Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

TOP 5 Invenţiile femeilor. De la prăjiturile cu fulgi de ciocolată, la ferăstrăul care le-a uşurat munca bărbaţilor

Publicat

in

Când te gândeşti la inventatori faimoşi, cultura generală alege prompt: Albert Einstein şi Thomas Edison. Bărbaţii. În afară de Madame Marie Curie, toţi marii inventatori sunt bărbaţi. Aşa credem. Iată însă 5 femei despre care nu ştiaţi nimic până astăzi. Femeile & invenţiile lor:

1. Adeline Dutton Train Whitney (1824 – 1906)

Invenţia ei: setul de cuburi cu literele alfabetului pentru copii

Adeline a scris peste 20 de cărţi pentru fete. Era adepta valorilor conservatoare. În intimitate, se opunea sufragetelor. Deşi tradiţionalistă, Adeline avea imaginaţie. Şi-a pus-o în slujba familiei şi copiilor.

2. Virginia Apgar (1909 – 1974)

Invenţia ei: Testul Apgar

Medic antestezist în obstetrică şi ginecologie. Imediat după naştere, chiar în primele 60 de secunde după expulzie, în sala de travaliu, se face o apreciere a stării de sănătate a nou-născutului, prin aprecierea funcţiilor vitale şi a capacităţii de adaptare la condiţiile din mediul extrauterin. Simultan cu acordarea primelor îngrijiri, medicul neonatolog va nota starea clinică şi comportamentul nou-născutului, cuantificând funcţiile vitale cu ajutorul scorului sau indicelui Apgar.

3. Ruth Wakefield (1903 – 1977)

Invenţia ei: Fursecurile cu fulgi de ciocolată

Fiică de medic dietetician, cu imaginaţie genetic modelată pentru bucate inovatoare. Alături de soţul ei şi-a cumpărat un han la margine de drum. Acolo, în bucătăria magică, a amestecat ciocolată Nestle în fursecurile de făină albă. Ruth a presărat ciocolată în fursecuri pentru prima dată în istorie cum o zână presată praf magic peste lume.

4. Tabitha Babbitt (1779 – în jur de 1853)

Invenţia ei: ferăstrăul circular

Atunci când cineva se gândeşte la construcţii şi prelucrarea lemnului, îşi imaginează bărbaţi cu ciocane zdravene şi ferăstraie, care transpiră în soarele fierbinte. La începutul anilor 1800, era nevoie de doi oameni pentru a pune în mişcare un ferăstrău. O femeie – fără muşchi, ci cu minte – a făcut procesul mai simplu. Tabita Babbitt a creat ferăstrăul circular în 1813.

5. Anna Connelly (1858 – 1943)

Invenţia ei: Ieşirea de incendiu

Anna ne-a scăpat de incendii. Ea a patentat evacuarea exterioară în caz de incendiu pentru clădirile cu mai multe etaje, care a fost de fapt un pod de evacuare în caz incendiu, înconjurat de o balustradă cu deschideri la capete. Podul a permis evacuare în condiţii de siguranţă dintre o clădire şi alta în timpul unui incendiu.

Mai multe poveşti ale femeilor, aici: http://www.vintag.es/2016/11/here-are-16-women-who-changed-world.html.

Comenteaza cu profilul de FB

Dezvaluiri

SURSE Se petrec lucruri stranii sub Guvernul PNL-USR-PLUS-UMDR! Posibil conflict de interese la ANSVSA

Publicat

in

De

În decembrie 2019, Bugetul.ro dezvăluia, în exclusivitate, pe surse, că Guvernul ar dori să desființeze Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Din fericire, această operațiune nu a fost finalizată, căci altfel nu am fi putut să vă relatăm un episod extrem de straniu, petrecut zilele trecute.

În urmă cu o săptămână, am scris despre un control la o brutărie din Brașov, efectuat de o echipă a CRPC Brașov, condusă de comisarul-șef Sorin Susanu. În unui unui control inopinat, Susanu a găsit „materii prime neconforme din care se realizeaza produse de panificație, spații total improprii de depozitare și producție, produse expirate și refolosite, instalații electrice și de gaz improvizate și deteriorate”, după cum scriam AICI.

În mod surprinzător, în martie 2021, brutăria fusese controlată și de DSVSA Brașov, prin Tănase Marinela, care a constatat că totul este în regulă.

Însă, un lucru cu adevărat straniu putem spune că a fost controlul efectuat zilele trecute de aceeași Tănase Marinela, de la DSVSA Brașov, la aceeași brutărie, după verificare celor de la ANPC, conform documentelor intrate în posesia Bugetul.ro.

Din nou, conform informațiilor noastre, DSVSA Brașov a decis că totul este în regulă, control celor găsite de Protecția Consumatorilor Brașov.

Să zicem că din martie, de când a efectuat DSVSA Brașov primul control, până la începutul lunii iunie, când brutăria a fost verificată de ANPC Brașov, ar fi putut să apară mucegai pe pereți.

Dar, ceea ce nu putem să ne explicăm este faptul că în trei zile au dispărut toate neregulile constate de ANPC Brașov.

Poate, o explicație ar fi aceea că brutăria respectivă are un „Contract de dezinsecție, dezinfecție, deratizare” chiar cu soțul doamnei de la DSVSA Brașov. 

Oare aici nu apare un conflict de interese? Cum nu ne permitem noi să judecăm, ci doar prezentăm fapte, vă lăsăm pe voi să trageți concluziile.

Vezi AICI neregulile depistate de Protecția Consumatorilor Brașov la brutăria respectivă!

Bugetul.ro nu a avut numărul de telefon al doamnei de la DSVSA Brașov, pentru a-i solicita un drept la replică. În cazul în care va dori să ne trimtă o reacție, o anunțăm că i-o vom publica de îndată ce ne-o va trimite.

De asemenea, pe această cale, am dori să tragem un semnal de alarmă pentru domnul Robert Viorel Chioveanu, preşedinte al ANSVSA, asupra lucrurilor stranii care se petrec la DSVSA Brașov.

La cele prezentate astăzi se adaugă și ceea ce am scris zilele trecute despre un contract între DSVSA Brașov și fabrica de mezeluri care produce parizerul pentru copii Martinel. Deși am cerut o reacție cu privire la cele publicate atât din partea DSVSA Brașov, condusă de Dorin Enache, cât și din partea ANSVSA, autoritate aflată sub comanda lui Robert Chioveanu, până la această oră nu am primit niciun răspuns.

Vezi și SURSE Protecție de la ANSVSA? Fabrica de mezeluri care a dat alerta în Kaufland, Carrefour și în alte lanțuri de magazine s-a mai aflat în centrul unui scandal uriaș

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO | VIITORII POLIȚIȘTI AU DEPUS JURĂMÂNTUL LA IPJ ARGEȘ

Publicat

in

De

Elevii Şcolii de Agenţi de Poliţie ,,Vasile Lascăr” – Câmpina, care au fost admiși în acest an, viitorii poliţişti – au depus, astăzi, 11 iunie a.c., jurământul militar la Inpectoratul de Poliție Județean Argeș.

Cei 77 de elevi, aflați în stagiu de practică în cadrul inspectoratului nostru, au jurat credință țării și profesiei de polițist, astăzi, într-un cadru festiv restrâns.

Cei 46 de băieţi și 31 de fete au rostit cuvintele sacre ale legământului suprem față de țără în fața comenzii Inspectoratului de Poliție Județean Argeș.

Momentul a fost încărcat de emoție și cu siguranță va rămâne în memoria participanților ca fiind unic în cariera lor.

Comanda inspectoratului și polițiștii prezenți la eveniment care le-au transmis faptul că de-acum vor păși pe drumul către maturitatea deplină, care le va contura personalitatea și cariera, că trebuie să manifeste seriozitate și interes în meseria pe care și-au ales-o.

Le adresăm tinerilor elevi felicitări şi le dorim succes în procesul de pregătire profesională și în carieră!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend