Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Three Cheers for NATO

Publicat

in

Departe de a fi intrat într-o criză terminala, Alianța Atlanticului de Nord se extinde. Aventurismul imperialist al lui Putin a dus la ceea ce acum patru luni era de neconceput. Suedia si Finlanda vor intra in NATO. Geostrategic vorbind, Putin a capotat mizerabil. Războiul criminal împotriva Ucrainei, masacrele in masa, bombardamentele sălbatice, au trezit Occidentul.

Vladimir TismaneanuFoto: Hotnews

Ceea ce cineva a numit “declinism” făcea si continuă să mai facă ravagii. Până foarte recent, se intona prohodul NATO, se pronuntatu profeii spengleriene despre un nou Untergang des Abendlandes. Părea ca Occidentul democratic si-a pierdut vlaga, e extenuat, nu mai are incredere in sine si in valorile sale. Războiul Rece fusese câștigat de modelul care încearcă să reconcilieze economia de piata cu politicile sociale redistributioniste. Statul seculazr si garantiile pentru libertatea persoanei devenisera parte a alfabetului politic universal. Ori așa ne plăcea sa credem. Era in vara anului 2014 cand premierul maghiar Viktor Orban a conferentiat la Băile Tusnad (Balvanyos) despre alternativele iliberale la modelul civic liberal.

Demersul său a făcut valuri și a fost imbratisat de cercuri diverse din zonele populismelor radicale. Vladimir Putin si echipa lui s-au recunoscut in aceasta platforma. Orbanismul a fost patul germinativ al putinismului expansionist. Fascismul mussolinian al lui Orban s-a ingemanat cu fascismul eurasiatic al cleptocratiei kaghebiste. In acea subcultura secretomana si paranoica s-au plăsmuit doctrinele “eroic-populare” despre misiunea Rusiei in geneza “noii ordini europene”, de la Urali la Lisabona, a continentului transformat in bastion anti-american. Într-o carte scrisă împreună cu Kate Langdon, apărută in 2020 la editura Palgrave Macmillan,, am analizat sursele si resursele putinismului ca democratie totalitara. Un totalitarism cu fațada democratică in care ideologia justifica violenta drept raison d’etat.

Viktor Orban spunea tranșant ceea ce Moscova gandea si, mai ales, ceea ce Moscova dorea si planuia. Le spun mereu studentilor mei ca marile tulburări istorice încep in tari relativ mici. Mitologiile anti-sistem, imprecatiile anti-refugiati, cultivarea obsesiva a “valorilor actuale” ale unui cresinism imuabil, exaltarea Națiunii, a Sangelui, a Statului, Comunitatea originara (Urgemeineschaft), sacralizarea Familiei Tradiționale, tot atâtea strigăte de bătălie.

Unul dintre tablourile mele preferate, “Portretul unui umanist” (1520) de Sebastiano del Piombo la National Gallery of Art din Washington. Îl privesc și mă întreb cum pot oamenii coborî pe scara Răului până la omoruri în masă? Ce mecanisme diabolice funcționează pentru a nimici instinctul vieții? Este umanismul o himeră, un mit, o fugă din realitatea barbară? Îmi amintesc de umanistul Vaclav Havel care spunea că NATO nu este doar o alianță politică și militară, ci și una civilizațională. Rachetele lui Putin sunt armele barbariei. Războiul civic național al ucrainenilor este o expresie a unui umanism care desfide servitutea totalitară… Citeste in continuare pe Contributors.ro

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Au înflorit Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie. Săptămâna viitoare e Festivalul bujorului

Publicat

in

De

“Temperaturile deosebit de ridicate au determinat bujorii să înflorească foarte repede iar florile să ţină mai puţin ca de obicei. S-au deschis destul de mulţi şi vă aşteptăm în acest week-end să-i admiraţi! Este un an atipic, iar celor care îşi doresc să-i vadă le sugerăm să nu amâne prea mult vizita”, a scris Ciprian Cenan pe pagina de Facebook a rezervaţiei botanice de la Zau de Câmpie, conform Agerpres.

Bujorii de la Zau de CampieFoto: AGERPRES

Vă dați seama cât de fragil e bujorul acesta. Abia apărut, fiind prea cald pe lumea noastră, e menit să dispară. Merită stat și văzut fără grabă această metamorfoză.

Ascultați apelul Custodelui Rezervației. “Custodele a făcut apel la vizitatori să respecte indicatoarele din rezervaţie şi să se de deplaseze numai pe poteci, pentru a nu strivi bujorii tineri.” Vă dați seama trebuie să ai picior nobil, subțire să intri pe potecă, să nu urli, să nu strivești bujorii ce ar vrea să vină pe pământ.

În Scufița Roșie avem flori de așa fragilitate. Scufița Roșie e furată de florile din pădure, e ispitită uitând de bunica ei. E timpul ei de rătăcire, e timpul ei de floare, e timp de lup. Golul uitării de datorie e acoperit de prezența lupului. Își pierde capul Scufița. La Zau e loc de pierdere de cap, Custodele Bujorului vă spune să fiți atenți să nu vă faceți lupi.

Zau e loc de basm. Are Bujor, are și Castelul Ugron. Și fiind locul de 685 atestați are și Festival. În 27 şi 28 aprilie este prima ediţie a Festivalului Bujorului la Castel. Săptămâna viitoare e Festival.Castelul are și el povestea lui. Nu e făcut lupește, ci de minți limpezi.

Nu e nici, nici, nici destul de gotic, nici destul de romanic. E la capătul istoriei și stilisticii. E castelul unui Istvan trecut prin viață și călătorii. Și făcut la maturitate când nu i-a mai ars de experiențe. A vrut doar să se știe că n-a fost decât un bujor trecător, cum scrie pe placa de întemeiere a castelului.

Povestea de la Zau dovedește că între un castel și un bujor n-avem de ce să alegem. Privim și ne minunam care dintre ele ne fac viața mai frumoasă. Eu zic că bujorul. Voi ziceți castelul? Și jocul nostru nu se mai oprește. De ce am alege cu toții același lucru? Dar să nu uităm că cea mai frumoasă știre este înflorirea bujorilor.

Citeste mai mult

NATIONAL

Stolojan: Pe domnul Ciucă îl văd președinte. E cel mai calificat dintre toți, chiar și față de Geoană

Publicat

in

De

Fostul lider liberal Theodor Stolojan spune că îl vede președinte pe Nicolae Ciucă, care ar fi „cel mai calificat dintre toți, chiar și față de Geoană, care, în esența lui, e un birocrat”.

Theodor StolojanFoto: Inquam Photos / George Călin

Întrebat, la Digi24, dacă vreunul dintre cei doi lideri ai Coaliției are șanse pentru a fi candidat la prezidențiale, Theodor Stolojan a spus: „O să râdeți, dar o șansă, pentru că deasupra nu e nimeni, cu excepția domnului Geoană, care, fără un partid în spate nu va reuși să facă o campanie”.

Fostul lider liberal a afirmat că în cazul în care Mircea Geoană nu va candida la prezidențiale susținut de PSD, Nicolae Ciucă ori Marcel Ciolacu ar avea șanse să devină președinte.

„Așa arată sondajele. Mircea Geoană poate să strângă semnături dar nu va reuși să ducă o campanie electorală fără un partid în spate. A strânge semnăturile nu e complicat. Pe domnul Ciucă îl văd președinte. E cel mai calificat dintre toți, chiar și față de Geoană, care, în esența lui, e un birocrat, care a ocupat o funcție foarte importantă. Funcția de președinte nu e pentru un birocrat. Este o funcție de mare decizie, mai ales în momente critice. Dacă nu ești obișnuit să iei decizii în situații critice, e foarte rău pentru România dacă n-ar avea un asemenea președinte. Ciucă are această experiență a luării deciziilor, Geoană nu o are”, a susținut Stolojan.

El a mai spus că este posibil ca atât Nicolae Ciucă, cât și Marcel Ciolacu să candideze la prezidențiale, și că asta „ar fi de dorit”.

CITEȘTE ȘI:

Alegeri prezidențiale: Geoană conduce detașat în intenția de vot cu 33.6% / Simion, pe doi / Susținere slabă pentru Ciolacu -sondaj AtlasIntel pentru Digi24

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend