Conecteaza-te cu noi

Reteta Saptamanii

Tocăniţa de cartofi: 3 reţete fără prăjeli

Publicat

in

Iată trei reţete savuroase de tocăniţă de cartofi pentru toate gusturile şi poftele. Una pentru cei care ţin post şi pentru vegetarieni, una pentru iubitorii gustului de cartofi şi costiţă afumată şi una pentru cei care adoră cârnaţii în orice. Chiar şi în tocăniţa de cartofi. Toate reţetele au un mod de preparare mai sănătos din care s-au exclus prăjelile.

Cartoful. Nu există legumă mai apreciată şi mai versatilă decât cartoful. Oriunde te ai afla pe globul pământesc, găseşti cartofi sub o formă sau alta. Britanicilor le plac cartofii lângă peştele prăjit în fish and chips, spaniolilor în omletă, francezii îi alătură brânzeturilor, germanii îi mănâncă din oficiu, aproape la orice preparat (pentru mulţi nemţi un meniu este complet doar dacă conţine cartofi fierţi pe lângă salată şi preparat), grecilor le place cu tzatiki, iar nouă românilor ne place gătit în toate formele. Însă, multora dintre conaţionalilor noştri o tocăniţă de cartofi gătită ca la mama acasă (aka mâncărică de cartofi) le dă mai mult de lucru papilelor gustative care salivează decât madlena lui Proust.

Tocăniţă de cartofi cu costiţă afumată

Ingrediente

  • 300 g de costiţă afumată tăiată în porţii mici
  • 5 cartofi mari
  • 1 ceapă mare sau două cepe mici
  • 1 morcov
  • 2 lingură de pastă de tomate
  • 2 foi de dafin
  • Sare
  • Piper
  • Boia dulce

Mod de preparare
Într-o oală cu apă fierbinte se pun la fiert bucăţile de costiţă şi foile de dafin. Când acestea sunt semi-fierte, opriţi focul.
Pentru a evita procesul de prăjire dar a avea savoarea pe care o lasă legumele călite punem ceapa tocată şi morcovul cubuleţe într-o tigaie în care am pus 4 linguri de apă şi una de ulei pentru prăjit (rezistent la temperaturi înalte). Când s-au făcut moi, oprim focul. Peste bucăţile de costiţă afumată se adaugă cartofii tăiaţi cuburi medii, ceapa şi morcovii şi se mai completează cu apă fierbinte. Se adaugă piperul, pasta de tomate, boia de ardei şi puţină sare. Se lasă la fiert la foc mic. Atunci când costiţa şi cartofii sunt fierţi iar apa a căpătat consistenţă este gata. La servire se asezonează cu pătrunjel proaspăt.

Tocăniţă de cartofi (de post)

Ingrediente

  • 8 cartofi medii
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 400 g de roşii în bulion de bună calitate
  • 1 lingură de ulei pentru prăjit
  • Sare
  • Piper
  • Mărar proaspăt

Mod de preparare
Într-o cratiţă punem o lingură de ulei pentru prăjit şi 4 linguri de apă şi adăugăm morocovul şi ceapa mărunţite. Atunci când încep să se facă mai moi se adaugă cartofii tăiaţi cuburi şi apă caldă atât cât cartofii să fie acoperiţi cu 2 degete. Se pune capacul şi se lasă la foc mic. Cam în 20 de minute cartofii vor fi fierţi. Atunci se adaugă şi roşiile din bulion, sare şi piper după gust. Se mai dau o dată în clocot. Farfuriile cu tocană de cartofi se asezonează cu mărar proaspăt tocat. De asemenea, se pot consuma şi murături.

Tocana de cartofi cu cârnaţi

Ingrediente

  • 1 kg de cartofi noi
  • 1 ceapă
  • 4 căţei de usturoi în cămaşă
  • 2 morcovi
  • 4 cârnaţi afumaţi de mărime medie
  • 3 linguri de bulion
  • 1 foaie de dafin
  • Sare
  • Piper
  • Boia dulce (un sfert de linguriţă)
  • Mărar sau pătrunjel

Mod de preparare
Ceapa, morcovii şi căţeii de usturoi se pun într-o cratiţă cu 1 lingură de ulei şi 4 linguri de apă. Se amestecă uşor cu o lingură de lemn. Se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi în cuburi, cârnaţii tăiaţi în bucăţi şi apă fierbinte şi o foaie de dafin. La primul clocot se adaugă şi bulionul, sarea, piperul şi boiaua dulce. Se asezonează cu verdeaţă după gust.

Comenteaza cu profilul de FB

Reteta Saptamanii

Ce poti gati cand vrei ceva traditional?

Publicat

in

In timp ce Romania este bine cunoscuta la nivel international pentru Dracula, Transilvania si Nadia Comaneci, bucataria ei mai putin cunoscuta este ceva demn de explorat. Retetele traditionale romanesti reunesc un amestec de ingrediente si sunt puternic influentate de bucataria balcanica, turca, sarba, germana si maghiara. Datorita acestei experiente imbogatite, mancarea romaneasca este variata si foarte savuroasa. Pe langa clasicele sarmale cu pui sunt si alte preparate demne de incercat

Sarmale cu pui

Sunt preparate traditionale utilizate cu precadere de Craciun si Revelion. Se prepara din carne tocata (de obicei carne de porc sau pasare), amestecata cu condimente, orez si ceapa, apoi rulata in frunze acre de varza si fiarta ore intregi intr-un sos special format din suc de varza, suc de rosii , si alte ingrediente secrete. Cei care vor ceva mai light sau sunt la dieta vor alege sarmale cu pui.

In unele regiuni romanesti se folosesc frunze de vita de vie in loc de varza. Pentru post sau pentru o alegere vegana, carnea tocata poate fi inlocuita cu mult succes cu un amestec de nuci macinate, morcovi razuiti si ciuperci tocate.

Mamaliga

De obicei, mamaliga merge cu o farfurie de sarmale sau servita simplu cu smantana si branza. Mamaliga se prepara din faina de porumb fiarta in apa cu un varf de sare si cateva picaturi de ulei de floarea soarelui. Este foarte sanatoasa si, de asemenea, se combina bine cu ciulamaua si tocanitele. Ciobanilor le place sa o amestece cu branza de oaie sarata si sa faca acea specialitate savuroasa numita „bulz”.

Mici

Micii sunt cu adevarat deliciosi si foarte populari la gratare, street food, weekend-uri in natura si petreceri in aer liber. Sunt alimente care pot fi mirosite de la kilometri distanta si sunt usor de facut.

Ciorba de burta

In timp ce numele poate sa nu para prea atragator, este o adevarata delicatesa si este cunoscuta chiar si de straini. Considerata ultimul remediu de mahmureala, ciorba de burta este facuta din burta de vita, legume si oase, aromata cu mult usturoi si cu otet. Ardeii iuti sunt perfecti in aceasta combinatie, dar sunt si persoane care opteaza pentru gogosari murati.

Pomana Porcului

Acest fel de mancare provine dintr-o veche traditie rurala. Traditia are loc in aerul rece al lunii decembrie, cand porcii sunt jertfiti pentru cina de Craciun. Carnea proaspat taiata de la un porc recent sacrificat este prajita in grasimea proprie intr-o tigaie adanca. Aceasta mancare savuroasa se combina bine cu muraturi autentice.

Jumari

In urma taierii porcului, prin prajirea bucatilor de slanina si grasimii de porc, rezulta jumarile. Acestea se servesc calde si intotdeauna insotite de ceapa cruda si un paharel de tuica traditionala de prune, ca digestiv. Oricat de delicioasa ar fi, se recomanda consumarea jumarilor cu moderatie.

Acestea sunt cele mai importante mancaruri traditionale pentru sarbatorile de iarna, iar pentru alte sezoane se poate opta pentru alte variante mai light, asa cum sunt tocanitele cu pui, supa de pui perfecta in raceli si salatele aperitiv interesante care decoreaza mesele de sarbatoare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Reteta Saptamanii

Portofele de ardei kapia cu carne tocata, ciuperci si cascaval

Publicat

in

Ingrediente

Mod de preparare

Se maruntesc ciupercile si se pun la calit in putin ulei de masline alaturi de carnea tocata.
Portofele de ardei kapia cu carne tocata, ciuperci si cascaval - imagine 1 mare

Se toaca ceapa verde si usturoiul foarte marunt si se adauga peste carne si ciuperci.

Se condimenteaza toata compozitia cu sare, piper si boia dulce afumata.

Portofele de ardei kapia cu carne tocata, ciuperci si cascaval - imagine 1 mare

Se cresteaza ardeii kapia pe lungime si se scot semintele. Se taie cascavalul sub forma unor bastonase.

Portofele de ardei kapia cu carne tocata, ciuperci si cascaval - imagine 1 mare

Se umplu ardeii kapia cu compozitia preparata mai sus si se pune in fiecare cate un bastonas de cascaval.

Se pun ardeii kapia intr-un vas de copt, se acopera cu folie de aluminiu si se dau la timp de 15 minute.

Se indeparteaza folia si se mai lasa la cuptor pe functia grill inca 5-10 minute pana se rumenesc.
Portofele de ardei kapia cu carne tocata, ciuperci si cascaval - imagine 1 mare

Pofta buna !

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend