Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Top 10 Excursii Rutiere în Slovenia

Publicat

in

Cu munții, pădurile, coasta sinuoasă și orașele sale interesante, Slovenia este unul dintre cele mai frumoase locuri din lume care pot fi explorate cu mașina.

Haideți să aruncăm o privire la top 10 excursii rutiere în Slovenia, dar înainte dorim să menționăm câteva sfaturi de condus, inclusiv tot ce trebuie să știi de inspecția e-vignetei în Slovenia.

Sfaturi pentru a conduce în Slovenia

Drumurile de aici sunt, în general, bine întreținute, semnalizarea este clară și există puțină aglomerație în afara orașelor. Cu toate acestea, nu uita să cumperi o vignetă dacă vei conduce pe autostrăzile slovene. Aceata poate fi achizționată fie de la centrele de alimentare sau online. Inspecția e-vignetei în Slovenia poate avea loc oricând, mai ales că sunt plasate aproape peste tot camere de verificat. Bineînțeles, lipsa unei vignete constă în aplicarea unei amenzi contravenționale.

Totodată, este important să folosești farurile tot timpul, pe tot parcursul anului, iar dacă circuli iarna (între 15 noiembrie și 15 martie), anvelopele de iarnă sunt obligatorii.

Nu semnaliza când intri în sensurile giratorii din Slovenia, numai la ieșire din ele. Nu folosi claxonul în zonele aglomerate decât pentru a semnaliza un pericol și poartă întotdeauna centura de siguranță.

Nu în utlimul rând, să nu conduci niciodată în stare de ebrietate – limita legală este de 0,05% și există o politică de toleranță zero pentru șoferii sub 21 de ani sau pentru începători.

Acum că știi toate aceste aspecte, să vedem care sunt top 10 excrusii rutiere în Slovenia.

1. De la Ljubljana la Kamnik

La doar 25 de minute de mers cu mașina de capitala Ljubljana, fermecătorul oraș istoric Kamnik este o comoară ascunsă care constituie o destinație minunată pentru o excursie rutieră.

Aici există o mănăstire și o serie de castele care pot fi explorate. Totodată, ai posibilitatea să te relaxezi la Terme Snovik, o stațiune balneară și spa. Ia-ți cu tine costumul de baie, dar și cizmele de drumeție pentru a avea parte de o excursie care include tot pachetul: efort + relaxare.

2. Valea Soca

Pornind din fermecătorul oraș Kanal lob Soci, în tradiționala regiune a litoralului sloven, această excursie rutieră prin pitoreasca Vale Soca poate fi extinsă pe parcursul a două zile pentru a profita la maximum de ea.

Dramatica Gura Tolmin din sudul Parcului Național Triglav este prima oprire, apoi rămâi peste noapte la Kobarid, unde poți să parcurgi traseul istoric, să faci drumeții în Alpii Iulieni și să vizitezi cascada Slap Kozjak și apele sale verzi ca smaraldul.

3. Lacul Bohinj și cascada Savica

O altă atracție impresionantă a Alpilor Iulieni, Lacul Bohinj este atât de sublim încât merită propria sa excursie rutieră. Mai puțin popular decât emblematicul Lac Bled (dar mai frumos pentru mulți), aici te vei bucura de un loc splenid, trecând pe lângă biserici rustice și picnicuri pe mal.

Cascada Savica este sursa lacului și, dacă te simți destul de energic, poți face o drumeție de 25 de minute pentru a o vedea cu ochii tăi.

4. Drumul panoramic Solcavska

Acest traseu de 37 km prin Alpii Kamnisko-Savinjske își merită numele și chiar mai mult – dacă peisajele alpine și aerul de munte revigorant îți fac inima să bată cu putere, pregătește-te să te îndrăgostești.

Poți începe acest traseu de la Solcava, Valea Logarska, Pavlicevo sedlo sau Zgornje Sleme, toate drumurile revelând o frumusețe excepțională. Cu vârfuri zgârie-nori, văi pline de verdeață și clădiri rustice în stil cabană, fiecare popas de pe acest drum sinuos este o ocazie de a face fotografii care să-ți taie răsuflarea.

5. Pasul Vrsic

Cea mai faimoasă trecătoare montană din Slovenia, Vrsic leagă Gorenjska și Primorska prin nu mai puțin de 50 de curbe care traversează în zig-zag Alpii Iulieni. Aceată trecătoare nu este pentru cei cu inima slabă sau pentru șoferii începători. Oricum, peisajul este absolut superb, de vis și nu altceva!

6. Mangart

Dacă drumurile de mare altitudine te încântă, atunci Mangart, care este cel mai înalt drum din Slovenia și ajunge la 2055 metri deasupra nivelului mării, este pentru tine. Are o lungime de numai 50 km, dar este plin de tuneluri și curbe strânse.

Situat în nord-vestul națiunii, acest drum ar trebui să fie condus doar de conducători auto experimentați și capabili. Mangart începe în Bovec și se termină în vârful Mangartsko Sedlo, locul unde se află o buclă emblematică cu sens unic, care oferă priveliști superbe asupra Văii Log Koritnico din Slovenia și a lacurilor Fusine din Italia.

7. De la Ljubljana la Castelul Predjama și Peștera Postojna

Ai chef de o excursie rutieră de o oră și 15 minute care te duce la cel mai mare castel-peșteră din lume și te cufundă în folclorul local? Această excursie rapidă din capitală prezintă castelul Predjama, care este așezat pe o stâncă și a fost construit de cavalerul nonconformist Erazem de Predjama în urmă cu peste 800 de ani. Peștera Postojna se află, de asemenea, în apropiere, iar întreaga zonă arată precum peisajele din Game of Thrones.

8. Drumul spre Predmeja

Sunt șanse să fii deja familiarizat cu acest drum de 14 km între Adjovscina și Predmeja dacă îți place să conduci raliuri, precum Raliu Saturnus care se desfășoară aici din 1989. O șosea îngustă tăiată prin tuneluri de stâncă și sculptată în stânci, nu este nimic altceva decât palpitant.

9. De la Preddvor la Jezersko

Acest traseu pitoresc de 20 km ocolește râul Kokra și trece prin diferite sate din Alpii Kamnik-Savinja. Un traseu legendar care leagă Carniola și Carintha și descoperă pășuni verzi și luxuriante, dealuri cu pini, munți înzăpeziți și ceruri mari și albastre.

Dacă dorești un drum rapid care să îți ofere o priveliște panoramică, acesta este cel mai potrivit.

10. De la Ljubljana la Kranj

O altă excursie rutieră de primă clasă din capitală este Kranj, care se află la doar 30 de minute cu mașina de Ljubljana, fiind al patrulea oraș ca mărime din Slovenia.

Rețeaua labirintică de tuneluri din timpul celui de-al Doilea Război Mondial merită întotdeauna o vizită, dar acest punct cultural important găzduiește, de asemenea, piese de teatru și reconstituiri istorice la Castelul Khislstein, iar în jurul defileului din centrul orașului, creat de râul Kokra, se pot face drumeții minunate.

Pe scurt

Așadar, iată – o serie de excursii dinamice care ilustrează frumusețea Sloveniei în termeni clari. Indiferent dacă te afli în Ljubljana sau în altă parte, există întotdeauna atracții rurale și urbane spectaculoase la îndemână cu mașina.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Alocații majorate începând cu luna aceasta! Cu cât vor primi, în plus, părinții

Publicat

in

sursa foto:  romaniatv.net

    Alexandra Pătrașcu, redactor

  • 07.02.2023

Alocațiile pentru copii s-au majorat la începul acestui an cu aproape 14%, valoarea inflației anunțate de Institutul Național de Statistică (INS) pentru 2022. Primele alocații mărite vor intra pe carduri chiar de miercuri, 8 februarie 2023

Începând din această lună, alocațiile pentru copii vor avea următoarele valori:

  • 683 de lei – pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități);
  • 277 de lei – pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);
  • 683 de lei – pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani.

COMENTEAZĂ

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ministrul Marcel Boloș, după transmiterea declarațiilor de cheltuieli din ianuarie: ‘Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 miliarde de euro și tragem să salvăm până la ultimul cent pe care îl putem obține’

Publicat

in

Astfel, Autoritatea de Management a Programului Operațional Infrastructură Mare a transmis declarații de cheltuieli în valoare de 104 milioane euro, Autoritatea de Management a Programului Operațional Competitivitate – 21 milioane euro, Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional – 52 milioane euro și Autoritatea de Management a Programului Operațional Capacitate Administrativă – 7 milioane euro.

„Ne-am asumat că vom aduce anul acesta rata de absorbție cât mai aproape de 100%, fără să ne permitem să acceptăm mai puțin de 95%. Începutul ne face să fim optimiști că vom reuși ceea ce ne-am propus, după ce am senat în 30 de zile peste 600 contracte de finanțare, în valoare de aprox. 257 milioane euro. Ele se adaugă celor peste 2.300 semnate anul trecut. Cel mai important este că impactul proiectelor pe care le finanțăm prin aceste programe operaționale se regăsește atât în economie, prin sprijinul pe care l-am acordat mediului de afaceri, cât și în calitatea vieții din mediile rural și urban, prin investițiile în infrastructura de transport, în extinderea rețelelor de apă și apă uzată, în energie verde sau în domenii precum educație sau sănătate”, a precizat ministrul Marcel Boloș.

În ceea ce privește execuția Cadrului Financiar Multianual 2014-2020, până la această dată, sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanțări și rambursări, aferente programelor finanțate din FESI (PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistență Tehnică, PO Capital Uman, PN Dezvoltare Rurală, PO Pescuit și Afaceri Maritime) și din FEAD (POAD) se situează la aprox. 26,1 miliarde euro (6,2 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent, din care 180 milioane euro în anul 2023), ceea ce reprezintă aprox. 74% din alocarea UE aferentă acestor programe.

Peste 15.000 de contracte cu beneficiarii

În plus, s-au rambursat de către Comisia Europeană aprox. 12,55 miliarde euro pentru plăți directe în agricultură (1,86 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent).

Autoritățile de management au semnat 15.358 contracte de finanțare  cu beneficiarii, cu o valoare totală de aprox. 47,4 miliarde euro, iar plățile totale către beneficiari în cadrul contractelor semnate însumează aprox. 20,1 miliarde euro.

Sumele solicitate Comisiei Europene sunt de aprox. 16,9 miliarde euro (5,02 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent). Din acestea, CE a efectuat rambursări de aprox. 14,94 miliarde euro: 4,4 miliarde euro de la începutul anului 2022, din care 180 milioane euro în anul 2023.

Până în prezent, în cadrul exercițiului financiar 2014-2020 nu au fost dezangajate sume aferente programelor operaționale, întrucât valoarea aplicațiilor de plată transmise CE a acoperit necesarul de cheltuieli, se arată în comunicatul transmis de MIPE.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend