Conecteaza-te cu noi

LIFESTYLE

Tipuri de anxietate, metode de tratament şi remediile homeopate

Publicat

in

Doctorul Dragos Peteu, medic homeopat si membru al Societatii Romane de Homeopatie ne vorbeste despre anxietate, metodele obisnuite de tratament si cele mai utilizate remedii homeopate.

O mare problema a omului modern, anxietatea este o afectiune care beneficiaza si de tratament homeopat, alaturi de celelalte metode de tratament.

Vorbim in principal despre 5 tipuri de anxietate:

1. Anxietatea generalizata, este o tulburare cronica anxioasa, manifestata aproape zilnic pe o durata de minim sase luni. Problemele sunt legate de griji si tensiuni generate de cauze minore sau chiar inexistente si sunt legate de sanatatea personala, servici, interactiuni sociale sau alte aspecte ce tin de rutina zilnica.

Simptome legate de anxietatea generalizata sunt:

 • Senzatia de neliniste, grija, enervare sau furie cu sentimental ca atinge limtele suportabilului
 • Iritabilitate crescuta
 • Controlul dificil al grijilor
 • Senzatie de oboseala care se instaleaza foarte usor
 • Tensiune musculara
 • Concentrare dificila
 • Probleme de somn (insomnia, somnnolenta, agitatie in somn si somn neodihnitor)

2. Tulburarea obsesiv compulsiva (TOC) se manifesta prin ganduri nedorite, recurente (obsesii) care induc stari anxioase insotite sau nu de comportament repetitiv (compulsiv).

Obsesiile se refera la:

 • Frica de infectii, contaminare, microbi
 • Ganduri nedorite, interzise legate de sex, religie, casatorie, etc
 • Ganduri legate de agresivitate fata de altii sau chiar fata de propria persoana
 • Ganduri legate de aranjamente perfecte, simetrice sau ordine perfecta

Comportamentul compulsiv este nevoia de a face ceva ca urmare a gandurilor obsesive si se refera la:

 • Spalarea frecventa, exagerata a mainilor
 • Aranjarea si ordonarea lucrurilor intr-o maniera particulara si precisa
 • Curatenie si curatare excesiva
 • Controlul repetat (usi inchise, foc stins, lumini stinse, etc)
 • Nu se poate abtine sa tot numere

Actiunile repetitive sunt facute in speranta ca vor fi prevenite astfel gandurile obsesive. Neindeplinirea acestor ritualuri produce o stare marcata de anxietate.
Nu toate obiceiurile sunt patologice. Oricine poate uneori sa verifice de doua ori cate ceva. Vorbim de TOC cand apar probleme serioase in viata de zi cu zi datorita acestor ganduri obsesive si actiuni compulsive ele fiind de necontrolat si recunoscute ca excesive.

Uneori TOC se insoteste de ticuri. Vorbim mai ales de ticuri motorii care apar brusc si se repeta fara motiv (de exemplu miscari ale ochilor, clipit des, grimase faciale, miscari ale mainilor, scuturat de umeri, etc).

3. Tulburarea sau stresul post-traumatic apare la persoane care au trecut printr-un eveniment socant, periculos sau infricosator. Frica apare in mod normal in timpul unei situatii traumatizante, iar la nivelul organismului au loc aproape instantaneu reactii chimice si neuroendocrine complexe cu rol protector care ne ajuta sa ne revenim si sa uitam.

Stresul posttraumatic se va manifesta la cei care dupa o luna de la accident continua sa fie stresati si infricosati desi sunt in afara oricarui pericol. Adultii rememoreaza des evenimentul traumatizant care declanseaza palpitatii si teama, au ganduri anxioase si vise tulburatoare. De aceea incearca sa evite locuri, persoane si obiecte care le amintesc de accident, traiesc cu teama, devin stresati, incordati, tresar usor si pot avea rabufniri de furie. Ajung sa se izoleze, sa-si reproseze evenimentul, sa se blameze pe ei sau lumea devenind uneori excesiv de timizi sau exagerat de violenti.

La copii mici pana la 6 ani pot sa apara reactii diferite: incontinenta urinara (desi foloseau olita/WC-ul), uita cuvinte sau nu mai vorbesc, reproduc accidentul in joaca lor, devin excesiv de dependenti de parinti sau adulti (vor cere sa stea in brate).

4. Fobia sociala se manifesta printr-o autoanaliza si anxietate exagerata generate de interactiuni sociale obisnuite. Ea poate fi limitata la o anumita actiune (de a vorbi in situatii formale sau informale, de a manca sau de a bea in fata altora, etc) sau, in cazuri severe starea de anxietate, va fi resimtita la interactiunea cu orice individ.

5. Tulburarea de panica este acea stare de anxietate intensa, o teama cu disperare aparuta brusc, pe neasteptate, insotita frecvent de simtome fizice (palpitatii, durere in piept, respiratie scurta sacadata, paloare faciala, transpiratii reci, tremuraturi, ameteala, discomfort abdominal, etc). Dupa un atac de panica pacientul ramane cu teama ca un nou atac se va declansa. El  incerca sa evite situatii, locuri sau obiceiuri pe care le considera responsabile de initierea acestora. Grija si efortul de a preveni aparitia atacurilor vor afecta viata personala generand probleme serioase inclusiv aparitia agorafobiei.

In contextul anxietatilor sunt de amintit si fobiile. Fobia este definita pe scurt ca sila, repulsie puternica sau frica intensa de obiecte sau situatii specifice.
In anumite imprejurari este firesc sa apara anxietatea dar la cei cu fobii este mult exacerbat pericolul cauzat de situatia respectiva. Ei manifesta o grija excesiva si iau masuri active pentru a evita obiectul sau situatia stresanta.

1. Exista fobii simple legate de un anumit obiect sau o situatie. De exeplu, frica de zbor/avion, fobia de inaltime, de anumite animale (caini, paienjeni, serpi, insect, etc), frica de operatii, injectii, sange si altele.
2. Fobia sociala (descrisa mai sus)
3. Agorafobia este acea teama intensa aparuta la o persoana in macar doua din urmatoarele situatii:

 • Spatii deschise sau
 • Spatii inchise
 • Stat la rand sau in aglomeratie
 • Folosirea mijloacelor de transport in comun
 • Singur in afara casei

Persoanele suferinde de agorafobie incearca sa evite situatiile de mai sus pentru ca stiu ca nu vor putea pleca daca va aparea starea de anxietate. In cazuri severe nu vor mai parasi locuinta.

Ar mai fi de amintit doua situatii. Una este anxietatea de separare, tema atribuita in special celor mici. Chiar si la adulti este descrisa aceasta forma. Ea presupune o teama exagerata legata de persoanele fata de care sunt atasati, o teama ca aceste persoane pot pati ceva rau cand nu sunt in apropiere. De aceea cauta sa fie intotdeauna in prezenta lor, pot avea cosmaruri legate de separare sau vor resimti acut despartirea sau iminenta ei.

O alta forma particulara asociata anxietatii este mutismul selectiv. Apare mai frecvent pana la varsta de 5 ani, mai rar pana la 9 ani. Este vorba despre imposibilitatea de a scoate sunete articulate desi organul vorbirii  este perfect functional. Este insotit de o timiditate excesiva, frica de stangacie sociala, gesturi compulsive, inchidere in sine, copilul sta agatat de adult si face crize temperamentale. Acest mutism este insotit de obicei si de alte tulburari anxioase.

Factori de risc

In dezvoltarea anxietatii un rol important il au factorii genetici si cei legati de mediu. Desi specifici fiecarei manifestari, in linii generale vorbim despre:

 • Anxietate sau alte boli mentale la parinti si rude
 • Timiditate excesiva in copilarie (sau grija parentala excesiva)
 • Comportament abuziv al parintilor
 • Expunere la evenimente negative, stresante, violente in copilarie sau mai tarziu
 • Alte afectiuni cum ar fi disfunctii tiroidiene, aritmii cardiace, colon iritabil, etc.
 • Consumul excesiv de cafea, alcool, droguri.

Cine poate fi afectat de acest tip de boala?

Oricine, dar mai ales copiii din familiile cu probleme (parinti severi, alcoolism, droguri, soti violenti, etc) copii orfani, abuzati, institutionalizati, femei singure, abuzate, elevi de la care se cere mai mult decat pot oferi, pacienti diagnosticati gresit cu cancer sau alte boli grave, etc.

Cum putem controla sau manageria cat de cat impactul si simptomele bolii?

Trebuie intervenit rapid. Autocunoasterea si autocontrolul alaturi de o autoevaluarea a cauzelor pot ajuta la gestionarea situatiei. Daca panica sau starile anxioase, gandurile obsesive si actiunile compulsive persista rebuie mers la medic. Cu cat se amana mai mult intreventia specializata afectiunea va deveni mai profunda si va genera o suferinta mai complexa, mai dificil de manageriat si de tratat.

Tratamentul pentru anxietate

Anxietatea se trateaza, de regula, prin psihoterapie, medicatie alopata/homeopata, alte terapii (acupunctura, terapia cranio-sacrata, stimularea video cu dispositive speciale pentru imagini virtuale), singure sau in asociere.

Doctorul Dragos Peteu, medic homeopat si membru al Societatii Romane de Homeopatie

Psihoterapia poate ajuta in tulburarile mai putin grave. Ea trebuie calibrata strict la nevoile si suferintele pacientilor.
Terapia cognitiva comportamentala ii invata pe cei suferinzi sa-si schimbe modul de gandire, comportamentul si reactiile la stimulii anxiosi. Totodata Ii ajuta sa poata indeplini anumite sarcini sociale.
Terapia prin confruntarea cu obiectul stresant poate fi o alta cale de a depasi starea anxioasa. De un real folos sunt si sedintele de relaxare si hipnoza. Toate aceste metode pot fi aplicate individual sau unor grupuri cu patologie asemanatoare.

Medicatia este prescrisa de medici. Se folosesc anxioliticele si antidepresivele. De real folos sunt si betablocantele care actioneaza la nivel cardiac prin restabilirea pulsului si a tensiunii arteriale.

Tratamenul homeopat acopera mare parte din patologia anxioasa descrisa mai sus.

Cele mai frecvent utilizate remedii homeopate sunt:

 • Aconitum, pentru situatiile aparute brusc, panica, intensa frica de moarte, paloare, palpitatii.
 • Arnica, mai ales in suferinta posttraumatica
 • Ruta, unde anxietatea este declansata/agravata de caldura, aglomeratie cu caldura etc.
 • Calcarea-carbonica un mare remediu pentru frica de inaltime, frica de soareci, sobolani, frica de a nu innebuni, etc.
 • Pentru frica de serpi ne putem gandi mai ales la Lachesis sau Lac-caninum,
 • Argentum-nitricum este inspaimantat de cladiri inalte si/sau inaltime, are anxietate de anticipare, este foarte grabit, are multe ganduri, prefera dulce si sarat
 • Arsenicum-album este lipsit de incredere, friguros, cu mare frica de microbi, boli infectioase, cancer
 • Carcinozinum, mare remediu pentru frica de cancer. La fel si Bismut.
 • Nitricum-acidum, alt remediu util in anxietate de boala, cancer. Are niste particularitati si anume, persoana este ursuza mai ales dimineata, friguroasa si sensibila la curent, ranchiunoasa, convinsa ca are cancer sau ca orice mica “buba” este cancer si, de aceea, merge des la medic. Daca diagnosticul nu e cel asteptat, va schimba medicii convins ca niciunul nu are dreptate. De abia cand unul ii spune ca are cancer este cuprins de panica cu frica de moarte.
 • Gelsemium este un mare remediu pentru anxietatea anticipatorie insotita de scaune moi sau diaree, tremuraturi, senzatie de frig si ameteala, palpitatii. Este interesant la acest remediu ca, desi se simte paralizat de frica, trebuie sa se miste ca sa nu i se opresca inima.
 • Borax, remediu util in boala aftoasa, este prescis in anxietatea legata de zbor si mai ales de anxietatea ce survine la coborare rapida.
 • Ignatia, pentru frica, fobia de pasari insotita sau nu de refuzul de a manca fructi
 • Hyoscyamus niger pentru anxietate cand pacientul e convins ca este otravit
 • Medorrhinum util in ganduri obsesive, mai ales cand pacientul simte constant o prezenta straina langa el.

Cum actioneaza tratamentul homeopat?

Tratamentul homeopat se adreseaza cauzei sau simptomelor prezente. Cu alte cuvinte, fie cautam un remediu pentru cauza fie, daca apare starea de panica fara motiv aparent (bolnavul nu stie sau nu intelege de unde a plecat problema) vom incerca sa conturam cat mai bine simptomele ce insotesc atacul de panica.

Voi exemplifica in cateva cuvinte: copil stresat, anxios la scoala, cu palme reci si transpirate, cu scaune moi, explozive dimineata in zilele cu teste anuntate si care, la citirea unor subiecte grele poate uita tot ce a invatat si cuprins de panica nu va mai putea scrie nimic, va primi probabil Gelsemium (mai ales daca a doua zi va avea un nou examen). Daca insa vom afla ca este vorba e un copil ai carui parinti sunt stricti, severi care-l cearta cand ia note mici si care se roaga la Dumezeu sa-l ajute la scoala, ne putem gandi la Mancinella.

In practica se intalnesc frecvent situatii complexe, vechi, unde diverse fobii sunt asociate intre ele, agorafobie insotita de alte tipuri de anxietate, TOC precedata sau asociata cu alte fobii, etc. De aceea evaluarea clinica facuta de un medic este obligatorie. De multe ori tulburarile insotite de anxietate la copii sunt observate de parinti dar acestia, frecvent le considera firesti, pentru ca eventual si ei sufera de fenomene asemanatoare. Semnalul de alarma il trag insa educatoarele, invatatorii si profesorii pe care este bine sa-i ascultam si sa ne adresam medicului care va stabili conduita terapeutica.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Informarea de la ora 13:00. Creștere ușoară a cazurilor de coronavirus! În ultime 24 de ore: 127 de noi cazuri!

Publicat

in

De

Grupul de Comunicare Strategică a făcut public un nou bilanț al cazurilor de coronavirus înregistrate pe teritoriul României.

Până astăzi, 12 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.079.657 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.044.000 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 127 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

Nr. crt. Județ Număr de cazuri confirmate(total) Număr de cazuri nou confirmate Incidența  înregistrată la 14 zile
1. Alba 21250 3 0,24
2. Arad 23652 4 0,13
3. Argeș 27405 5 0,2
4. Bacău 26047 1 0,06
5. Bihor 29263 0 0,17
6. Bistrița-Năsăud 11867 1 0,05
7. Botoșani 14164 1 0,08
8. Brașov 43669 10 0,14
9. Brăila 13283 0 0,1
10. Buzău 12577 0 0,08
11. Caraș-Severin 11471 2 0,19
12. Călărași 10048 2 0,07
13. Cluj 57508 6 0,16
14. Constanța 42926 3 0,1
15. Covasna 8547 0 0,1
16. Dâmbovița 22483 2 0,1
17. Dolj 26612 0 0,08
18. Galați 27626 4 0,14
19. Giurgiu 11015 2 0,09
20. Gorj 9207 1 0,02
21. Harghita 8274 3 0,11
22. Hunedoara 22863 1 0,07
23. Ialomița 10777 3 0,12
24. Iași 42379 1 0,09
25. Ilfov 45073 0 0,14
26. Maramureș 20380 3 0,07
27. Mehedinți 8332 0 0,08
28. Mureș 23943 2 0,12
29. Neamț 18952 3 0,14
30. Olt 14595 0 0,09
31. Prahova 35315 11 0,25
32. Satu Mare 12978 1 0,06
33. Sălaj 10939 4 0,1
34. Sibiu 26493 1 0,16
35. Suceava 24200 3 0,07
36. Teleorman 13707 7 0,1
37. Timiș 54304 4 0,11
38. Tulcea 8431 0 0,06
39. Vaslui 15974 0 0,09
40. Vâlcea 16422 1 0,13
41. Vrancea 10684 1 0,06
42. Mun. București 183562 26 0,15
43. Cazuri noi nealocate pe județe  

460*

5
 TOTAL 1.079.657 127

                                                                                    

*Referitor la „cazurile noi nealocate pe județe”, facem precizarea că numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate și centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus. Astfel, conform noii metodologii, centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică și atribuite cazurile pozitive județului/localității de care aparțin persoanele infectate.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. Mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică:

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 55 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Distribuția pe județe a acestor cazuri o regăsiți în tabelul de mai jos.

 Nr. Crt. JUDEȚ Probe pozitive la retestare
1 ALBA 2
2 ARAD 1
3 ARGEŞ 6
4 BACĂU 0
5 BIHOR 0
6 BISTRIŢA-NĂSĂUD 0
7 BOTOŞANI 0
8 BRĂILA 0
9 BRAŞOV 3
10 BUZĂU 2
11 CĂLĂRAŞI 0
12 CARAŞ-SEVERIN 0
13 CLUJ 1
14 CONSTANŢA 1
15 COVASNA 0
16 DÂMBOVIŢA 3
17 DOLJ 1
18 GALAŢI 0
19 GIURGIU 0
20 GORJ 0
21 HARGHITA 1
22 HUNEDOARA 1
23 IALOMIŢA 0
24 IAŞI 2
25 ILFOV 3
26 MARAMUREŞ 0
27 MEHEDINŢI 0
28 MUNICIPIUL BUCUREŞTI 9
29 MUREŞ 2
30 NEAMŢ 4
31 OLT 1
32 PRAHOVA 6
33 SĂLAJ 0
34 SATU MARE 0
35 SIBIU 2
36 SUCEAVA 1
37 TELEORMAN 3
38 TIMIŞ 0
39 TULCEA 0
40 VÂLCEA 0
41 VASLUI 0
42 VRANCEA 0
Total 55

Până astăzi, 31.804 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 11.06.2021 (10:00) – 12.06.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 123 de decese (61 bărbați și 62 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dolj, Ialomița, Iași, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sibiu și Vâlcea.

118 dintre aceste decese sunt anterioare intervalului mai sus menționat și au fost introduse în baza de date, la solicitarea Ministerului Sănătății, de către Direcțiile de Sănătate Publică din țară, în urma verificărilor efectuate.

Astfel, 1 deces s-a produs în luna iulie 2020, 4 în august 2020, 4 în septembrie 2020, 6 în octombrie 2020, 12 în noiembrie 2020, 31 în decembrie 2020, 21 în ianuarie 2021, 2 în februarie 2021, 23 în martie 2021, 7 în aprilie 2021 și 7 în mai 2021, în județele Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Ialomița, Iași, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Vâlcea.

Dintre cele 123 de decese, 6 au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 7 la categoria 50-59 de ani, 26 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 48 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 36 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.

116 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 3 pacienți nu au prezentat comorbidități, iar pentru 4 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 1.186. Dintre acestea, 236 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 8.099.841 de teste RT-PCR și 1.276.892 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 17.359 de teste RT-PCR (6.847 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.512 la cerere) și 11.052 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 2.986 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 1.497 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 22.993 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 74 de persoane.

 

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 292 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 629 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 11 iunie, 565 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 111.050 de lei.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.544 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.543 în Italia, 16.778 în Spania, 195 în Marea Britanie, 127 în Franța, 3.124 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 5 în SUA, 8 în Suedia,  141 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 65 în Elveția, 4 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 13 în Cipru, 4 în India, 5 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 14 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 5 în Singapore, 5 în Tunisia, 8 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă, Croația, Finlanda și Polonia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 191 de cetățeni români aflați în străinătate, 35 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia, unul în Iran și unul în Polonia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

 

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul SARS – CoV – 2 la nivel european și global:

În intervalul 3 iunie – 10 iunie 2021, au fost raportate 32.801.529 de cazuri în UE / SEE. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Franţa, Italia, Spania și Germania.

Începând din 15 decembrie, CEPCB a întrerupt publicarea datelor privind numărul cazurilor confirmate și numărul cetățenilor decedați, atât în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra, cât și la nivel global. Aceste raportări sunt actualizate săptămânal.

ŢARA

 

CAZURI

 CONFIRMATE

DECEDAȚI

 

Franţa 5.712.753  (+46.640) 110.027   (+596)
Regatul Unit 4.516.892  (+32.836) 127.840     (+59)
Italia 4.232.428  (+16.425) 126.523   (+477)
Spania 3.707.523  (+29.133)  80.236    (+283)
Germania 3.701.484  (+20.358)   89.244   (+802)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 11 IUNIE 2021

 

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
 174.032.728  (+2.982.987)  3.738.030 (+188.320)

* Datele referitoare la numărul persoanelor vindecate, raportate zilnic în mod defalcat pe state și la nivel global, au încetat să fie prelucrate și comunicate de către centrul specializat în agregarea datelor de acest tip, respectiv Johns Hopkins CSSE.

** Datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 3 iunie 2021 – 10 iunie 2021.

*** CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.

Grupul de Comunicare Strategică

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ioana Mihăilă o ia peste picior pe Raluca Turcan: ‘Vom găsi forme alternative pentru medicii care depășesc vârsta de pensionare să poată să lucreze în continuare și să primească pensia’

Publicat

in

De

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că va încerca să găsească ”forme alternative” în cazul medicilor pentru ocolirea legii care interzice cumularea pensiilor cu salariile.

Succesorul lui Vlad Voiculescu în funcția de Ministru al Sănătății cere cumularea pensiei cu salariul, pentru medici.

„În primul rând, este un proiect de lege pe care Guvernul l-a trimis spre Parlament, iar noi l-am trimis cu observații, tocmai spunând că poate nu e oportun, cel puțin în această perioadă, să existe interzicerea acestui cumul de pensie cu salariul”, a declarat Mihăilă.

Ministrul Sănătății insistă: „Vom găsi forme alternative”

În opinia Ioanei Mihăilă, exceptarea personalului medical de la regulă este o solicitare perfect justificată.

„Impactul, în oricare dintre direcții am merge, probabil că va fi unul limitat. Noi am făcut o analiză și sunt aproximativ 900 de persoane, cadre medicale, din care puțin peste 400 de medici care se află în această situație acum.

Din discuțiile pe care le-am avut cu doamna ministru al Muncii, dacă legea trece în această formă, vom găsi forme alternative pentru personalul medical, astfel încât acești medici care depășesc vârsta de pensionare să poată să lucreze în continuare și să primească pensia. Nu o excepție, dar niște forme convenabile”, a mai declarat Mihăilă, conform b1.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend