Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Theodor Livinschi (ACCER): ‘Trebuie să protejăm investițiile actuale și să încercăm să atragem investiții noi pentru că sunt foarte multe companii care se retrag de pe piața din Rusia și România e o variantă’

Publicat

in

Theodor Livinschi, reprezentant al Asociaţiei Companiilor Consumatoare de Energie din România (ACCER), este de părere că în actualul context geopolitic și economic ”trebuie să protejăm investiţiile actuale şi să încercăm să atragem investiţii noi”.

Trebuie să protejăm investiţiile actuale şi să încercăm să atragem investiţii noi pentru că sunt foarte multe companii care se retrag de pe piaţa din Rusia şi România e o variantă, dar trebuie să creăm un cadru care să le permită să ne considere în planurile lor. Dacă noi ne limităm producţia de gaze naturale şi ne bazăm strict pe ceea am depozitat şi pe o producţie la un nivel nu foarte ridicat e posibil să avem surprize. Trebuie să fim pregătiţi. Totuşi am încredere că la nivel de securitate în aprovizionare, deci la la disponibilitatea comodităţii, autorităţile, ministerul au luat toate măsurile pentru a asigura trecerea acestei ierni.

 Da, se vorbeşte de un preţ fix pentru întreaga industrie, dar dacă e să-mi ofer o părere personală, total aparte faţă de mesajele asociaţiei, stau şi mă gândesc că modificarea ordonanţei la 1 septembrie a fost fundamentată din cauza lipsei de bani la bugetul de stat. Ok. Dacă tu incluzi şi beneficiarii de OUG 81, care au nişte cantităţi foarte importante de energie electrică, îi incluzi în schemă, ca să-ţi asiguri şi lipsa aceea de bani la buget, cred că preţul ar trebui să ajungă undeva la 2 lei.

Dacă lucrurile se vor întâmpla şi preţul va fi aproape de 1 leu înseamnă că motivul iniţial al modificărilor ordonanţei nu stă în picioare. Dar vom vedea exact. Important e să fie făcute din timp şi să se cunoască, trecând peste măsurile pe care le va aduce. Să ne gândim că pe 1 septembrie, consumatorii au aflat, mă refer la cei care nu erau beneficiari de OUG 81, şi nici IMM-uri, şi nici industria alimentară, au aflat deodată că nu mai beneficiază de acea limitare, lucru care nu e în regulă.”, a declarat Theodor Livinschi.

Scopul principal în momentul de faţă este să trecem peste această perioadă şi să avem şansa de a ne focusa din nou pe sustenabilitate pentru că dacă nu trecem perioada aceasta nu va mai avea de ce să ne preocupe sustenabilitatea. Odată închise facilităţi de producţie, e complicat de revenit pentru că ele satisfac o nevoie care poate fi înlocuită de către alte state.

Nu considerăm că este oportun ca întregul consum să fie reglementat şi nici nu credem că acest lucru e posibil pentru că România, faţă de perioada în care piaţa era reglementată în proporţie mai ridicată, a devenit importator şi nu-şi mai satisface singură nevoia de consum în mod preponderent. Deci, va fi destul de dificil de impus costurile de import. Şi în acelaşi timp, trebuie să reţinem că fiecare membru din asociaţia noastră, fiecare entitate din industrie are nişte strategii proprii prin care încearcă să devină mai competitivă faţă de ceilalţi participanţi la piaţa lor.

Unul dintre aceste aspecte care îi face mai competitivi pe clienţii mari consumatori este strategia de achiziţie a energiei. Lucru care nu mai poate fi implementat astăzi pentru că nu avem nici de unde să cumpărăm şi nici nu ne cunoaştem costurile. Dacă s-ar reglementa cu totul… depinde de valoare. Poate să ajungem la o valoare atît de bună încât toată lumea va fi satisfăcută.”, a mai declarat Theodor Livinschi, conform alephnews.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ce se întâmplă cu piața asigurărilor? Ministrul Adrian Câciu: ‘Este o măsură cu care să venim pe o perioadă de șase luni pentru a proteja consumatorii’

Publicat

in

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a precizat că Executivul va aproba cel mai târziu săptămâna viitoare hotărârea cu privire la asigurări.

Ministrul de Finanţe a fost întrebat dacă este o măsură sustenabilă cea propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca toate companiile de asigurări să revină la preţurile din martie 2022.

Guvernul este pus în situaţia de a lua o măsură pentru a proteja consumatorii”

„Este o măsură cu care să venim pe o perioadă de şase luni, aşa înţeleg, pentru a proteja consumatorii. Astăzi a venit proiectul, eu am fost într-o şedinţă, acum înţeleg că a venit proiectul de la ASF. Detaliile vi le pot da de mâine încolo. Răspunsurile trebuie să le dea totuşi cei de la ASF. Guvernul este pus în situaţia de a lua o măsură pentru a proteja consumatorii. (…)

ASF trebuie să vină cu un plan de acţiune”

Nu va fi ordonanţă, va fi hotărâre de Guvern şi eu cred că cel mai târziu săptămâna viitoare va fi aprobată de Guvern. (…) Hotărârea de Guvern vine să protejeze consumatorul pe o perioadă de timp în care ASF trebuie să vină cu un plan de acţiune, astfel încât la finalul acestei intervenţii piaţa să funcţioneze în beneficiul consumatorului”, a spus Câciu.

El a adăugat că intervenţia Guvernului trebuie însoţită de un plan de acţiuni al Autorităţii de Supraveghere Financiară pe care să îl înainteze Parlamentului, pentru întărirea legislaţiei în materie de asigurări, conform agerpres.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ieșire de ultim moment a ministrului Muncii, Marius Budăi: ‘Aș renunța la egalizarea vârstei de pensionare între bărbați și femei’

Publicat

in

Ministrul Marius Budăi afirmă că el ar dori renunţarea la egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei, însă acest aspect apare în Planul Național de Redresare și Rezileință (PNRR) şi trebuie respectat, conform Antena3.ro.

Egalizarea vârstei de pensionare, ce am scris noi în PNRR, rămâne şi va fi în lege. Vom discuta acest aspect când ajungem să discutăm reforma pensiilor la Bruxelles. 

Eu, din punctul meu de vedere, aş scoate acest aspect, aş renunţa.

Vom discuta la Bruxelles şi vedem atunci. Nu susţin aşa ceva, întreg PSD nu susţine aşa ceva”, a declarat Marius Budăi.

Ministrul a confirmat, în schimb, că PSD susţine un bonus pentru persoanele care îşi doresc să lucreze până la 70 de ani, deşi nici cu această propunere nu este de acord.

PSD nu va susţine majorarea vârstei de pensionare şi nici egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei„, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

În prezent, bărbaţii se pensionează la 65 de ani, femeile la vârsta de 62 de ani, iar vârsta celor din urmă urmează să se egalizeze.

În cazul femeilor, se aplică o creștere graduală a vârstei de pensionare, până în ianuarie 2030, atunci urmând să se atingă vârsta de 63 de ani. În 2035, vârsta de pensionare a femeilor va ajunge la 65 de ani.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend