritate au refuzat să permită săpături pentru verificarea reclamaţiei. Garda de Mediu a dispus oprirea lucrărilor de betonare şi realizarea de săpături. “Acţiunea se află în desfăşurare, iar în cazul în care cele sesizate se confirmă, Direcţia Generală de Salubritate Sector 3 riscă sancţiuni în cuantum de 200.000 lei pentru faptele contravenţionale, respectiv închisoare de la 3 luni la 1 an pentru faptele care constituie infracţiuni”, arată Garda de Mediu, potrivit news.ro.

“Pornind de la o sesizare însoţită de fotografii în care era reclamat faptul că pe un teren situat în Sectorul 3 din Capitală sunt îngropate cantităţi mari de deşeuri menajere într-o groapă executată prin excavaţie, în cursul zilei de luni, 21.09.2020, o echipă din cadrul Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu a descins pe amplasamentul din Splaiul Unirii care aparţine Primăriei Sectorului 3, prin Direcţia Generala de Salubritate Sector 3”, arată reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu, miercuri, într-o postare pe Facebook.

Publicitate

La locul respectiv, comisarii GNM au constatat că suprafaţa în cauză era acoperită cu pământ şi au cerut decopertarea, pentru a stabili dacă există sau nu deşeuri îngropate.

“Reprezentantul Direcţiei Generale de Salubritate Sector 3 a refuzat efectuarea lucrărilor solicitate motivând că nu deţine un utilaj cu care să poată face săpăturile (deşi, conform Autorizaţiei de Mediu, Direcţia Generală de Salubritate Sector 3 deţine 3 buldoexcavatoare). Astfel, în scopul finalizării controlului, Garda Naţională de Mediu a contractat o societate care a pus la dispoziţie un buldoexcavator şi personal specializat”, spun reprezentanţii GNM.

Astfel, în 22 septembrie, comisarii GNM au revenit acolo însoţiţi de un utilaj specializat, în vederea decopertării pentru confirmarea sau nu a aspectelor reclamate.

“Iniţial, conducerea unităţii nu a permis accesul echipei de control pe amplasament. Urmare a atitudinii ferme a comisarilor şi a apelului la 112 efectuat de către aceştia, în jurul orelor 16:40, s-a obţinut permisiunea de a intra în incinta unităţii, însă reprezentantul Direcţiei Generale de Salubritate Sector 3 a refuzat accesul utilajului, insistând că e mai bine ca săpăturile din teren să fie realizate a doua zi, dimineaţa, cu un excavator al societăţii”, precizează sursa citată.

Ulterior, comisarii GNM au constatat că, de fapt, pe suprafaţa de 500 mp pe care intenţionau să facă săpături de verificare se executau lucrări de turnare beton. La solicitarea echipei de control, conducerea unităţii nu a putut prezenta documente justificative care să ateste legalitatea lucrărilor.

“Aspectele constatate, coroborate cu lipsa oricăror avize de realizare a lucrarii de betonare, au adâncit suspiciunile echipei de control cu privire la aspectele sesizate”, spun reprezentanţii Gărzii de Mediu.

Ca urmare, comisarii au dispus sistarea lucrărilor de construire şi aducerea terenului ce face obiectul prezentului control la starea iniţială şi efectuarea, în prezenţa comisarilor GNM, a lucrărilor de săpătură în vederea stabilirii veridicităţii sau nu a aspectelor ce fac obiectul prezentului control (eliminarea deşeurilor pe un amplasament neautorizat)

“În consecinţă, având în vedere faptul că Direcţia Generală de Salubritate Sector 3 nu a facilitat controlul activităţilor pe care le desfăşoară, prin faptul că a refuzat efectuarea de săpături în sensul verificării aspectelor reclamate şi pentru că a trecut la executarea de lucrări de turnare de beton pe suprafaţa care face obiectul controlului, se face pasibilă de mai multe sancţiuni contravenţionale. Acţiunea se află în desfăşurare, iar în cazul în care cele sesizate se confirmă, Direcţia Generală de Salubritate Sector 3 riscă sancţiuni în cuantum de 200.000 lei pentru faptele contravenţionale, respectiv închisoare de la 3 luni la 1 an pentru faptele care constituie infracţiuni”, mai spun reprezentanţii GNM.

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend