Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Toată Europa e pe austeritate. Europarlamentarii își cresc veniturile în propriile buzunare cu aproape 5 la sută și fac angajări

Publicat

in

Europa rămâne în strânsoarea pandemiei de COVID-19, dar eurodeputații au de ce să sărbătorească: au reușit să obțină o creștere a rambursărilor, remunerațiilor și fondurilor pentru a plăti colaboratorii, deși este criză și costurile sanitare sunt mari în toată Eurozona, scrie Il Fatto Quotidiano, citat de Rador.

Pe 13 decembrie, drept cadou de Crăciun, Biroul Președinției și-a pus mâna pe inimă și a pus în aplicare articolul 69 din Statutul deputaților în Parlamentul European, care prevede revizuirea anuală a sumelor la care au dreptul în exercitarea mandatului lor parlamentar, adică „indemnizație pentru cheltuieli generale, cheltuieli de călătorie și de ședere, precum și suma maximă rambursabilă pentru cheltuielile de asistență parlamentară”.

Creșteri care nu sunt firimituri, pentru că sunt indexate anual pe baza inflației înregistrate de Eurostat. Astfel, se întâmplă că indemnizațiile pentru cheltuieli generale de călătorie și ședere vor crește cu 4,4% de la 1 ianuarie 2022. Un cadou frumos pentru aleși, care primesc 7.000 de euro net pe lună drept salariu, pe lângă diverse indemnizații.

Din comunicatul Biroului Președinției mai aflăm că și cheltuielile lunare pentru asistența parlamentară pot crește până la 1,9%, în conformitate cu rata de ajustare stabilită de Comisia UE, până la un plafon de 26.107 de euro. Dar atenție, nu în 2022, ci deja începând de la 1 iulie 2021: practic, ajustarea este retroactivă. Și asta nu este tot. Mecanismul de revizuire anuală atinge și salariile și onorariile asistenților locali conform unui tabel precis, comparat probabil cu salariile europarlamentarilor din diferite țări, iar Franța, Austria, Belgia și Finlanda conduc la egalitate cu 8.917 de euro, apoi Italia, Suedia, Germania și Danemarca. Penalizați eurodeputații din Europa de Est, precum Ungaria și Bulgaria care, cu 3.117 euro, se află în spatele clasamentului creșterilor bănești.

La Bruxelles, însă, a fost bugetat un lot de noi angajați: Parlamentul European a anunțat deja că anul viitor va angaja 142 de noi lucrători interni și alți 180 externi, pentru un total de 322 de noi angajați administrativi. Cheltuielile propuse i-au făcut pe membrii Consiliului Miniștrilor de Finanțe să sară de pe scaune.

Citind cifra, aceștia au trimis o cerere de clarificare către Executiv, subliniind că acele angajări „nu sunt în conformitate cu spiritul acordului privind Cadrul Financiar Multianual (CFM)”, iar Consiliul, se arată într-un comunicat, „se așteaptă de la Parlamentul European transparența necesară în stabilirea nevoilor sale și în furnizarea motivației”.

Greu de învinuit, în condițiile în care Parlamentul European – conform datelor publicate în propriul buget intern – are deja o armată numeroasă de 7.820 de angajați împrăștiați în cele trei sedii de la Bruxelles (5.039), Strasbourg (293), Luxemburg (2.188). Nu vă faceți griji, asigură de la Palat: bugetul – de peste două miliarde de euro – planificat pentru 2022 nu va fi depășit.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

JULY 2 IN HISTORY

Publicat

in

De

1431 – First documented mention of Vrancea (Varabcha) land

1504 – Moldovan ruler Stephen the Great dies (1457-1504), a remarkable personality of the Romanian Middle Ages. In the session of the Holy Synod of June 20/21, 1992, he was canonized by the Romanian Orthodox Church with July 2nd commemoration date, as the Pious Voivode Stephen the Great and Holy (b. 1435)

1849 – Signing, in Szeged, of the ‘The pacifying project’ by the leader of the Hungarian revolution Lajos Kossuth, Nicolae Balcescu and Cezar Bolliac. The Hungarian revolutionary government recognizes the Romanian people’s in Hungary right to use the Romanian language in administration, justice, and education

1897 – Patria magazine appears in Cernauti (Chernivtsi). It supported the ideals of the national struggle in Bucovina

1908 – Scientist Nicolae Iorga inaugurates the Summer Courses from Valenii de Munte, which in 1922 take the name of the Nicolae Iorga People’s University, Agerpres.ro informs.

1908 – Birth of lawyer and historian of the law Valentin Al. Georgescu, a member of the Romanian Academy (d. Oct. 9, 1995)

1914 – Death of poet, writer Emil Garleanu (b. January 5, 1878)

1926 – Birth of poet, writer and essayist Octavian Paler (d. May 7, 2007)

1951 – Birth of actor Gheorghe Visu

1954 – Birth of literary historian and critic Ioan Holban

1992 – Ruler Prince of Moldova Stephen the Great is canonised at Putna monastery, becoming Pious Stephen the Great and Holy

1999 – The Renault company takes over the Dacia Pitesti plants, by signing the contract between the French company’s representatives and the Romanian Government’s

2016 – Death of Elie Weisel, US writer and philosopher of Romanian origins, recipient of the Nobel Peace Prize (1986), honorary member from abroad of the Romanian Academy (6 June 2001) (b. Sept 30 1928).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Separatiștii pro-ruși susțin că preiau controlul în ultimul oraș important din Lugansk care era controlat de ucraineni

Publicat

in

De

Separatiștii pro-ruși susțin că au înconjurat „complet” și preiau controlul în Lysychansk, în estul Ucrainei, un oraș cheie aflat în centrul luptelor intense din ultimele zile.

Instantaneu de razboi in LysychanskFoto: Madeleine Kelly/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Unitățile Miliției Populare din Republica Populară Lugansk (LPR) au intrat în Lysychansk și se află acum în vecinătatea stadionului Șahtiar, care este practic centrul orașului”, a declarat Vitaly Kiselev unul dintre liderii republicii separatiste, citat de TASS.

Anterior, liderul cecen, Ramzan Kadîrov, a scris pe Telegram că unități ale forțelor pro-ruse au ajuns în centrul orașului. „Lysychansk este al nostru”, a scris el.

Separatiștii pro-ruși susțin că au înconjurat „complet” Lysychansk, în estul Ucrainei, un oraș cheie aflat în centrul luptelor intense din ultimele zile.

„Astăzi, miliția populară din Lugansk (armata separatistă, n.red.) și forțele armate ruse au ocupat ultimele înălțimi strategice, ceea ce ne permite să afirmăm că localitatea Lysychansk este complet înconjurată”, a declarat un reprezentant al armatei separatiste Lugansk, citat de TASS și AFP.

Lysychansk este ultimul oraș important din regiunea Lugansk controlat de armata ucraineană.

Este „geamănul” Severodonețk, cucerit săptămâna trecută de ruși după retragerea forțelor ucrainene după o bătălie care a durat câteva săptămâni. Cele două orașe sunt separate de râul Doneț.

Preluarea controlului în Lysychansk ar permite armatei ruse să înainteze apoi spre Sloviansk și Kramatorsk, alte două orașe mari din regiunea industrială Donbas, pe care Moscova încearcă să le cucerească.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend