Conecteaza-te cu noi

CULTURA

Tiberiu Soare şi Ars Ventus la Filarmonica Piteşti

Publicat

in

Filarmonica Piteşti organizează, joi, 13 martie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, al doilea concert simfonic extraordinar al lunii, cu pagini muzicale compuse de W. A. Mozart şi E. Grieg. Orchestra simfonică a instituţiei, dirijorul Tiberiu Soare, clarinetistul Emil Vişenescu, oboistul Valentin Ghita, cornistul Petrea Gîscă şi fagotistul Ionuţ Mardare (membrii cvartetului Ars Ventus) vor interpreta Simfonia concertantă în Mi bemol major (Mozart) şi Suitele Peer Gynt nr. 1 şi nr. 2 (Grieg). Format la clasa maeştrilor Ludovic Bács şi Petru Andriesei, Tiberiu Soare este dirijorul principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio Bucureşti. Pe lângă secţia dirijat orchestră a absolvit, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, şi interpretare muzicălă tubă. A concertat cu filarmonicile din: Târgu-Mureș, Brașov, Craiova, Satu Mare, Ploiești, Bacău, Botoșani, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Națională Radio. Fiecare apariţie a dirijorului Tiberiu Soare este un succes, aşa cum a fost şi în ianuarie 2009 la concertul de la Filarmonica Piteşti, dedicat maestrului Ludovic Bács.

Absolvent al Universităţii de Muzică din Bucureşti, clarinestul Emil Vişenescu este solist concertist al Filarmonicii „George Enescu” şi profesor la universitatea bucureşteană. Cu prestigioasa filarmonică a ţării a întreprins turnee în: Elveţia, Italia, Spania, Olanda, Grecia, Austria, Germania, Belgia, Japonia. De asemenea, a fost solist în concertele orchestrelor din ţară, precum şi la Orchestra de Cameră Radio şi Orchestra Naţională Radio Bucureşti.

Petrea  Gîscă a absolvit,  ca şef de promoţie, Conservatorul „George Enescu”  din Iaşi. Şi-a aprofundat studiile în Italia şi Germania, fiind laureat al concursurilor de gen din ţară şi străinătate. Din 1985 activează în orchestra simfonică a Filarmonicii „Moldova” Iaşi. Timp de trei ani (1995 – 1998) a fost membru permanent al orchestrei „Europa Symphony” din Viena. Cornistul Petrea Gîscă a susţinut concerte alături de orchestre din: Bucureşti, Cluj-Napoca,  Iaşi,  Constanţa,  Arad,  Tg.  Mureş, Satu Mare,  Bacău,  Botoşani,  Ploieşti,  Braşov şi ansambluri camerale, la Iaşi şi Bucureşti. De asemenea, a concertat în: Germania,  Spania,  Italia, Grecia,  Franţa,  Belgia, Olanda, Austria,  Elveţia, Coreea de Sud etc. Doctor în muzică, susţine activitatea didactică la catedra de corn şi muzică de cameră de la Universitatea de Arte „George Enescu”  din  Iaşi.

Valentin Ghita a urmat cursurile Liceului de muzica „Sigismund Toduţă”, ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. A fost premiat la concursurile de specialitate şi a colaborat, ca solist, cu Orchestra Naţională Radio, Orchestra Universităţii Naţionale de Muzică, Orchestra Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” şi filarmonicile din: Piteşti, Târgovişte şi Cluj-Napoca. În prezent, este solist instrumentist al Orchestrei Naţionale Radio şi doctor al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

Ionuţ Mardare a absolvit Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi şi Universitatea Naţională de Muzică Buucreşti. Artist instrumentist al Filarmonicii Piteşti, Ionuţ Mardare a câştigat numeroase premii la concursurile de fagot şi a susţinut recitaluri şi concerte cu filarmonicile din România.

Preţul unui bilet pentru concertul extraordinar este de 50 de lei, respectiv 30 de lei, în funcţie de categoria locului. Studenţii, pensionarii, şomerii şi adulţii cu handicap mediu şi uşor au reducere de 50%, iar elevii de 75%.

 

 

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

Eminescu, sarbatorit la Torino de copiii care invata limba romana

Publicat

in

Nascuti in Italia, din parinti romani, numerosi copii frecventeaza cursurile scolii Grupului Vatra din Torino, pentru a invata limba romana si dansuri romanesti. Ei invata despre reperele culturale cele mai importante ale Romaniei, iar aniversarea celor 174 de ani de la nasterea lui Eminescu a fost un eveniment pentru care micutii s-au pregatit temeinic. Cei mai mici dintre scolari au memorat strofe din poezia „Somnoroase pasarele” si au descoperit, prin joc, informatii despre marele poet. Grupul Vatra din Torino este cea mai mare scoala de dansuri traditionale romanesti din Diaspora. Toate informatiile aici https://indexstiri.ro/cu-mic-cu-mare-romanii-din-torino-l-au-sarbatorit-pe-eminescu/

Citeste mai mult

ACTUAL

DOCUMENT | Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la halul in care arată ruinele San Nicoară din Curtea de Argeș – Panțurescu, notificat oficial

Publicat

in

De

Avocatul Poporului, Renate Weber, i-a adresat în scris o o RECOMANDARE dar și o sesizare primarului municipiului Curtea de Argeș, Constantin Panțurescu, prin care îi solicită să ia măsuri pentru protejarea Ansamblului Bisericii Sân Nicoară din Curtea de Argeș împotriva distrugerii și degradării.

Recomandarea vine după ce mai multe surse de presă locale și centrale au prezentat situația unei clădiri istorice – biserică unicat – datată de acum șapte secole – lăsată, de autoritățile locale în paragină. Ruinele sunt pictate cu graffiti, iar în curtea interioară sunt abandonate și/sau depozitate, la întâmplare, deșeuri ce pun în pericol mediul înconjurător.

Biserica Sân Nicoară, așa cum este cunoscută în comunitatea municipiului Curtea de Argeș, a fost realizată în secolul al XIV-lea, într-un stil bizantin unic. Este un monument istoric de importanță națională, inclus pe lista Patrimoniului Cultural Național.

În RECOMANDARE, Avocatul Poporului arată că situația actuală a Ansamblului Bisericii Sân Nicoară constituie o încălcare a dreptului la patrimoniu cultural al cetățenilor municipiului Curtea de Argeș.

“Având în vedere situația prezentată, Avocatul Poporului constată că există un risc real de distrugere și degradare a Ansamblului Bisericii Sân Nicoară din Curtea de Argeș. În acest sens, recomandă primarului municipiului Curtea de Argeș să ia următoarele măsuri:

  • să asigure paza și protecția ansamblului;
  • să semnaleze, de urgență, Direcției Județene pentru Cultură Argeș cazurile de vandalizare a acestui monument;
  • să elaboreze un plan de intervenție pentru conservarea și restaurarea ansamblului, în conformitate cu legislația în vigoare”, se arată în RECOMANDARE.

Avocatul Poporului atrage atenția că, în cazul în care autoritățile locale nu vor lua măsuri pentru protejarea Ansamblului Bisericii Sân Nicoară, va sesiza instanța de contencios administrativ.

CLICK AICI pentru a vedea integral ADRESA AVOCATULUI POPORULUI CATRE PRIMARUL PANȚURESCU

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend