Conecteaza-te cu noi

LIFESTYLE

TOP 5 cele mai sănătoase tipuri de vinuri pe care să le consumi

Avatar

Publicat

in

Iubitorii de vin cu siguranţă închină un pahar (sau două) atunci când descoperă câte un studiu care prezintă beneficiile vinului asupra sănătăţii. Multe dintre cercetări sugerează că persoanele care consumă vin cu moderanţie sunt mai activi fizic şi consumă o cantitate mai mare de antioxidanţi, inclusiv cei care se regăsesc în vin. Acum apare întrebarea dacă anumite tipuri de vin sunt mai sănătătoase decât altele. Raspunsul? Da.

Vinul roşu sec. Vinurile roşii sunt cele mai sănătoase dintre toare, deoarece conţin o cantitate mult mai mare de antioxidanţi. Asta datorită cojii care nu se îndepărtează în timpul fermentării. Antioxidanţii pe care acea coajă îi oferă, precum procianidină, aduc beneficii sănătăţii inclusiv protejarea inimii şi creşterea longevităţii. Cercetătorii adaugă că vinurile din sud-vestul Franţei şi Sardiniei tind să aibă un nivel ridicat de procianidină. În medie, vinurile din cele două zone menţionate conţin de cinci ori mai multă procianidină decât vinurile din Spania, America de Sud, Statele Unite şi Australia.

Publicitate

Vinul portocaliu (orange wine). Top-ul celor mai sănătoase vinuri este urmat de vinul portocaliu, care a fost descris ca ”un vin alb făcut ca unul roşu”. În procesul de creare a vinurlui alb, coaja este îndepărtată după ce strugurii sunt presaţi. În cazul vinului portocaliu, care este făcut din struguri verzi, coaja rămâne în contact cu sucul (de la o săptămână până la un an), ceea ce rezultă un vin cu o nuanţă portocalie.

Vinul Rosé. În general, vinurile rosé sunt făcute folosind struguri roşii, dar ”contactul cojii” (adică procesul în care coaja stă în contact cu sucul) este mult mai mic decât la vinurile roşii şi portocalii. De exemplu, pentru un vin roşu, acesta poate fi de o săptămână sau două, în timp ce pentru un vin rosé este de două până la 20 de ore. Cu cât acest contact este mai mic, cu atât cantitatea de antioxidanţi scade.

Vinul alb sec. Producţia vinului alb nu necesită procesul de ”contact al cojii”, ceea ce înseamnă că procianidina din coajă nu ajunge în vin. Cu toate astea, vinul alb sec este o alegere potrivită, chiar dacă îi lipsesc câteva proprietăţi protective.

Vinul alb dulce. Vinurile albe dulci sunt aşa pentru că ele conţin o cantitate mai mare de zahăr. Acestea trebuie văzute, mai degrabă, ca un desert sau ca o gustare ocazională.

Recomandat este să consumaţi vinuri organice, alegrea fiind una ideală atât pentru mediul înconjurător, cât şi pentru sănătătatea ta generală. Să ne gândim numai la pesticidele care se folosesc. Într-un studiu realizat în Franţa, 100% din 92 de vinuri testate conţineau reziduuri de pesticide. Deşi nu se cunosc toate efectele pe care acestea le au asupra organismului, câteva cercetări au descoperit o legătură dintre acestea şi infertilitate.

Mai mult, vinurile organice nu conţin sulfiţi adăugaţi şi conservanţi care pot declanşa anumite efecte precum nas înfundat şi strănut, până la simptome ale astmului şi dureri de cap. Şi nu exageraţi cu consumul de vin. Ultimele ghiduri de nutriţie sugerează un consum de cel mult un pahar de vin în cazul femeilor şi două în cazul bărbaţilor. Consumul excesiv de alcool creşte riscul bolilor de inimă, ciroză, tensiune arterială, cancer şi accident vascular cerebral. Foarte important de ştiut este şi faptul că vinul consumat cu moderaţie poate fi un risc şi în apariţia cancerului de sân.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Medic: Copiii sunt mai rezistenți la noul coronavirus SARS-CoV-2

Avatar

Publicat

in

De

Dr. Prof. Naomi Bardach de la Universitatea California din San Fracisco, a precizat că la începutul pandemiei îi era teamă că va fi pusă în situația să trateze copii care au COVID-19 şi în mod sigur se va infecta și ea.

La mai bine de jumătate de an de la începutul pandemiei, medicul spune că a ajuns la concluzia că elevii din clasele primare şi adolescenţii nu sunt la fel de expuşi în faţa noului coronavirus şi nici nu par să îl transmită la fel de repede ca şi adulţii.

Medicul face aceste afirmaţii bazându-se pe mai multe studii clinice realizate în ultima perioadă. Naomi Bardach a ajuns la concluzia că riscul de transmitere al noului coronavirus în școli nu este reprezentat de copii, ci de adulţii.

Publicitate

Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, susţine însă că ipotezele lui Naomi Bardach nu sunt concludente deoarece studiile au fost realizate pe eşantioane mici şi nu s-a măsurat gradul de transmitere a virusului între copii.

„Aici este ca şi oul şi găina, care a fost primul: dacă părinţii au contaminat în exterior copiii sau copiii după aceea au contaminat părinţii. Eu cred că şi unii şi alţii pot deveni focare de infecţie, atât timp cât sunt purtători ai virusului în faringe. Restul depinde cum pui problema. Eu cred că cel mai important este să găsim soluţia ca într-adevăr copiii să nu vină contaminaţi din exterior ca apoi să contamineze mai departe în colectivitate şi în colectivitate să creăm premisele ca respectarea celor trei reguli de aur să se poată face ca să nu reprezinte focare de infecţie”, potrivit medicului Virgil Musta.

Citește și:

E haos în spitale! A revenit criza de echipamente medicale. Mărturia unui medic: ‘Din bandaje, cârpe ne facem echipament!’

EXCLUSIV Cu ce se ocupă Richard Rinu, arestat pentru uciderea lui Emi Pian – Afaceri cu Ciprian Pian

EXCLUSIV Am deslușit misterul! Cine sunt Ciprian Napi și Richard Rinu, ultimul fiind arestat pentru uciderea lui Emi Pian

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

A revenit criza de echipamente medicale din spitale. Mărturia unui medic: ‘Din bandaje, cârpe ne facem echipament!’

Avatar

Publicat

in

De

Odată cu înmulțirea cazurilor de COVID-19  în spitale din România reapare lipsa echipamentelor medicale. Medicii spun că încearcă să stea cât mai mult îmbrăcați în echipamentele de protecție pentru a nu le consuma repede. 

Cadrul medical ne arată mâinile:

– După câte ore sunteți, doamnă, așa?

Publicitate

– Șase.

Apoi ne arată fața, brăzdată de dungi adânci.

– De la elasticul de la combinezon, așa e după fiecare tură, explică femeia. Da, suntem epuziati și dacă se întâmplă ceva și nu am alt om, intru iar, spune ea.

„Sunt încă pozitiv, da, sunt bun!”

În timp ce cadrele medicale spun că sunt extenuate, unii pacienţi nu îşi dau seama că dacă pleacă pozitivi din spitale ar mai putea infecta şi alte persoane, care ajung tot în unităţile sanitare.

– De ce ați ales să plecați din spital?

– Păi, m-am făcut bine! susține pacientul care tocmai a urcat în ambulanță. M-am făcut bine, nu mă simt bolnav, mă duc acasă la familia mea, la copiii mei.

– Păi încă sunteți pozitiv…

– Da, sunt bun, spune pacientul, care pare să asocieze termenul „pozitiv” cu ceva de bine.

– Nu vă e teamă?

– Am familia singură, nu am pe nimeni acasă. Am o nevastă bolnavă rău! Trebuie să mă duc să văd ce e cu ea. Am copii…

Pacienții tot mai mulți, echipamentele tot mai puține

În timp ce numărul pacienților crește, materialele de protecție se împuținează.

„Am înțeles că în magazia spitalului nu mai e niciun echipament! Ce consumăm săptămâna asta, dacă nu primim săptămâna viitoare, nu o să avem cu ce să ne îmbrăcăm! Da, e criză. Sunt mulți pacienți, se intră de multe ori”, spune Tatiana Neamțu, medic-șef la Cardiologie în spitalul COVID de la Târgu Cărbunești, județul Gorj.

– Ce faceți dacă nu aveți echipement?

– Nu m-am gândit. De intrat vom intra! Acasă nu o să stăm. Sau afară…Din bandaje, cârpe ne facem echipament!

Cadrele medicale stau şi câte șase ore în combinezoane, timp în care nu pot să mănânce, să bea apă sau să meargă la toaletă.

„Cu greu ne descurcăm! Sunt obosiți, extenuați. Ne odihnim când plecăm de aici ca să o luăm de la capăt!”, spune dr. Tatiana Neamțu.

 – De cât timp stați în costum?

– De la ora 8:00. Am 6 ore…Nu, nu mai rezist! Sunt leoarcă, curge apa pe mine efectiv. Simt că nu mai pot respira.

„Tura care intră să se ocupe de tot ceea ce e nevoie prelungește această perioada pentru că nu știm cât de mult se va prelungi perioada în care o să fie nevoie de aceste echipamente și încercăm să le economisim cât de mult putem”, spune Mariana Văduva, șefa secției ATI.

Pacienții, impresionați de efortul cadrelor medicale

Pacienţii văd efortul pe care îl fac medicii, asistentele şi infirmierele.

„Foarte greu! Vin de dimineață la noi și mai ies la ora 1:00. Le simt când vin aici și ne iau tensiunea, ne fac electrocardiograma și ne dau medicamentele, cum efectiv își trag respirația. Se sufocă, vedem cum le curge transpirația pe față!” – povestește o pacientă.

„Când am văzut cum ne îngrijesc mi-a venit puterea. Am mâncat forțat. Nici apă nu am putut să beau două săptămâni”, spune o altă femeie internată.

„Seara ne întreabă dacă vrem cafea și vine și ne bat în ușă să ne luăm cafeaua. Eu așa ceva nu am întâlnit!” – mărturisește prima pacientă.

Un manager face apel la donații

Pentru a face faţă valului de pacienți, managerul spitalului face apel inclusiv la donații.

„Cine vrea să doneze îl rugăm frumos și este binevenit, pentru că perioada de vară am crezut că e una de relaxare și pentru pregătire pentru următoarele luni de toamnă, când s-a zis că va fi un alt val”, spune Constantin Târziu, managerul spitalului de la Târgu Cărbunești.

La Spitalul din Târgu Cărbuneşti s-au îmbolnăvit de COVID-19 două cadre medicale care au luat virusul din comunitate, conform Digi24.ro.

Citește și:

EXCLUSIV Cu ce se ocupă Richard Rinu, arestat pentru uciderea lui Emi Pian – Afaceri cu Ciprian Pian

EXCLUSIV Am deslușit misterul! Cine sunt Ciprian Napi și Richard Rinu, ultimul fiind arestat pentru uciderea lui Emi Pian

Document. Lovitură pentru Cristian Popescu Piedone! Acțiune în instanță demarată împotriva sa

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend