Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

TITANIC, dincolo de mit. 10 lucruri neștiute despre cea mai cunoscută tragedie maritimă din istorie

Publicat

in

RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume, în momentul plecării sale în călătoria inaugurală, din Southampton, Anglia, cu destinaţia New York, pe 10 aprilie 1912. 

La trei zile de la plecare, în data de 14 aprilie 1912, la ora 23:40, Titanic s-a ciocnit cu un aisberg şi la ora 02:30 a dimineţii zilei de 15 aprilie, nava s-a scufundat în Oceanul Atlantic. În urma naufragiului au murit 1.514 dintre cei 2.228 pasageri de la bord. Acesta a fost unul din cele mai mari dezastre maritime pe timp de pace din istoria lumii şi poveştile nespuse ale Titanicului mai ies la suprafaţă şi astăzi, la 106 ani de la scufundare şi la 18 ani de la lansarea celebrului film Titanic, regizat de James Cameron.

Am putea crede că Titanicul s-a luptat cu valurile oceanului, că ceaţa şi ploaia au obturat vizibilitatea echipajului, care nu a văzut aisbergul la timp. În realitate, vremea era perfectă şi straniu de liniştită. Potrivit meteorologului Edward Lawrence, chiar vremea prea bună a marcat blestemul vaporului. Acesta spune că şi cea mai mică briză ar fi împins planctonul fosforescent din jurul aisbergului şi iscoadele ar fi văzut pericolul.

Vremea era perfectă. Diferenţa dintre 37 de secunde şi un minut

Însuşi ofiţerul secund al Titanicului, Charles Lightoller, a menţionat că absenţa planctonului a fost unul din motivele care au dus la producerea tragediei. Ancheta din 1912 a relevat faptul că echipajul a avut la dispoziţie doar 37 de secunde pentru a schimba cursul Titanicului, astfel încât să nu lovească aisbergul, dar a fost prea târziu. O anchetă recentă arată însă că aceştia au avut la dispoziţie mai mult de un minut pentru a face o manevră. În orice ipostază, Titanicul era condamnat la pierzanie, scrie listverse.com.

„Incendiul” de la bordul Titanicului

Cu puţin timp înainte de plecarea în voiajul fatal, un incendiu a izbucnit în depozitele de cărbune ale Titanicului. Potrivit unei investigaţii britanice, flăcările încă mai ardeau, în momentul în care pachebotul a plecat spre New York. Ironia sorţii face ca flăcările să fie stinse chiar de aisbergul care a lovit vaporul, ducând la inundarea camerelor cu cărbuni. Câţiva membri supravieţuitori ai echipajului au spus că focul fusese stins cu o zi înainte ca Titanicul să se ciocnească fatal cu aisbergul.

CITEŞTE ONTINUAREA ARTICOLULUI AICI 

 

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

Dezvaluiri

EXCLUSIV Șeful Apărării Naționale, Vasile Dîncu, reacționează la imaginile cu tancurile americane Abrams: ‘Sunt imagini vechi, de la aplicații mai vechi’

Publicat

in

De

Fostul ministru al Educației în Guvernul Tudose și fost senator PSD, Liviu Pop, a prezentat sâmbătă, 22 ianuarie 2022, pe pagina de socializare, o filmare unde apar mai multe tiruri cu tancuri americane Abrams. Filmarea respectivă este făcută pe șoselele din România. Iar Pop, în prezent membru al Alianței Pentru Patrie, partidul lui Liviu Dragnea, a afirmat că „lucrurile se mișcă!”. În contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, din apropierea graniței cu România, postarea fostului ministru al Educației a fost distribuită de sute de persoane pe rețelele de socializare.

În acest context, am vrut să aflăm dacă, într-adevăr, trupele americane au început să se pregătească pe teritoriul României de o posibilă escaladare a situației tensionate dintre Federația Rusă și Ucraina sau vorbim de o filmare mai veche.

Astfel, l-am contactat astăzi pe ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu. Șeful Ministerului Apărării Naționale a declarat, pentru Bugetul.ro, că vorbim despre o filmare mai veche.

„Sunt imagini vechi. Probabil, sunt imagini de la aplicații mai vechi”a precizat, pentru Bugetul.ro, ministrul Vasile Dîncu.

Facem precizarea că, în ultimii ani, tancurile M1 Abrams au fost prezente la mai multe exerciții militare multinaționale, care s-au desfășurat pe teritoriul țării noastre.

Iată ce a postat Liviu Pop, pe Facebook

„Lucrurile se mișcă!…

Lucrurile se mișcă! Președintele României, Parlamentul României și Guvernul României ce fac? T A C !”, a fost mesajul lui Pop.

Eugen Dinu, redactor-șef Bugetul.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

ACTUAL

ACUM, INCENDIU LA O POLICLINICĂ DIN ARGEȘ

Publicat

in

De

In urma cu putin timp, un incendiu la a izbucnit o policlinică din orașul Costești. Intervine Secția de Pompieri Costești cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat. Spre locul evenimentului se mai deplasează o autoscară și o autospecială de stingere cu apă și spumă de la Detașamentele Pitești și Bradu. Potrivit primelor informatii, nu sunt victime, arde la nivelul acoperișului. Din interior s-au evacuat pe cont propriu 5 persoane, printre care și 3 pacienți.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend